Eric Malver

Portræt af en af dansk travsports veteraner, amatørtræneren Eric Malver, som fik sin første travhest i 1956.

Der er ingen heste i sigte, når vi går ud til de bakkede folde, men efter Eric Malvers kalden; ”Sara – Sara”, et par gange, kommer hestene. Sara E C og hendes barndoms ”slyngveninde” Silke E C kommer styrtende for at få nogle kærlige klap af deres ejer. Og det må sige at være kendetegnende for Eric Malvers mangeårige engagement i travsporten som kusk, diverse bestyrelsesposter og hesteejer; Kærligheden til hestene har hele tiden været mest i fokus.

Efter vi også har hilst på Lady Sarah Brown og en araberpony i den anden fold, er vi nu bænket ved et kaffebord i stuen hos 80-årige Eric Malver og hans veninde Irene. Vi befinder os kun femten minutters bilkørsel fra Rådhuspladsen i København, men omgivelserne her i Hjortespring er særdeles landlige med grønne folde, små søer og damme og skov.

Ved siden af kaffebordet er der også godt fyldt op med gamle travartikler, travblade, fotos og familiens første travdagbog, hvor optegnelserne over de enkelte starter af familiens første travheste sirligt og detaljeret er noteret. Her er vi tilbage i årene 1956 og ’57. Mere end 60 år er der gået siden den første sejr til en hest fra Stald Malle, som blev navnet på ejerpseudonymet på Malver-familiens heste. Sidste sejr skete i april måned i år på Charlottenlund til føromtalte Sara E C for træner Rene Jonassen.

Studenten vandt V5 for én krone
Eric Malver kom til verden i 1938. Da han var to år flyttede familien fra det indre København til Buddinge, hvor han voksede op, og takket være faderens interesse for travsporten, blev han tidligt bidt af miljøet på de københavnske travbaner.

Som nybagt student var der ikke mange penge at rutte med, men i ny og næ spillede Eric Malver en lille V5-bon – og en enkelt gang var han alene om at finde den rigtige kombination med en gevinst på 4.522 kroner for en indsats på en krone!

”Nu kan han roligt fortsætte studierne!” som en af aviserne skrev.

-Jeg vandt over 4.000 kroner, og det var mange penge dengang for mig som nybagt student, husker Eric Malver. Ønsket om at få en travhest trængte sig på, og forældrene var med på ideen.

Familiens første hest var Teli (f. 1953), der straks blev sendt i træning hos Hans Hansen. Den startede for første gang i Stald Malles farver i december måned 1956, og i dag – næsten 62 år senere, – har Eric Malver stadig heste til start.

Selv om der har været pauser undervejs, er det noget af en rejse, Eric Malver har oplevet indenfor travsporten i de mange år, der er gået.

Eric Malver i 60’erne

Den første start
19-år gammel debuterede Eric Malver som kusk med familiens nye hest Rispigen, der var købt i forbindelse med de utallige salgsløb, der blev kørt dengang. 3.000 kroner bød Malver for hoppen, der var hele 15 bud, men ved lodtrækning blev det afgjort, at Rispigen skulle skifte ejer fra Jens Jensen til Malver-familien. Hesten havde vundet 11 sejre for den uortodokse landmand fra Lestrup. Jens Jensen vandt bunker af sejre på alle næsten baner i disse år, og forsatte succesen i det kommende årti. Jens Jensen skulle også senere blive Eric Malver’s svigerfar, men det var der ingen, der tænkte på dengang i 1957.

Det gik trægt med sejrene
Succesen på ovalen var begrænset for hestene fra Stald Malle og Eric Malver de første år, men hestene blev ikke bare skiftet ud, fordi førstepladserne udeblev. Det var staldens motto dengang, og sådan er det stadig den dag i dag.

Oberst Pinero kom til som Stald Malle’s tredje hest, men stadig ikke den store succes. Malver-familiens første sejr kom dog i april 1958 på Nordvestjysk Væddeløbsbane, som Skive Trav hed dengang. Her vandt Mogens Laursen med Oberst Pinero, der kort efter blev solgt til en af træner Victor Borregårds hesteejere.

Imens startede Teli og Rispigen gang på gang, både med Eric Malver som kusk og andre, uden de store resultater. Teli vendte i 1959 tilbage som væddeløber efter den i 1958 havde været følhoppe og født Stald Malles første opdræt – De Malle. Men først da Jens Jensen satte sig op bag Teli, kom endelig sejr nummer to til Stald Malle, og den første sejr overhovedet til Teli. Det skete på Odense-banen i september 1959, hvor Jens Jensen ved den lejlighed fik sin sejr nummer 300. Teli havde forladt Hans Hansens træningsstald og stod nu hos Jens Jensen, som Eric Malver på det tidspunkt havde et vis samarbejde med.

27 heste på startlisten
Det var også dengang hård konkurrence i amatørløbene og masser af startende heste. Malver startede ofte i handicap, og i noterne kan man se, at i et handicapløb udskrevet efter tiden 1:28 startede der ikke mindre 27 heste! Der var ingen hestemangel dengang i løbene. Eric Malver blev i øvrigt nummer 14 med Oberst Pinero.

Eric Malver måtte vendte til 1960 med at få sin første kuskesejr, det skete med den nyerhvervede hest Crescendo. Han var ellers først over stregen i Odense i november 1959 med Teli, men blev diskvalificeret for ”grov krydsning i opløbet”, og i stedet vandt Jens Jensen løbet med Toscana. Det var en lang tur hjem til København den dag med tilbagekomst klokken fire om natten.

De glade tressere
Kneb det således med sejre de første år for Eric Malver, tog han til gengæld revanche i 60’erne, der blev hans årti. Her vandt han 94 af sine i alt 99 sejre, som det blev til, inden han stoppede som aktiv i 1976.

-Det var en dejlig tid, lyder det fra Eric Malver, som i 1961 fik sin debut i Dansk Trav Derby.

Den kendte amatørkusk, Svend Aage Jensen fortalte os om to hoppeafkom efter derbyvinderen Kuno, der var til salg hos Emil Jensen på Orø, Crescendo og Echella.

Crescendo gav Eric Malver mange triumfer   han kørte den bl.a. selv i Derbyet i 1961, hvor den sluttede lige udenfor præmierækken. Crescendo blev senere mor til Malleric Malle, der i 1968 vandt den gamle klassiker, I C Tvede Memorial med Sofus Bügel-Hansen som kusk. Echella blev en fremragende følhoppe, og dens første afkom, Mallena Malle, blev mor til Kriterievinderen Glennie Bilto.

Sidstnævnte fik selv en lang række gode afkom i Sverige – men det er jo en anden historie. Echella blev solgt til H. Toft Olesen, Stutteri Kejsergården og blev mor til bl.a. Derbyvinderen Osman Bogø.

Også heste som Chaplin og Consul blev gode sejrsheste for Eric Malver i disse år. Chaplin var opdrættet af Georg Olsen, Hjortespring. Han boede på det landsted, som Eric Malver købte i 1966 og bor den dag i dag.

Nogle af Eric Malvers mange pokaler

Privattrænerne i fokus
Eric Malvers mor havde en frisørsalon, her kom Lena Jensen (senere Hansen), datter af Jens Jensen, i lære. Eric Malver og Lena Jensen fandt sammen og dannede par i en årrække. Lena blev senere Danmarks første kvindelige travtræner.

Linjeskift: Samarbejdet med Jens Jensen og de andre såkaldte privattrænere skabte i perioden meget turbulens i Travdanmark, især fra hos de professionelle trænere.

Det var folk som Jens Jensen og hans to brødre, Jacob og Ejner, Alfred Petersen (”Jordbærgartneren”), Ejler Petersen, Adler Jensen med Tjørnebjerg-hestene, Svend Aage Jensen – og Eric Malver.

-Men jeg havde dog et ben i hver lejr, idet vi stadig havde nogle heste i professionel træner træning, siger Eric Malver.

Linjeskift: Aviserne fra dengang fortæller i store overskrifter om ”de sjællandske hestes dag på Fyens Væddeløbsbane: Fire travsejre gik til øst for Storebælt og stud. med. Eric Malver sejrede med to Malle-heste”. Aviserne fortalte den gode historie om den unge lægestuderende ejendomsmæglersøn, der gang på gang vandt med familiens egne heste. Eric Malver vandt blandt andet seks løb i træk med Consul, og andre sejrsheste i de år var navne som Chaplin, Kaj Cathrineberg, Esmeralda og Faust Hanover.

Drama på Skovbo-banen
I 1966 blev Eric Malver færdig med medicin-studiet. Derefter blev han ansat i en amerikansk medicinalvirksomhed, og senere blev han primusmotor og direktør i et stort dansk medicinalfirma.

Men der har også været tid til en masse foreningsarbejde gennem årene. Eric Malver var i 50’erne aktiv i foreningen Travsports Interesseret Ungdom, hvor Chr. V. Jensen, far til Dansk Hestevæddeløbs Rene Jensen, var formand. Også i travamatørklubben var Eric Malver med i bestyrelsen, og derefter blev til en bestyrelsespost i Amager Travselskab.

Travkrigen mod Charlottenlund resulterede som bekendt i en lukning af Amager Travbane og efterfølgende opførelsen af Skovbo Travbane, hvor Eric Malver blev formand for A T Nybyg, der stod for alt vedrørende den nye bane og byggeriet hertil.

-Det var en rigtig travl tid med mange gøremål og stillingtagen til alverdens ting, inden vi kunne indvie banen, fortæller Eric Malver.

Men kun halvandet år efter indvielsen kom A.T. Skovbo og selskabet bag i økonomisk knibe. De kommende år blev således en turbulent tid, og hvor Eric Malver i dén grad kom i centrum – først med eksklusion fra selskabet og to ekstraordinære generalforsamlinger.

Linjeskift: Eksklusionen blev ophævet på den første generalforsamling og bestyrelsen blev væltet. Der skete meget, og det er en ganske lang og til tider indviklet historie, som ikke skal gengives her i fuldt omgang. Den dag i dag er udlægget af, hvad der egentlig skete i de dramatiske måneder i 1977 med store stridigheder og travbanens kamp for at overleve, stadig delte.

Eric Malver har stadig sin mening om dén sag:

Alle kunne se, at økonomien ikke var god, så derfor nægtede jeg, som den eneste fra bestyrelsen, at underskrive optagelse af nye lån. Det bevirkede, at bestyrelsen ekskluderede mig.

-Det mente jeg dog ikke bestyrelsen kunne alene ifølge vedtægterne. Da jeg fik underskrifter nok til en ekstraordinær generalforsamling, blev eksklusionen da også ophævet, og bestyrelsen blev væltet.

Eric Malver blev indvalgt igen i den nye bestyrelse og kunne nok være blevet formand på det tidspunkt, men ønskede det ikke.

Forinden bugnede aviserne med store overskrifter, der fortalte om, hvordan den tidligere kasserer Eric Malver rettede alvorlige beskyldninger mod banens ledelse for den måde driften blev styret. ”Skovbo-banen i fare for lukning” lød det i 1977. Specielt var Eric Malver hård mod banens driftsleder Verner Femhøj.

-Jeg mente dengang, og mener den dag i dag, at Verner Femhøj ikke var den rette mand til den store stilling, og at give alle andre skylden, som det senere er kommet frem fra hans side, kan jeg ikke tage seriøst, siger Eric Malver.

Ved den anden ekstraordinære generalforsamling kom der igen en ny bestyrelse, nu med Vagn Poulsen som formand. Malver blev ikke valgt ind i den nye bestyrelse. Senere gik Skovbo-banen som bekendt konkurs, og det kom ikke overraskende for Eric Malver.

Eric Malver træner med Sara E C

Løftet stemning gav to nye heste
Efter den turbulente tid omkring Skovbo-banen trængte Eric Malver til en pause fra en del af travsporten. Han nøjes med at komme på banerne som tilskuer.

Men en dag ved en auktion, måske i en lidt løftet stemning, og hvor buddene gik lidt trægt på hestene, røg armen i vejret hos Eric Malver, der bød 5.000 kr. på en hoppe fra Erling Christensen i Vrå. Sara E C hed hun, og for yderligere 5.000 kr. fulgte Silke E C med. Også Lady Sarah Brown kom til.

-Jeg har hestene som en slags kæledyr, men selv om Sara E C er en ret speciel dame, så har hun da vundet tre sejre, to af dem for Niclas Steinlein fra Kenneth Nielsens stald, som jeg har et godt samarbejde med, siger Eric Malver, som i fjor måtte børste støvet af sin grønne køredragt da han deltog i et Old Boys-løb på Lunden.

Det blev dog ikke til sejr nummer 100 for ham, men egentlig HAR han jo også været først over målstregen 100 gange. Her kom dommerne imidlertid i vejen med den omtalte diskkvalifikation.

På Hjortespring-landstedet hygger Eric Malvers fire heste sig. Og der får de nok lov til at blive længe – også efter væddeløbskarrieren stopper.

-Jo, hestene bliver gamle hos mig. Mine gamle sejrsheste Chaplin og Consul blev omkring 30 år gamle, inden de forlod denne verden, siger Eric Malver med et stille smil på læben.

Han nyder tilværelsen omgivet af sin familien – sønnen, svigerdatteren og de to børnebørn bor således i et nybygget hus på den store grund. Han opholder sig også ind imellem i Spanien, hvor familien har nogle lejligheder, og imens bliver hestene nusset og plejet af den unge hjælper Julie.

Den livslange kærlighed til travsporten har kostet mig rigtigt mange penge, men det har været spændende år, og uanset hvordan det går i løbene skal hestene under alle forhold havde det godt, slutter Eric Malver.