Derbyvindere i H-årgangen: Hidalgo

I den kommende tid bringer Travsportshistorie.dk en række artikler om Derbyvinderne i H-årgangen gennem tiderne skrevet af Kenn Erik Bech. Fra Hidalgo til Home Blåbjerg!

Vi begynder i 1927, hvor N.J. Koster vandt sin sjette Derbysejr – denne gang med Hidalgo, der tilhørte slagtermester Frits Wagner, som i øvrigt tidligere havde haft en Derbyvinder i Edelweiss (1914). Sidstnævnte blev kørt til sejr af Paul Groch.

Det var strålende vejr søndag den 12. juni 1927. Nu var det tid til årets Derby, og vejret viste sig fra den bedste side. Kun nogle uger før var årets Dansk Traver Kriterium blevet afviklet – i silende regn. Nu var det Derby-dag – overalt var der tæt pakket af menneskemasser, og kun ved at bruge albuerne blev det muligt at nå frem til totalisatorboderne.

Maro, der havde vundet både Dansk Opdrætningsløb og Dansk Traver Kriterium, var topfavorit, selv om den i sin forrige start den 1. juni ikke havde vist mønsterværdig form.

Travet stemte ikke, men den undgik dog diskvalifikation og vandt alligevel “generalprøven”.

Det blev dog ikke Maro’s Derby.

Af de oprindelige 53 heste tilmeldt 1927-derbyet havde kun 14 opretholdt deres engagements – men kun otte mødte til start, og lige før starten udgik yderligere to heste, så derbyfeltet blev kun på seks ekvipager!

Lodtrækningen havde gjort, at Hidalgo – næstfavoritten – fik startspor 1.

Løbets gang
Straks efter starten galopperede både Maro og Honolulu, mens Hidalgo med N. J. Koster tog teten.

Maro fejlede flere gange undervejs, så i opløbet var det Honululu, der gik i clinch med førende Hidalgo. Efter hård kamp klarede Hidalgo dog at holde til målstregen. Tiden blev 1.28,4/3000 meter, mens Honululu med Alexander Nielsen i sulkyen blev nummer to i 28,5.

Derbysejren blev belønnet med 10.000 kroner og med 20.300 kroner i alt, blev Hidalgo årets mest vindende hest i Danmark. 11 starter bød på syv sejre.