Derbyvindere i H-årgangen: Hansa

I vores gennemgang af H-årgangens Derbyvindere er vi nået til Hansa, som i 1966 gav Jørgen Olsen hans første og eneste Derbysejr. 

Hansa var af ren dansk afstamning. Begge forældre var født i 1945. Faderen var Kaptajn Hald, der fik omkring 100 afkom, mens moderen Karina var født i Jyderup på Sjælland.

Opdrætter af Hansa var gårdejer Hans Nielsen, indehaver af gården Store Tranget i Flauenskjold, Nordjylland med tilliggende 130 tønder land. Der blev sagt, at Nielsens heste stort set kunne løbe frit omkring – og komme hjem, når det passede dem!

Hans Nielsen har selv fortalt, at det skete, at han red Hansas mor Karina til jernbanestationen, og så ladet hende selv løbe de 15-20 km tilbage til gården!

–Hun har altid klaret sig og aldrig kommet noget til, udtalte gårdejeren sig.

Hans Nielsen sendte i første omgang Hansa i træning hos Johnny Hill på Jydsk Væddeløbsbane i Århus.

Det blev til syv starter som 2-års med en andenplads som bedste resultat, mens Hansa som 3-års vandt syv sejre i 26 starter.

En svær start
Efter 3-årssæsonen blev Hansa solgt til Stald Jylland A/S – lig med Ilsøe Mikkelsen – for 13.000 kroner, og sendt i træning hos Leif Nielsen. Han vandt de to første starter med Hansa i Derbysæsonen. Men nu havde træner “Lille-Leif” pludselig to Derbykandidater i stalden – Hansa og en af årgangens mere etablerede stjerne, H R Cathrineberg.

Hansa vinder Dansk Trav Derby 1966

Det endte med, at Hansa blev solgt til de to københavnske hesteejere, travbanerestauratør, og kendt amatørkusk, Poul Guttermann (“Miss Ruth”), og fiskegrosserer Christian Bertelsen (“Fisk fra Bertelsen”). De nye ejere blev af træner Leif Nielsen anbefalet at sende hesten i træning hos hans tidligere førstemand, Jørgen Olsen.

Til at begynde med gik det knap så godt. Hansa faldt ud af stilen. Han travede ikke så godt, når han skulle løbe stærkt.

-Det var ikke morsomt, da Hansa jo netop havde været så fin hos Leif Nielsen, sagde Jørgen Olsen i et interview i “Travsporten 1966”. I samråd med ejerne valgte Jørgen Olsen derfor at give Hansa lidt mere tid, hvor han stille og roligt fik hesten i gang igen.

Comeback
Efter knapt to måneders løbspause vendte Hansa tilbage i løbene i maj på Lunden, hvor han fra 20 meters tillæg sluttede på en ok tredjeplads. Hansa havde nu løb i kroppen og startede næste gang i Wedellsborg Mindeløb, hvor favoritten Brother Hill med Georg Andersen vandt den ventede sejr, men Hansa gik en god ophentning efter startfejl, og var kun kort slået på andenpladsen.

Hansa gik så ud i Derbyprøven, hvor han efter føring fra start måtte se sig besejret til sidst af Herold Samson trods det, at Herold måtte gå den tunge vej i dødens hele vejen. Andenpladsen i Derbyprøven viste dog, at Hansa formentlig ikke ville få problemer med Derbydistancen.

Men Jørgen Olsen var alligevel ikke helt tilfreds med sin hest, og besluttede sig for at der skulle ske noget nyt for at forbedre Hansa yderligere den sidste halvanden måned frem mod Derbyet. De jernsko, hesten havde på i Derbyprøven, blev f. eks. nu ombyttet med aluminiumssko.  

Hansa fik startspor 11 i anden række og gik til start som kneben Derbyfavorit, 29:10, mens Herold Samson med Hans Bagge var næstfavorit til 34:10. Tredjefavorit, Hansas tidligere staldkammerat H R Cathrineberg

Aktuelt var en af mange aviser, der havde en stor dækning af Derbyet

Derbyets afvikling
Da starten gik tog Hover (Palle Sperling) spids foran H.A. (Mogens Ingvard), Hoot Mon, Jr. (Per Hansen), Hoppalong (Gerhard Petersen), Hansa og Hideal (Carl Aage Præstegaard). H R Cathrineberg galoperede i første sving og sinkede derved Herold Samson, der således ikke fik det bedste løb.

Herold Samson kom dog stærkt tilbage og overtog føringen ud på sidste omgang med Hansa i ryg, men i sidste sving kom Hansa til spids.

Herold Samson faldt fra og Helson The Great gik nu frem på andenpladsen med H R Cathrineberg nærmest. Ind på opløbet formåede kun H R Cathrineberg at følge med Hansa, der sejrede ganske let foran H R Cathrineberg og fynske Halle Hammer med Rudolf Jensen, kusken, der helt tilbage i 1933 også fik en tredjeplads i et Derby. Herold Samson sluttede på femtepladsen.

-Den eneste hest jeg frygtede var Herold Samson, og da jeg lå på siden af den i opløbet, kunne jeg se, at den var træt, fordi Hans Bagge måtte minde den med pisken. Så var sagen klar, selv om Hansa også var træt til sidst, fortalte Jørgen Olsen efterfølgende. Han huskede også at fremhæve sine staldfolk efter Derbysejren: Bent Jensen, Niels Duus Hansen og Hans Jørgen Poulsen.

Sikke en dag for derbyejerne, da Poul Gutterman også selv sejrede denne dag med nogle af sine andre heste; Eugen og Fluks Garbo, mens Chr. Berthelsen, den anden halvdel af Hansa’s ejere, også kunne glæde sig over, at en anden af hans heste, Generalen, ligeledes sejrede i et af Derbydagens løb.

Fra Derbyfesten på Nimb i København. Jørgen Olsen flankeret af Poul Guttermann med frue og Christian Bertelsen med frue

Derbyminder – Gunnar “Nu” skubbede datteren væk
Jørgen Olsens enke Inge Olsen husker udmærket Derbysejren med Hansa, som hun overværede fra staldsiden sammen med parrets 2-årige datter, Lene.

-Lene ville løbe over til sin Far, da journalist Gunnar “Nu” Hansen stod og skulle interviewe Jørgen efter sejren, men han skubbede hende bare væk. Der var ikke plads til børn i den situation.

-Jeg kan ikke helt huske detaljerne, men der var vist et arrangement på Langelinjepavilonen inden Derbyet og så var der fest på Nimb efter løbet. Vi holdt dog også vores egen fest senere.

-Jørgen havde for øvrigt også en vagt på Hansa i tiden op til Derbyet. Vagten sad uden for boksen med en stor kæp, så der ikke skete noget med Hansa!

Derbyet var det eneste løb Jørgen Olsen vandt med Hansa som 4-års. Man kan læse et større portræt af Jørgen Olsen på Travsportshistorie.dk (KLIK HER – søg på Hansa), hvor flere af ovenstående afsnit er hentet.

Eksporteret til Sverige
Som 5-års viste Hansa ikke det store i sine fem starter i Danmark, hvor han som bedst opnåede en mindre placering, men det blev til gengæld til sejr i et større løb på Jägersros 60-års jubilæumsdag – “Sprinterpriset”.

Herefter blev Hansa solgt til Sverige. Han fortsatte karrieren i sit nye hjemland dog uden den store løbssucces, og blev siden sparsomt benyttet i avlen.