Derbyvindere i H-årgangen: Hickory

I gennemgangen af H-årgangens Derbyvindere er vi nået til Hickory, som i 1946 sikrede Olof Månsson sin anden Derbysejr.

Derbyprøven var blevet afviklet søndag den 2. juni og også hér gik sejren til Hickory, der dog måtte vente yderligere halvanden måned – søndag den 14. juli – før det blev Derbydag.

På forhånd blev det betegnet som et åbent Derby. En af årgangens stjerner, Kriteriumvinderen Holger Danske, var sygemeldt, så Hickory med Oluf Månsson var favoritten i vinderspillet – trods startspor 14 af 14 mulige.

Koster var ude efter sin anden Derbysejr i træk – han havde vundet året før med Garant, der i øvrigt blev hans 10. og sidste Derbyvinder – og førte med His Son.

På sidste langside angreb Hickory og forsvandt til en sikker sejr. Hetta med Aage Kristoffersen (som havde vundet Derbyet i både 1943 og ’44) gjorde det flot på andenpladsen efter startfejl. Tredje og fjerde blev de fynske deltagere, Hjalmar (Poul Stripp) og Heros (Helmuth Rasmussen).

Der var præmier til de syv første over mål, og sidste præmietager blev Hugo Dear, som med 51 sejre blev årgangens oftest sejrende hest.

En slags hævn – eller revanche
Det er måske for meget sagt at benævne det en hævn, men i hvert fald var det en dejlig revanche for Olof Månsson, der tilbage i 1930 var først over mål med Leo, men Leo blev efter langs tids votering diskvalificeret af dommerne for galop i mål. En meget omdiskuteret dom i datiden.

I 1933 var den første ”Derbyrevanche” dog kommet for svenskfødte Månsson, da han vandt det store løb med Odin Hall. Både i 1936 og ’39 var Månsson blevet nummer to i Derbyet, men i 1946 kom altså Derbysejr nummer to.

Månsson var selv opdrætter af Hickory. Hesten var opkaldt efter den amerikanske træsort hickory (også stavet hikkori), som Månssons datters nye ski var lavet af!

Hickory med sin staldmand, senere træner ‘Hans Bagge

Et heldigt køb
Ejer af Hickory var teltholder og altmuligmand på Bakken, Ditlev Gebauer Jørgensen, der fortalte, at han måtte låne nogle penge, før han kunne betale de 6.000 kroner, som Månsson forlangte for sit opdræt.

Jørgensen – der startede sin hest under pseudonymet Sir Dilho – havde året forinden lært Månsson at kende og blev inviteret til andejagt på Månssons gård, Stutteri Stenhavegård i Usserød ved Hørsholm. Månsson tilbød ham at købe den senere Kriterievinder Ever Tally Ho for 3.800 kroner, men Jørgensen var imidlertid ikke interesseret. Året efter vendte han tilbage og købte Hickory.

Hickory vandt i alt 17 løb og blev bl.a. i 1950 nummer to i Mesterskab for Danmark efter Flic-Flac og Fredi Sølberg.

Hickory blev senere i denne H-årgang overgået af heste som Hetta, der vandt Mesterskab for Danmark for Mark Ingdam i 1949, Hercules og førnævnte Hugo Dear.

Gunnar “Nu” Hansen interviewer Hickorys ejer efter Derbysejren

En smule overtroisk har man vel lov til at være
Olof Månsson var født i 1899 i Sverige. Han startede sin karriere inden for travsporten som stalddreng hos en af datidens største hesteejere i Sverige, bygmester W. Billberg, hvor han var et års tid. Herefter gik turen i 1914 til Charlottenlund og træner Louis Larsen. Månsson blev træner i København i 1925, og ind imellem lykkedes det ham at udfordre de to store navne; N. J. Koster og Sofus Sørensen.

Omkring 1944 købte Olof Månsson Stutteri Stenhavegaard. Da Derbyet i 1946 blev afviklet inde på Charlottenlund Travbane, går historien på, at Månssons hustru og datter blev hjemme efter hans ønske, og de hørte så i radioen, at Derbysejren var hjemme. Da Månsson havde vundet Derbyet tilbage i 1933 var hans hustru heller ikke til stede på banen. Det er ikke første gang, vi hører om overtroiske travtrænere.

Hustruen fortalte senere, at hun før Derbyets afvikling, var gået ud i folden til gårdens avlshingst, Styrmand, og spurgt denne om Hickory ikke bare skulle vinde Derbyet. Styrmand, der selv blev nummer to i “alle tiders Derby” i 1936 og også var far til Hickory, havde nikket Ja!

Om det er helt sandt vides ikke, men det er da en sjov historie. Man kan læse mere om Oluf Månsson i vores store portræt: KLIK HER

Månsson fik en brat og dramatisk afsked med denne verden. Søndag den 30. december 1956 døde han, mens han deltog i et løb. Han blev ramt af en hjertelammelse kort før mål i en medrivende opløbskamp på Amager Travbane.

Mange kendte travnavne fik en stor del af deres uddannelse hos Oluf Månsson. Navne som Walther Kaiser-Hansen, Hans Bagge, Thomas Hansen, Viggo Andersen, Hans Hansen, Leif Nielsen, Kurt Køppen og John Petersen, hvoraf flere også har vundet Derbyet.