Kaj V. Kristensen

Stopper Aalborg-amatøren Kaj V. Kristensen efter 70 år i travsporten og mere end 700 sejre?
Det ligger fast, at hans gode kørehest gennem de sidste sæsoner, Speedy Højlund, falder for aldersgrænsen, men gør dens kusk og ejer det også?
Svaret blæser i vinden.

Dåbsattesten siger 1945 og dermed er Kaj Verner Kristensen – som kørte sit første travløb for 57 år siden – en af Danmarks ældste aktive travkuske!

Året var 1966, men allerede da Aalborg-banen havde premiere i 1954 var “Lille Kaj” på banen sammen med sin far, og han kunne hurtigt mærke, at det måtte blive til noget med heste.

Først i lære som skibsbygger
Det syntes Kajs forældre imidlertid var ikke verdens bedste idé, så i stedet begyndte Kaj Verner på en uddannelse som skibsbygger på det nu forlængst nedlagte Aalborg Skibsværft.

Det blev en god tid på dette værft, men den unge mands interesse for travhestene var meget stor, og kunne ikke sådan stækkes.

Kaj V. Kristensen fortæller om købet af sin første hest:

-I 1965 tog jeg et styrtdyk i tegnebogen og købte hoppen Konny på auktion for den, dengang, høje pris af 4.650 kr. Jeg mener, det var på samme auktion, at den senere Derbyvinder Karina Axworthy blev solgt for 2.600 kr.!

Columbo var en de gode heste
Konny (Ursus The Great) blev imidlertid ikke en væddeløber med særlig stor succes, men den gav dog Kaj Verner Kristensen hans første kuskesejr. Hoppen, der var i træning hos Ib Hansen, gik det bedre for i avlen. Konny fødte bl.a. skrappe Columbo, der efter at have vundet 13 sejre på stribe for Kaj Verner Kristensen, blev solgt til Sverige.

Kaj V. Kristensen med Columbo

Selv om familien stadig syntes, det var bedre for ham at bygge skibe, mente den unge mand, at nu skulle det være.

I første omgang var det som amatørkusk. Debuten kom i 1966 med 21 starter, men den første sejr lod vente lidt på sig.

Den kom året efter. I 1967 blev det således til fire sejre i 56 starter. De følgende år blev det til henholdsvis 9, 9, 5 og 8 sejre, inden Kaj Verner Kristensen tog en stor beslutning.

Professionel træner i 1974
I 1972 startede han som jockey hos Jørn Damsgaard, og allerede i sin første sæson viste han sit køretalent ved at blive jockeychampion med syv sejre i 149 starter samt 12 andenpladser og 61 øvrige placeringer, mens det året efter blev til 15 sejre.

-Det var en god tid. Jeg følte, jeg kunne køre uden pres, for jeg var jo ”bare” jockey. Hele trykket lå hos træner Damsgaard, og det benyttede jeg mig af nogle gange, fortæller Kaj V. Kristensen. Han fik da også henvist sin principal til mindre placeringer i nogle af køreturene i løbene.

Sikke et hold – Trænereksamen i 1974
Der var mange kendte navne indenfor sporten, der, sammen med Kaj Verner Kristensen, fik trænereksamen den 6. august 1974.

Steen Juul, Preben Kjærsgaard og Arvid Olsen, bare for at nævne nogle af de mest kendte fra det store hold, i alt hele 24 navne!

Yderligere kan tilføjes til de nu nyudklækkede potentielle trænere, navne som den stadig aktive træner Flemming Ankerdal, Vagn Bruhn, Chr. Kristensen, Martin Lund, Ole Hjorth, Peter Petersen, Walther K. Pedersen, Rigo Larsen, Peter K. Hansen, Kirsten Sursænke og brødrene Larsson, Jørgen og Povl.

I 1974 startede Kaj V. Kristensen selv op som træner. Det blev en beskeden start rent sejrsmæssigt med 15 sejre, men allerede året efter stod der 25 sejre og en masse placeringer ved hans mere end 300 årsstarter.

Fremgangen forsatte i sæsonerne derefter. Turen gik også til de københavnske travbaner, og f.eks. viser resultater fra januar 1975, at Kaj V. Kristensen vandt dagens to første løb på Amager Travbane med hestene Tippi Ajstrup og Safari M.

En af Kaj V’s første store heste var Tina Holmager, der i 1975 blev kåret som Årets Hest på Aalborg Væddeløbsbane

I 1976 gik det endnu bedre med 32 sejre, 39 andenpladser og 128 øvrige placeringer.

Store sejre i 1977 og 1978
Sæsonen 1977 bød bl.a. på sejr i Dansk Opdrætningsløb Consolation med den gode hoppe Britta Lund (Lasse Tally Ho), mens årstatistikken gik lidt ned rent sejrsmæssigt med 23 sejre.

1978 blev den hidtil bedste sæson for den nu 33-årige træner. Det var også året, hvor DTC overgik fuldt ud til noget – dengang – så moderne som EDB, derfor er de statistiske oplysninger lidt mangelfulde i nogle år, men det står fast, at Kaj V. Kristensen vandt 44 årssejre, og bl.a. sejrede i Billunds 2-års mesterskab med Cherie Løjbjerg (Newport Monarch).

Den bedste hest Kaj V. Kristensen trænede og kørte i 70’erne var tophoppen Tina Holmager (Emigrant), der i dette årti vandt flotte 33 sejre.

Tina Holmager vinder på Lunden i 1978. Foto: Burt Seeger

Vinder af trænerchampionatet i 1979
Det blev en meget tæt afgørelse i 1979 om trænerchampionatet.

Først på årets sidste løbsdag kom afgørelsen. Kaj V. Kristensen og Jens Ferløv lå næsten i dødt løb. I foråret førte Kaj Verner Kristensen ellers stort. Sommerløbene bragte dog Jens Ferløv forbi i kampen om førstepladsen. Derefter fik Kaj V. Kristensen atter vind i sejlene.

Inden løbene den 15. december førte Kaj V. Kristensen med 43 sejre mod Jens Ferløvs 41, og derefter kom Chr. Kristensen og Finn Larsen, begge med 28 sejre. Kaj V. Kristensen holdt dog føringen og sikrede sig championater i Aalborg med 47 sejre, men sæsonen bød faktisk på i alt 72 sejre!

Kaj Verner Kristensens sejrsheste i den forløbne sæson var først og fremmest den senere eksporterede Colombo, Citina H, Anette Toft, Angela Senator, Carmen Bronson, Betina K, Braun Pitt, Valdemar Sejr, Cideal og Corell. Columbo (Frosty Hanover) sejrede ni gange i Aalborg, og da den debuterede i Sverige skete det ved at sætte ny dansk 3-årsrekord med 16,8.

En forkert beslutning – set i bakspejlet – Billund tur/retur
Det hele gik godt, men alligevel besluttede Kaj V. Kristensen sig for at flytte teltpælene til Billund-banen. En beslutning, der senere viste sig ikke at være udpræget god.

-Jeg syntes jo, at jeg skulle smede, mens jernet var varmt, og jeg regnede med, at Billund-banen skulle blive provinsens førende bane. Det skulle være en investering i fremtiden, har Kaj Verner tidligere udtalt.

Det tegnedes også godt på forhånd, Kaj V. havde 25 heste med, da han startede op i Billund.

Kaj V. Kristensen nåede blot ni måneder som træner i Billund, hvor han bl.a. vandt 2-års Mesterskabet med Cherie Løjbjerg

Men det gik ikke som forventet, og heller ikke Kaj V. Kristensens bedre halvdel, hustruen Hanne, trivedes specielt godt det nye sted. Familien bosatte sig i Vesterhede, cirka 20 kilometer fra banen, og desuden begyndte økonomien også at stramme til.

Så kun omkring ni måneder efter flytningen var Billund-eventyret slut, og Aalborg-banen blev igen rammen om tilværelsen, nu i en ny forspændingsstald.

Tilbage i Aalborg – Getra Boy var en af de bedste
De næste år blev rimelige, men ikke helt så gode som før ”Billund-forsøget”. Desuden kom et alvorligt uheld på tværs, hvilket gav træneren yderligere problemer.

Ved tilkørsel af en unghest blev Kaj V. Kristensen sparket slemt, og det betød et langt sygeleje, hvor overvejelserne om en tilbagevenden til værftet blev drøftet.

-Ja, rent psykisk var det en hård periode, og på et tidspunkt troede jeg, at en tilbagevenden til travet var umulig. Men det lykkedes, det varede dog noget, inden skrækken fra uheldet helt foretog sig, fortalte Kaj V. Kristensen senere.

Kaj Verner Kristensen fik dog et fint comeback, og man kunne igen se på årsstatistikken, at han kunne finde målstregen først. F. eks. i 1982, hvor det blev til 61 sejre, bl.a. med Gandi Holmager (Pay Dirt), der med 21,3 satte ny banerekord i Aalborg, men den blev så solgt til Norge.

Gertra Boy vinder på Lunden i 1986. Foto: Burt Seeger

I 1984 kom den store stjerne Getra Boy (Vetra), et barnebarn af Kaj V.’s første hest, Konny. Getra Boy vandt en masse penge og sejre, blandt andet begge afdelinger af Rex The Great-løbet i Lunden på Derbydagen. Det kom dog til en nedtur på hesten, og det var en stor skuffelse for Kaj V. Kristensen, da ejerne skiftede Getra Boy til en anden træner selv om alle ved, at sådan er betingelserne.

Til Europamesterskabet for de 3-årige
En anden god hest i 80’erne var Nallo Holmager (Beau Brummel), en lillebror til den føromtalte tophoppe Tina Holmager, men der var 14 år imellem dem. De er begge efter Nimini Hanover (Pinocchio), der fik 13 afkom.

Nallo Holmager havde en kort, men flot karriere. Det var som 3-års, den fik sit gennembrud.

Nallo Holmager vandt den anden udgave af Dansk Avlsløb i 1989, og den blev udtaget til EM for 3-årsheste. Kaj Verner Kristensen tog til Gelschenkirschen i Tyskland med Nallo Holmager, men uden at blive placeret i løbet. Hesten blev dog skadet som 4-års, og kom aldrig for alvor tilbage til løbene.

Tiderne var blevet hårdere, og Kaj V. Kristensen udtalte da også, at hvis hans kone ikke havde sit faste job, kunne hele virksomheden som træner ikke hænge sammen.

-Hanne er min hovedsponsor, lød den kække bemærkning fra Kaj V.

Ligeledes blev 1987 et fint år, hvor det blev til 52 sejre.

Men i 1994 var det slut efter næsten 25 år som professionel travtræner. Kaj V. Kristensen forsatte dog i sporten, og han fik med det samme kørelicens som amatørkusk.

Kaj V. Kristensen vinder med Ghandi Holmager. Foto: Burt Seeger

Tvunget til at stoppe som professionel i 1994
I 1994 var der kun få heste tilbage i stalden hos Kaj V. Kristensen, og derfor fik han et, i første omgang, tre timers job dagligt hos Aalborg Kommune.

-Det dengang gældende regelsæt sagde, at for at bevare ens trænerlicens så skulle 80 % af ens skattepligtige indtægt komme fra travtrænererhvervet, siger Kaj V. Kristensen.

-Men da jeg så stoppede med at være travtræner, og i stedet begyndte fuldtids på kommunen, ja, så lavede travsporten reglerne om! Man slækkede på det med 80 procent kravet, tilføjer han.

Men Kaj V. forsatte som amatørkusk. A-licens fik han med dette samme efter stoppet som officiel travtræner. Efter 15 år hos Aalborg Kommune gik Kaj Verner Kristensen på efterløn som 64-årig.


Kaj Verner Kristensen fortæller:

En fantastisk hoppe
Den bedste hest som Kaj V. Kristensen har haft i sin tid som amatørkusk er uden tvivl den norskfødte hoppe G M Fairytale.

-Det er en rigtig succeshistorie, synes jeg. Vi købte den på en åringsauktion, og hun gjorde vældig godt for os. Hoppen er faldet efter Alf Palema og moderstammen er særdeles kendt dansk hoppelinje med navne som Elli Hanover (Pay Dirt) og Lilli Hanover (Lance Hanover), sidstnævnte optaget i Travets Hall Of Fame.

Kaj Verner Kristensen har selv vundet med hoppen, der på Aalborg-banen satte sin rekord på 1,12,5a på en andenplads for Bent Svendsen i 2015, efter Salina, der sejrede på 1,12,4a.

G M Fairytale delte sin aktive karriere mellem Norge og Danmark. Den blev nummer fire i det norske Hoppederby i 2013 for Jeppe Juel til en værdi af mere end 100.000 NOK.

Den sluttede som væddeløber med en indtjening på 427.000 kroner og i voltestart løb hun 1,13,2. G M Fairytale er nu følhoppe for Stutteri Halbak.

Speedy Højlund er jordens sødeste
Slippe travsporten kunne Kaj V. Kristensen altså ikke efter stoppet som træner. Inden Bo Westergaard rejste til Norge hjalp Kaj Verner Kristensen hos ham i sin fritid.

Derefter blev det nogle få år hos Stutteri Disney og Keld Gregersen. De sidste år er det blevet til mange timer som hjælper hos træner Pauli Andersen, hvor også familien Kristensens hest, Speedy Højlund, står opstaldet. Her bliver den plejet, passet og nusset til den helt store guldmedalje.

-Hanne går for eksempel ture med den, den får massage, og jeg træner den, men kun sparsomt – jo, vi passer godt på ham, understreger Kaj V. Kristensen om deres 14-årige gamle yngling.

-Han er jordens sødeste hest, og jeg kunne godt ønske mig, at jeg havde fået fat i ham tidligere, end vi gjorde. Vi har skullet passe meget på hans ben, men jeg ved jo, at han altid gør sit bedste, og går helt til stregen.

I alt har Speedy Højlund vundet 21 sejre, og i år lagde mange mærke til den “coolness” Kaj V. Kristensen viste bag hesten ved dens sejr den 13. november i Aalborg.

Helt stille sad Kaj V. sulkyen på trods af den indvendige ekvipage, Tristan J B (Martin Andreasen) lå side om side, ja, måske med en lille fordel til Tristan. På den sidste meter gik Speedy dog frem og vandt knebent. Ja, vi andre synes, det var knebent, men ikke Kaj Verner.

-Nej da, for mig var det en sikker sejr, lyder det efterfølgende fra vinderkusken.
-Hesten er gammel lige som mig, men jeg kender ham. Og, tilføjer Kaj Verner lunt i telefonen:

-Tristan J B er måske ikke ligefrem kendt for at kæmpe det sidste stykke hen til målstregen, når han bliver angrebet.

Farvel – og på gensyn?
Om Kaj V. Kristensen stopper som kusk ved årsskiftet, ved end ikke han selv.

-Det siger Hanne jo, at jeg skal, vi har haft vores sidste hest lyder det fra hende. Meen altså, det har hun nu sagt før!

Hanne og Kaj V. Kristensen på besøg på Bornholms Brand Park – her med Disney. Foto: Kenn Erik Bech

Til sidst i vores samtale lader Kaj V. Kristensen tankerne gå tilbage til sine debutår i travsporten, hvor han var ansat hos træner Jørn Damsgaard.

-Han var alle tiders, en god chef, og han gav mig også mange gode køreture med staldens heste. Kaj Verner Kristensen husker også, da den senere træner Peter Jensen som knægt kom i stalden hos ham – sammen med hans far, den senere borgmester.

Jo, der er dømt travnostalgi men også aktuelle emner i travsporten, når Kaj Verner Kristensen først tager fat.

Foreløbig har han vundet omkring 740 sejre (eller nøjagtig 736 sejre plus eventuelle sejre i 2004 og 2008, som jeg mangler fra). I Kaj Verner Kristensens statistik fra 1966 til 2023 fremgår det også, at han har sejret i alle årene fra 1967 til og med 1997.

Han har således kørt travløb 57 år i træk, hvilket Pauli Andersen også har gjort. Det har vist ingen andre gjort i Dansk Travsports lange historie. Ligeledes i 30 år i træk var der ingen sejrstørke hos ham. Spændende om der kommer flere i 2024?

Kaj V. Kristensen er dog i øvrigt ikke ældste kusk, der har kørt løb i år. Det må være Mogens Christiansen, født i 1944, der har kørt en enkelt gang her i 2023.