Troels Boeck

Foto: Kjeld Mikkelsen

Han blev berømt i travdanmark som manden bag Vokal N, der i sin tid gav Troels Boeck en fornem start på karrieren som travtræner – og selvom der med årene er blevet længere mellem sejrene, er han stadig med efter 43 år som træner på Racing Arena Aalborg.

-Jeg glemmer aldrig det sus, der kom fra publikum da vi kørte først over stregen og siden hen klapsalverne på æresrunden – det var helt fantastisk.

Troels Boeck ser tilbage på sejren i Unisol Grand Prix på Lunden i 1978, hvor Vokal N nærmest sensationelt besejrede Tarok efter føring fra start til mål.

Vindertiden blev 1.14,9a/1609 meter – den hurtigste tid nogensinde for en danskopdrættet hest på en dansk bane.

5-årige Vokal N var dog allerede på det tidspunkt etableret i den danske hurtigklasse og vandt året efter også Tuborg Open, ligesom det senere blev til sejr i blandt andet Provinsmesterskabet.

Med i alt 39 sejre og 540.860 kroner i indkørte præmier blev Vokal N en særdeles værdifuld reklamesøjle for Troels Boeck, der allerede som 21-årig i 1977 var startet som træner på Racing Arena Aalborg.


Portrætterne af Troels Boeck, Finn Larsen og Enrico Haupt er sponseret af:


Senere fik Vokal N stor succes i avlen som far til blandt andet Derbyvinderne Hawkeye og Konsonant, Hoppe Derbyvinderen Turner Shadow samt millionærerne Nickolos og Sorte Steensgård.

I alt fik han 483 afkom i årene 1980-95, så det var ikke uden grund, at Troels Boeck i et interview med Årsrevyen i 1985 betegnede Vokal N som sin livsforsikring – præcis som Walther Kaiser-Hansen omtalte My Nevele, der også havde sin storhedstid i den periode.

Vokal N vinder Unisol Grand Prix foran Tarok. Foto: Burt Seeger

Arveligt belastet
Vokal N og Troels Boeck er en af de helt store ekvipager i dansk travsport inden for de sidste 50 år – og historien om den sorte Pay Dirt-hingst er ren Morten Korch.

Vokal N var således opdrættet af Troels Boecks mor, Gudrun Boeck, som året inden han kom til verden (1973) havde mistet sin mand og faderen til hendes tre sønner, Viggo Boeck, i en alder af blot 60 år.

-Min far døde af et slagtilfælde. Jeg boede stadigvæk hjemme dengang, mens mine to ældre brødre var flyttet hjemmefra på det tidspunkt, så det var selvfølgelig barsk, men min mor var en driftig dame, som var god til at handle og vi klarede det, mindes Troels.

-Mine to brødre blev født i 1942 og ’45, så jeg er lidt en efternøler. Min ældste bror er desværre død, mens den yngste, Knud, er pensioneret dyrlæge.

-Mine forældre forpagtede Nyborggård af Forsvarets Bygningstjeneste omkring 1945 – måske lidt før – og havde traditionelt landbrug med køer og grise. Da krigen sluttede blev der anlagt en flygtningelejr til tyske krigsflygtninge i nærheden af gården og jeg ved, at de i en periode havde et par tyske piger til at hjælpe til på gården.

-Som så mange andre i Aalborg-området, blev de interesseret i travsporten da Aalborg Væddeløbsbane åbnede i 1954, og de fik en hest sammen med en bekendt. Min far fik også amatørlicens i 1955, men han havde kun licens i nogle få år og vandt ingen løb.

Opdrætter af finsk Derbyvinder
Den første travhest på Nyborggård var avlshingsten Lance Hanover, der i 1961 blev opstaldet på gården, hvor han stod frem til sin død i 1967.

-Min far købte nogle følhopper og slog efterhånden helt over på travopdræt. Han havde op til en fire-fem hopper ad gangen, men derudover havde vi også en del følhopper i pension for andre opdrættere, siger Troels.

-Jeg er lidt usikker på den først følhoppe, men det har måske været Raket Flicka, der fik en del afkom. På det tidspunkt havde vi også Minerva, der blandt andet blev mor til Mirakel (Lance Hanover), som blev eksporteret til Finland og vandt det første finske Derby som 3-års. Derbyet, som på det tidspunkt var åbent for udenlandske heste, blev kørt som et afdelingsløb i to afdelinger og Mirakel vandt begge afdelinger i 1.24,4/2000 meter og 1.21,7/1600 meter.

Luftfoto af Stutteri Nyborggård med træningsbanen til venstre.

-Efter Lance Hanover fik vi et samarbejde med Opdrætterforeningen og har blandt andet haft Pay Dirt, Frosty Hanover, Lord Valentine, Newport Orbit og Peter Hack stående. Pay Dirt stod her det år, hvor Vokal N blev lavet (1972).

-Det var min far, der købte Vokal Ns mor, Menorca, som åring på en auktion på Stutteri Cathrineberg. Jeg kan huske, at jeg var med til auktionen. Han var på udkig efter en skimlet hest og faldt for Menorca, der har en russisk morfar og det er formentlig derfra hendes skimlede farve stammer.

Årgangsstjerne
Allerede da Vokal N blev kørt til, kunne Troels Boeck mærke, at der var tale om en hest med noget ekstra, og han kom også fint fra start med to sejre og en andenplads i tre starter som 2-års.

3-årssæsonen bød på seks sejre i 20 starter. Det blev til en enkelt sejr på Lunden, men ellers var det først som 4-års, at Vokal N for alvor foldede sig ud med fem sejre, heriblandt Skives 4-års Mesterskab og Dansk Trav Klubs Ærespræmie, mens han blev nummer to i både Derbyet og Aalborg Store Pris – begge gange bag Vixi Bird og Jørn Laursen.

Troels Boeck træner Vokal N som 2-års på Stutteri Nyborggård.

-I Derbyprøven fik vi dødens og blev nummer fire, men jeg troede da alligevel på en fornuftig chance i Derbyet, hvor Vokal N sluttede fint af, siger Troels Boeck, som havde mange fantastiske oplevelser med Vokal N – også uden for landets grænser.

-Som 4-års blev Vokal N inviteret til 4-årseliten på Solvalla på Elitloppsdagen, hvor han blev nummer fire. Senere var vi også på Solvalla til Nordisk Mesterskab – to gange endna, hvor Vokal N dog begge gange sluttede uplaceret.

-Vokal N var også med i Europæisk 5-års Championat i Rom. Der var fælles nordisk transport til Rom med fly fra Göteborg og det var bestemt en sjov oplevelse. Vokal N Blev nummer tre i trøstfinalen og fik den fyrstelige sum af 800.000 lire eller omkring 5-6.000 kr.

”Reserveret til Vokal N”
Som 5-års vandt Vokal N blandt andet Provinsmesterskabet på Fyens Væddeløbsbane og Anton Nielsen Memorial på Jydsk Væddeløbsbane, men han huskes nok bedst for sejren i Unisol Grand Prix på Lunden, hvor Tarok og Jørn Laursen blev henvist til andenpladsen.

-Vi havde spor 7 og jeg fik spids fra start. Vokal N var virkelig på toppen den dag og vandt rimeligt sikkert, husker Troels Boeck, som gerne indrømmer, at lige netop dét løb har han ”kørt” mange gange siden i tankerne.

-Der var jo en fantastisk stemning på Lunden dengang og det sjovt at være hovedpersonen for en stund.

-Vi sejlede dengang altid med Grenå-Hundested-færgen når vi var på Lunden og kendte jo selvfølgelig familien Laursen rigtig godt fra de mange fælles ture. På det tidspunkt var der en travmand fra Aalborg, der arbejdede som tjener i restauranten og han sørgede altid for, at der var reserveret et par borde til henholdsvis Vokal N og Tarok. Den dag vi tog hjem efter at have vundet over Tarok, kan jeg huske, at Karl Laursen kaldte os hen til deres bord, hvor han bød på et glas rødvin og sagde tillykke med sejren.


GRØN ENERGI FRA MODSTRØM? KLIK HER FOR ET GODT TILBUD!


Sygdom kostede Sweden Cup-deltagelse
I 1979 vandt Vokal N Charlottenlund Open, hvor han besejrede Berndt Lindstedts amerikanske stjerne Angel’s Fight, men løbet fik desværre et kedeligt efterspil.

-Han pådrog sig en virus, der florerede dengang og som satte sig på hjertet. Vi havde Hans Schougaard til at se på det, men der var ikke rigtig noget at gøre, udover at Vokal N måtte holde en lang pause, så sæsonen var desværre slut for hans vedkommende, mindes Troels Boeck.

-Vi var ellers blevet inviteret til Stockholm, hvor vi fik valget mellem at starte i enten Elitloppet eller Sweden Cup. Jeg valgte Sweden Cup, men den start blev desværre ikke til noget.

Samme år blev Vokal N også udsat for et mindre ”attentat” – en niddingsdåd, som der stod i en samtidig artikel.

-En morgen opdagede vi, at en ukendt person havde lukket nogle bokse op, så Vokal N var kommet ud sammen med en anden hingst. Formålet var sikkert, at han skulle komme til skade, og han fik da også nogle skrammer fordi de havde været oppe og toppes, men heldigvis ikke noget alvorligt.

Vokal N efter sejren i Unisol Grand Prix. Foto: Burt Seeger

130 hopper
Efter en pause på et års tid vendte Vokal N tilbage til løbene og vandt senere blandt andet en afdeling af Tuborg Mesterskabet samt et par Grand Circle Gulddivisionsløb. Han sluttede karrieren som 10-års i 1983 med to sejre i otte starter.

Herefter blev han avlshingst på fuld tid, men Vokal N var allerede startet i avlen nogle år tidligere med G-årgangen (1980) og allerede med den næste årgang kom gennembruddet med Derbyvinderen Hawkeye.

Interessen for Vokal N eksploderede og i 1984 og ’85 bedækkede han henholdsvis 130 og 115 hopper, så der var fuld fart på i de år.

-Der var heste over det hele  i bedækningssæsonen, smiler Troels Boeck.

Vokal Ns største årgang blev M-årgangen med 68 føl og i alt blev han som nævnt far til 483 afkom i Danmark, som tilsammen tjente 24,3 millioner kroner, hvilket gør Pay Dirt-hingsten til en af de mest vindende danskfødte avlshingste gennem tiderne.

Listen toppes af Derbytoeren Sorte Steensgård (1.12,7a-1.498.000 kr) og Nickolos (1.13,5a-1.181.000 kr).

Vokal N døde i 1995.

I 1982 vandt Vokal N en afdeling af Tuborg Mesterskab. Ved hovedet ses Gudrun Boeck. Foto: Burt Seeger

420 sejre
Troels Boeck startede sin professionelle karriere inden for travsporten som staldmand hos Jørn Damsgård og var hos ”Damse” indtil han startede som selvstændig 1. maj 1977.

-Jeg vandt 43 løb som jockey og var jockeychampion to gange – første gang i 1975, hvor jeg også var tæt på at blive landschampion med 23 sejre, men Jens Jensen vandt 27 løb det år, husker Troels.

-Men Jørn Damsgård havde også flere gode heste dengang og jeg fik generelt mange køreture. Jeg vandt bl.a. 3-årsmesterskab i Aalborg med Toricelli og det var bestemt meget lærerige år. Jeg var der blandt andet sammen med Kaj V. Kristensen, der startede som træner i 1974.

-Det gik rigtig godt i en del år og jeg vandt mange løb med heste som Heino, Jelo og Laban N. Jeg har heldigvis været med dengang det var sjovt og man kunne leve af at være travtrænere. I mange år havde jeg rimeligt konstant 15-20 heste i træning, men der har da været både op- og nedgangstider.

-Siden 1996 har jeg haft fuldtidsjob som vagtmand hos G4S og det er jeg rigtig glad for, men de fleste trænere har jo også arbejde ved siden af i dag.

-Jeg har det fint på den måde og misunder ikke de trænere, der må farte land og rige rundt for at få tingene til at hænge sammen. Sådan var det ikke før i tiden, hvor der var langt flere løb og ofte havde vi endda – i hvret fald i sommerperioden – to løbsdage på samme uge i Aalborg. Ellers har jeg selvfølgelig også været rundt på de andre baner for at starte, men det har primært været i Skive og især i Århus.

Nyborggård (II)
I 1979 flyttede Troels Boeck ind på sin nuværende ejendom i Hvorup i udkanten af Nørre Sundby. Året efter flyttede Gudrun Boeck fra Nyborggård til en lejlighed i Nørre Sundby, hvor hun boede til sin død.

Der hører 22 tdr. land til familiens nuværende ejendom, hvoraf en mindre del er udlagt som folde. Der er i alt 24 bokse på Stutteri Nyborggård.

-Jeg tog stutterinavnet med, selvom vi ikke længere var på Nyborggård, siger Troels, som i dag er gift med Vibeke Munk, der i mange år har haft amatørlicens på Racing Arena Aalborg og vundet 23 løb. Parret har tvillingerne Camilla og Henriette Munk Boeck, som – måske ikke helt overraskende – begge har arvet forældrenes interesse.

20-årige Camilla og Henriette Munk Boeck har således begge amatørlicens og er foreløbig noteret for henholdsvis 10 og fem sejre.

-Pigerne er en stor hjælp i hverdagen, selvom Henriette sammen med sin kæreste nu har købt sin egen gård i nærheden, men hun kommer her næsten dagligt og træner med hestene, siger Troels, som efterhånden kun sjældent kører løb. De sidste fem sæsoner har han således kun kørt 73 løb og den sidste sejr blev taget i 2006.

Troels Boeck med to af familiens tre følhopper. Foto: Kjeld Mikkelsen

Vokal N-blodet lever videre
Vibeke Munk og Troels Boeck har i dag tre følhopper på Stutteri Nyborggård, heriblandt Nisha N (Earthquake) hvis mor er Vokal N-hoppen Unique N og dermed lever Vokal N-blodet altså fortsat videre.

Nisha N har i år fået et hoppeføl efter Michael’s Turn, men er ikke bedækket igen.

Følhoppebestanden tæller også Priska (ENS Snapshot) og Runaway A M (Chipmate), der er i fol ved henholdsvis Michael’s Turn og ENS Snapshot. Runaway A M har i år fået et hingstføl efter ENS Snapshot.

I skrivende stund har Troels Boeck blot en enkelt hest i træning, Victor D (Victor Victor), der foreløbig er noteret for fem sejre.

Derudover har familien selv fem løbsheste: Gemini (hp.e. Michael’s Turn), Emily (hp.e. ENS Snapshot), Delgado (vallak e. ENS Snapshot), Black Money (vallak e. Beaumont Hanover) og Speedy Højvang (vallak e. Armbro Overt) samt de to 1-årige Michael’s Turn-hingste Horatio (Nisha N) og Humphrey (Priska).


Artikelsponsor (KLIK på logo)