Derby 1948: Sig Jolly til din Derbyvinder – ”Jagthunden” – vandt Derbyet

Jeg tvivler på, at der i dag findes nogle ældre herrer (og damer), der har overværet lige dét års Derby. Vi er nemlig i 1948 i Travsportshistorie.dk’s række af Derbyartikler over I-J-heste, der har vundet det danske travderby. Siden Jolly’s sejr i Derbyet 1948 har ingen J-hest vundet vores travderby, men måske det sker i år?:

Poul Stripp fejrer Derbysejren sammen med ejerne

Sidst i denne måned, på Charlottenlund Travbane sker det. Så afgøres hvem der til ”evig tid” skal indskrive sig i de historiske travanaler i Danmark over Derbyvindere. I-J-hestene fra årgang 2020 skal afgøre Derbyet 2024. I en række artikler i den kommende tid her på travsportshistorie.dk fortælles om de andre derbys, hvor det I-J-hestene, der har vundet årets Derby. Det drejer sig om følgende:

I’m A Photo 2005 – artikel 1- er offentliggjort på travsportshistorie.dk

Indus 1986 – artikel 2 – er offentliggjort på travsportshistorie.dk

If Klokkedal 1967 – artikel 3 – er offentliggjort på travsportshistorie.dk

Ilka Nichols 1947 – artikel 5

Jim Bingen 1932 – artikel 6

Johnny Finance 1928 – artikel 7

Ingolf 1909 – artikel 8

og her: Jolly 1948 – artikel 4.

J-årgangen anno 1944 bestod af omkring 190 individer. Derbyvinder blev den lille hest, Jolly, der dog var stærk som en okse, og angiveligt godt kunne have løbet en omgang endnu for fuld fart i Derbyet 1948. Det var ellers en hest ved navn John Bingen (faldet efter den tidligere Derbyvinder Jim Bingen, som vi har en artikel om senere), men John Bingen ansås for det største 4-årsnavn forud for Derbyet i 1948. Den vandt da også Derbyprøven foran Jøkel, Jutta McElwyn, og med kriterievinder Jarl Hanover på fjerdepladsen, men i selve Derbyet blev den lille hest, Jolly, den største.

I Derbyet 1948 deltog 12 heste, men det store navn, John Bingen, var ikke blandt dem, den var skadet, men alle de andre bedste i årgangen var der. Og så Jolly, ha, ha. Denne lille mærkelige hest fra Odense-banen, den skulle også starte i det store løb. Hermafrodit var den også, – jo den var der ikke mange, der regnede med som Derbyvinder trods en sejrrig 3-årssæson med bl.a. syv sejre i Odense.

Reporter Gunnar Nu Hansen er straks klar til interview med vinderkusken

Kært barn har mange navne
Jolly var opdrættet af Anton Nielsen, Charlottenlund. Jagthunden, Ansjosen, Jollemads osv. Jolly fik mange øge/kælenavne, men ligefrem Derbyvinder?

Jolly blev således kaldt lidt af hvert. Men dens træner Poul Stripp, tidligere medejer af Jolly, var optimist – da han endelig fandt ud af, at den skulle starte i Derbyet!

Det havde han nemlig tilsyneladende ikke helt styr på. Han troede, den skulle starte i Derby Trøstløb. Alligevel var han fortrøstningsfuld; Der var gode derbychancer for den lille, men stærke, jagthund, mente han.

Solgt for 2500 kroner
Forhistorien var også speciel. Jolly fik ny – fynsk ejer – tidligt, men da denne opdagede, at Jolly ikke ”kun” var en hoppe, men hermafrodit, så solgte han den igen for 2.500 kr. Træner Poul Stripp købte så 1/3, de andre ejere var slagtermester Børge Johansen og benzinforhandler Götke. Stripp solgte dog senere sin part i hesten.

Den lille jagthund gjorde alle forudsigelser til skamme. Poul Stripp førte sin tvekønnede hest til let og overlegen sejr i Derbyet i den plørede bane – en bane, der nok var en fordel for den lille fynbo. Jolly førte fra start til mål, en overraskende, men sikker sejr. Førstepræmien var 15.000 kr.

Overlegen Derbysejr til Jolly og Poul Stripp

Andenhesten i Derbyet var Jutta McElwyn, vinder af bl.a. Jydsk 4-årings Grand Prix, med Gerhard Petersen, og favorit i vinderspillet, mens Jøkel, en anden god fynsk hest, blev tredje for N. J. Koster.

Æresrunde efter Derbysejren i 1948. Jolly og Poul Stripp hyldes

Farvel til Jolly
For at ære Jolly kørtes der i nogle år på Odense-banen Jollys Pokalløb.

I den efterfølgende sæson efter Derbysejren gjorde Jolly det godt. På Fyn. Her blev det til 15 Top Tre-placeringer, heraf 5 sejre.

I 1950 førte Jolly en mere stille tilværelse, men fik dog to årssejre, dette skete med Arvid Andersson som kusk.

I 1951 startede Jolly for sidste gang, men nul sejre i 29 starter, dog med en masse mindre placeringer.