Hvor blev de af? – Thorkild Honum
Artikelsponsor (klik på banner):
Opdrætter af tre klassiske vindere, 11 Derbydeltagere og i alt tre millionærer.
For alle med kendskab til dansk travsport er Guy-hestene ensbetydende med kvalitet. Tænk blot på heste som Derbyvinderen Good Guy – der efter eksport til Sverige fik tilføjet ”D K” som efternavn – Opdrætningsløbsvinderne Latrick Guy og Elite Guy, millionærerne Rialto Guy og New Photo Guy samt topheste som Gazette Guy, Hatrick Guy, Martell Guy, Oscar Guy og Uno Guy – for nu blot at nævne nogle af de allerbedste.
Det startede med Thorkild Britton i 1953 og sluttede med Olga Assink i 2006.
53 år som opdrætter, hvor Thorkild Honum blandt andet havde ikke færre end 11 heste med i enten Dansk Trav Derby eller Dansk Hoppe Derby – fra Money Guy i 1970 til New Photo Guy i 2009:
Dansk Trav Derby
Money Goy (1970)
Latrick Guy (1988)
Oscar Guy (1991)
Rialto Guy (1993)
Turbo Guy (1995)
Good Guy D K (2003)
New Photo Guy (2009)
Dansk Hoppe Derby
Gazette Guy (1984)
Honey Guy (1985)
Olympia Guy (1987)
Elite Guy (2000)
Dét har kun de færreste danske opdrættere prøvet – men hvorfor stoppede den succesrige Skive-opdrætter, som i næsten 25 år også var formand for Nordvestjysk Væddeløbsforening (Skive Trav) og i ligeså mange år var med i Opdrætterforeningens bestyrelse, egentlig ”allerede” som 70-årig?
-Tja, jeg var jo blevet pensionist, så der var ikke råd til helt det samme som tidligere; især ikke når man gerne vil bruge de bedste hingste, siger Thorkild Honum.
-Det spillede selvfølgelig også ind, at jeg blev væltet som formand i Skive, hvor jeg var medlem af bestyrelsen i 40 år. Pludselig syntes forsamlingen, at det ikke var mig, der skulle stå i spidsen for Skive Trav. Det var en stor skuffelse, men da der var gået et par uger, var det egentlig dejligt at jeg var kommet ud af det.
-Det var nok indirekte årsagen til, at interessen smuttede lidt, men når det er sagt, så har jeg haft mange dejlige oplevelser og mange vidunderlige år inden for travsporten. Jeg har fået en Derbysejr og to sejre i Opdrætningsløbet – dét er der ikke mange, der oplever. Jeg kunne godt have ønsket mig at få en Kriterievinder også, men sådan gik det ikke; New Photo Guy var tættest på med en andenplads.
Hesteejer som 16-årig
Thorkild Honum kom ind i travsporten da Skive-banen åbnede i 1948 og han fik hurtigt job som snoretrækker til den fyrstelige løn af to kroner pr. løbsdag!
Det var ikke nok til spare sammen til at købe en travhest, selvom han stadig boede hjemme hos sine forældre, men så vandt Thorkild Honum først 1.070 kroner på et 1-2-væddemål i Skive og siden hen 1.528 kroner på et andet 1-2-væddemål i Århus, og så havde ”knægten” lige pludselig råd til en hest.
-Jeg var dog ikke gammel nok, jeg var kun 16 år, så min far, Joakim Honum, kom til at stå som ejer af min første travhest, Inge The Great, som jeg købte af en murer i Engelsborg og som senere også blev min første følhoppe, fortæller Thorkild Honum.
-Mit første opdræt var Thorkild Britton efter Indian Britton, men i samme årgang havde jeg også Tim Britton, som jeg købte for at Thorkild skulle have en legekammerat. Tim Britton var en mægtig hest som 2-års og den vandt blandt andet på 1.27,9, hvilket var 2-årsrekord i Skive i mange år.
Apropos 2-åringer, så var Latrick Guy mange år senere (1986) nærmest enerådende i sin årgang som 2-års med sejre i både Dansk Opdrætningsløb, Jydsk 2-årings Grand Prix og Grand Circle 2-års Championat. Fem sejre blev det til i otte starter.
Elite Guy vandt også Dansk Opdrætningsløb (1999), men Latrick Guy var afgjort det Thorkild Honum-opdræt, der har gjort det bedst som 2-års. Latrick Guy og Torben Fischer var også – sammen med svenske Tangens – til start i et stort italiensk 2-årsløb, hvor han imidlertid sluttede lige uden for præmierækken efter ”trafikproblemer” undervejs. Uden uheld havde de to skandinaviske heste formentligt gjort op om sejren.
10 følhopper
Efter nogle års pause som opdrætter købte Thorkild Honum først i 60’erne hoppen Urli Guy af den københavnske træner Verner Olsson for 3.500 kroner. Hun blev i 1964 mor til den første Guy-hest hos Thorkild Honum, Kiss Guy, der sammen med halvsøsteren Obine Guy blev stammødre til en lang række fine heste på stutteriet i Skive.
Urli Guy blev også mor til blandt andet Netta Guy, der selv avlede Kriteriumsvinderen Bjørn Ørnhøj.
To andre fine hopper var Mary Poppins og svenskfødte Gazell Dalbo, som Thorkild Honum købte af hestens svenske opdrætter, Roland Dahlstedt, der i mange år havde stor succes med Robis-hestene.
-Jeg solgte i sin tid Ego Guy til Dahlstedt og den vandt en seks-syv løb, inden den desværre brækkede ned. Vi holdt dog kontakten ved lige og en dag tilbød han mig at købe Gazell Dalbo, fortæller Thorkild Honum.
-Jeg fik Gazell Dalbo i fol v/Vulcan og hendes første afkom blev Martell Guy (1.14,8a-741.000 kr), der blev en god hest for Steen Juul og siden blev eksporteret til Norge og senere Østrig.
Gazell Dalbo blev også mor til tophesten Rialto Guy (1.11,8a-1.457.000 kr) og Thokild Honums måske bedste følhoppe gennem årene, Olympia Guy (mor til Derbyvinderen Good Guy D K, New Photo Guy – begge heste tjente over 1,3 mill. Kr. – Opdrætningsløbsvinderen Elite Guy og Hoppe Derby-deltageren Honey Guy).
-Jeg havde på et tidspunkt 10 følhopper, men det var heldigvis ikke så mange år, så fandt jeg ud af at sortere lidt i materialet. Min største årgang var 1991, hvor der kom syv føl, siger Thorkild Honum, som skønsmæssigt har opdrættet ca. 130 heste.
Thorkild Honums betydning for dansk traveravl kan nok bedst illustreres ved en søgning på databasen blodbanken.nu, hvor både Kiss Guy, Mary Poppins og Gazell Dalbo hver især har efterladt sig et hav af efterkommere. Foruden Bjørn Ørnhøj skal også nævnes Early Night – datter af Taylor Guy og vinder af Grand Circle 4-års Hoppe Championat. Early Night blev selv en fin følhoppe på Stutteri La Marc som mor til blandt andet Nightlife La Marc (1.12,3a-880.000 kr).
Kyllingeproducent og travopdrætter
Stutterivirksomheden havde i mange år til huse på Thorkild Honums kyllingefarm på Thorsvej i udkanten af Skive, hvor 50.000 kyllinger fyldte godt i landskabet.
-Det gik rimelig godt med kyllingefarmen, men det jeg tjente på kyllingerne, satte jeg til på hestene, smiler Thorkild Honum, som dog indrømmer, at han – trods alt – har været ”heldig” at få solgt størsteparten af sit opdræt til ganske fornuftige priser.
En af dem, der blev solgt til en ”fornuftig pris” var Derbyvinderen Good Guy D K, der blev kørt til af Gordon Dahl.
-En dag kom Bent Svendsen og spurgte, om han kunne købe Good Guy til svenske Morgan Svensson og jeg solgte den til ham for et pænt beløb, husker Thorkild Honum.
-Bent havde hesten som 2-års, hvorefter den gik op til Petri Puro, som udviklede Good Guy yderligere, inden den kom retur til Bent omkring Jydsk 4-årings Grand Prix.
I Jydsk 4-årings Grand Prix sluttede Good Guy DK på femtepladsen bag Giovanni og Seppo Kukkonen, men i Derbyprøven og Derbyet var S J’s Photo-sønnen til gengæld bedst med Bent Svendsen i sulkyen.
Good Guy DK gik siden tilbage til Petri Puro og var i en periode også hos Peter Untersteiner, inden hesten vendte tilbage til Bent Svendsen, hvor 2003-Derbyvinderen sluttede karrieren i 2009.
Med 1.533.000 kroner i indkørte præmier er Good Guy DK det mest vindende Thorkild Honum-opdræt.
Tilbage til rødderne
I 1998 solgte Thorkild og hustruen Lis Honum ejendommen til Thomas Lind-Holm (Stutteri Dust) og dermed blev de stolte opdrættertraditioner videreført på den tidligere kyllingefarm, hvor topheste som Derbyvinderen Tumble Dust og Kriterievinderen Rusty Dust således også er kommet til verden.
-Vi fik i stedet en lejlighed i Skive og hestene blev opstaldet på Søvang, hvor jeg i sin tid var landbrugselev, så det var lidt som at komme tilbage til rødderne, siger Thorkild Honum hvis sidste opdræt var Olga Assink (Gigant Neo-Olympia Guy).
-Olga Assink blev som føl udlejet til Viborg Håndboldklub, der i 2006 vandt Champions League for første gang. Hun blev døbt på Skive Trav, hvor de fleste af klubbens stjernespillere, heriblandt hollandske Olga Assink, var til stede. Olga Assink tegnede meget lovende, men døde desværre allerede som åring som følge af et uheld i folden.
-De sidste år havde jeg kun nogle få hopper. Jeg forærede blandt Olympia Guy til Århus-træner Kaj Jensen, der dog kun fik et enkelt afkom på Hovhovedgård, Princess Guy, som jeg kom til at stå som opdrætter af – det var prisen for Olympia Guy.
Jubilæum i Opdrætterforeningen
I 1978 blev Thorkild Honum valgt ind i Opdrætterforeningens bestyrelse, hvor han nåede at fejre 25-års jubilæum som repræsentant for Sektion Skive.
-Det var nogle meget spændende år, hvor jeg var med i bestyrelsen helt tilbage fra Ole Ankers tid, siger Thorkild Honum.
-Jeg var blandt andet med til at udvælge de hopper, der skulle bedækkes med Pay Dirt. I hans storhedstid kom der typisk 3-400 tilmeldinger, men han måtte kun bedække 150, så vi var nødt til at vælge de bedste ud.
-Det var dengang Opdrætterforeningen havde de bedste og mest populære avlshingste i landet, og især Pay Dirt var vanvittig populær. Det var noget af en opgave at ”håndplukke” de bedste hopper og der var altid nogle, som følte sig forbigået, siger Thorkild Honum, som stadig følger levende med i travsporten – og i øvrigt glæder sig over sønnen, Vagn Honums popularitet som et af de mest kendte ansigter på Tv-kanalen Fast Track.
-Uden at rose mit eget opdræt for meget, så synes jeg han er blandt de bedste! fastslår ”Senior”.
Kilder:
Interview med Thorkild Honum og Vagn Honum
Væddeløbsbladet 1970-2006
Travkalenderen 1970-2006
Dansk Trav-Stambog, Bind X-XX