Hvor blev de af? – Rolf Laugesen

Rolf Laugesen (f. 1951) ser tilbage på et liv i travsportens tjeneste – i mange forskellige roller.

-Jeg havde valget mellem at blive elev i Gladsaxe Kommune eller begynde som bogholderielev på Charlottenlund Travbane. Jeg valgte det sidste, og begyndte der den 1. august 1968.

Sådan kan fortællingen om et mangeårigt og mangeartet virke i dansk travsport – først i Det Danske Travsekskab og senere hos bl.a. Dan Toto og Danske Spil – begynde for Rolf Laugesen.

Nu, efter 40 år i væddeløbssporten, nyder han tilværelsen på Bornholm. Han er pensionist, og har bosat sig sammen med sin kone lige uden for Rø by på klippeøens nordøstkyst. Her er Rolf aktiv på forskellige områder, og han nyder også en 18-hullers runde på golfbanen tæt ved hjemmet. Desuden er han med i forskellige funktioner på Bornholms Brand Park, så helt sluppet sporten har han ikke. Hesteejer er han også igen.

Men hvordan startede det med travhestene egentlig?

Kærligheden til en Derbyvinder
Interessen for travsporten var startet inden elevpladsen i Charlottenlund kom i hus. Ja, faktisk var hele familien Laugesen allerede på det tidspunkt stærkt involveret i travsporten.

Faderen var slagter og arbejdede i travmanden Arne Hermansens slagterbutik. Både han og moderen var interesseret i sporten – og det smittede af på sønnen.

Arne Hermansen var hesteejer og blev ovenikøbet den stolte ejer af en Derbyvinder, da hans eget opdræt Gigant i 1964 sejrede i Dansk Trav Derby. Familien Laugesen – og specielt Rolf – havde et særligt forhold til, og kærligheden til Gigant var med til at øge interessen for travsporten. Det blev til mangen en lørdag på travbanen og megen tid sammen med Gigant og dens træner Mogens Ingvard.

– Man sagde, at det var muligt at sove i boksen hos Gigant, men jeg fik nu aldrig lejlighed til at prøve, siger Rolf.

– Som helt ung knægt på 12 år, var jeg afhængig af, at far og mor, mest min mor, tog mig med på travbanen, og ofte lørdag, hvor hun kunne få fri fra slagterforretningen. Turen kunne også gå til Ganløse Ore og et besøg hos Karen og Arne Hermansen.

Som ivrige tilskuere på løbsdagene havde Laugesen-familien en loge på den åbne tribune i Charlottenlund, og på Amager Travbane opholdt de sig i tribunen for enden af opløbet.

Gigant i vindercirklen efter Derbysejren sammen med ejer og opdrætter Arne Hermansen med frue

En Derbyoplevelse med stor betydning for Rolf
Derbydagen i 1964 oprandt og med et – rent ud sagt – rigtigt møgvejr. Men som sædvanlig med sitrende spænding dirrende i luften, både for de direkte involverede og også hos det store publikum.

-På Derbydagen var vi i stalden om formiddagen. Hele familien var på plads på den åbne tribune, inklusive vores lille puddel, husker Rolf Laugesen, der har helt særlige minder fra denne derbydag.

-Allerede ved starten, hvor Gigant suste til front, var hele logen oppe at køre. Først noget forundret over, at Mogens Ingvard slap fronten til en konkurrent, der ikke hørte til forhåndsfavoritterne, og kun for at få en masse skidt på snuden fra den mudrede bane.

Mange af forhåndsfavoritterne sad langt tilbage, men nogle af dem havde galopperet, så forhåbningerne var der dog stadig til en Gigant-sejr.

-Ud på starten af sidste omgang angreb de store navne bagfra, og med Gigants indelukkede position opgav vi mere eller mindre håbet. Men denne omgang kostede flere heste den sidste luft, og i opløbssvinget var Gigant sluppet fri.

Der blev råbt og skreget i logen, så meget at Laugesen-hunden lige fra den dag reagerede voldsomt aggressivt på klapsalver og “kom så-lyde”!

-Måske råbte vi Gigant hjem til sejren eller Walther Kaiser-Hansens hest Generalen over i galop, griner Rolf Laugesen. -Men i hvert fald kunne vi nyde de sidste 100 meter op mod mål, og falde hinanden om halsen. Generalen galoperede en andenplads væk. Familien Laugesen var nu totalt solgt til væddeløb.

-Det fik et par år senere mor og far til at opgive slagterfaget. Det dejlige hus i Bagsværd blev byttet til en mindre landejendom i Ganløse – ikke langt fra Hermansens Stutteri Horsemose i Ganløse Ore.

-Det lille landsted kaldte vi Bøgero – fars, mors og mine bogstaver for Børge, Gerda og Rolf.

I Laugesens nye hjem i Ganløse blev der bygget en ny staldbygning med familie og venners hjælp, og snart var der to følhopper og en 1-årig hingst med navnet Ongvard L.

Rolfs forældre med Ongvard L foran huset i Ganløse

De første år i Lunden
Flytningen til Ganløse betød en lidt længere knallerttur for Rolf Laugesen til hans nye arbejde i Charlottenlund, og i Det Danske Travselskabs bogholderi. Direktør var Aage Ulrich, C. C. Junge som ansvarlig for sporten, mens Per Larsen var bogholderileder.

-Efter bogholderiårene var jeg et lille år i væddeløbsafdelingen. Mellem kedelige opgaver som at ajourføre rekordbøgerne over alle hestenes resultater, kom der en spændende opgave med at lave en publikumsudstilling med N.J. Koster-minder, efter at have gennemrodet vore arkiver på loftet i flere måneder, fortæller Rolf.

En ung Rolf Laugesen i sit første job på Lunden

-I mit første job var jeg jo på Lunden hver dag og tæt på staldområdet, båndene til sporten og hestene blev stærkere end nogensinde.

Rolf Laugesen var ofte med når Gigant startede på Amager Travbane.

-Vi havde et fantastisk sammenhold på staldområdet og med træner Mogens Ingvard. Vi var placeret sammen med de kendte og meget vindende amatørtrænere som Ejler Petersen, Jens Jensen, Eric Malver og Birger Jansen, mindes Rolf.

Det var ikke svært for Rolf Laugesen at få nogle ekstra fridage i ny og næ, og som flere gange blev brugt til f.eks. ture til Aalborg og en gang helt til Holland med Gigant. Ingen af gangene var han desværre helt på toppen, men det ødelagde ikke nogle pragtfulde dage for Rolf og holdet bag Gigant.

Desværre ødelagde travkrigen forholdet mellem Lunden og Amager, og det var slut med de herlige dage ude på Amager. Den unge Rolf Laugesen syntes, det var svært at se meningen med, at travfolket nu bekrigede hinanden, men som en del af Lundens administration blev han uvægerligt en del af den ulykkelige travkrig.

Afsted til Århus
I slutningen af 1971 stak Rolf Laugesen af til et nyt travjob – nu på Jydsk Væddeløbsbane i Århus. Det var første, men ikke sidste gang, Laugesen blev headhuntet til et job indenfor travsporten.

På Danmarks næststørste bane blev Rolf Laugesen økonomiansvarlig som kun 20-årig!

Rolf i vindercirklen på JVB efter en sejr til Kaj Jensen

Men økonomiopgaven var ikke den letteste i den tid. Snart kom der oliekrise og ingen transport i weekenderne; ikke just lette vilkår for en væddeløbsbane, der dog kunne arrangere busser, som samlede en del publikum op.

I Århus fik Rolf også sin debut som travkusk i nogle showløb, der primært var forbeholdt medarbejdere på banens sekretariater.

Hestene hjemme fra Ganløse – Ongvard L, Mac Senator og Norway – kom til Århus i træning hos Poul Kragh Christensen. Ongvard L og Mac Senator var dem, der gjorde det bedst.

Det blev til et amatørlicens for Rolf Laugesen og en del køreture. Sejre blev det dog ikke til, men bl.a. en god oplevelse i Amatør Elite Cup på Lunden med hesten Mich Mac, og en andenplads i Århus med en handicapper bag den senere Derbyvinder Ritha Lyngholm.

Første direktørjob
Efter et par år som ansvarlig for pengekassen på JVB, blev Rolf Laugesen af baneformand Hans Eiler Christensen og formanden for Århus Travklub, Finn Kjelstrup, opfordret til at overtage ledelsesopgaverne på Jydsk Væddeløbsbane af.

-I en alder af kun 22 år var det tænkt som en nødløsning fra begge sider, men den varede så frem til 1980, og gav mig nogle fantastiske år med gode internationale kontakter og storstævner, bl.a. et kæmpe fødselsdagsarrangement, siger Rolf.

Det blev til nogle herlige år Jydsk Væddeløbsbane, hvor Rolf også medvirkede i udviklingen af det, der senere skulle blive til TRAVDATA – registrering af travsporten på EDB. Desuden blev opkrævningssystemet for trænere centraliseret, styret af hans gamle chef på Lunden, Per Larsen.


Birger Jørgensen kommer til Århus – med en kuffert
I 1979 lykkedes det i samarbejde med bestyrelsens repræsentanter, Kaj Ø. Jensen og Svend Andreasen, at etablere en aftale med en af landets største jockeytalenter om at starte som travtræner på Jydsk Væddeløbsane i Århus.

– Birger Jørgensen tog turen fra Falster ved juletid – med en kuffert, der ikke indeholdt stort andet end en køredragt og en pisk – og startede op ved årsskiftet, fortæller Rolf.

Rolf Laugesen overtalte Birger Jørgensen til at komme til Århus

-Hvordan det gik siden hen ved alle, og en stor tak skal lyde til nu afdøde træner Bent Madsen, der bar Birger på hænder og fødder gennem den første tid.

Bortset fra at Rolf Laugesen som direktør måtte opgive at køre løb, var tiden i Århus en del af den gode tid for dansk travsport, hvor dannebrog på fire ben, Tarok, trak et kæmpe rykind på landets travbaner.

V6 – fra succes til brat fald
Efter årene i Århus var det Dansk Travsports Centralforbund (DTC), der fik glæde af Rolfs ekspertice.

I DTC gjaldt det en stilling som bl.a. EDB-ansvarlig for indførsel af EDB i administrationerne, den første elektroniske stambog og ikke mindst implementeringen af de første elektroniske totalisatoranlæg på alle landets provinsbaner.

Det blev ofte til lange arbejdsdage, bl.a. i forbindelse med den store EDB-opdatering ved årsskiftet, hvor man om morgenen kunne møde Rolf Laugesen og Det Danske Travselskabs bogholder Per Larsen, temmelig klatøjede. De havde arbejdet det meste af natten og overnattet i kontorlokalerne i Charlottenlund!

Rolf som EDC-chef i DTC sammen med daværende generalsekretrær Erik Møller

Så skete der noget nyt i 1984.

Det landsdækkende V6-spil blev indført med brask og bram i regi Dansk Tipstjeneste, som Danske Spil hed dengang. Rolf Laugesen blev den ansvarlige, og fik sammen med Skive-manden Aksel Møller og Anne Kragh lokaler i Charlottenlund.

Det blev en strålende premiere med en meget stor omsætning på 8,5 mill. kroner Der var både før og efter stor omtale i alle landsaviser, ligesom V6-spillet internt var blevet reklameret bredt ud og omtalt som hestesportens nye store flagskib. Markedsføringen var bare i orden.

Men efter en Påske med indlevering fremrykket til tirsdag, i stedet for normalt onsdag kl. 18, gik det hurtigt ned af bakke – til Rolf Laugesens store skuffelse. Omsætningen og den generelle interesse dalede og dalede. Til sidst var den ugentlige omsætning nede på 800.000 kroner – et beløb, der dengang blev anset for ikke acceptabelt af Dansk Tipstjeneste.

Efter 2 ½ år år blev V6-spillet lukket ned. Hvorfor det gik som det gik, kan der skrives flere andre lange artikler om, og Rolf Laugesen har sin klare holdning om det. Her nøjes vi med at citere ham for, at banerne ikke var klar til det store V6-spil, og iflg. Rolf modarbejdede landets største bane, Charlottenlund, bevidst V6-spillet med argumentet, at tilbagebetalingsprocenten til spillerne kun var 45 % mod V5-spillets 60 %.

Aldrig mere hestesport men “Fyn er fin”
Rolf Laugesen erkender i dag, at han fik et knæk med V6-spillets hurtige deroute:

-I de år hvor vi kørte V6 spillet havde sporten, og hesteejerne i særdeleshed, gyldne tider, som det ikke har været muligt at genskabe lige siden, så dengang tænkte jeg: “Aldrig mere hestesport”.

Han var nu lidt sur på travsportens politikere og begyndte i Danske Spils økonomiafdeling. Efter et år her kom der et nyt og stort spændende jobprojekt på Laugesens bord.

Opgaven var nu at starte den første marketingsafdeling op hos Danske Spil – dengang Dansk Tipstjeneste. Der blev ansat “2 ½ mand”  og den afdeling beskæftiger i dag vel i nærheden af 60 mand!

Alligevel endte Rolf Laugesen efter nogle år som direktør for Fyens Væddeløbsbane i Odense. Hvorfor nu det?’

-Jeg var da også skeptisk, da jeg fik tilbuddet, dels skulle jeg rykke hele familien op fra Nordsjælland til Fyn, og dels fik jeg at vide, at væddeløbsbanen dengang havde en gæld på 13 mill. kroner, fortæller Rolf Laugesen.

Så hans betingelser var, at banen skulle blive gældfri, ellers var det umuligt at drive en ordentlig forretning. Kommunen gik så ind og købte noget af banens grund, til brug for ældreboliger, og på P-pladsen skulle der projekteres et hotel. 14 mill. kroner gav kommunen for det!

Vi er i 1987. Hele familien flyttede nu til Fyn; Rolfs daværende kone og deres tre børn forlod et dyrt hus i Humlebæk til fordel for et hus i Årslev.

I jobbet som direktør kunne de mange kontakter fra V6-tiden udnyttes til at give seværdige løbsdage med gode omsætninger.

– Vi indførte ”Fynsk Fredag” med tidlig start fredag. Det blev mødt med nogen skeptisk, men det blev en megasucces. Det passede de gæstende kuske, at løbene sluttede tidligt, så Fyn fik en opbakning, der ikke er set før eller siden, husker Rolf.

Rolf Laugesen bag Copenhagen Cup-vinderen Hairos

En køretur med Hairos
Med de gode navne på tapetet stort set hver fredag kom også de gode omsætningstal, og det var ikke usædvanligt, at banen var over 1 mill. på de fynske fredage.

Endvidere gav den tidlige start plads til, at greyhoundløbene kunne ligge i halen på hestene, hvilket som sen fredagsunderholdning oftest gav yderligere 150.000 kr. i omsætning.

Det var på den tid at Rolf Laugesen lagde stemme til ”Hør lyden fra en bane”, og lidt senere som løbsreferent til tv-produktionerne.

-Og så fik jeg mulighed for at præsentere dagens ærespræmiegiver, selveste Hairos, som jeg kørte med forbi publikum i en fart, jeg kun har oplevet bag en hest denne ene gang!

Hjemme i Årslev blev det også til et fodboldtrænerjob for ungdomshold og senere damernes hold, der blev spillet op i Danmarksserien. Fodbold var – og er stadigvæk – en stor interesse, og arbejdsnarkomanen Laugesen havde indimellem god brug for at koble af via bl.a. denne sportsgren og også dermed være mere sammen med sin familie.

Rolf som fodboldtræner

Projektchef på nyt sportsspil
Rolf Laugesen havde en kontrakt på fem år i direktørjobbet på den fynske bane, men efter 4 ½ år kom Danske Spil og spurgte, om han ikke ville starte op som projektchef på udviklingen af et sportsspil, snart benævnt Oddset.

– At være direktør på en væddeløbsbane og 100 % engageret i den nye opgave var uforeneligt. Efter aftale med banens formand Erik Elleby-Aagensen skulle jeg så finde en ny direktør, og tage mig af regnskabsafdelingen på halv tid.

-Det lå lige til højrebenet at anbefale min kollega fra Skive Trav, fynboen Poul Mørk, og sådan blev det. Oddset-perioden blev en travl tid, hvor to jobs skulle passes, og bopælen var stadig på Fyn.

-Det blev to et halvt år med Oddset, og måske den meste fantastiske og spændende periode i mit arbejdsliv, siger Rolf Laugesen i dag.

Der var premiere på Oddset den 12. april 1994.

En af de første væddemål på Oddset var, at man kunne spille på, om John ”Faxe” Jensen i åbningskampen på Oddset scorede for sin daværende klub, Arsenal. Det udbudte odds var stærkt diskuteret, og Rolf Laugesen måtte udstå et pres fra ledelsen for at reducere Oddset.

-Jamen, han scorede jo stort aldrig, og han scorede selvfølgelig heller ikke denne gang, griner Rolf Laugesen.

På det private omrråde var Rolf Laugesen blevet far til Gitte (f. 1974), Tommy (f. 1977) og Toke (f. 1982)

– Opdraget af ”verdens bedste mor”, som Rolf Laugesen udtrykker det.

Men i denne travle tid med to jobs fordelt på to landsdele knagede det lidt i privaten. Rolf Laugesen forsøgte forgæves at redde ægteskabet.

– På pluskontoen kom dog, at jeg i denne tid mødte min nuværende kone, Lotte.


Tilbage til Sjælland med Dantoto, HFF og Dansk Tipstjeneste
Efter Oddset var kommet godt i gang, og kontrakten var opfyldt, blev det til yderligere halvandet år tilknyttet banen i Odense, nu udelukkende som økonomimedarbejder, inden Rolf for alvor forlod Fyn, og blev ansat i økonomiafdelingen på Klampenborg Galopbane. Kort tid efter slog man administrationerne for Klampenborg og Lunden sammen og Rolf blev administrativ chef for personalet.

-Det var ikke den letteste opgave, for selv om begge grene er hestesport, er mentaliteten langt fra sammenlignelig, siger han.

Det var primært i disse år, at Rolf Laugesen blev speaker på Dantoto Racing Live.
Sent i 1998 indledtes forhandlingerne med Dansk Tipstjeneste efter anvisning fra den daværende finansminister. Han havde ansvar for forhandlingernes talmateriale, der blotlagde sportens problemer.

Kontrakten blev indgået, og som konsekvens blev Hestesportens Finansieringsfond (HFF) etableret med Jim Stjerne Hansen, Dansk Boldspil Unions tidligere generalsekretær, som formand, og på hans ønske blev Rolf Laugesen forretningsfører for fonden.

-Samtidig overtog Danske Spil det nu fallerede spilleselskab Dan Toto fra væddeløbssporten, og dermed også et stort set uanvendeligt totosystem med gamle ATG-produkter samt et forgældet Tv-produktionsapparat med stærkt nedslidt udstyr, siger Rolf. som blev ansat i det “nye” Dantoto. Senere blev titlen bl.a. marketingskoordinator i Videnspil-gruppen med ansvar for spil på heste og hunde.

-Der blev aftalt en ny lov med staten, der indeholdt en regel om, at hestesporten skulle modtage hele provenuet, når en spiller, der var på banen, spillede til banens løb.
I 2005 blev Dantoto nedlagt som datterselskab og blev nu en del af Danske Spil. Dantoto etableres som produkt og placeret under Videnspil, mens Dantotos daværende salgschef Tommy Stjerne overgik til andre opgaver i Danske Spil.

Rolf Laugesen slapper ofte af med en runde på golfbanen

Berettiget kritik
Dette job indebar ikke altid populære relationer og reaktioner fra væddeløbssporten. Rolf Laugesen vil dog gerne påpege, at Dansk Tipstjeneste udførte mange forbedringer i forhold til, hvad sporten tidligere havde af muligheder. Her nævner han ikke mindre end 20 ting, heriblandt ting som: Tv-afgift for at vise Racing Live og spillernes kupon-afgifter blev fjernet, nyt totoanlæg, lyn spil til V75, internet spil lanceres, “Vi spiller dansk” kampagnen med gevinstgaranti på V5, samarbejde med TV2 Sport bringer Lunch-løb i direkte tv, løbsserie med den største kuskepræmie nogensinde; 250.000 kr. til vinderen, Sigter mod Stjernerne-serien, nyt totosystem med mobil spilleløsning samt distributionsaftale med YouSee for Dantoto Racing Live kanalen.

Rolf siger sammenfattende, at pointen her er, at kritikken fra hestesporten efter hans mening næppe var helt berettiget.

-Især når man ser på, hvad hestesporten lavede af tiltag i samme periode, nemlig ingen.

-Uanset alt dette havde væddeløbssporten stadig fokus på, at Danske Spil efter deres mening gjorde for lidt for at markedsføre spillet til de danske løb, siger han.

Spørgsmålet der naturlig trænger sig på efter dette, er om Danske Spil/Dan Toto ikke har været for lukkede og ikke har formået, at kommunikere alle disse gode tiltag ud til travsporten generelt, da der i hvert fald mand og mand imellem lød kritik i denne periode over jeres manglende indsats til fordel for travsporten?

– Nej, vi var bestemt ikke lukkede omkring, hvad vi foretog os, lyder det stålfast fra Rolf Laugesen, der påpeger, at der var kvartalsvise samarbejdsmøder med hestesportens politikere.

Han mener også, at mange væddeløbsinteresserede måske ikke helt havde forstået, hvor tæt på en ruin hestesporten reelt var, da Dansk Tipstjeneste/Danske Spil kom ind i billedet. Rolf Laugesen anerkender dog, at det store pres, der var udefra på travpolitikkerne dengang måske gjorde, at de budskaber han repræsenterede, ikke blev bredt godt nok ud til sportens almindelige aktive udøvere.

-Det var en udbredt tro på, at hestesportens folk kunne gøre al ting meget bedre, så uanset hvad vi gjorde, ville det aldrig være godt nok, vurderer Rolf Laugesen, når han tænker tilbage.


Tilværelsen som pensioneret
Rolf Laugesen var ansat i Danske Spil/Dan Toto i 16 år, indtil han gik på pension i januar 2016.

– Jeg var overbevist om, at en liberalisering af det danske spillemarked var på vej, og fandt det uendeligt svært at finde økonomi til en fremdrift af hestesporten. Altså nye tider, der kræver nye kræfter, siger han.

At hestesporten så har forlovet sig med ATG, er ikke ligefrem Laugesens kop te. Hans indtryk fra de 16 års samarbejde med ATG er ikke entydig positiv. Laugesen opfattelse lyder på, at ATG’s bevæggrunde efter hans mening alle dage er profit, og frygter, at ATG ikke er i Danmark for hestesportens skyld, men alene er baseret på den profit, der primært kan skabes på Casino-området.

Han havde hellere set et samarbejde med bl.a. Norsk Travsport.

Den i dag 69-årige Rolf Laugesen er sammen med sin kone flyttet til Bornholm.

-Hvorfor tage til Venedig og dø, når man kan kede sig ihjel i Rø, griner Rolf Laugesen.

Parret havde ellers dels en forpagterbolig dejligt placeret ved de gamle tårne på travbanen i Lunden, og dels et hus i Sverige. Men efter en ferie på Bornholm skete der ting og sager.

-Min kone Lotte havde aldrig været på Bornholm, så vi tog en dag ud af kalenderen og surfede Bornholm rundt. Senere blev det til et skønt weekendophold, og derefter talte de om at flytte til øen permanent. Som sagt så gjort. Det hele faldt på plads, og efter ca. et år fik Lotte også arbejde på øen.

– Det lyder måske lidt mærkeligt, men det er som at komme hjem og finde freden i sjælen, så nu bliver det nok ikke til flere flytninger.

Rolf er aktiv i Rø Borgerforening, spiller golf på banen tæt på bopælen, og er også frivillig hjælper på flere fronter inde på den bornholmske travbane, bl.a. i Onsdagsklubben – også kendt under navnet Travbanens Venner – en gruppe af frivillige ikke helt unge travveteraner, da Rolf faktisk er den yngste!

Onsdagsklubben på Bornholms Brand Park

De udfører et stort arbejde både før og efter løbsdagene. Desuden er Rolf blevet engageret i det nye tiltag på banen, Rookies Corner, hvor han vejleder nye travtilskuere i spilleformerne, og måske giver enkelte tips. 

Rolf Laugesen er også blevet medlem af Bornholms Travselskab, men på spørgsmålet om den erfarne embedsmand gennem disse 40 år i travsporten er på vej til at blive travpolitikker, lyder svaret klart:

-Nej, det er jeg ikke!

Men han er hesteejer af vallakken Firestone – sammen med en god nabo, Niels Anker Munch.

– Og så er vi tilbage ved kærligheden til hestene og håbet om blot en lille succes; det der driver os alle i hestesporten, slutter Rolf Laugesen.