Hvor blev de af? – Jens Christian Bligaard
Portræt af manden bag en af dansk travsports største internationale stjerner i 70’erne, den dobbelte Mesterskab for Danmark-vinder Osiris Salar, Jens Christian Bligaard (f. 1944).
Interviewet blev lavet i 2018. Jens Chr. Bligaard døde den 11. november 2022.
-Det var en allerhelvedes hest!
Sådan beskriver Jens Christian Bligaard med få ord jernhesten Osiris Salar – dansk travsports største internationale navn inden Tarok for alvor kom på banen.
Den største sejr kom i det tyske storløb Münchener Pokal med en førstepræmie på ca. 60.000 kroner (25.000 D-mark), men Osiris Salar har også vundet løb i både Sverige, Norge og Østrig – og desuden startet på en græsbane i Schweiz og i Holland, hvor han blev nummer fire i Prijs der Giganten. Han var desuden nummer tre i Skandinavisk Mesterskab (1975) på Solvalla.
Herhjemme vandt Osiris Salar sine største sejre i Mesterskab for Danmark 1975 og ’76, men det blev også til sejr i bl.a. Nykøbing F. Travbanes 10-års jubilæumsløb (1976) og Travkongen i Billund (1979).
Sidstnævnte sejr kom i en alder af 11 år, hvor Osiris Salar netop var vendt hjem fra Tyskland efter at have virket i avlen. Efter lidt ”let genoptræning” i Tyskland vandt han sit comeback på Lunden, inden turen gik til Århus og siden Aalborg, hvor han begge gange var nummer to til Verona Dirt. Herefter videre til Billund, hvor Osiris Salar – gæstekørt af jockey Hans Jørgen Christensen – vandt Travkongen i tiden 1.19,0a/2000 meter.
Det blev til i alt 85 sejre og 943.600 kroner i indkørte præmier, hvoraf næsten 440.000 kroner blev hentet i forskellige udenlandske storløb.
-De år levede jeg af det Osiris Salar tjente. Jeg brugte selvfølgelig rigtig mange timer på landevejen, men det var det hele værd, siger Jens Christian Bligaard.
Humøret er i top, men hukommelsen er desværre ikke hvad den har været som følge af et hjertestop for syv-otte år siden.
-Jeg var død i 22 minutter inden jeg blev genoplivet! siger 74-årige Jens Christian Bligaard, som i dag bor i landsbyen Kaas, cirka 25 km nordvest for Aalborg.
-I dag fejler jeg ikke noget synligt; jeg kører bil og er sådan set frisk og rørig, men jeg husker ikke 100 %. Det er meget irriterende når der pludselig er nogle ”huller” i hukommelsen; jeg har især problemer med at huske årstal.
Kasseret af Villy Passat
Jens Christian Bligaard fik interesse for travsporten, da Aalborg Væddeløbsbane åbnede i 1954 og købte sin første travhest i 1962.
-Vi boede i en kæmpe villa i Aalborg ikke ret langt fra væddeløbsbanen, og i starten kom jeg derud sammen med min far, men senere begyndte jeg selv at cykle derover – og endnu senere, da jeg fik knallert, pjækkede jeg indimellem fra skolen når der var væddeløb, smiler Jens Christian Bligaard.
-Der var også flere af mine kammerater, som gik til væddeløb – og først købte den ene en travhest, så købte den anden også en hest, og så fik jeg også lyst til at få mig en travhest. Den første var Gunnar Saltum, som jeg købte da jeg var 18 år, fortæller Jens Christian Bligaard, som fik amatørlicens i 1967 og vandt sin første sejr året efter.
Den første gode hest var Ivar B (Joe’s Pride), som Jens Christian Bligaard vandt syv løb med. Han købte hesten af Bjarne Pedersen, Hestebørsen i Vejle og da Ivar B var slidt ned, kontaktede Bligaard igen den driftige handelsmand.
-Han ønskede at købe en ny Joe’s Pride-søn. Desværre havde jeg ingen “på lager”, men lovede ham, at jeg ville ringe når jeg havde et eksemplar. Men det var ikke så let. Joe’s Pride-sønner var eftertragtede, fortæller Bjarne Pedersen i sin erindringsbog “Vild med heste – mit liv med heste i 60 år” (2006). Bogen indeholder blandt andet en stor artikel om Osiris Salar, der – med forfatterens tilladelse (Bjarne Pedersen er i dag 85 år) – er brugt som kilde til dette portræt af Jens Christian Bligaard. Enkelte citater stammer fra bogen.
Nu ville skæbnen imidlertid, at Villy “Passat” Pedersen en dag i forsommeren 1971 gerne ville af med en 3-årig Joe’s Pride-søn, som den daværende Aalborg-amatør – og senere Billund-træner – der ellers havde kæmpe succes med størsteparten af de heste, han havde med at gøre, ikke kunne få til at fungere. Han henvendte sig derfor til Bjarne Pedersen.
Fem starter som 2-års og foreløbig fem starter som 3-års havde ikke været den store succes. Osiris Salar stod således med nul kroner og rekord 1.39,6.
Der havde ellers været store forventninger til Osiris Salar, der som åring blev solgt på en auktion i Århus for 15.000 kr. Køber var Bent Ole Retvig, Stutteri Kathrinedal og hesten blev sendt i træning hos Jørgen Olsen, men blev hurtigt opgivet og videresolgt til Villy Pedersen.
Osiris Salar kostede ægteskabet
Villy Pedersen ville gerne bytte med en Francis Senator-hoppe (han havde tidligere haft succes med andre Francis Senator, blandt andet Olga Senator) og blev enig med Bjarne Pedersen, som fik Osiris Salar og 9.000 kroner i bytte for Francis Senator-hoppen.
Nu havde Bjarne Pedersen en Joe’s Pride-søn til Jens Christian Bligaard, men der var et lille problem. Bligaard var lige blevet gift og konen var ikke helt tilfreds med hans store interesse for travheste: “Hvis du køber hest igen, vil jeg skilles” sagde hun. Aftalen gjaldt to år, men nu havde han altså chancen for at købe en af de eftertragtede Joe’s Pride-sønner – og så måtte der tænkes kreativt.
Jens Christian Bligaard købte Osiris Salar for 7.000 kroner med 1.500 kroner i udbetaling og 500 kroner i afdrag om måneden, men kontrakten måtte Bjarne Pedersen sende til Bligaards mor i Aalborg, mens hesten blev sendt direkte i træning hos Thorkild Jensen – med kælenavnet ”Hønen” – på Aalborg Væddeløbsbane (ikke at forveksle med Thorkild Jensen, som vandt Derby med Patricia Garbo, red.).
Det gik imidlertid ikke helt efter planen. Osiris Salar kunne ikke trave og snakken gik på staldterrænnet – “Hesten er værdiløs” – men efterhånden fik han det lært, og nu vendte snakken sig til noget positivt.
Jens Christian Bligaards kone hørte også rygterne og spurgte, om han nu alligevel havde købt en hest, hvilket han benægtede. “Nej, det er Thorkild Jensens hest, jeg står blot for den. Som træner må han jo ikke selv eje en hest.” – og det accepterede fruen for en stund.
Hun fandt imidlertid ud af sagens rette sammenhæng og krævede skilsmisse. Parret blev skilt og de delte alt – med undtagelse af Osiris Salar; dvs. ærespræmierne skulle de dele og det blev til ikke så få gennem årene.
Fra grim ælling til smuk svane
Inden skilsmissen blev en realitet havde Osiris Salar vundet sin første start for Jens Christian Bligaard – dog ikke med ejeren selv i sulkyen. Bligaard var således selv optaget af familiefest, så han fik i stedet amatørkusken Kurt Pedersen (”Ostegrossereren”) til at køre hesten til Billund, hvor Osiris Salar vandt karrierens første sejr i tiden 1.29,4 – en rekordforbedring på over 10 sekunder!
Den grimme ælling var nu blevet til en smuk svane og Osiris Salar vandt yderligere fire sejre som 3-års.
Som 4-års foldede Osiris Salar sig for alvor ud med 10 sejre i 28 starter. Han vandt bl.a. Grand Prix-prøven i Århus, men sluttede uplaceret i Jydsk 4-årings Grand Prix efter sammenkørsel med en konkurrent.
Gennembruddet kom i Johs. & Aage Ulrichs Mindeløb, hvor Osiris Salar sejrede i tiden 1.19,6a/2000 meter – årets hidtil hurtigste tid for en 4-åring på normaldistancen.
Jens Christian Bligaard fortalte nu alle og enhver, at Osiris Salar var årets Derbyvinder, men sådan gik det som bekendt ikke. Osman Bogø og Harald Lund vandt en overlegen sejr foran Ocitta med Osiris Salar på tredjepladsen.
Som 4-års deltog Osiris Salar og Jens Christian Bligaard i VM for Amatørkuske i München. I den indledende afdeling blev parret nummer tre, mens det i finalen blev til en femteplads.
13 starter på 2 ½ måned
Osiris Salar fortsatte succesen som 5- og 6-års, hvor det blev til henholdsvis ni og 10 sejre alene i Danmark, men han fik også lov til at bestille noget.
274 starter blev det til i Danmark, hvor Osiris Salar er noteret for 58 sejre. Dertil kommer et ukendt antal starter i udlandet, primært Sverige og Tyskland, hvor Osiris Salar vandt yderligere 27 sejre – eller 85 sejre i alt, hvilket gør ham til en af de oftest sejrende danskfødte travheste gennem tiderne. Kun overgået af Tarok (111), Nikodemus (107), Rex Trolle (93) og Tobbi S (90).
I 1974, da Osiris Salars var seks år, vendte Jens Christian Bligaard blikket mod udlandet. Dengang var der også gode penge at køre om i Sverige, hvor Osiris Salar blandt andet vandt fem sejre på stribe på Åby i vinteren 1974/75, men Tyskland var også attraktivt og i flere perioder var Jens Christian Bligaard på længere turneer syd for grænsen med Osiris Salar.
Han gik under betegnelsen ”jernhesten” og ikke uden grund. Uge efter uge var Osiris Salar i aktion – ja, ofte var der kun få dage mellem starterne – men han holdt til det og kæmpede til sidste blodsdråbe hver eneste gang.
-En uge startede jeg ham fire gange; han fik tre sejre og en andenplads. Jeg kørte 2400 km med ham den uge, siger Jens Christian Bligaard. (citat fra “Vild med heste – mit liv med heste i 60 år”)
Et andet godt eksempel på det program, Osiris Salar ofte blev budt stammer fra perioden 17. august til 30. oktober 1976, hvor han startede 13 gange i diverse storløb i Tyskland og et enkelt i Holland (Prijs der Giganten). 13 starter på 2 ½ måned eller en start cirka hver sjette dag, og med stor succes endda. Det blev således til seks sejre, blandt andet i det tyske storløb München Pokal-Rennen, en anden- og en tredjeplads og i alt 25.000 D-mark og 2.000 Gylden i præmier.
Det år blev det til 274.000 kroner i indkørte præmier – til sammenligning tjente årets suveræne Derbyvinder (Tarok) 303.000 kr.
Budt tre millioner
Den store succes rundt om i Europa gav selvfølgelig også genlyd og en af Frankrigs største trænere bød på et tidspunkt tre millioner for Osiris Salar, men hesten var ikke til salg. Det samme svar fik Sören Nordin, da han efter at havde set Osiris Salar besejre Nu Bangsbo i Norge, også ville købe hesten.
-Da jeg boede i Tyskland blev jeg kontaktet af Hollands største hesteejer, som ville have, at jeg skulle starte Osiris Salar i Prix d’Amerique. Han ville betale alle udgifter mod at få halvdelen af præmien, men jeg sagde Nej Tak – jeg følte ikke at hesten var på toppen lige på det tidspunkt, husker Jens Christian Bligaard.
-Det var han først tre uger senere, men det var en allerhelvedes fin hest. Han havde en speed uden lige og kendte ikke til at galopere, og han fik stort set aldrig et træningsarbejde. Det eneste tidspunkt, hvor jeg virkelig er ”gået til den” med Osiris Salar, var engang i Dinslaken, hvor jeg var blevet træt af at høre på tyskerne, som så ned på ham. ”Nu skulle jeg fandme vise dem” tænkte jeg, og så kørte jeg et arbejde på banen, hvor jeg kørte 1.12 den sidste kilometer – så fik de sgu lidt respekt, griner Jens Christian Bligaard, som med stolthed ser tilbage på tiden med Osiris Salar.
-Det ærgrede mig lidt, at vi aldrig fik skalpen på Tarok. Vi slog jo alverdens bedste heste rundt omkring i Europa. Selv Prix d’Amerique-vinderen Delmonica Hanover og den franske stjerne Dimitria slog vi. (citat fra “Vild med heste – mit liv med heste i 60 år”)
Osiris Salar havde sin storhedstid i årene 1972-77, men fortsatte med at starte til og med sit 12. år (1980).
Joe’s Pride-sønnen virkede også som avlshingst i en del år, dog uden den helt store succes. Herhjemme er Osiris Salar far til 14 afkom, hvoraf Fakir Le Grand (1.18,2a-132.000 kr) er klart bedst, mens han i Tyskland har 66 afkom i årene 1978-85. Her toppes listen af Waldbub (1.15,7a-63.000 euro), mens yderligere tre heste har tjent over 35.000 euro.
Osiris Salar døde i 1989.
Emigrerede til Tyskland
Jens Christian Bligaard opholdt sig i flere omgange i længere perioder i Tyskland, hvor Osiris Salar huserede meget i årene 1974-77, og i december 1976 lejede han sig ind på et stutteri i nærheden Dinslaken – en ejendom på 49 tdr. land med 750 meters træningsbane og plads til ca. 40 heste.
Det kniber lidt med hukommelsen for denne periode, men ifølge Jens Christian Bligaard opholdt han sig i Tyskland i 12 år. Samtidig havde han dog også amatørlicens i Danmark, men hvordan hang det sammen?
-Jeg kan ikke forklare hvorfor jeg står opført med dansk licens, for jeg fik professionel trænerlicens i Tyskland fordi jeg var træt af de problemer, der ofte var når jeg kørte som amatør, siger Jens Christian Bligaard.
-Jeg havde i begyndelsen en halv snes heste, men var på et tidspunkt oppe på 20-30 heste og var dengang den næststørste træner i Bayern-området.
Stortræner på Mallorca
Efter Tyskland satte Jens Christian Bligaard kursen mod Mallorca, hvor han opholdt sig i årene 1990-2004.
-Jeg tog tit på ferie til Mallorca og fik en masse venner dernede, og på et tidspunkt blev jeg opfordret til at nedsætte mig som træner på Mallorca, fortæller Jens Christian Bligaard.
-Det var danske Jens Ipsen, som var træner på Mallorca i mange år, der opfordrede mig til at tage derned og jeg var sandt at sige lidt træt af Danmark på det tidspunkt, så det var oplagt at tage afsted og jeg kom lige efter han var rejst hjem. Jens Ipsen fortalte mig bl.a. hvem jeg skulle henvende mig til, men det var lidt svært at komme igennem, i og med at jeg ikke talte spansk. Men jeg er ikke typen, der bare giver op, så jeg talte så godt engelsk jeg kunne og endte med at nedsætte mig som træner på banen i Majorca.
-Det var en dejlig tid – jeg havde på et tidspunkt op mod 40-50 heste og havde bl.a. heste for to af de største hesteejere dernede. De var mangemillionærer og jeg havde det dejligt, men der var også mange, som var misundelige på mig. Der har aldrig været store præmier i løbene på Mallorca, men jeg tjente faktisk mere end Peter Bratholm (mangeårig trænerchampion i Aalborg, red.) selvom han fik mere i træningspenge pr. hest.
-På et tidspunkt drev jeg også en natklub i udkanten af Palma, som nogle af mine sigøjnervenner havde købt, men de kunne ikke få den til at løbe rundt. Derfor fik jeg chancen og det blev en rigtig god forretning.
-Jeg havde tre-fire folk ansat, men var altid på banen kl. seks om morgenen, hvor jeg kom lige fra natklubben. Når jeg havde fodret kørte jeg hjem og sov nogle timer, inden jeg igen tog ud på banen for at træne.
-Jeg tjente gode penge dengang og levede godt dernede, men har heller aldrig været bange for at arbejde, så jeg hjalp også min største hesteejer, Horrach, som var forretningsmand og kunsthandler, med at passe hans sommerbolig. Jeg havde blandt andet en stor Mercedes og når han var ude at rejse, kørte jeg derned og slog græs og lavede forskellige ting.
-De sidste fem-seks år jeg var på Mallorca kom jeg sammen med en spansk dame. Hendes familie var ikke så glade for mig, for jeg kunne jo ikke holde kæft og sagde min mening, men det gik da trods alt alligevel.
-Jeg havde fået en bolig, men vi flyttede sammen i hendes “finca” (betegnelse for et lille hus på landet) nogle få kilometer fra travbanen. Hun havde også en lejlighed på ramblaen i Palma og et godt job, og vi havde det pragtfuldt sammen, men en dag gik vi fra hinanden og så gad jeg ikke at være dernede mere.
Holder mig væk med vilje
Jens Christian Bligaard måtte stoppe med at køre travløb efter sit hjertestop og følger i dag ikke længere med i travsporten.
-Jeg havde fire heste da jeg blev syg, men dem valgte jeg at slagte i 2016, siger Jens Christian Bligaard.
-Jeg kunne måske være fortsat med at have heste, men jeg turde sgu ikke og kunne jo heller ikke selv køre dem mere.
-Jeg har efterfølgende været til trav på Mallorca og også været i Skive nogle gange, men jeg holder mig væk fra det med vilje. Jeg tror, at det er mit savn, der gør at jeg tænker sådan. Det er sørgeligt, men sandt. Det er lidt bittert når jeg hele mit liv har haft med hestesport at gøre, men sådan er det nu engang.
-Jeg har det jo ellers fint. Jeg kommer blandt andet i et ældrecenter i nærheden to gange om ugen – mandag og onsdag – for at holde mig i gang, men på væddeløbsbanen kommer jeg altså ikke mere.
Jens Christian Bligaard vandt i alt 91 løb i Danmark og et ukendt antal i udlandet – ukendt fordi det desværre ikke har været muligt at fremskaffe årsstatikker fra primært Tyskland og Mallorca, hvor han fortrinsvis kørte på Son Pardo-banen i hovedstaden Palma de Mallorca.
Jens Christian Bligaard vandt sin sidste sejr i 2006 på Aalborg Væddeløbsbane med Follow Ancker og sluttede karrieren i 2009.
Kilder:
Interview med Jens Chr. Bligaard og Bjarne Pedersen
Bjarne Pedersen: Vild med heste (2006)
Travsporten 1972-80
Travkalenderen 1967-2007