Thorkild Jensen

Fhv. Billund-træner Thorkild Jensen fortæller om Derbyvinderen Patricia Garbo, som er blandt de gamle stjerner, der i morgen hyldes på Billund Trav.

Dåbsattesten siger 1934, men hukommelsen fejler absolut intet – ikke mindst når snakken går om “de go’e gamle dage” og især om Derbysejren med Patricia Garbo i 1973.

-Patricia Garbo lignede nærmest en ko og Aage Jensen, Stald 3-stjernet, som jeg arbejdede for dengang, sagde, at hun aldrig blev travhest, men hun havde til gengæld nogle fine papirer og kunne – som han sagde – blive en god følhoppe, fortæller 85-årige Thorkild Jensen.

Thorkild Jensen og Patricia Garbo efter Derbysejren sammen med ejerparret, Aage Jensen med frue. Foto Burt Seeger

-Det var Bjarne Pedersen fra Hestebørsen, som “fandt” Patricia Garbo på en auktion i Charlottenlund, hvor han købte hende for blot 12.500 kroner, og det var jo en fin investering. Dagen efter auktionen solgte han hende videre til Aage Jensen, der altid var frisk på at gøre en god handel.

-Jeg syntes imidlertid, at hun skulle ha’ en chance, så jeg begyndte ret hurtigt at køre med hende og spurgte på et tidspunkt Aage Jensen, om jeg måtte få lov til at gi’ hende sko på, og det viste sig at være en god ide. Næste gang han så hende i et træningsarbejde, sagde han til mig: “Jeg tror du får ret – hun bliver alligevel en fin hest”.

Tre år senere blev Patricia Garbo Derbyvinder, men det stod ellers ikke i kortene, at Thorkild Jensen skulle være travkusk og senere også professionel træner.

-Midt i 60’erne arbejdede jeg på det lokale teglværk og havde desuden en fritidstjans som afløser på en tankstation, hvor jeg en dag, helt tilfældigt, løb ind i Aage Jensen, som kom kørende i sin Jaguar, husker Thorkild Jensen.

-Han spurgte mig, om jeg ikke kunne tænke mig at hjælpe ham med at passe hans travheste; han havde tre heste gående på en gård i Tykskov mellem Herning og Vejle, og skulle bruge en, som kunne fodre dem morgen og aften. “Jo, det kunne jeg da godt” – og på den måde fik jeg altså jobbet som bestyrer på stutteriet. Senere byggede han en helt ny bestyrerbolig til os.

Travkusk ved et tilfælde
Da Thorkild Jensen startede som bestyrer på Stutteri Tykskov i 1966 var der som nævnt blot tre heste på gården, men efterhånden kom flere til og på et tidspunkt havde Aage Jensen i alt 35 heste, heriblandt fem følhopper, ligesom der gennem årene også var flere avlshingste opstaldet.

-Jeg fik amatørlicens da Billund-banen åbnede i 1971, men kørte kun med stutteriets heste og det gik faktisk meget godt, siger Thorkild Jensen, der allerede i sin anden sæson som amatørkusk (1972) vandt 26 løb og sluttede blandt de oftest sejrende amatørkuske herhjemme. Det år blev Ove Christensen (Stutteri Meldgård) landschampion med 33 sejre.

-Som 3-års vandt Patricia Garbo 10 løb i 12 starter og i Derbysæsonen blev det så vidt jeg husker til syv sejre.

-I Derbyet tog jeg ryg på Futter med Prins Frederik, der jo havde vundet Jydsk 4-årings Grand Prix og var favorit, men ind på opløbet var jeg så svineheldig at den galoperede – og så blev der plads til mig!

-Det var virkelig en stor omgang at vinde Derbyet; det var jo kun min tredje sæson som amatør og senere var vi bl.a. i Frankrig med Patricia Garbo, som gav mig en masse dejlige oplevelser.

Stutteriet brændte – Derbyvinderen solgt
Blot to år efter Derbysejren brændte Stutteri Tykskov desværre næsten ned til grunden som følge af en gnist i en elmotor, der antændte høloftet. Stuehuset blev reddet og ingen af hestene kom noget til, men branden blev desværre afslutningen på Aage Jensens stutterieventyr.

Den 30. september 1975 blev de i alt 24 heste solgt på en auktion, heriblandt Patricia Garbo, der blev solgt til en norsk hesteejer, men hun var klausuleret mod eksport og måtte derfor ikke forlade Danmark.

Patricia Garbo blev i stedet solgt til Preben Hundebøll og senere Arne Nielsen, Stutteri Damkær, hvor hun blev mor til en af dansk travsports allerbedste heste gennem tiderne, Rival Damkær (1.11,3a-7,2 mill. kr).

Træner i 18 år
Efter branden på Stutteri Tykskov fortsatte Thorkild Jensen nogle år som amatør, men i 1981 indløste han trænerlicens på Billund Trav.

-Fordi jeg havde vundet Derbyet troede mange, at jeg kunne lave en ny Derbyvinder, så jeg fik en udmærket start, husker Thorkild Jensen, som bl.a. havde stor succes med heste som Kiwi Hofen og Nat Risk, der som 2-års satte Europæisk rekord med tiden 1.16,8a/1600 meter.

-Da jeg stoppede solgte vi gården til Gitte Madsen og fik i stedet et hus heroppe i byen (Give).

-Jeg følger ikke med i travsporten mere; det stoppede dengang travbladet begyndte at koste en formue, men jeg savner det egentlig heller ikke. Vi var nok også ved at køre lidt trætte i det til sidst; der var aldrig tid til at besøge vores børn og børnebørn, men det er der i dag og vi har det fredeligt og godt, slutter Thorkild Jensen.


Kilder:

Interview med Thorkild Jensen
Bjarne Pedersen: Vild med Heste (2006)
Travsporten 1973 og 1975