Dansk Trav Derby 1990-99

Obidjar

Af Kenn Erik Bech

1990: New Quick
v/Quick Pay-Dilli Hanover/Pay Dirt

Kusk: Steen Juul
Ejer: Hans Chr. Sørensen
Opdrætter: Hans Chr. Sørensen & Lars Nødgård

Nr. 2: Nicky Lunde (Max Nielsen)

Nr. 3: Noblesse (Tommy Lövgren)

Dyrlæge Hans Chr. Sørensen var ejer og opdrætter sammen med sin svigerfar, Lars Nødgård, Steen Juul kusken, da verdensrekordholderen Dilli Hanovers søn, temperamentsfulde New Quick, vandt derbyet.

Superkørsel af Steen Juul, der ene af alle søgte indenom i opløbssvinget med New Quick, og hullet kom i rette øjeblik.

Sæsonen havde ellers været fuld af problemer for New Quick, der var tæt på at blive slettet i derbyet.

New Quick kom i avlen og blev et år avlschampion og fik dermed en sjælden førsteplads til en danskfødt avlshingst. Den fik hurtige, men også temperamentsfulde afkom.

1990 var generelt Steen Juuls år med sejr i både Opdrætningsløbet, Kriteriet, Derbyet samt Mesterskab for Danmark!

Stor præstation i derbyet var der også af Kriteriumsvinderen Noblesse på tredjepladsen efter fejl. Samme Noblesse vandt 20 sejre og godt 1 mill. kroner inden den blev solgt til Malta.

Nya Toftebjerg (skadet før derbystart), Nat Risk, Ninapus, Nielsine Langkjær og derbyfavoritten Nolo Spin var unghestestjerner i årgangen, mens Vokal N-sønnen Nickolos for Axel Jacobsen var den bedste i en lang årrække.

Andre topheste var Nichofen, Nicky Lunde, Novlan King, Noble Vixi, Nashville og No Parking. Af sejrsheste kan nævnes Nikita Overby (54 sejre), Nideal II (51 sejre) og Nickie Lund 36 sejre.

Desuden kan i årgangen nævnes fine heste som Nikki Raun, Nit Bangsbo og Norton Spin.


1991: O’bidjar (øverste foto)
v/Heriz-Golden Nevele/My Nevele

Kusk og Opdrætter: Torben Fischer
Ejer: Stald Cenne

Nr. 2: Old Man River (Preben Kjærsgaard)

Nr. 3: Onius Vigga (Lufti Kolgini)

1991-derbyet var Torben Fischers populære derbytriumf med egenopdrættede O’Bidjar, en hest med en lidt speciel afstamning. O’Bidjar’s far var den ukendte Frosty Hanover-søn Heriz, ejet af O’Bidjars ejer, tæppehandler Eli Balkin.

Lille sorte O’Bidjar blev siden solgt til Frankrig, hvor den forsvandt i mængden. Træner Torben Fischer vandt dette år også Kriteriet med talentet Piccolo Diavolo – lillebror til O’bidjar.

Ellers var det i denne årgang Kriterievinder Odin Vang, der gjorde det godt sammen med hopperne On Board Frøkjær og Hoppe Derbyvinderen Oliva Air. Endvidere blev Onrush Danmarks hurtigste indlænder, da den løb 11,7 som vinder af Copenhagen Open.

Opus G T og Vibeke Laursen vandt 33 løb, heraf 20 i træk, en tangering af sejrsrekorden.


Predator

1992: Predator
v/Speedy Somolli-Scorpio Lobell/Noble Victory

Kusk: Jim Frick
Ejer: Stald Larsan A B
Opdrætter: Stutt. Søborggård, Bjørn Prahl

Nr. 2: Poco Hofen (Max Nielsen)

Nr. 3: Pascal Hanover (Steen Juul)

I en spændende og flot opløbskamp fik træner Jim Frick Predator forbi tapre Poco Hofen, der havde haft en derbyrejse i dødens.

I opløbssvinget havde årgangens bedste hest, Derbyfavoritten Piccolo Diavolo, takket af.

Jim Frick vandt også Derby Consolation, mens Max Nielsen fik et plaster på såret da han vandt Hoppe Derbyet med Plus Bangsbo.

Predator tjente siden mange penge i Frankrig, men skuffede alligevel lidt efter derbyet.

Piccolo Diavolo gjorde det godt sidenhen og vandt i alt 32 sejre.

Pas På Frøkjær og Power G T (52 sejre) var to andre gode hingste.

Hos hopperne først og fremmest Pinette Raun, men også Pipper Langkjær.


RudolfLeAnn

1993: Rudolf Le Ann
v/Why Not- Lucretia Hanover/Florida Pro

Kusk: Steen Juul
Ejer: Stald Le Ann
Opdrætter:: Denny Bendtsen

Nr. 2: Royal Pershing (Björn Larsson)

Nr. 3: Rokoko (Palle Günther)

Flotte sorte populære Rudolf Le Ann – årgangens suverænt bedste hest, og en af de bedste heste i Danmark overhovedet – blev selvfølgelig derbyvinder med Steen Juul i ny fantastisk derbyrekord, 1.15,9a/3000 meter.

Rudolf Le Anns ejer, Denny Bendtsen omkom et år tidligere ved en tragisk flyulykke, da han skulle se hesten starte i Sverige. Træner Steen Juul og dyrlæge Henrik Poulsen var også med i flyet, men reddede sig med nød og næppe. Denny Bendtsens døtre modtog bevæget derbyvasen.

Rudolf Le Ann måtte siden kæmpe med helbredet ind imellem, men fik flere gange nogle fremragende comebacks på travbanerne. Rudolf Le Ann nåede som unghest også at få succes i årgangstoppen ude i Europa.

Rival Damkær, en søn af derbyvinder Patricia Garbo, tjente over 7 mio. kr., men nåede mærkelig nok aldrig at vinde et eneste løb i Danmark!

Ellers var det millionærerne Return Onion, Rex Frøkjær, Rialto Guy og Rex K. Rebillion vandt Hoppe Derbyet foran Rytme Bangsbo.


Skalflex

1994: Skalflex
v/Espay-Hercules Star/Hercules Hanover

Kusk: Steen Juul
Ejer: H. Søndergård Larsen
Opdrætter: Ejnar Larsen

Nr. 2: Sorte Steensgård (Bent Svendsen)

Nr. 3: Sultan Trøjborg (Kaj Jensen)

På forhånd et åbent derby, dog med Steen Juul som svag favorit – og Steen Juul gør det igen og vinder Derbysejr nummer fem.

Skalflex var et resultat af tre generationer Larsens arbejde, Ejnar, Hans og Leo S. Larsen. Især sidstnævnte havde gjort et stort stykke forarbejde med Skalflex, en temperamentsfuld Pay Dirt-sønnesøn, og Steen Juul fuldendte arbejdet.

Ekvipagen tog spids med det samme, og med en af de hårdeste konkurrenter i vinderhullet, Sorte Steensgård. Denne fik først hullet, da Steen Juul følte at sejren var hjemme.

Skalflex døde desværre allerede som 5-årig af tarmslyng.

I årgangen var Sleipner den bedste hest (53 sejre), Solo Valbyholm var unghestestjerne med sejr i både Opdrætningsløb og Kriterium, og desuden var der fine indsatser af bl. a. Sultan Trøjborg og sejrshesten Søren Bøgeå.

Hos hopperne var de meste fremtædende heste navne som især Sofie Reerstrup og Serpens samt Starlight Blåbjerg, siden også en god avlshoppe – men overordnet set var denne S-årgang var dog slet ikke på højde med de tre forrige S-årgange.

Den klart bedste af dem alle, Axel Jacobsens amerikanske Frisky Frazer, gjorde det fantastisk, bl. a. med adskillige starter i Elitloppet i Stockholm og i alt 48 sejre.

Ligeledes amerikanske Orpheus var også en sejrshest og vandt 38 sejre for Steen Juul.


TreasureAas

1995: Treasure Ås
v/Balance Image-Village Gossip/Speedy Crown

Kusk: Erik Berglöf
Ejer: Roger Grunddin m.fl.
Opdrætter: Magnusson, Blædingeås Stuteri A/B

Nr. 2: Tøjeksperten (Axel Jacobsen)

Nr. 3: Titan Tax (John K. Hansen)

Treasure Ås var måske ikke et glansbillede, men den var effektiv. Den debuterede først som 4-års og kom til start i derbyet som ubesejret efter 13 sejre! Først 14 dage efter, i Derbyrevanchen i Aalborg, blev Treausure Ås besejret for første gang – af Top Straight med Axel Jacobsen.

Axel Jacobsen var også anden i derbyet med Tøjeksperten, der siden imponerede i mange stayerløb for Flemming Jensen, og bl. a. vandt Harper Hanovers Lopp på Solvalla og i alt 2,7 mill. kr.

Øvrige topheste var navne som Thor Søndergård, Taekwon Garbo, Tænk På Frøkjær og Teddy Hastrup (41 sejre).

Unghestestjernen var Turbo Truck, mens de kendte navne hos hopperne var Turner Shadow og Tøsen Frøkjær.

Stald Kojaks svensker Snack Bunter VJ vandt 56 sejre.


WeeHjordal

1996: Wee Hjordal
v/Shane T Hanover-Feicy Hjordal/Beau Brummel

Kusk: Henrik Lønborg
Ejer, opdrætter og træner: Egon Nørlem, Stald Hjordal

Nr. 2: Why Shadow (Öjan Kihlström)

Nr. 3: Up To Date Frøkjær (Birger Jørgensen)

Familien Nørlems lille naturtraver efter superhoppen Feicy Hjordal vandt med Henrik Lønborg Danmarks mest prestigefyldte travløb.

Egon Nørlem stod dermed bag endnu en god Hjordal-hest fra det nordjyske.

Wee Hjordal var suveræn som 3- og 4-års og var knusende overlegen i derbyet. Efter en god kuskepræstation vandt Henrik Lønborg dermed derbyet ligesom hans far, Vagn Lønborg, havde gjort det 46 år tidligere med Lykkeprins.

Wee Hjordal fik flere gode afkom, men havde, som mange andre danske avlshingste, det svært i konkurrencen om hoppernes/opdrætternes gunst.

Nummer to i derbyet var den røde kriger Why Shadow – trænet af Flemming Larsen og kørt af Orjan Kihlström.

Bedst hos hopperne i 1992-årgangen var klart Preben Kjærsgaards Mesterskab for Danmark-vinder Von G T, men Hoppe Derbyet blev vundet af Woman New.

Ellers heste som Vælg Frøkjær, Von Løjbjerg, Windom Earle og Weber, der også vandt Mesterskab for Danmark sammen med Walther K. Pedersen.


AtomTess

1997: Atom Tess
v/Smoking Yankee-Goldie/Ronson R

Kusk: Steen Juul
Træner: Peter Rasmussen
Ejer: Stald Tess
Opdrætter: Emma Knudsen

Nr. 2: Aqua New (Lars Lykke)

Nr. 3 Aladdin Star (Palle Günther)

Træner for Atom Tess var den bornholmskfødte Skive-træner Peter Rasmussen, der i samarbejde med Steen Juul vinder den ventede derbysejr – men det holdt hårdt efter en fejl i derbyets indledende fase.

Atom Tess klarede sig fint i det internationale selskab og deltog bl. a. i Elitloppet i Sverige med en femteplads som bedst i 11,1.

Andre gode heste var New Quick-sønnerne Aqua New, Always New, Attention New og Ambition Express.

Fine heste var også de to Carmody Lobell-sønner Attention Flamingo og Arrow Flamingo samt heste som Buckfinder-afkommene Axwill, unghestestjernen Antonio V og Ambition, der vandt hhv. Opdrætningsløb og Kriterium. Sidstnævnte kom dog ikke videre i karrieren efter kriteriesejren.

På spindesiden var det især Hoppe Derbyvinder Alfa GT, Alamo Bay og Agouti.


BellShadow

1998: Bell Shadow
v/Quick Pay-Moonlight Shadow/Pay Dirt

Kusk: Torbjørn Jansson
Træner: Per Iversen
Ejer: Stutt. Frøkjær m. fl.
Opdrætter: Niels Jørgen Jensen, Stutteri Shadow

Nr. 2: Besøg Frøkjær (Seppo Kukkonen)

Nr. 3: Bounty Toftebjerg (Max Nielsen)

Bell Shadow var vel ikke årgangens stjerne, men den kyndige svenske kusk Torbjörn Jansson kørte et godt derbyløb.

Hesten var blevet solgt lige før derbyet til Italien, men Erik Frøkjær beholdt halvdelen af ejerskabet til efter derbyet. Erik Frøkjær og træner Per Iversen besatte også andenpladsen med favoritten Besøg Frøkjær.

Besøg Frøkjær røg til Frankrig, men hverken den eller Bell Shadow imponerede senere.

Bedste hest i årgangen var Bastian Birke, der for Seppo Kukkonen vandt over 2 mill. kroner, 30 sejre og fik rekord 10,7.

Ellers Benjamin Torp, Buffalo Sølvtop, Bounty Toftebjerg, Big Casting og den bedste hoppe i årgangen,  Hoppe Derbyvinderen Bonita L, der løb videre i Italien, og endte med 12,9 og over 800.000 kroner i indtjening.


ChopinToftebjerg

1999: Chopin Toftebjerg
v/Ride The Wave-Philadelphia Filly/Joie De Vie

Kusk: Nicolaj Andersen
Ejer: Katerina og Bo Jondahl
Opdrætter: Henry Sørensen

Nr. 2: Cowboybuks Frøkjær (Birger Jørgensen)

Nr. 3: Copper Lund (Örjan Kihlström)

I Kriteriet galoperede Chopin Toftebjerg på vej mod sejren, men i derbyet lykkedes det. Favorit i vinderspillet i derbyet var Kriterievinderen Cannon Ball.

Efter derbysejren med træner Nicolaj Andersen blev Chopin Toftebjerg solgt til Finland, hvor det blev til en fin karriere.

Store resultater fik Gitte Madsens Billund-hoppe Cikita, der vandt 1,1 mio. kr. og fik rekord 12,6, og flotte sejre i udlandet.

Den måske mest talentfulde af dem alle, C Tøj Frøkjær, vandt EM for 3-åringer og var anden i Orsi Mangelli i Italien. Den tjente 1,7 mill. kr. og gik senere i avlen i Italien.

Også Cowboybuks Frøkjær var på toppen og vandt bl. a. Aalborgs Store Pris. God var også Chip Hope. Hoppe Derbyet blev vundet af Cilla Mazur.


Kilder:

”Muntre erindringer fra 63 derby´er 1912-1975″ af Otto “Quickly” Nielsen – offentliggjort i Væddeløbsbladet nr. 44 d. 27.8.1975 – samt artikler af Otto Donatzky i bl.a. Væddeløbsbladet nr. 54 d. 17.8.1972.
Desuden masser af derbystof m.m. i Væddeløbsbladet, Trav Jul, Trav-Tidende, Årsrevyer, travprogrammer og dagblade, herunder oplysninger fra DTC’s Stambøger samt artikler skrevet af bl.a. Lars Donatzky, Karsten Bønsdorf, Klaus Koch, Teit Rasmussen, Aage Hansen, Knud Lillegård, Carsten Bundgaard og Henrik Berg