Dansk Trav Derby 1980-89

ChiantiPitt

Af Kenn Erik Bech

1980: Chianti Pitt (øverste foto)
v/Pay Dirt-Pia Hedegård/Frosty Hanover

Kusk, ejer og opdrætter: Ove Andersen

Nr. 2: Calpam (Sven Østerblom)
Nr. 3: Copperfield (Steen Juul)

Populær derbysejr til den gæve nordjyske amatørkusk Ove Andersen. I et lidt monotont derby, men med en perfekt pacebedømmelse af Ove Andersen, førte Chianti Pitt fra start til mål og afviste i opløbet den svenske favorit, Calpam.

Chianti Pitt havde en flot løbskarriere, hvorefter han blev solgt som avlshingst til Holland, da Opdrætterforeningen ikke ønskede at købe den.

Billedskønne Copperfield var en anden god hest i årgangen, og i øvrigt en god avlshingst.

Gode var ligeledes Casino Hedevang (der bl.a. startede i Prix d’Amerique), Crackshot og Calpam.

Camilla Knab gjorde også det fornemt og satte som 9-årig dansk rekord for hopper på distancer over 3000 meter. En anden historie med denne hoppe var, at Camilla Knab startede en uge før hun, til alles overraskelse, nedkom med et føl!

Nævnes skal også heste som C T Mahogny, Chr. Tot, Clausen Lillevang, Christa U, Captain  Fox og Birger Jansens glimrende hurtigtraver, amerikanske Glenquin.


Duvil

1981: Duvil
v/Pay Dirt-Napalm/Frosty Hanover

Kusk: Jørn Laursen
Ejer og opdrætter: Karl Laursen, Stald Kima

Nr. 2: Dwight Vixi (Stig H. Johansson)
Nr. 3: Frosty Lep (før: Diplomat)(Lars Demoling)

Endnu en derbysejr til Jørn og Karl Laursen, Stald Kima i Skive!

Den spinkle hoppe Duvil tilbragte ellers hele Derbyløbet i dødens, men besejrede i en spændende tæt opløbskamp svenskejede Dwight Vixi. Omkring 20.000 tilskuere var i ekstase, og blev igen ramt af lidt Tarok-feber. Tredje derbystart til Jørn Laursen og også tredje derbysejr!

Moderen til Duvil, Napalm, havde jo som aktiv været en af Danmarks bedste hopper.

Dilli Hanover, den smukke røde Pay Dirt-datter, satte sammen med sin træner Steen Juul, sit præg på årgangen, bl. a. med en verdensrekordtid en kold januar aften på Charlottenlund i 1983.

Andre gode heste var Dan Holmbo, Dwight Vixi, Dikcy Vogt, Duke Reerstrup, Dirt Merci, Duke Vixi, Dexson Skovsgård og Dukat Hoff.

Dolly Dirt og Karsten Andersen fra Skive blev historiens første Hoppe Derbyvinder.

Andre tophopper var navne som Dacapo Holmbo og Dia R S, der var suveæn som 2-års.

Blandt udenlandsfødte i årgangen var det først og fremmest den lille kække amerikaner Lord Amos, ejet af Birger Jansen, Stutteri Hejnstrup, der trak overskrifter frem.


EjnarVogt

1982: Ejnar Vogt
v/Frosty Hanover-Twiggy Lunde/Ronson R

Kusk: Veijo Heiskanen
Ejer: Stall Pålle
Opdr. Niels Erik Vogt

Nr. 2: Early C (Matz Stolpe)
Nr. 3: Epeiros (Steen Juul)

En af de mest imponerende derbyvindere!

Ejnar Vogt havde ellers omkring 100 meters galop fra start – slap for at blive disket, og alligevel blev den derbyvinder!

Ejnar Vogt var kendt på forhånd som værende lidt nervøs for startvognen, men var Nordens bedste 4-års hest.

Avlshingsten Frosty Hanover fik dermed sin fjerde derbysejr. Tidligere var det med Max Hanover, Nu Bangsbo og Brilliant H.

Svenskejede Ejnar Vogt fik en meget fin international karriere og var også den første udenlandske traver, der vandt et montéløb i Frankrig!

En anden Frosty Hanover-søn i årgangen, Ellizar H, søn af derbyvinderen Spathrine C, fik også en glimrende international karriere. Disse to heste var mange klasser over de øvrige i årgangen.

Early C var en flot Derbytoer efter en rejse i dødens.

Epeiros, Egon Pan, Early C, Ever Garbo, Pay Please, Ena Valentine, Espay og Extuto Vixi var gode navne i Danmark og i udlandet.

De tre Axel Jacobsen-trænede heste, Enok Tårs, Embo og Empire Vixi, som Jacobsen alle havde kvalificeret til derbyet, var også rigtig gode i denne årgang.

Epoke U og Eight Garbo var et par rigtige sejrsheste med hhv. 74 og 65 sejre.

Unghestestjernen var afgjort Pauli Andersens Eik Hvetbo.

Hos hopperne kan især nævnes navne som Enjoy Engholm, Elaisa S og Early Dirt – sidstnævnte årgangens Hoppe Derbyvinder og ud af en enestående hoppelinie med mange gode løbsheste.

De to Pay Dirt-hopper, Elle Dirt og Ecco G T, blev begge mødre til svenske derbyvindere, en af dem var Remington Crown med en indtjening på hele 22 mill. SEK.

Generelt betegnes årgangen som en rigtig god årgang.


ForEverVixi

1983: For Ever Vixi
v/Fine Shot-Venus Hedegård/Pay Dirt

Kusk: Steen Juul
Ejer: Stald A. T. A
Opdrætter: Verner Juel Rasmussen, Stutteri Mariesminde

Nr. 2: Fight Løjbjerg (Axel Jacobsen)
Nr. 3: Fandango Pan (Hans Gaardahl)

Efter lige ved og næsten med to derbytredjepladser med Copperfield og Epeiros i 1980 og ’82, vandt Steen Juul nu sin første ud af mange derbysejre.

For Ever Vixi var handlet fra Sverige til Ivar Hvitfeldt, Århus kun ca. en uge før Derbyet.

Steen Juul fik hesten trimmet til dagen, og parret gik i opløbet forbi den fra start førende Fight Løjbjerg. Forinden var der dog sket en sammenkørsel på sidste langside, der skabte en del uro.

Endnu en derbysejr til opdrætter Verner Juel Rasmussen.

For Ever Vixi blev aldrig noget særligt senere, og endte i Østrig. Totofavorit i derbyet var Frosty Vixi.

I denne F-årgang var der sejrsheste som Florican Dirt (65 sejre) og Fantom Dirt (61 sejre), og en hest som den flot travende Tarok-søn, Farokken, gjorde det også godt. Den nåede at virke lidt i avlen, men så døde den pludseligt, ligesom Tarok.

Ellers var der blandt andet heste som Hoppe Derbyvinderen Frøken Tempo, Frankie C, Fine Cup og Fonzi H samt den særdeles suveræne hoppe Feicy Hjordal, der i øvrigt ikke var meldt i derbyet. Hun blev i øvrigt mor til 1996-Derbyvinderen Wee Hjordal.

Fleur Mosely gjorde det godt i Norge og Faron i Sverige.

Som helhed imponerede årgangen imponerede ikke.


GameHogh

1984: Game Høgh
v/Pay Dirt-Nita L/Devacourt

Kusk: Axel Jacobsen
Ejer & Opdrætter: Dorthe & Willy Christensen

Nr. 2: Granit Bangsbo (Steen Juul)
Nr. 3: Gunga (Søren Norberg)

Endnu en sejr til en dejlig rød Pay Dirt-søn. Game Høgh var sprinteren, der alligevel vandt et derby!

Det var med spids fra start og sejren kom i hus i ny klar derbyrekord!

Game Høgh var kneben vinder foran totofavoritten, endnu en Pay Dirt-søn, Granit Bangsbo, der senere sammen med Steen Juul blev vinder af Mesterskab For Danmark samt EM for 5-åringer. Desværre blev det til galop i mål som nummer 1 i Nordisk Mesterskab, der i stedet blev vundet af Ellizar H med Bo W. Takter.

Både Game Høgh og Granit Bangsbo kom i avlen, men danske indlændere i avlen har altid svært ved at tiltrække de danske opdrættere.

Et tredje godt Pay Dirt-afkom på banerne var Stall Hans-hoppen Glennie Bilto, der også blev en fantastisk avlshoppe med en lang række gode afkom.

En anden god hoppe var Gina, der startede i selve Derbyet. Gina har stadig den danske hopperekord for 4-åringer over lang distance.

Gloria GT vandt Hoppe Derbyet og blev også en fantastisk avlshoppe. Gloria GT er blevet nævnt som en repræsentant for måske Danmarks bedste hoppefamilie, og hvor Kuno-hoppen Gertrud Toft betegnes som stammor. Glorias GT’s datter Alfa GT, vandt også Hppe Derbyet, men hendes bedste afkom var afgjort stayeren Tøjeksperten med sejr i bl.a. Harper Hanovers Lopp og en indtjening på næsten 3 mill. kr.

Francis Senator-sønnen Gunga var en anden rigtig superhest sammen med Tarok-sønnen Gambrinus (64 sejre) og Osman Bogø-sønnerne Gerd Skovgård (82 sejre) og Gnisten Bogø.

Andre fine navne var amerikanske North Country, hoppen Gimmi, Gutten B, og de eksporterede hopper Gelinde S, Gamina Hedevang og Grevinde Holmbo.

Jo, endnu en god G-årgang.


Hawkeye

1985: Hawkeye
v/Vokal N-Rebekka Valentine/Lord Valentine

Ejer & Kusk: Axel Jacobsen
Opdrætter: Inga & Per Bruhn

Nr. 2: Hairos (John K. Hansen)
Nr. 3: Habib (Ulf Thoresen)

Axel Jacobsen vinder derby for andet år i træk, nu med sin egen hest, Hawkeye, en sønnesøn af Pay Dirt efter en forrygende opløbskamp.

Det var ellers første gang Hawkeye mødte årgangstoppen, men den klarede det alligevel.

Derbytoer var Hairos, der gik fantastisk fra dødens. Hairos vandt senere en kærkommen sejr til Danmark i Copenhagen Cup sammen med sin faste makker John K. Hansen (senere John Køhlert). Hairos vandt også EM for 5-åringer og satte ny dansk rekord, da den gæstede USA.

Handybus var ellers var den helt store unge Europastjerne inden derbyet med meriterende sejre i udlandet. I selve derbyet blev Handybus, efter at have være lukket inde, kastet på tværs i opløbet i den spændende opløbskamp, men måtte “nøjes” med en fjerdeplads.

Derbytreeren Habib – og totofavorit – er den eneste danske travhest, der kan kalde sig verdensmester, da den med norske Ulf Thoresen og trænet af Roger Walmann i 1986 på Yonkers Raceway vandt det uofficielle VM.

Norskejede Hambler F vandt også internationale løb og rundede millionen, ligesom heste som Heddi Bilto (55 sejre) og Hej Flight.

Nævnes skal også Tarok-sønnen Hasard (vinder af Jydsk 4-årings Grand Prix), Hugo Hanover og de fire sejrrige Super Lance-afkom: Hazel Canyon, Hans, Hertug og Hammerich.

Gode hopper var Hallo Egekær, der desuden blev en god avlshoppe, samt Hera Henley.

Sejrsheste var Hermes Vanggård (55 sejre) og Herguth Klinteby (64 sejre) og mange sejre fik ligeledes heste som Hotfoot og Hattrick Djuhm.

En rigtig god årgang af international klasse.


Indus

1986: Indus
v/Linus T-Pouline C/Oscar Den Store

Kusk: Lars Lindberg
Ejer: Stall Hans & Roline
Opdrætter: Kaj S. Nielsen

Nr. 2: Julius Royal Canin (Preben Kjærsgaard)
Nr. 3: Igen Bork (Thorkild Hansen)

Svenskejede Indus var bare den bedste i årgangen. Denne nordjysk-opdrættede hest var delejet af Stall Hans, der før havde vundet det danske Derby to gange med hhv. Karina Axworthy og Ritha Lyngholm.

Indus var en rigtig globetrotter og startede overalt. Den fik bl.a. en andenplads i et VM-løb i USA og en femteplads i Prix d’Amerique. Indus sluttede karrieren med 5,6 mio. kr. og rekord 1.12,2. Linus T-sønnen kunne alle distancer og var utroligt holdbar. Kaj S. Nielsen ved Aalborg kunne med rette være stolt som opdrætter af Indus, der dog desværre ikke slog igennem som avlshingst.

Andre gode heste i årgangen var Joachim Lønbo, derbyfavoritten Join Løjbjerg og supersprinteren Junior Lobell – vinder af Copenhagen Cup som 4-årig!

Hopp Derby-vinderen Ignis Løjbjerg, Junker June, Junior Røg, Jackpot (60 sejre), Jonny K, Jenna, Jub Langkjær, Juggler, Junker Colorit, JR, Junge Løjbjerg, Igen Bork, Immer Sif og tidlig afdøde Julius Royal Canin gjorde det alle godt i endnu en meget stærk årgang.


Konsonant

1987: Konsonant
v/Vokal N-Beauty Crown/Fine Shot

Kusk: Steen Juul
Ejer: Stutteri Vang Hovedgaard
Opdrætter: Camilla Rasmussen

Nr. 2: Kevin Kjærsholm (Henrik Vestergård)
Nr. 3: Ken McGuire (Hans Svensson)

Konsonant var ikke årgangens bedste hest, men Steen Juul var igen manden, der sørgede for, at hans hest var superklar på en derbydag.

Konsonant endte i et på forhånd vurderet åbent derby som favorit til 45 for 10. Parret gik frem i opløbssvinget og vandt.

Derbyvinderen ejes af Stutteri Vang Hovedgård, der også ejede galopderbyvinderen dette år, Farandole!

Det var bare Steen Juuls derbydag – i alt seks sejre, heriblandt også sejr i Derby Consolation.

Konsonant endte som hyggehest i formløb i Skive!

Ken McGuire var klassehesten, der i derbyet holdt tappert til tredjepladsen efter hårdt angreb fra Kiwi Hofen og Kublai Khan undervejs, men årgangens mest vindende hest var den svenskejede hoppe Kathleen Lou.

Det var dog Kirbedine Dandy med Steen Just, der vandt Hoppe Derbyet.

Kandar satte sammen med John Køhlert dansk rekord med 20 sejre i trækog vandt i alt 57 løb.

Ellers kan nævnes de udenlandskejede millionærer Kublai Khan, Kosmos Kid, Kika Hanover og Khamsin Ferle.

Harald Lund havde en rigtig sejrshest i Kashmir Tårup, der fik 68 sejre.

I Norge var Komtesse June stjernen, og ellers kan nævnes Kiwi Hofen, Kishan (45 sejre) og Kalle Pil.

Den bedste af alle fra årgang 1983 var så absolut amerikanske Meadow Roland. Sammen med Preben Kjærsgaard vandt Meadow Roland en række internationale storløb, og parret blev historisk ved at vinde Copenhagen Cup tre gange.


LancelotBroholm

1988: Lancelot Broholm
v/Pay Dirt- Sally Søgård/Francis Senator

Kusk: Birger Jørgensen
Opdrætter og ejer: Henning Andersen, Stald Broholm

Nr. 2: Lord Follo (Arvid Olsen)
Nr. 3: La Paz (Steen Juul)

Så vandt den senere Europa- og verdensmester Birger Jørgensen sit første derby.

Den flotte mørke Lancelot Broholm fik hullet på det perfekte tidspunkt. Lancelot Broholm blev dermed Pay Dirts femte afkom, der vandt et derby.

Derbyvinder Lancelot Broholm solgtes til Tyskland.

En mislykket start blev det desværre til i derbyet, hvor flere, bl.a. den gode hoppe Lina Hjordal, fik forringet chancerne.

Mest spillet i vinderspillet var Lord Follo og Kriteriumsvinderen Levelet Tax med John K. Hansen. Pay Dirt-sønnen Levelet Tax trådte i selve derbyet i opløbssvinget op i den foranliggendes sulky og galopperede.

En anden Pay Dirt-søn, Latrick Guy var unghestestjerne og vandt Opdrætningsløbet.

Derbyvinderen fra 1981, Duvil, var mor til dette års vinder af Derby Hoppeløb, den billedskønne Copperfield-datter, Bornholmskejede Lady.

Andre gode heste i årgangen var den fynske travkonge Lukas, Ålborgs travdronning Lafayette Bækbo og hopperne Ladoga, Lollo og Ligne. Eksporterede Lestage Egekær vandt 1 mill. kr.

Oppe i Norge løb en masse gode danskfødte heste: Lady Hena var slidstærk og var årgangens hurtigste hoppe med 13,9. Desuden flere andre hopper som Lis Gerdasminde, Lis Arnbitter og Lucy In The Sky. Også Little Wonder og Lappo Hedevang gjorde det strålende i Norge.

I Østrig nåede Lasse Østervang en indtjening på næsten 1 million.


Macon

1989: Macon
v/Banana Peel-Boco/Pay Dirt

Kusk: Jørn Laursen
Ejer og opdrætter: Karl Laursen, Stald Kima

Nr. 2: Marius Møllegård (Steen Juul)
Nr. 3: Mester Frøkjær (Torben Fischer)

Macon var favorit og trods et løb udvendigt for førende Mr Super, vandt den alligevel en flot derbysejr i den tunge bane. Kusken Jørn Laursen og Stald Kima fik hermed deres fjerde derbysejr indenfor en kort årrække.

Jørn Laursen havde selv stået for træningen af Macon, der var hans første – og sidste – som professionel travtræner.

Macon blev Karl Laursens sidste store stjerne og var årgangens fløjmand med i alt 71 sejre.

Macon var Taroks nevø, men ligesom Tarok og flere andre Tarok-sønner, døde Macon inden den rigtig kom i gang med avlstjeneste.

Ellers kan der i denne årgang nævnes gode heste som Marius Møllegård, Masquerade Candor, Mester Frøkjær, Mr Sandmann (51 sejre), Matadorkokken (47 sejre), Mads Mosebo (49 sejre) og Tarok-sønnesønnen Moonlight GT.

Hos hopperne var Miss Ixa mest fremme i overskrifterne.


Kilder:

”Muntre erindringer fra 63 derby´er 1912-1975″ af Otto “Quickly” Nielsen – offentliggjort i Væddeløbsbladet nr. 44 d. 27.8.1975 – samt artikler af Otto Donatzky i bl.a. Væddeløbsbladet nr. 54 d. 17.8.1972.
Desuden masser af derbystof m.m. i Væddeløbsbladet, Trav Jul, Trav-Tidende, Årsrevyer, travprogrammer og dagblade, herunder oplysninger fra DTC’s Stambøger samt artikler skrevet af bl.a. Lars Donatzky, Karsten Bønsdorf, Klaus Koch, Teit Rasmussen, Aage Hansen, Knud Lillegård, Carsten Bundgaard og Henrik Berg