Dansk Trav Derby 1920-29

1920 Derby Dreamworld foto

Af Kenn Erik Bech

1920: Dreamworld (øverste foto)
v/The Dreamer-Shadeland Girl/Shadeland Lamott

Kusk: N. J. Koster
Ejer: Monsieur Sire
Opdrætter: Bagermester Martin Hansen, København

Nr. 2: Ariel (Max Rabenhorst)

Nr. 3: Filippa II (Holger Fischmann)

Dreamwold blev N. J. Kosters tredje derbyvinder. Koster havde kort tid inden derbyet måttet købe hesten på en auktion, fordi hestens tidligere ejer var afgået ved døden.

Hesten var favorit til bundodds 1,13. Brdr. Mauritzens Aspasia havde ellers vundet både Opdrætningsløb og Kriterium, men blev syg til derbyet. I stedet blev samme stalds Ariel nummer to.

Senere hen blev Dreamwold solgt til England, men var dog tilbage i Danmark på gæstespil.

Amerikanske Brooke Worthy var en stjerne i årgangen og vandt bl. a. to DM-sejre.


1921: Bella S
v/Figaro-Spring Charm/Handspring

Kusk: Sofus Sørensen
Opdrætter og ejer: Proprietær S. Sørensen-Sveigård

Nr. 2: Brillant (Albert Hill)

Nr. 3: B S (Johs. Petersen)

Sofus Sørensens første derbysejr ud af i alt seks som kusk – syv i alt som træner. Ejer er storhesteejeren Sørensen-Sveigaard, der vandt de to første svenske derbies, selvfølgelig med Sofus som kusk.

Dagen før Derbyløbet gik der ellers store rygter om, at Bella S var halt, og Sofus Sørensen gav rygterne næring ved på selve Derbydagen at præsentere med Bella S på den lille bane med bandager om benene, som indviede påstod var dyppet i rødbedesaft eller jordbærmarmelade!

I selve løbet var der imidlertid ikke det ringeste i vejen med Bella S, og selvom den fik tre -fire fejl på, vandt den alligevel med 80-100 meter før Brillant. Derefter fulgte B. S., Native Spirit, Baltimore, Bibiana, Astrid Belford og Ketty de Mioche.

Bella S gav 15 for 10, men uden rygterne var odds måske kommet under 11 for 10.

Bella S’ far, Figaro, kom fra Galicien, Østrig, og var importeret til Danmark af Det Danske Travselskab. Figaros mest berømte afkom var den tidligere omtalte traverdronning Queen.

Moderen til derbyvinder Bella S, Spring Charm, var indført fra USA – en virkelig god avlshoppe.

I denne årgang skal nævnes amerikaneren Don Orlan, der vandt Mesterskab for Danmark to gange og tog 25 sejre. Gode var også heste som Irroysen og amerikanerhoppe Flying Miss.


Cyrano

1922: Cyrano
v/Worthy T-Society Girl/ Prodigal

Kusk: N. J. Koster
Ejer: Mr. Teddy
Opdrætter: Skibsreder Steen Giebelhausen

Nr. 2. Chaplin (Max Rabenhorst)

Nr. 3. Chevalier (Holger Fischmann)

Cyrano var også Kriterievinder – den blev senere solgt til Norge, men nåede flotte 81.000 kroner og 27 sejre.

Overlegen derbysejr til Cyrano med 10 sekunder til nummer to, Chaplin, der også var anden i Kriteriet.

Den fjerde derbyandenplads til Rabenhorst, der aldrig nåede at vinde derbyet, men totalt nåede 490 sejre i karrieren.

Derbytoer Chaplin var en god hest, der også blev eksporteret til Norge i 1928. I Danmark vandt den næsten 70.000 kroner og fik 24 sejre.

Oftest sejrende i årgangen var Charley med 30 sejre i 219 starter og en indtjening på 70.841 kr. Flotte beløb på det tidspunkt. Marge The Great var en god repræsentant for spindesiden med 17 sejre i alt.


1923: Golden Arrow
v/Arrow Rock-Animus/ Echo Bell

Kusk: Poul Groch, Sr.
Ejer: Henrik Hansen
OpdrætteRr W. H. Smollenger, USA

Nr. 2: Danish Boy (Hans Andersen)

Nr. 3: Danton (Arnold Jensen)

Fem omstarter i derbyet! Her startede Sofus Sørensen Martha Myers, 11 sæsonsejre på Amager Travbane, men den var altid uheldig i Charlottenlund. Martha kastede i derbyet Sofus af og løb banen to gange rundt i fuld galop. Staldmand Eigil Petersen tildeles 200 kr. i dusør for standsning af Martha Myers. Den startede alligevel og førte de første 2500 meter, men blev så diskvalificeret.

Day Star (Rabenhorst) blev fjerde.

Igen noteredes at træner Frank Starr fik en derbybøde, nu for at forhale starten utilbørligt: 500 kroner – ganske mange penge i 1923.

Golden Arrow var født i USA og således mock-indlænder. Ejer af Golden Arrow, Henrik Hansen, døde senere samme år – hans opdræt Hidalgo vandt derbyet i 1927.

Henrik Hansen, en af datidens helt store hesteejere, vandt på én og samme dag (21. juni 1911) fem sejre som hesteejer – alle med træner Franz Smrcka i sulkyen. Desuden havde han denne dag fire andre placeringer – og havde dermed en hest i hver af løbsdagens ni løb!

Mon ikke det stadig er en slags rekord?

Bedste hest i årgangen var hesten Domingo med 23 sejre – ejet af Domingo Pedersen, første generation i travdynastiet, hvor sidste generation var træner Ole Petter på Fyn. Domingo var dog desværre vallak og måtte derfor ikke starte i derbyet. Dens mor var halvblodshesten Grethe D, men faderen, Alabama Bond, havde før vist den kunne producere gode travere, også med fuldblodshopper.

Kriterievinder Derby Bob vandt 16 sejre ligesom Ruby Echo.

Amerikaneren San Walker vandt Mesterskab for Danmark og desuden C.L. Müllers Memorial to gange for Holger Fischmann. San Walker tjente næsten 60.000 kroer og fik i alt 23 sejre.


Ego-1924

1924: Ego
v/Alabama Bond-Sable Tinket/Sable Wilkes

Kusk: Peter Andersen
Ejer: O. Lauridsen
Opdrættee Julius Høybye, Sr.

Nr. 2: Einar (E.Sommerfeld)

Nr. 3: Estland (N.J. Koster)

Julius Høybye, ejer af det første travstutteri i Danmark, Firemilegården ved Karlstrup, var opdrætter af Ego.

Moderen Sable Tinket var født i USA.

En dårlig vindertid (1.35,0) i Derbyet trods strålende sommervejr.

Ego tjente fine 78.413 kroner  og nåede 27 sejre, men startede også 289 gange i sin karriere.

Queen Etta gjorde det godt med 14 sejre og tjente mere end 30.000 kroner, men en ikke specielt god årgang lød betegnelsen.

Amerikanske Colonel Foote gjorde det godt for Sofus Sørensen med 19 sejre – den blev solgt til Norge.


1925: Peter Pouge Jr. 
v/Peter Poque-Worthy Lass/Axworthy

Kusk, ejer & opdrætter: C. L. Müller

Nr. 2: Guy Worthy (N. J. Koster)

Nr. 3: Fancy (Arnold Jensen)

Dette års derby blev kørt søndag d. 7. juni, to dage efter at Kriteriet blev afgjort på grundlovsdagen.

”Svensk” sejr med bygmester Müller som kusk. Han var dog dansk, idet han var født i Skovshoved i 1856 og dermed 68 år ved Derbysejren i 1925, men levede det meste af sit liv i Sverige, hvor han bl.a. var blandt initivativtagerne til åbningen af Jägersro-banen i 1907.

Müller, som selv var opdrætter af Peter Poque Jr., kørte som amatør og deltog første gang i løbene på Charlottenlund Traverbane i 1893,

Müller døde på Hareskov Sanatorium i 1927.

En populær derbysejr, selv om starteren flere gang måtte råbe på Müller, om at “være bedre med, kom nu Müller, ellers kører vi”. Til sidst råbte Müller: ”Kør bare, jeg kommer” – og det gjorde han jo!

Starten dengang foregik med flagstart, og kuskene lå som de bedst kunne. Müllers staldkammerat Svarte Peter/Anton Fyhr (blev nr.4) anlagde et morderisk tempo fra start, nok for at hjælpe Peter Pogue jr, og måske hjalp det. I hvert fald vandt parret en meget populær sejr.

Moderen til derbyvinderen var Worthy Lass, atter en importeret hoppe fra USA, og faderen var C.L. Müllers egen USA-import, Peter The Great-søn, Peter Pogue. Peter Pogue var i flere år et stort trækplaster på de to københavnske travbaner – den vandt bl.a. Mesterskab for Danmark og fik desuden en andenplads og to tredjepladser i dette løb.

Mest sejrende i året 1925 var den i 1917-fødte Flying Miss (Peter The Preacher-Hetty McGregor), der med indtjening på 77.750 kr/25 sejre + 35 andenpladser, overtog hopperekorden efter legendariske Queen.

Mock-indlænderen Guy Worthy, der var importeret af Julius Høybye og årgangens bedste hest som 2-års, blev anden i derbyet.

Årgangens bedste var dog den meget indavlede mockindlænder, Kriterievinderen og Derbyfavoritten Double King, der med Frank Starr måtte opgive i derbyet efter galop. Parret slog Danmarks første traverdronning Evas sejrsrekord (30 sejre), satte ny indlænderrekord og tjente mere end 80.000 kroner – rigtig mange penge dengang.

Derbyvinder Peter Pogue jr vandt i alt 19 sejre.

En god årgang blev det fremhævet – den bedste indtil den supergode S-årgang i 30’erne.


1926 Gibtown

1926: Gibtown
v/Lu Princeton-Jane Ann H/Peter The Great.

Kusk: N. J. Koster
Ejer: Inger Høybye
Opdrætter: Julius Høybye

Nr. 2: Gyldensol (Albert Hill)

Nr. 3: Guy Frisco (Holger Fischmann)

Gibtown havde ellers fejl hjemmefra. En tilskuer råbte derefter til Koster: “Kør hjem, din lange idiot!”. Koster blev rasende over dette og fik igen sat skub i Gibtown, der helt fantastisk kom op og vandt.

Der har været skrevet, at Gibtown blev solgt til en såkaldt hestepranger, og skulle være solgt igen og igen til forskellige. Om det er rigtigt, skal jeg ikke kunne sige.

Derbyvinder Gibtown nåede kun at få et afkom, inden den blev kasteret!

Gibtowns mor Jane Ann H blev betegnet som Danmarks bedste avlshoppe indtil fantastiske Marie The Great kom til. Jane Ann H blev importeret fra USA af Julius Høybye med Gibtown i maven. Ejer af Gibtown var Høybyes søster, Frk. Inger Høybye.

Tredjehesten i derbyet, Guy Frisco, tilhørte også Høybye-familien.

Den fantastiske amerikaner Harrison Dillon vandt to Mesterskab for Danmark-sejre for Sofus Sørensen og deltog i 1928 i det første internationale storløb i Danmark, datidens Copenhagen Cup, nu med Koster som kusk. Harrison Dillon fik her en flot andenplads efter Guy Bacon og Charlie Mills.

I alt vandt Harrison Dillon 39 løb og 88.800 kr.

Hidalgo

1927: Hidalgo
v/Worthy T-Ruby Dillon/ Sidney Dillon

Kusk: N. J. Koster
Ejer: Frits Wagner
Opdrætter: Henrik Hansen

Nr. 2: Honululu (Alexander Nielsen)

Nr. 3: Sussex (Poul Groch, Sr.)

Kun seks startende i derbyet. Hidalgo sejrede efter hård kamp foran skuespiller Axel Frisches hest Honolulu. Fritz Wagner vandt dermed sin anden derbysejr – den første vandt han tilbage i 1914 med Edelweiss.

Det var faderen Worthy T’s tredje afkomssejr i et derby og dermed også, for andet år i træk, en førsteplads på avlshingstenes indtjeningsliste.

Moderen til derbyvinder Hidalgo, Ruby Dillon, var – selvfølgelig – indført fra USA. Hun døde i 1927.

Favorit i derbyet var ellers træner William Jensens Opdrætningsløb- og Kriterievinder Maro, men den var blevet overtrænet og opgav. Maro fik dog en god karriere med 28 sejre og 79.900 kroner og fik en Mesterskab for Danmark-sejr i 1931.

I 1927 vandt Koster også det svenske opdrætningsløb med King Viggo.

Derbytreer Sussex vandt i alt 21 sejre og tjente 34.700 kr.


1928 Johnny Finance

1928: Johnny Finance
v/Alabama Bond-Belford/Buford

Kusk: Axel Leth-Olsen
Træner: Sofus Sørensen
Ejer: Hr. Jørn (W. Phillips)
Opdrætter: Olaf Olsen

Nr. 2: Joko Worthy (Knud Hansen)

Nr. 3: Iowa (N. J. Koster)

Sensationel sejr til dds 45,67.

Kriterievinderen Iowa var løbets favorit. Sidstnævnte var ejet af derbyvinder-ejeren fra året før, Axel Frische (Mr. Twains) & hustru.

Fjerde i derbyet var den svenske “Triple crown-vinder” Ibrahim Pascha med Sofus Sørensen, som var træner af Johnny Finance. Ibrahim Pascha vandt i stedet det svenske Derby samme år – ligesom den havde vundet både Svensk Uppfödningslöpning og Svenskt Trav-Kriterium. I det svenske Derby blev Joko Worthy (nu med Koster) igen anden, mens den danske derbyvinder Johnny Finance blev tredje.

Ejer af Johnny Finance – der fik 3.500 kroner for sejren – var ”Hr. Jørn” alias bagermester Wilhelms Philips, Vesterbrogade 91. Philips vandt dette år, med to dages mellemrum, både Derby og Kritreium – sidstnævnte med Kaddara – og indenfor den samme uge også Amatørernes Grand Prix med Guy Frisco. Meetingets check til bagermesteren lød på 28.000 kroner – det hidtil højeste beløb på en check DTS havde udstedt. Rekorden blev først overgået i 1957, da superhoppen Gelinotte vandt Internationalt Mesterskab, datidens Copenhagen Cup, og fik en check på 30.000 kr.

Mere om et dramatisk derby 1928: Favoritter var – sammen med Iowa – Peter Andersen med Petter Worthy og Frank Starr med Trofast, begge norskejede.

Sofus Sørensen havde altså to derbyheste og ville egentlig ikke starte Johnny Finance, men da Ibrahim Pascha blev halt, ændrede han opfattelse. Nu blev Ibrahim, som efter Sofus’ opfattelse var klart den bedste af de to, nogenlunde kampklar, så træneren bestemte sig for at tage chancen.

Han meddelte ejeren af Johnny Finance, at der ikke blev nogen Derbystart alligevel, men Philipps ville altså absolut være med, så Johnny Finance startede med Leth-Olsen i sulkyen. Koster havde også to Derbyheste, Iowa og Joko Worthy.

Nu ville det sig sådan, at det blev de to gæstekørte heste, som gjorde op om sejren. Johnny Finance førte fra start til mål, men blev i opløbet angrebet af Joko Worthy. Tydeligvis gjorde Koster og Sofus så meget for at passe på hinanden, at de glemte staldkammeraterne oppe foran. Johnny Finance gav det højeste odds i Derbyets historie. Det skulle i øvrigt senere meget overraskende vise sig, at Johnny Finance faktisk var årgangens bedste hest, men hun blev dog en skuffelse i avlen.


Kim

1929: Kim
v/Alabama Bond-Avenir/ The Dreamer

Kusk: N. J. Koster
Ejer: Cort Olsen
Opdrætter: A. P. Jørgensen

Nr. 2: Karina S (Sofus Sørensen)

Nr. 3: Kaba (Arnold Jensen)

Koster var her endnu engang Derbyvinder, men hans bedste hest i årgangen generelt hidtil inden derbyet havde ellers været Jørgen.

Sofus Sørensens bedste hest var Kaddara, mens de to championkuskes næstbedste heste var Kim og Karina S. Men det endte med, at de to bedste heste blev i stalden!

Startlisten kom først ud på selve løbsdagen, så aviserne tippede “Kosters Kørsel” foran “Sofus Sørensens Kørsel”!

På selve løbsdagen kom Kaddara ellers ud på banen med Leth-Olsen i sulkyen, men hesten kom alligevel ikke til start i derbyet. Både Kaddara og Jørgen havde kvaler med benene.

Karina S blev således nummer to i det danske derby, men de vandt til gengæld det svenske derby!

Samme konstellation, Karina S og Sofus Sørensen, havde året før, vundet det svenske kriterium, så den populære træner havde nogle rigtigt gode Derby- og Kriterieår i 1927-29.

I øvrigt fortæller annalerne, at Kaddara aldrig blev “hest” mere, men den blev mor til den gode derbytoer Es, mens Jørgen efter derbyet vandt adskillige løb. Kaba vandt i alt 24 sejre. Den meget smukke amerikanerPaul Revere gjorde det også godt på de københavnske baner.


Kilder:

”Muntre erindringer fra 63 derby´er 1912-1975″ af Otto “Quickly” Nielsen – offentliggjort i Væddeløbsbladet nr. 44 d. 27.8.1975 – samt artikler af Otto Donatzky i bl.a. Væddeløbsbladet nr. 54 d. 17.8.1972.
Desuden masser af derbystof m.m. i Væddeløbsbladet, Trav Jul, Trav-Tidende, Årsrevyer, travprogrammer og dagblade, herunder oplysninger fra DTC’s Stambøger samt artikler skrevet af bl.a. Lars Donatzky, Karsten Bønsdorf, Klaus Koch, Teit Rasmussen, Aage Hansen, Knud Lillegård, Carsten Bundgaard og Henrik Berg