Hvor blev de af? – Vagn Schmidt

Vagn Schmidt og Preben Kjærsgaard med Handybus. Foto: Burt Seeger

Portræt af Vagn Schmidt, der i 70’erne og 80’erne havde kæmpe succes som opdrætter af en lang række topheste med Copenhagen Cup-vinderen Junior Lobell og Orsi Mangelli-vinderen Handybus i spidsen. 

Det er næsten 25 år siden at Vagn Schmidt solgte den sidste travhest, men minderne om “storhedstiden” sidder stadig på nethinden hos den sønderjyske landmand, som for nylig fyldte 80 år.

-Jeg tror ikke der er mange, som kan prale af at de har levet af deres hobby i 20 år, smiler Vagn Schmidt.

-På et tidspunkt havde vi seks-syv følhopper og halvdelen af føllene var typisk solgt allerede inden de blev født! Det var helt vildt og det var jo ikke småpenge vi fik for hestene dengang.

-Jeg kan bl.a. huske at vi engang (1986) ventede en helbror til Handybus (Fine Shot) og 14 dage før Bandy Monarch skulle fole, fik vi besøg af mand fra Tyskland, som ville købe føllet. “Hvad koster det?” spurgte han. “500.000 kroner” svarede jeg og tænkte, at det måske var lige i overkanten, men han ville betale med det samme!

-Jeg sagde så, at han kunne vente med at betale til de hentede føllet omkring 1. november, hvor det skulle vænnes fra moderen. Det var sådan vi gjorde med alle de føl, der blev solgt på samme måde.

-Føllet blev tyskregistreret som This Is Life og gik i træning hos Peter Heitmann, som havde stor succes med hesten, der vandt 16 sejre i 47 starter – men efter den blev kastreret, blev This Is Life aldrig den samme hest igen.

Fra spring til trav
Vagn Schmidt har altid været interesseret i heste og var som ung en dygtig springrytter.

-Jeg har bl.a. konkurreret mod Christian Kjær og Peter Zobel. På et tidspunkt blev jeg kontaktet af Zobels far, som bød 10.000 kroner for min hest, som han ville købe til sin søn. Jeg ringede hjem til min far, men han rådede mig til at beholde den, for den var bare bedst til både og springe og til terræn. Det viste den igen senere, hvor jeg vandt foran Peter Zobel og så vidt jeg husker Christian Kjær på tredjepladsen, siger Vagn Schmidt, der lærte travsporten at kende med opførelsen af Billund-banen i 1971.

-Den første travhest jeg købte var hoppen Pretty Agathe (Devacourt), men den duede ikke og kom aldrig til start. Den første rigtig gode hest jeg havde var Running Kattegat (Lord Valentine), som både jeg selv (Vagn Schmidt fik amatørlicens i 1971, red.) og Thorkild Hansen vandt en del løb med, inden den blev solgt til Norge.

-Den første følhoppe var O S V (Joe’s Pride) hvis første afkom blev Valis Nørremark opkaldt efter stedet vi boede dengang, Arnum Nørremark.

Bellizar. Foto: Burt Seeger

Siden kom Bellizar (1.17,6a-145.000 kr), der blev den første 2-åring herhjemme under 1.20, Camp Let (1.17,6-123.000 kr) og Dia R S (1.17,8a-335.000 kr), der bl.a. vandt Dansk Opdrætningsløb for Preben Kjærsgaard. Hun var allerede på det tidspunkt solgt til en norsk hesteejer.

Dia R S – der egentlig blev døbt Dia Nørremark, men fik nyt navn efter salget til de norske hesteejere Risa og Sjølie (deraf R S) – var som 2-års helt outstanding med otte sejre i 10 starter. Foruden Dansk Opdrætningsløb vandt hun også de lokale 2-årsmesterskaber i Odense, Århus, Skive og Billund, ligesom Dia R S også triumferede i Nordisk 2-års Pris på Jägersro trods en startfejl, der kostede omkring 50 meter!

Med en indtjening på 153.000 blev blev Dia R S den mest vindende danskfødte 2-åring nogensinde.

Dia R S blev efter 2-årssæsonen solgt til Tyskland, hvor gik i træning hos selveste Johannes Frömming og fortsatte karrieren med stor succes. Det blev til i alt 20 sejre og 91.000 Euro i 55 starter.

Dia R S efter sejren i Dansk Opdrætningsløb. Foto: Burt Seeger

O S V blev sidenhen også mor til bl.a. Fakir (1.15,7a-389.000 kr) og Kurer (1.16,7a-144.000 kr).

En anden følhoppe, som Vagn Schmidt havde stor succes med var Merci L (Devacourt), der i hans regi blev mor til bl.a. Grand Merci (1.14,0a-552.000 SEK), Happy Merci (1.15,7-192.000 SEK) og Komet Merci (1.14,9a-234.000 kr).

“Grim og langhåret”
Vagn Schmidts bedste følhoppe var afgjort Bandy Monarch (Newport Monarch), der var i fol v/Fine Shot, da hun i 1978 ankom til Stutteri Nørremark. Resultatet blev hoppen Fawny V S, der således var helsøster til Handybus, men som væddeløber viste hun ikke det store.

Fawny V S blev i første omgang solgt til træner Søren Norberg, men endte sine dage i Norge, hvor hun blev mor til ni afkom med Euro Pro (1.17,4a-102.000 NOK) som den bedste.

Da Handbybus kom til verden i 1981 havde Vagn Schmidt allerede slået sit navn fast som en af tidens førende opdrættere, men han endte alligevel med at beholde Fine Shot-hingsten til efter Derbysæsonen, og det var – set i bakspejlet – ikke nogen dårlig beslutning.

-Der kom jo tit hestehandlere forbi, men da Handybus var ni-ti måneder gammel var han langhåret og ikke særlig pæn, så jeg troede egentlig ikke, at det ville være muligt at sælge ham, husker Vagn Schmidt, som altid trænede både Handybus og sine øvrige løbsheste hjemme på gården i nærheden af Gram.

-Det blev bedre med tiden, selvom Handybus var lidt “mærkelig” i begyndelsen. Han var meget sin egen herre, men viste tidligt stort talent, så en dag kom Jørgen Lohmann og bød ½ million for ham. Det sagde jeg dog Nej Tak til, da jeg mente hesten var mere værd, siger Vagn Schmidt.

-Siden var der en svensk hesteejer over for at se på Handybus og han havde sin træner Berth Johansson med, som kørte den i et arbejde på Billund-banen, men han galoperede et par gange, selvom han normalt ellers var 100 % stabil, så de var ikke interesserede i at købe ham.

-Så ville skæbnen imidlertid, at Handybus som 3-års gik til Solvalla og vandt Treåringseliten foran Big Spender med Berth Johansson, som efter løbet sagde han til mig, at de nok skulle ha’ købt den alligevel!

Handybus

Handybus var utvivlsomt et af de største unghestetalenter nogensinde i dansk travsport, der som 2-års var ligeså overlegen som Dia R S med ni sejre og fire andenpladser i 16 starter. Han vandt bl.a. Dansk Opdrætningsløb, men blev diskvalificeret som vinder i Jydsk 2-årings Grand Prix pga. trængning.

Vagn Schmidt kørte selv Handybus i de første starter, men efter sejren i Billunds 2-års Mesterskab overlod han linerne til Preben Kjærsgaard, som blev manden bag Fine Shot-sønnens største triumfer.

I afstemningen blandt de danske journalister blev Handbybus kåret som både Årets 2-årings og Årets Hest i skarp konkurrence med Feicy Hjordal.

Orsi Mangelli-triumfen
Handybus fortsatte udviklingen som 3-års, hvor han foruden sejre i Dansk Trav Kriterium, Treårsstjernen, Skovbos 3-års Mesterskab, Grand Circle 3-års Championat og Jydsk 3-års Grand Prix, også vandt 3-årseliten i Elitloppsweekenden og ikke mindst det italienske storløb, Gran Premio Orsi Mangelli på San Siro-banen i Milano.

Sejren i Orsi Mangelli indbragte 480.000 kroner svarende til ca. 1,1 mill. kroner i 2022-værdi. I alt blev det til 17 sejre i 21 starter og med som den første danskfødte travhest nogensinde rundede Handbybus én million kroner i indkørte præmier på en enkelt sæson – nærmere bestemt 1.095.700 kr.

Med klar margin blev Handybus kåret som både Årets 3-åring og Årets Hest.

-Handybus var en fantastisk hest og vi havde rigtig mange dejlige oplevelser med ham. Jeg kan huske dengang vi kom hjem fra Italien, stod der 12-15 journalister og ville spørge mig om alt muligt, men jeg sagde, at jeg snakker kun én gang så kan de komme med ind og få en kop kaffe bagefter, smiler Vagn Schmidt, som udover Preben Kjærsgaard og sin familie også havde følgeskab til Italien af Karsten Bønsdorf og Walther Kaiser-Hansen.

-Jeg kan bl.a. huske, at Walther efter løbet kom med en fem liter champagne-flaske: “Du må undskylde jeg drikker af den, men den er så tung at slæbe rundt på”! sagde han.

Eksporteret til Belgien
I 4-årssæsonen var Handybus ikke længere i særklasse, selvom han dog vandt otte løb – heriblandt Aalborg Store Pris – og tjente 374.000 kr.

Som 5-års blev Handybus solgt til en belgisk hesteejer og fortsatte karrieren i sit nye hjemland.

-Han vandt ca. 400.000 dernede, men faldt desværre på et tidspunkt i traileren og fik en skramme på et ben, så Handybus blev i stedet sendt i avlen, fortæller Vagn Schmidt.

130.000 for Copenhagen Cup-vinder 
Bandy Monarchs næste afkom efter Handybus var Junior Lobell (Steve Lobell), der allerede som føl blev solgt til Søren Norberg for 130.000 kr.

-Det lyder måske ikke af så meget, men Junior Lobell var ikke en hest efter mit hoved; jeg kunne ikke rigtig lide hans facon, så derfor solgte jeg den forholdsvis billigt, siger Vagn Schmidt.

Junior Lobell blev en af de bedste danskopdrættede heste nogensinde med i alt 41 sejre og 2,1 mill. kroner i indkørte præmier.

-Da han vandt Copenhagen Cup i ’86 talte jeg for første gang med den svenske ejer, som bl.a. sagde til mig, at hvis jeg havde nogle hopper, jeg gerne ville ha’ bedækket med Junior Lobell, skulle jeg bare komme derop, så kunne jeg få det gratis, fortæller Vagn Schmidt.

Junior Lobell virkede som avlshingst i en del år og fik pæn succes med de to millionærer Joker From Hjo (1.11,3a-2,4 mill. SEK) og Starving Hunter (1.13,1a-1 mill. SEK) i spidsen.

Junior Lobell. Foto: Burt Seeger

Bandy Monarch til Tyskland
Foruden Handybus og Junior Lobell fik Vagn Schmidt yderligere fire afkom på Bandy Monarch, heriblandt Junior Lobells helbror Kandybus (1.16,1a-212.000 kr).

Føromtalte Life Is Life blev Bandy Monarchs sidste føl i Danmark. Hun blev senere eksporteret til Tyskland, hvor hun fik seks afkom i årene 1989-95 med hingsten Onassis (1.16,0a-28.890 Euro) som den bedste.

Solgte 20 heste på én dag
20 år efter sit gennembrud som opdrætter (Bellizar) sagde Vagn Schmidt i 1997 farvel til travsporten og afhændede på kort tid familiens næsten 30 heste.

-Jeg fik leddegigt og fingrene ville ikke længere som jeg ville, så der var ikke så meget andet at gøre, siger Vagn Schmidt.

-Jeg solgte 20 heste på én dag og yderligere seks-syv heste i løbet af ret kort tid.

-Staldbygningerne er i dag solgt, men jeg har beholdt 21 hektar på den gamle ejendom, hvor jeg stadig går på jagt.

-Jeg følger stadig lidt med i travsporten, men mest når der er trav fra Sverige. Jeg taler også indimellem med Preben Kjærsgaard, men det er jo ikke det samme som dengang. Der er langt fra de samme penge i travsporten som dengang jeg var med, og jeg tror ærligt talt ikke det bliver bedre så længe vi ikke har de samme skatteregler som i Sverige.

. Som gave til min 80-års fødselsdag for nylig, havde min søn kontaktet Preben Kjærsgaard om spurgt han ville mødes og spise en frokost sammen med hans Far. Det ville Preben gerne, og vi skulle komme til Fyn, hvor han og Anita bor. Det var rigtig hyggelig at opfriske gamle minder, siger Vagn Schmidt.

Vagn Schmidt (2022). Foto: Privat