Hvor blev de af? – Vagn Bruhn

Vagn Bruhn i 2018. Foto: Henrik Berg

Portræt af tidligere Amager- og Skovbo-træner Vagn Bruhn, der bl.a. vandt Ekstra Bladets Rigschampionat og over 600 sejre inden han sluttede karrieren som 41-årig. I dag driver han et mindre rengørings- og viceværtfirma med en håndfuld ansatte.

Travsportshistorie.dk fortsætter rækken af “Hvor blev de af?”-portrætter, nu i samarbejde med Væddeløbsbladet, hvor portrætterne af Vagn Bruhn, Per Iversen og Jens Peter Hansen blev offentliggjort i magasinets Marts-nummer.

For Vagn Bruhns vedkommende er det efterhånden over 25 år siden, han definitivt lukkede stalddøren efter 18 år som træner på først Amager og siden Skovbo, hvor han vadede i succes i 70’erne og 80’erne.

Vagn Bruhn gjorde sig ikke bemærket i årgangsløbene – han betegner selv Ekstra Bladets Rigschampionat 1981 som sin største sejr – men havde til gengæld mange fine klasseheste i sin stald gennem årene, og heste som Storm, Svend Orbit, Tino Klokkedal, Tjavs Focus, Chris Orbit, Fox Raklev, H Kårsgård, Hansa M, Hattrick Djuhm, Lester Djuhm og Mystic vækker utvivlsomt stadig gode minder hos mange.

1978 var Vagn Bruhns bedste sæson med i alt 67 sejre, heraf 59 på Skovbo, hvor han sikrede sig sit første og eneste championat. En fortjent revanche efter skuffelsen to år tidligere, hvor Vagn Bruhn i første omgang blev udråbt som trænerchampion, men pga. en tællefejl var han blevet noteret for én sejr for meget og så gik championatet i stedet til Kurt Køppen i kraft af flest andenpladser – begge kuske havde 48 sejre.

-Ja, det var lidt ærgerligt, men Kurt var jo en dygtig fyr og vi dystede om championatet de sidste par år på Amager og de første fem år på Skovbo, siger Vagn Bruhn.

Vagn Bruhn efter sejren i Ekstra Bladets Rigschampionat 1981. Foto: Burt Seeger

Fem sejre samme dag
Torsdag den 6. juli 1978 var en ganske særlig dag for Vagn Bruhn, idet stalden denne aften vandt hele fem løb, hvoraf træneren selv snuppede de fire – og så kunne det endda sagtens være blevet til yderligere to sejre!

Vagn Bruhn var selv på pletten med Annelise 66, Storm, Armonk og Orla, men derudover blev det også til sejr i TU-løbet med Nelson Eddy og P.E.Jørgensen. Til gengæld svigtede Vagn Bruhn som storfavorit med Tino Klokkedal, der blev besejret af Skipper Brunbjerg, ligesom amatørkusken Kaj Petersen også fik en andenplads med Uffe Mosevang.

Bundet på hænder og fødder
I 1991 vandt Vagn Bruhn 24 løb, men i september måned gik Skovbo-banen konkurs og nogle måneder senere valgte han at indstille karriere som professionel travtræner.

-Økonomien var jo ikke særlig god og da Skovbo blev nedlagt, kunne jeg ikke rigtig se nogen fremtid for travsporten. Samtidig var jeg nok også kommet til et sted i mit liv, hvor jeg måtte erkende, at der var andet i livet end trav, siger Vagn Bruhn.

-Man ER jo bundet på hænder og fødder. Jeg er født på en gård og har været vant til, at man skulle op og passe dyrene hvad enten det var Jul eller Nytår, men i og med at jeg samtidig nok også var gået lidt ”død” i det at være travtræner, spurgte jeg mig selv om det egentlig var det, jeg ville bruge resten af mit liv på. Jeg ville også gerne prøve at have fri i weekenden som så mange andre.

-Jeg har haft mange gode år inden for travsporten og ville ikke ha’ gjort det anderledes, men hvis jeg skulle finde et andet erhverv inden jeg blev alt for gammel, skulle det være nu. Derfor stoppede jeg.

Vagn Bruhn efter en sejr med Wolle Søgård. Foto: Kaj Lagoni

Fillialtræner som 19-årig
Vagn Bruhn er født i Sakskøbing og da Nykøbing F. Travbane åbnede i 1966 blev både han og hans far interesseret i travsporten.

-Jeg startede som staldmand hos William Günther og kom siden til Anthon Nielsen, fortæller Vagn Bruhn.

-Jeg er samme årgang som Arvid Olsen, der var hos Harald Lund, og da travkrigen brød ud i 1970 fandt Anthon Nielsen og Harald Lund på at sende et antal heste ind til Amager. Dem fik Arvid og jeg ansvaret for; jeg tror vi havde omkring 15 heste hver og vi var jo kun 18-19 år, så det var noget af en opgave for sådan et par ”knægte” – men bestemt meget lærerigt.

-Det gik et stykke tid, men så satte DTC en stopper for at udenbys trænere kunne ha’ filial på Amager. Senere kom jeg til Flemming Munch Hansen og derefter til Ole Petter.
-Siden tog jeg med da Ole Petter flyttede til Fyn, men dér faldt jeg aldrig rigtig til. Jeg var også i en kort periode hos Poul Stripp, men valgte så at vende tilbage til Amager, hvor jeg startede som træner i august 1974.

Skovbo Trav med Vagn Bruhns træningscenter, Pilebækgården i baggrunden. Foto: Kaj Lagoni

Fyldt op i stalden
Vagn Bruhn fik hurtigt etableret sig som en af banens førende trænere. Det blev til 34 sejre i den første hele sæson (1975) og året efter – hvor Amager-banen ”flyttede” til Bjæverskov – vandt han 49 løb.

-Det var oplagt at flytte med til Skovbo, hvor jeg lejede mig ind på Pilegården, der ligger i opløbssvinget på Skovbo-banen. Her byggede jeg i alt 26 bokse, der stort set altid var fyldt op, siger Vagn Bruhn.

-Derudover havde jeg indimellem nogle heste stående ovre på selve banen, så jeg havde omkring 30 heste i træning.

-På et tidspunkt blev gården imidlertid solgt til en vognmand, men det fungerede ikke rigtig, så jeg fik en permant stald på banen under Tutten. Jeg havde den ene fjerdedel, men havde også heste stående i rækkeboksene.

Vagn Bruhn vandt i alt 606 sejre og havde sin bedste periode i årene 1975-88, hvor det hvert år blev til over 25 sejre – med undtagelse af 1982, der ”kun* bød på 19 sejre.

-Der er lidt svært at pege på hvilken sejr, der var min største. Der har været mange gode og jævne heste, og jeg synes ikke jeg vil fremhæve nogle frem for andre. Rigschampionatet var selvfølgelig sjovt at vinde, men der er jo flere ting, der gør at en sejr er stor, siger Vagn Bruhn.

-Jeg har f.eks. altid syntes, at det var sjovt og spændende at få en plag ind, gøre den klar til løb og vinde den første sejr med hesten. Det har jeg altid set som en stor sejr. At den så vinder større sejre senere hen i karrieren betyder mindre, men det har for mig været en stor tilfredsstillelse at føre unghestene frem fra bunden.

Vagn Bruhn på kontoret. Foto: Henrik Berg

Følger stadig med, men …
Det er efterhånden 26 år siden, Vagn Bruhn lukkede stalddøren og modsat flere andre fhv. trænere har han ikke siden da beskæftiget sig med travheste på noget plan.

-Det var en periode i mit liv, der er slut nu, men jeg følger da stadig lidt med både på fjernsynet og internettet, siger Vagn Bruhn, der efter han stoppede som træner fik job i et rengørings- og ejendomsservice-firma.

-Jeg var dér i omkring fem år inden jeg startede for mig selv med mit eget firma, VB Service, i 1997. Vi er tre fuldtidsansatte og tre underleverandører, og har i alt 38 ejer- og andelsboligforeninger, som vi servicerer, så jeg klager ikke – iflg. revisoren går det rigtig godt.

-Jeg har på intet tidspunkt fortrudt, at jeg sagde farvel til travsporten. Der kan selvfølgelig komme nogle akutte situationer, som jeg må tage mig af, men som udgangspunkt har jeg mine weekender fri og mulighed for at tage på ferie hvos jeg har lyst til dét. Det var jo dét jeg savnede dengang jeg var travtræner.