Hvor blev de af? – Kirsten Sursænke

Kirsten Sursænke (2020)

Portræt af Kirsten Sursænke, som i 1976 blev den kun anden professionelle travtræner i Danmark.

Fire kilometer fra travbanen i Billund bor fhv. træner Kirsten Sursænke, der forlod Bornholm for mange år siden og siden slog sig ned som professionel travtræner – som den kun anden kvinde i dansk travsport.

Kirsten Sursænke lever i dag en aktiv tilværelse som pensionist på sin landejendom i Vandel med mange forskellige gøremål, og desuden rejser hun ofte til England og besøger sin søn Peter og hans familie. Travsporten følger hun stadig med i, mest om vinteren. Om sommeren er der ikke den store tid tilovers til at følge hendes gamle sport særlig tæt.

Det med travheste startede hjemme på barndomsgården Store Sursænkegård i Knudsker, hvor interessen egentlig mest var størst for fuldblods- og rideheste. Men flere unge mennesker, heriblandt den senere kendte travhestefamilie Riddersborg fra Rønne, havde heste opstaldet på gården og efter den bornholmske travbanes opstart i 1960 kom der også travheste. Det trak derfor med at komme ind til Almindingen og se, hvordan det gik dem i løbene.

Kvindelige kuske ikke tilladt
Kønsdiskrimineringen havde det glimrende i travsporten i Danmark i mange år. Efter en række løb med kvindelige kuske i København tilbage i 1938 og de følgende år, blev det derefter helt forbudt for kvinder at deltage i løbene. En ulykke i et af disse løb i 1942 fik delvis skylden til dette.


Artikelsponsor (klik på banner):


På Bornholm fik kvinder dog lov til at deltage i løbene på den nye travbane i 1960. Birgit Lund og Birte Jensen var de to kvinder, og de vandt også begge løb. Men efter et enkelt showløb i 1961 med deltagelse af Birgit Lund og Birte Jensen samt Grethe Dam var det slut de følgende år på Bornholm med kvindelige travkuske.

Ubesejrede Ester Olsen
I 1966 blev det endelig indføjet i reglementet fra Dansk Travsports Centralforbund, at kvinder selvfølgelig også havde ret til at køre trav på lige fod med mændene.

I 1966 blev der således kørt to “dameløb” på Bornholm og begge blev vundet af Ester Olsen. I disse løb havde deltagerne daglicens.

Kirsten Sursænke med Louise efter en sejr på Amager.

Den 20. august med fire ekvipager, og igen den 11. september, nu med fem kvindelige kuske og blandt dem var, foruden Ester Olsen, Karen Marie Munk, Dorthe Riis, Jytte Lund, Anette Due og Ragna Munch. Det var de første løb med kvindelige kuske på Bornholm siden 1960. Ester Olsen vandt begge løb med familiens hest Esrom, der i opløbet strøg forbi de øvrige, så Ester er ubesejret som travkusk!

I 1968 kom Henny Ovesen til og var den første kvindelige kusk, der vandt løb på Bornholm med almindeligt amatørlicens, og året efter fik Kirsten Sursænke og Clara Dahl Pedersen også licens.

Drømmehesten Louise 
I første hug fik Kirsten Sursænke fat i fantastisk travhest. Det var hoppen Louise, og de vandt sammen 24 sejre, blandt andet med sejr på Amager Travbane.

– Det var bare min drømmehest. Desværre fik hun pådraget sig en lungebetændelse, efter jeg tog hende med, da jeg forlod øen, og hun blev aldrig den samme hest igen.

Kirsten Sursænke fik således stor succes i sine første år som travkusk, men det var ikke kun Louise, hun brillerede med.

Omaha efter sejren i Bornholms 3-års Mesterskab

Sejr i både 3- og 4-årsmesterskabet
Det var også i høj grad med en anden hoppe, Omaha. Den blev købt som 2-åring på Lunden hos træner Per Hansen, og blev først aflivet i en alder af 29 år. Med Omaha vandt Kirsten Sursænke både 3-års og 4-års mesterskabet på Bornholm!

– Det var hyggelige tider dengang. Jeg husker navne som Palle Dahl Pedersen, Leo Rasmussen, Edgar Andersen og Jens ”Johgus” Pedersen. Efter løbene blev vi ofte inde på banen, og spiste smørrebrød sammen, mindes Kirsten Sursænke pionertiden på Bornholm.

Kirsten Sursænke købte også en galopderbyvinder til Bornholm. Det var Fonseca, der overraskende vandt galopderbyet i Klampenborg i 1965. Efter derbysejren blev der dog ikke til særlig meget til Fonseca i løbene.

– Det var ellers en dejlig hest, og på Bornholm fik den en del afkom af halvblodsrace. Kirsten Sursænke havde også galopheste i træning senere i Jylland.

Mesterskaber på stribe til de bornholmske kvinder
De første bornholmske kvindelige travkuske tog mange fine vinderskalpe de første år.

Clara Dahl Pedersen blev f. eks. den første bornholmske Danmarksmester, da hun vandt DM for kvinder i Billund i 1972.

I 1971 fik Inger Rasmussen kørelicens, og hun blev også en af de meget aktive kvindelige kuske, som holdt ved i mange år.

Kirsten Sursænke deltog desuden – sammen med Inger Rasmussen – som de første kvinder i forskellige matcher i udlandet.

I 1972 var Inger og Kirsten med i det uofficielle VM for kvindelige kuske i München-Gladbach i Tyskland, og tiidligere samme år deltog de begge i en match for kvindelige kuske i Rättvik i Sverige sammen med Christel Bügel-Hansen fra Charlottenlund Travbane. Her vandt Kirsten Sursænke en af de tre afdelinger.

Året efter deltog Kirsten Sursænke igen som den eneste dansker, og hun var også flere gange med DM for kvinder.

Kirsten Sursænke – som mange sikkert husker hende

Farvel til Bornholm
Da Kirsten Sursænke forlod Bornholm regnede hun med at vende tilbage til øen på et tidspunkt, men sådan skulle det ikke gå.

Årsagen til flytningen til Jylland var især ønsket om at lære noget mere indenfor sporten.

Det blev dog først til et kor tophold på Lunden hos Walther Kaiser-Hansen.

-Bornholmerne deltog meget i løbene på Amager Travbane om vinteren, når Bornholm lå stille, fortæller Kirsten Sursænke, som også vandt flere sejre på Amager, bl.a. “Ladies Cup” med Louise.

Efter tiden på Lunden gik turen, lidt tilfældigt, så til Billund.

Kirsten Sursænke havde handlet nogle heste med Bjarne Pedersen, Hestebørsen, som havde været med til at starte Billund-banen op, og da Henrik Vestergård kom hjem fra USA for at starte som træner i Billund blev Kirsten ansat hos ham. Hun var også en tid hos træner Ib Hansen.

-Ib Hansen var en speciel herre. Jeg tror, han er den af vores trænere, der har haft det største temperament, siger Kirsten, som indrømmer, at hun i begyndelsen var lidt bange for ham.

– Kedelig kan man i hvert fald ikke kalde ham, men det endte da heldigvis hurtigt med, at vi blev de bedste venner.

Kirsten Sursænke vandt flere sejre i sin jockeytid, og nævner selv hoppen Nelly The Great.

-Det var en stor grov type, men stærk som en løve, men hun gav flere sejre og god reklame i min jockeytid. Der var mange heste i løbene på den tid, og jeg har et foto efter en sejr med netop Nelly The Great, hvor hun har programnummer 19!

Sikke et eksamenshold
Den 1. oktober 1976 startede Kirsten Sursænke som professionel træner på Billund Trav – som den kun anden kvindelige træner i Danmark efter Lena Hansen, som var startet på Nykøbing F.-banen i 1970.

Kirsten havde bestået trænereksamen i 1974 som en ud af de 26, der bestod prøven – fire dumped – og der var virkelig prominente navne på trænerskolens hold det år: Steen Juul, Preben Kjærsgaard, Arvid Olsen og Ole Hjorth.

Kirsten Sursænke vinder på Fyn med Fido Sporup.

Succes som træner de første år
De første år som travtræner gik det forrygende godt for Kirsten Sursænke med mange heste i træning, specielt ungheste, som blev købt op og solgt videre til norske hesteejere. Når hestene var klar til start, blev de sendt til deres ejere i Norge.

-Da jeg startede som travtræner var vi jo rigtig mange, og jeg kendte de fleste. Vi var nogenlunde lige gamle og med gode venskaber på kryds og tværs, så jeg syntes ikke det var specielt svært som kvinde at starte op som selvstændig, siger Kirsten Sursænke.

En af de heste som Kirsten Sursænke mindes med glæde er Danica S, som hun vandt 16 løb med.

Kirsten Sursænke var også hingsteholder i nogle år med avlshingste som Dikcy Vogt, Tornado og Bjørn Ørnhøj opstaldet.

De første to år af Kirstens karriere som træner i Billund, var banen også galopbane, og her var Kirsten ligeledes galoptræner og -jockey. Da banen blev nedlagt som galopbane stoppede Kirsten som galoptræner, da hun syntes det blev for besværligt at rejse rundt både til trav- og galopløbene i Danmark.

Trænerstop
Efter godt 13 år som træner stoppede Kirsten Sursænke med udgangen af 1989. En svær beslutning – og så ikke alligevel:

-Min far døde i 1986 og i ’87 blev jeg alene med min søn. Senere dét år rejste jeg sammen med ham til Australien i to en halv måned, fortæller Kirsten Sursænke.

-Jeg havde nogle til at passe stalden inde på banen og også på gården, men da jeg kom hjem var stalden på banen tom og på gården var der kun mine egne heste. Så det varede længe, inden Kirsten Sursænke fik lidt gang i stalden igen, og da motivationen samtidig var forsvundet blev trænerstoppet besluttet.

-Konkurrencen var også blevet hård, og der var stadig for meget arbejde og for lidt penge i det.

Ny tilværelse
Da Kirsten Sursænke stoppede som træner, begyndte hun som elev på Grindsted Gymnasium!

– Min søn Peter begyndte også på gymnasiet næsten samtidig, men startede dog på et andet gymnasium inde i Vejle, griner Kirsten Sursænke.

-Han ville sikre sig, at han ikke skulle gå i gymnasiet samme sted som sin mor!

Efter skoletiden var Kirsten Sursænke fire år hos Lego, hvorefter det blev til job i Billund Lufthavn i 20 år, indtil pensioneringen for to år siden. Ind imellem har Kirsten Sursænke også haft tid til en anden hobby – svævefly.

-Jeg holdt op med at flyve selv for cirka 10 år siden, siger Kirsten Sursænke. Hun husker sin første flyvetur som lille pige med sin far, hvor hun måtte bruge telefonbøger til at sidde på for at kunne se ud af svæveflyet.

Interessen for flyvning var der hele tiden, og da Kirsten Sursænke stoppede som træner tog hun flyvecertifikat, og erhvervede sit eget svævefly. Efter 16 år med dette fly, solgte hun det til Tyskland.

Travinteressen i dag
Det er forholdsvis begrænset, hvor meget af dagens travsport Kirsten Sursænke følger med i.

– Jo, i vinterhalvåret gør jeg det lidt, for eksempel kan jeg godt finde på at spille en V75-bon, men om sommeren har jeg knap nok tid til at se travsport.

Kirsten Sursænke har i alle de 43 år hun har boet på sin 15 tønder land store gård haft gang i noget nyt i forbindelse med ejendommen. For nogle år siden var det f. eks. et solcelleanlæg og i de senere år et orangeri, hvor der dyrkes produkter som tomater, chili og en masse sommerblomster.

I alt vandt Kirsten Sursænke 205 sejre, kun overgået af Lena Hansen med 220 sejre – sidstnævnte er i øvrigt stadig den oftest sejrende kvindelige travkusk i Danmark.


Artikelsponsor (KLIK på logo)