Nikodemus

nikodemus-1

Beretningen om den bornholmske sejrshest Nikodemus, der i 1977 som den første danske travhest vandt sejr nummer 100.

Af Kenn Erik Bech

Da Nikodemus vandt sin sejr nr. 86 passerede den Cim Payne som Danmarks oftest sejrende hest. Den 3. juli 1977 passerede Nikodemus endnu en milepæl, da den som den første tog sin sejr nr. 100 på danske baner. I alt nåede Ruder Konge-sønnen 107 sejre, heraf 86 på Bornholm.

Konkurrencen her var måske ikke ved alle sejrene lige hård, men pga. hestenes uensartede kvalitet startede Nikodemus som regel med store tillæg – helt op til 140 meters tillæg, så man ikke sige den kom let til sejrene. Især på Amager Travbane vandt den også mange sejre, satte ny banerekord i Billund, vandt en sejr i Sverige og deltog som dansk repræsentant i EM. Kun Tarok med sine 111 sejre har vundet flere løb end den sorte traver med det jordvindende trav og let flagrende hoved.

Uløseligt forbundet med Nikodemus var kusken Karl Adolf Falkenberg, der i dag er sidst i 80’erne. 76 sejre fik de to tilsammen. Falkenberg stoppede sin kuskekarriere, da han havde vundet sin sejr nummer 200.

Start på eventyret
Eventyret om Nikodemus startede i 1967, da Nikodemus kom til verden den 14. februar på C.P. Lunds gård i Bodilsker. C. P. Lund var den legendariske formand for Bornholms Travselskab i de første 25 år.

For andet år i træk fik hoppen Dorrit K, som C. P. Lund ejede sammen med slagtermesteren fra Rønne, H.C. Riddersborg, et hingsteføl. Faderen var den gamle Danmarksmester, jernhesten Ruder Konge. Nikodemus skulle også blive en jernhest og en sejrshest uden lige.

Moderen Dorrit K var en temperamentsfuld dame i løbene, og blev i stedet sendt i avlen. Med sønnerne Nikodemus og Mikkel R (58 sejre) fik Dorrit K vist sin værdi avlen. Patton Hanover-datteren havde også en ganske god stamme med søskende som Nanni Senator og Ketty Bardia (mor til endnu en sejrshest, Rex Trolle – 93 sejre).

Den lille nyfødte føl Nikodemus viste sig hurtigt at være i besiddelse af et voldsomt temperament, og podet med hans kådhed, kunne det til tider blive lidt for meget af det gode.

Nikodemus på plageauktion
Den mørke, næsten sorte, hingstplag var derfor tæt ved at forsvinde væk fra Bornholm allerede som åring. Lund og Riddersborg mente, at den et år ældre halvbror Mikkel R ville blive den bedste hest af de to.

Nikodemus var derfor blandt de hele 123 årsplage, der kom på åringsauktionen i 1968, men den bornholmske sejrsmaskine var også blandt de 44 heste, der gik tilbage til deres opdrættere efter auktionen på Charlottenlund Travbane. Nikodemus var anmeldt som nummer 15, og foruden Nikodemus var der anmeldt otte andre bornholmskfødte heste.

Hesten forblev således på bornholmske hænder. Det er her K. A. Falkenberg kommer ind i billedet.

Det gik godt for ham på travbanen med mange sejre, og C. P. Lund havde engageret Falkenberg som kusk på Mikkel R. Men hjemme på Lunds gård var der for meget ballade med de to halvbrødre.

De var ellers begge to begyndt at vinde løb på travbanen, men Lund og Riddersborg ville stadig gerne af med den ene; det var bare for besværligt med to hingste.

Sin egen herre
Nikodemus ville gerne være sin egen herre, men K. A. Falkenberg forstod at sætte sig i respekt hos hesten, der ellers gerne ville lave lidt bukkespring og sparke bagud, når den skulle ud på banen til løbene. Men snart begyndte sejrene og rekorderne at vælte ind.

Nikodemus viste sin sejrsvilje og fighteregenskaber med det samme, selvom det ikke blev til sejr i dens to første starter.

Den 9. juli 1970 debuterede Nikodemus med en andenplads på 40,8. Sejrherre i løbet var talentet Mai Safaris lillebror, Nicolai Pride, der ellers havde 120 meters tillæg til Nikodemus!

I Nikodemus’ anden start blev det til galop, men den 23.juli kom så den første sejr ud af de 107, som hesten skulle vinde i sin karriere. Selvom den senere vandt det lokale 3-årsmesterskab for Lund og Riddersborg og fik seks sejre, var det dog ikke prangende i debutsæsonen. Halvbror Mikkel R løb faktisk bedre i denne sæson. Den havde lagt stærkt ud med sejr i sæsondebuten med C. P. Lund selv i sulkyen. Siden overtog Falkenberg køreturene, og kørte begge brødre i sæsonen 1970.

Falkenberg var reelt interesseret, da C. P. Lund spurgte, om han helst ville købe Mikkel R eller Nikodemus. Falkenberg fandt, at Nikodemus var den mest interessante. Prisen var 10.000 kroner – mange penge dengang. Falkenberg troede dog, at den ville blive en sejrshest, og sejre kunne Falkenberg godt bruge i kampen om det bornholmske kuskechampionat. Han fik sin svoger og svigerinde, Hans Anker og Vera Jensen, med på idéen om at købe hesten, og Stald Klemens opstod. Stalden købte hesten, der nu kostede 12.000 kroner – og hvilket køb.

Selvom Mikkel R også blev rigtig god, var Nikodemus det rigtige valg. I de kommende år gav han utrolig mange glæder og oplevelser til sine ejere, kuske og ikke mindst, travpublikummet. Ikke kun på Bornholm, men også på andre baner. 

K.A. Falkenberg Nikodemus (6) slŒr Mai Safari (4)

Et herligt foto af de to rivaler, Nikodemus og K.A. Falkenberg (6) kæmper mod Mai Safari med Aage Munk. Foto: Ruben Jensen

Ny dansk rekord
Fireårsmesterskabet på Bornholm blev vundet, og sæson efter sæson vandt Nikodemus og Falkenberg bunker af sejre. Addisons gamle rekord fra 30’erne med 20 sejre på én sæson, hvoraf de to var taget i Sverige, blev klart slået. Første gang med 22 sejre i 1971, og i 1973 vandt den bornholmske sejrsmaskine hele 24 årssejre.

2. juledag forsøgte træner Flemming Munch Hansen at få sejr nummer 25 på banen ved Nykøbing F med Nikodemus, men det lykkedes ikke.

På årets sidste løbsdag på Bornholm i 1973 førte den feltet op i sidste løb, og kredsen bag hesten fik overrakt Dansk Travsports Centralforbunds sølvtallerken for ny dansk sejrsrekord. Denne sejrsrekord for sejre på én sæson blev senere (1979) slået af Thai Langkilde med 28 sejre.

Den bornholmske stjerne blev en af de største i hele N-årgangen fra 1967 i Danmark, en årgang som blev vurderet som en af de bedste årgange i mange år og med mange sejrsheste. Foruden Nikodemus var det de tre superstjerner; derbyvinderen Nu Bangsbo, Napalm og Nallo. Desuden gode heste som Newbrask L, Nielsine, Nicolajsen, Nattergalen, Neurupin, Nicky Trout, Nick Scott, Norbit, Nanok, Ny Ørnebjerg, Nanni Senator, Nira Hanover og en anden bornholmskfødt hest, Nice Girl.


Et ærgerligt Europamesterskab
Den sorte fik lov til at arbejde i løbene. Langt ude i sporene kæmpede Nikodemus sig til sine mange sejre. Den var ikke speciel hurtig fra start, og travet var ikke hver gang helt rent. Kom der en lille galop i ny og næ, så var det bare afsted efter feltet igen. Der blev ikke hver gang kørt lige taktisk – det var også svært med de store tillæg.

Nikodemus og Falkenberg begyndte at turnere på andre baner, og en af de største triumfer for Nikodemus var da den vandt Internationalt Pokalløb på Amager Travbane med Flemming Munch Hansen i sulkyen.

Flere gange blev Nikodemus sendt i træning hos Flemming Munch Hansen på Amager Travbane, men ikke altid lige efter K. A. Falkenbergs smag. Flemming Munch Hansen vandt en del sejre med hesten og ekvipagen satte bl.a. ny banerekord på Billund Travbane med 19,1.

Nikodemus startede den 2. juli 1972 i Mesterskab for Danmark, hvor den var tippet som nummer 3 i programmet. Desværre fejlede den fra start, og blev derfor kun nummer syv.

Hesten blev samme år udtaget til EM for 5-åriinger som Danmarks repræsentant sammen med Derbyvinderen Nu Bangsbo. Her skal det dog noteres, at de to topheste, Norbit og Newbrask L, på forhånd havde meldt fra. Løbet blev kørt i Berlin den 20. august 1972 og Nikodemus imponerede de tyske tilskuere

– Villy Pedersen med Nu Bangsbo var den anden danske deltager og havde nr. 3, mens vi havde nr. 10, fortæller fhv. travtræner Flemming Munch Hansen.

– Desværre skete der en sammenkørsel med Nu Bangsbo og en anden deltager, og jeg måtte næsten rive Nikodemus ned på røv… for at undgå yderligere påkørsel, fortæller Flemming Munch Hansen om løbet.

– I opløbet lå vi som tredje, men nu var Nikodemus forståeligt træt og dalede ned som sjette over mål. Vinder blev svenske Søren Nordin med Cicero.

– Jeg husker stadig, hvad generalsekretær Erik Møller, DTC, der var med som repræsentant for DTC og Danmark, sagde efter løbet; ‘Villy for helv…., havde der ikke været den sammenkørsel havde Danmarks to heste jo besat første- og andenpladsen i EM-løbet’!


Flemming Munch Hansen fortæller
Flemming Munch Hansen (69) havde mange gode oplevelser sammen med Nikodemus.

– Jeg havde mit barndomshjem på Østerbro. Som dreng kom jeg en del hos mine bedsteforældre, der havde villa ved Charlottenlund Travbane. Jeg hørte løbene i højtaleren, og da jeg blev lidt større,  fik jeg selv lov til at gå hen til travbanen, fortæller Flemming Munch Hansen, som blev bidt af miljøet, og begyndte at hjælpe til hos træner  Carlo Frederiksen. Det var i 1958-59.

Senere arbejdede han som ung staldmand hos træner Mogens Ingvard i tre måneder og kom så til Sophus “Fusse” Bügel-Hansen. Så blev der en ledig plads hos træner Per Hansen, da jockeyen der, den senere træner Hans Andersen, rejste udenlands. Hos Per Hansen mindes Flemming Munch Hansen, at den gamle championtræner, N. J. Koster, kom i stalden, da hans eget opdræt, Guineas, var i træning her.

– Men denne hoppe kunne ikke løbe for bare god afstamning, smiler Flemming Munch Hansen, mens han tænker tilbage i tiden.

Hans Andersen kom tilbage til Per Hansen efter at have været en periode hos Johannes Frömming i Tyskland, og så flyttede Flemming Munch Hansen til træner Tommy Petersen, hvor han var i tre år.

– I 1968 ringede Erik Møller, den senere generalsekretær i DTC, men som på daværende tidspunkt var driftsleder i Ålborg, og sagde, der var plads til ham som træner. Munch Hansen kom til samtale med banens formand, skotøjshandler Peter Lind, og blev “godkendt” selvom Munch Hansen sagde ved samtalen “at han ikke kendte et øje deroppe i Nordjylland”. Lind garanterede ham dog seks heste i træning det første halve år, og hvis der ikke kom det, skulle han nok betale den nye træner for det samme beløb.

Men Munch Hansen ville tilbage til rødderne, og i vinteren 1970 fik han staldplads på Amager Travbane som ny træner.

I 1970 var travkrigen mellem Amager Travbane og banen i Charlottenlund ikke rigtig begyndt endnu, men den ulmede, og snart kørte travkrigen på højeste gear.

Det gik Flemming Munch Hansen godt på Amager og han blev champion på banen et år, mens han et andet år kæmpede hårdt om titlen med Ole Petter, der til sidst løb med championtatet. Munch Hansen havde på et tidspunkt mange gode heste, og kunne næsten fylde et helt hurtigløb. Foruden Nikodemus var det heste som Kriterievinderen Neurupin, Nelson Tilt, Nalle Peter og den gode hoppe Mai Cup, som var kommet i træning hos Flemming Munch Hansen.

nikodemus-2

Anker Jensen, Vera Jensen, Annette Jensen, Martin Jensen og Flemming Munch Hansen. Foran Annette og Martin Jensens datter Julie. Foto: Kenn Erik Bech

Gode oplevelser med Nikodemus
Flemming Munch Hansen mindes med glæde de mange gode oplevelser og rejser med Nikodemus. En af de fineste sejre var løbet om Fødselsdagspokalen i Billund, hvor Nikodemus vandt 1. heat foran Napalm i ny banerekord. I 2. heat blev det til en pludselig galop pga. et hul i banen. Normalt var Nikodemus umulig at sætte i tilfælde af galop, men det lykkedes her og hesten blev fjerde over mål og samlet vinder af løbet.

På Amager Travbane vandt Munch Hansen adskillige løb med Nikodemus, som ofte rundede konkurrenterne på langsiden. På Bornholm kørte Flemming Munch Hansen Nikodemus en enkelt gang.

– Men hver gang vi angreb trak de andre ud. Til sidst lykkedes mig at kommer forbi, men vi havde vist også det ene hjul ude på “græsplænen”. Men vi knaldede dem på stregen, smiler Flemming Munch Hansen.

nikodemus-5

Nikodemus og Flemming Munch Hansen vinder fødselsdagsløbet i Billund i ny banerekord.

Slut som træner – i stedet amatør
Flemming Munch Hansen fortsatte også på Amagerbanens afløser, den nye travbane Skovbo ved Bjæverskov.

– Men kun et år, så ønskede jeg at prøve noget andet, inden jeg blev for gammel. Så i 1977 var det slut med trænerlicensen, siger Flemming Munch Hansen.

Nogle år senere fik Munch Hansen amatørlicens og var eksempelvis ejer af den lidt hidsige Androkles, som bl.a. Ole Hjorth havde vundet en del sejre med.

– Efter jeg holdt op som træner havde jeg også en hest, som jeg købte som åring. Den var efter Osman Bogø og Chablis og hed Matador Lep – en dejlig hest, som vi havde meget glæde af, og Egon Nielsen vandt en hel del løb med den.

I 1990 var det slut med at være travkusk. Flemming Munch Hansen kommer stadig til travløb i ny og næ, og besøger ofte de gamle venner på Skovbo, heriblandt Egon Nielsen og Rene Jonassen. Og hvert år går turen også til Bornholm sammen med hustruen Anne, og her overværes selvfølgelig altid de bornholmske travløb, ligesom der gennem årene også er blevet tid til at hilse på bl.a. K.A. Falkenberg.


Hård kost for Nikodemus
Tilbage til Nikodemus, der blot FIRE dage efter EM-starten i Berlin, startede på Amager som favorit. Efter en kæmpe startfejl på ca. 100 meter gik den helt formidabelt og var ved målpassage ikke langt efter vinderen.

I sandhed en hårdfør hest. Den kunne starte om lørdagen i Nykøbing og om søndagen i København.

Nikodemus var kort efter EM-starten et emne som dansk repræsentant til Nordisk Mesterskab, men her syntes ejerne, at det ville være for hårdt for hesten, og valgte i stedet at sende den væk fra træning på Amager Travbane og til Bornholm for at vinde nogle ”lette” sejre.

Et forhekset BM
Nikodemus havde på den bornholmske travoval mange herlige dueller med en af de andre bornholmske travstjerner af ældre dato, bl.a. Derbyfireren Mai Safari og dennes kusk, Aage Munk. Når sejrshesten, ligesom faderen Ruder Konge, begyndte at rokke med sit kønne hoved ude i femte spor, så kunne konkurrenterne som regel ikke gøre noget.

En gang imellem skete dog det sensationelle – at Nikodemus blev besejret. Det skete, at der nogle gange gik for lang tid, inden den kom op i omdrejninger. Lidt problemer havde Nikodemus også med bentøjet. Alle ved det er koldt at være på toppen, og derfor kan man næsten sige, at det også var populært nogle gange, når Nikodemus ikke vandt sit løb. Men V5-spillerne var glade; de kunne ofte nøjes med et enkelt kryds i det løb Nikodemus startede.

Det løb som Falkenberg og Vera & Hans Anker Jensen helst ville vinde, Bornholmsmesterskabet, lykkedes imidlertid aldrig. Det løb var som forhekset i forhold til Nikodemus, flere andenpladser blev det til i stedet.

Bornholmsmesterskabet 1973 er et løb som vil gå over i den bornholmske travhistorie, som det løb, hvor Nikodemus måske blev snydt for BM-sejren. Og hvorfor? Fordi løbet blev kørt en omgang for meget – måske. Blev der kørt 2400 meter eller 2900 meter? Uenigheden var stor efter løbets afvikling, men de fleste mente, der var kørt seks omgange = 2900 meter!

Mikkel R og Nikodemus og deres kuske, Carsten Andersson og K. A. Falkenberg, kæmpede i opløbet om sejren. Nikodemus var først i mål, og de to heste blev taget op. Til manges overraskelse blev der imidlertid fra dommertårnet meddelt, at der var endnu en omgang.

Den erfarne snu ræv, Harald Jensen, havde stadig fart på sin hest, Nu Brokat, der var tredje over mål, og parret stak af. De holdt føringen den næste omgang og blev erklæret som BM-vinder. Falkenberg var rasende, men undlod at nedlægge protest, inden han forlod banen.

Meningerne var som sagt delte. Selv i den bornholmske presse var der erklæringskrig. Dagbladet Bornholmerens travekspert garanterede, at dommerne havde talt rigtigt, mens Bornholms Tidendes travekspert sagde det modsatte.

Også ved BM i 1974 var Nikodemus uheldig. Han lå i spidsen, da feltet strøg gennem det sidste sving. Men i selve svinget angreb Mikkel R og Nu Brokat hårdt, og det blev til fejl for Nikodemus. Nu Brokat og Harald Jensen blev påny BM-vinder, mens K.A. Falkenberg kørte til dommertårnet for at fortælle, at der lå en hvid pind i svinget, der havde generet hans hest, så den sprang. 

K.A. Falkenberg Nikodemus Vera og Hans Anker Jensen ejede hesten

T.v. siger Bornholms Travselskabs formand, C. P. Lund, der samtidig er Nikodemus’ opdrætter, tillykke til kredsen omkring Nikodemus, K.A. Falkberg, Vera og Anker Jensen. Foto: Ruben Jensen.

Rædselsåret 1975
Provinsmesterskabet skulle afvikles på Bornholm i 1975, men nu var det med Peter Rahr Hansen som ny kusk på Nikodemus. De to bornholmske deltagere i løbet blev feltets to uheldige helte. Håbet om en lokal bornholmsk triumf i løbet var ellers stor, men ak, sådan skulle det ikke komme til at gå.

Da Nikodemus og Peter Rahr gik til angreb i 3. spor allerede på første omgang, sprang hesten, og Peter Rahr valgte at køre i stald. Senere udtalte han til aviserne, at checken var knækket, og det var årsagen til galoppen. Heller ikke den anden bornholmske deltager, Nu Brokat, kunne være med, og i stedet vandt Preben Kjærsgaard med den gode Nattergalen.

Året 1975 var at betragte som et rædselsår for Nikodemus. Uenighed i ejerkredsen om hvorvidt Nikodemus igen skulle sendes i professionel træning i København, bevirkede at Falkenberg ikke længere var kusk. Efter fiaskoen i provinsmesterskabet kom Nikodemus til Amager Travbane, hvor den i en periode førte en lidt kummerlig tilværelse. Den måtte slide hårdt i det og opnåede kun enkelte placeringer.

Ved efterårstid vendte den tilbage til Bornholm, men også til en tilværelse med et utal af forskellige mere eller mindre rutinerede kuske. Til stor glæde for mange lykkedes det dog medejer Hans Anker Jensen at vinde en sejr med Nikodemus. Ellers fandt den tidligere så stærke hest igen først melodien, da den kom i kyndige Niels Mikkelsens hænder. Det blev til et par sejre, men så kom der igen nye kuske på, uden den store succes.

Comeback-succes
Som den store fighter den var, kom Nikodemus imidlertid tilbage. Med Falkenberg tilbage i sulkyen fejrede hesten gensynet ved, som 9-årig i 1976, at sætte en ny flot banerekord på Bornholm med tiden 22,5 og vandt sin sejr nummer 85. Dermed havde den tangeret Cim Paynes rekord som Danmarks oftest sejrende hest.

Det år blev det til 11 sejre – og endnu en andenplads i Bornholmsmesterskabet.

Farvel og tak
Så kom sejr nr. 100 i Danmark mandag den 4. juli 1977 på Bornholms Travbane.

Nogle løbsdage senere kom Nikodemus ud for et uheld i løbene og skadede sit ene forben. Dermed var det så godt som slut med den aktive løbskarriere. Deltagelse i endnu et Bornholmsmesterskab blev det dog til, men hesten var tydeligt mærket af sine dårlige ben – alligevel humpede og fightede Nikodemus sig til endnu en andenplads i det traditionsrige løb. Årsresultatet for den 10-årige hest blev igen flot med 11 sejre i 19 starter.

Som 11-årig forsøgte Nikodemus sig igen, men det gik ikke godt. I 11 starter blev det kun til to tredjepladser og fire mindre placeringer. Derefter blev det til et par år som pensionist hos Falkenberg, men det dårlige ben gjorde knuder og i 1981 blev jernhestens søn, der selv var en jernhest, sendt til de evige travmarker.

Nikodemus blev tilført flere hopper, men den store søgning var der desværre ikke, og ligesom faderen udeblev avlssuccesen. Den første årgang efter Nikodemus, der bl.a. talte 3-årsmesteren Ademus (25 sejre) og Ali Akselhøj, der lignede Nikodemus meget, gjorde det ellers godt.

Måske også hoppernes kvalitet ikke var det helt store – men sejrsmaskinens mange præstationer vil dog aldrig blive glemt, og de sidste otte år er Nikodemus Mindeløb blevet kørt på Bornholms Brand Park.

Sponsorer-juni


K.A. Falkenberg – en farverig kusk
Karl Adolf Falkenberg havde en stor kuskekarriere og blev champion på Bornholm i 1971 og ’73.

Falkenberg var en farverig og temperamentsfuld kusk. Der blev gået til stålet både under løbene og efter løbene. Der kunne være uenighed og hård konkurrence, men der var også tid til mange festlige stunder, når travløbene var overstået.

Allerede i 1948 var interessen for travheste vagt. Falkenberg var på et mønstringskursus på Toftegården i Ølstykke, hvor der også var opstaldet travheste, blandt dem hurtigtraveren Willy B. I weekenden passede han disse travheste, og fik lov til at køre dem.

Falkenberg vandt allerede i sin første start. Det skete på åbningsdagen på Bornholm, den 19. juni 1960, hvor han vandt løbet om Centralforbundets Ærespræmie med 10-årige Per Root, der fik 400 kroner for førstepladsen. Falkenberg vandt også i sin absolut sidste start, den 17. juli 1981 med Nikodemus-sønnen Ali Akselhøj. Sejren var den populære kusks sejr nummer 200.

Han havde tidligere udtalt, da han vandt sin sejr nr. 100, at han ville stoppe, når han vandt sin sejr nummer 200. Det gik så lidt hurtigere, end han havde regnet med og de næste 100 sejre kom relativt hurtigt. Falkenberg har dog senere fortalt, at han aldrig fortrød, at han stoppede allerede i 1981.

Falkenbergs anden store interesse var jagt, så familien så ham aldrig hjemme, med både trav og jagt som de helt store fritidsinteresser. Travsporten fulgte han dog med i senere, og især på store løbsdage, som Bornholmsmesterskabsdagen, var Falkenberg altid på plads ved rækværket som tilskuer.

Også ved banens store 50 års jubilæum i 2010 var K.A. Falkenberg en af æresgæsterne, og tog turen banen rundt i den flotte æreskaret for sammen med nogle af banens andre veteraner fra starten i 1960, heriblandt tidligere bestyrelsesformand Arne Kjøller, bestyrelsesmedlem i den første bestyrelse, nyligt afdøde Paul Hansen, og den første kvindelige kusk, der også sejrede i 1960, Birgit Lund, blev hyldet af de mange fremmødte ved jubilæet.

Medejer af Nikodemus, Hans Anker Jensen, døde for et par år siden, men hans hustru, Vera Jensen, datter og svigersøn, Annette og Martin Jensen, og sønnen Anker Jensen, er på forskellige måder aktive på den bornholmske travbane. Annette og Martin Jensen deltager som kuske på den bornholmske oval.