Danmarks ældste travkusk

LeoRasmussen-1

Leo Rasmussen med Miccolo Pride. Foto: Torben Ager

Leo Rasmussen – Danmarks ældste travkusk klar til en ny sæson

Tekst: Kenn Erik Bech

Troldmanden med de umulige krikker – sådan var betegnelsen ofte for Leo Rasmussen, når han havde vist sin kunnen og i sin kendte grønne køredragt igen havde vundet et travløb.

Efter en pause på fem år vendte Leo Rasmussen – vinder af 260 løb – heraf de 246 vundet på Bornholm, tilbage til travløbene i 2013 og med flere flotte trænersejre med det samme.

Sidste år fik Leo Rasmussen stor succes igen, nu med syv trænersejre, og flere gange satte 80-årige Leo sig selv på som kusk bag staldens heste, ligeledes med fin succes. Halvdelen af hans køreture endte således blandt de tre første i mål, og klimakset kom den 18. april, hvor sejren kom i hus med Tzar Epice trods galop undervejs.

Mon ikke det var den ældste kusk i Danmark nogensinde, der her vandt et ordinært travløb?

Starten
Leo Rasmussen begyndte som kusk i 1963, men der gik tre år, inden han vandt sin første sejr.

– Jeg kom første gang på den bornholmske travbane i 1962, men det var nu for at mejetærske på arealet i nærheden!

Det fortæller Leo Rasmussen om de gode gamle dage. Her kom han i kontakt med Palle Dahl Pedersen, der hele tiden begejstret fortalte Leo om de der nye travløb, der var startet to år tidligere på Bornholm. Siden da har Leo Rasmussen været fast traventusiast.

Der har ikke altid været tale om den helt store indtjening, men den indlevede interesse og familiens trofaste opbakning har været en ledetråd gennem alle årene. Leos første starthest var Fyrst Hallegård, der ikke just var et lyn på en travbane, så indtjeningen det første år i 1963 var på blot 50 kr. Året efter steg hestens indtjening til 250 kroner – men så blev den røde Hugo Hallegård erhvervet – den vandt flere sejre, og så kørte sejrskarrusellen for alvor.

Banko, Willy og Pattex
Da hesten Banko kom til stalden begyndte sejrene at komme i bunker ligefrem. Ydermere tog Leos kone, Inger Rasmussen, licens i 1971, og også hun fik hurtig succes med adskillige sejre, især med hesten Kør Simca, der ellers ikke var specielt letkørt.

Mange såkaldt umulige krikker, tilsyneladende middelmådige eller lidt vanskelige heste, fik Leo Rasmussen succes med gennem årene. Efter Banko kom andre sejrsheste som Kiss Me Quick og ikke mindst Willy og Pattex – alle nærmest opgivne heste, som Leo vandt masser af sejre med.

Årgangsmesterskaber
Flere bornholmske årgangsmesterskaber har Leo Rasmussen også i sin samling.

I 1972 sejrede Leo i 2-årsmesterskabet med Rolfert og i 1974 med Tribini. Samme Rolfert vandt også 3-årsmesterskabet sammen med Leo Rasmussen, og dette mesterskab vandt han igen i 1976, da han tryllede med upåagtede Valiant Groue.

Med det billige bytteobjekt Pattex var Leo flere gange tæt på at vinde Bornholmsmesterskabet, men efter uheldige løb blev det til flere gode placeringer i netop dette løb – banens største. Men Pattex ellers var en rigtig sejrsmaskine, som sammen med Leo Rasmussen også vandt adskillige sejre på den hedengangne Amager Travbane.

Utallige heste har Leo Rasmussen haft fingre i, men langt fra alle vandt han dog løb med. Ofte blev hestene hurtigt solgt videre eller byttet til en ny hest. Hurtige hestehandler har været en af den farverige kusk Leo Rasmussens specialer. Betænkningstiden var kort, når jagten blev indledt på en ny sejrshest.

Leo Rasmussen har vundet kuskechampionatet på Bornholm to gange, og organisatorisk har han også taget en tørn med bestyrelsesposter og en formandsperiode i Bornholms Travhesteejerforening.

Surt show
På årets sidste løbsdag i 2008 sagde Leo Rasmussen ellers nødtvungent farvel som kusk – i øvrigt sammen med to andre markante kuskeprofiler, der havde været med helt fra starten af Bornholms Travbane i 1960.

Omkring 700 sejre tilsammen i cirka 7.500 starter havde trioen præsteret gennem årene. Det var hvad der stod på Palle Dahl Pedersen, Carsten Jørgensen og nu igen kuskeaktuelle Leo Rasmussens CV. De faldt for den daværende aldersgrænse for deltagelse som kuske i de officielle travløb.

Det var ingen af dem tilfredse med. Det var rent ud sagt surt show.

LeoRasmussen-2

Carsten Jørgensen, Palle Dahl Pedersen og Leo Rasmussen. Foto: Kenn Erik Bech

Comeback
Godt knotten satte Leo sig foran TV’et hjemme i sofaen, og så trav herfra. Ind på travbanen ville han i hvert fald ikke mere – når det skulle være på den måde. Og alt travudstyr blev solgt.

– Men jeg fandt jo ud af, at man ikke rigtigt fik snakket så meget med folk, når man sad hjemme i sofaen og surmulede, griner Leo Rasmussen.

Det blev alligevel for kedeligt. Han, og hans kone Inger, begyndte igen at komme på travbanen, og der blev indledt et samarbejde med amatørkusken Bente Nielsen, som også vandt en del sejre med Leos nyerhvervelse, Nimbus G.

I 2013 vendte den dengang 78-årige Leo Rasmussen så selv tilbage i sulkyen efter fem års pause, og i 2015 blev det så til sejr for Leo selv med Tzar Epice, mens unge Laura Pedersen sørgede for at føre staldens On Track Ljuva til adskillige sejre.

Trav i tre generationer Rasmussen
Hele familien Rasmussen har taget trav til sig som sin hobby. Travopdræt har Leo Rasmussen ikke beskæftiget sig med, men hans eget “opdræt” er Skive-træneren Peter Rasmussen, der som den eneste bornholmer har trænet en Derbyvinder. Det skete i 1999 med fantastiske Atom Tess. Så de stolte familietraditioner indenfor travet føres videre.

LeoRasmussen-3

Nostalgi: Leo og Inger Rasmussen med børnene Peter og Lene.

På lørdag på Bornholms Brandpark har Leo Rasmussen tre heste til start. Det er nyerhvervelsen Wishing Grace, som skal køres af Leo Rasmussens barnebarn, Mari Lena Nørregaard. Desuden er det On Track Ljuva med Laura Pedersen, og i det specielle ungdomsløb starter Tzar Epice med Jimmi Jessen.