Børge Simonsen

Artikelsponsor (klik på banner):

 

 

 

 

 

 

Portræt af Århus-træner Børge Simonsen (1922-98), som bl.a. vandt Derby med Max Hanover og Opdrætningsløb med Torino.

Vi sætter nu fokus på endnu en Århus-træner, Børge Simonsen, der først startede som træner i en alder af 44, men successen var hjemme allerede det første år (1966) og fire år senere vandt han Dansk Trav Derby!

Det var hverken første eller sidste gang, at et medlem af familien gik til tops i dansk travsports største løb. Tidligere havde Børge Simonsens onkel – og første læremester – Ernst Petersen vundet Derby med Carl Aage, og mange år senere har hans svigersøn, Steen Juul, som bekendt også vundet Derbyet et utal af gange.

Dette er historien om Børge Simonsen, der startede som træner i en moden alder, men fik en flot karriere som både kusk og træner med mere end 700 sejre.

En sejrrig tid som jockey
Børge Antonius Simonsen var født den 2. januar 1922 i Timring Kirkeby, Timring sogn beliggende nord for Herning. Hans forældre var arbejdsmand Niels Christian Simonsen og hustru Dorthea, født Hansen, der var blevet gift i 1919.

I hans barndom var der allerede trav i familien, da Børge Simonsens moster Ane havde fundet sammen med den nye træner på Århus-banen, sjællænderen Ernst Petersen, og som 15-årig i 1937 kom han i lære hos sin onkel.

I 1943 vandt Børge Simonsen sin første sejr med hesten Ita Bingen og det i sin jockeytid vandt han omkring 100 løb.

Børge Simonsen var hos Ernst Petersen i godt 10 år, men som en lille sidehistorie kan det nævnes, at han i 1961 vandt Jydsk 4-årings Grand Prix med Ernst Petersen-trænede C I, der senere også vandt Derby Consolation. Samme år vandt han også sin jockeysejr nummer 100 med Ceres og gennem årene blev det til talrige jockeychampionater på JVB.

Efter Ernst Petersen kom Børge Simonsen til flere af de andre Århus-trænere; først og fremmest til Vagn Lønborg Nielsen, men han var også hos både Svend V. Pedersen, Jørgen Hill og Eli Andersen.

Giftermål og børn
Gennem sin kusine – en af Ernst Peterens tre døtre – der var skoleveninde med en sød pige, som hed Gerda – mødte Børge Simonsen sin kommende hustru og de blev gift den 21. juni 1947 i Sankt Lukas Kirke i Århus. Ernst Petersens tre døtre er øvrigt stadig i fuld vigør i deres høje alder, heriblandt Tenna Ipsen, der stadig er aktiv hesteejer og opdrætter på Bornholm.

Bryggeriarbejderske Gerda Laursen Pind med adresse Hans Schourupsgade 5 var født den 22. april 1925 i Sankt Pauls sogn, Aarhus, og var datter af arbejdsmand Kristen Laursen Pind og hustru Dorthea Kirstine Andersen. Dorthea var søster til træner Ernst Petersens kone Ane.

Børge og Gerda Simonsen fik to døtre – Inge (1949), som er gift med Per Mikkelsen, og Kirsten (1951), som fandt sammen med Steen Juul. Begge svigersønner var i perioder ansat hos “den gamle” – men herom senere.

Træner som 44-årig
En trænerkarriere var tilsyneladende ikke noget Børge Simonsen stræbte efter, og han var således pænt oppe i alderen, inden han endelig “tog mod til sig” og startede op som publictræner efter sine mange år som staldmand og jockey hos andre.

Det var bl.a. de kendte hesteejere og bestyrelsesmedlemmer Willy Johansen og Jens Thomsen, der pressede på. En mand som Jens Thomsen skulle i årene fremover blive en god hesteejer for Børge Simonsen, bl. a. med den gode hoppe Torino.

Familien Simonsen boede på en gård i Mårslet 12 kilometer udenfor Århus, en gård som blev købt kort tid efter trænerstarten. Her hørte der 13 tdr. land til.

I starten var der kun seks heste i stalden, men det gik dog hurtigt fremad. Da den første sæson (1966) var overstået var antallet af heste i træning hos Børge Simonsen fordoblet.

En fantastisk sæson
Vi springer frem til 1970, der blev alle tiders største sæson for Børge Simonsen med en Derbysejr og 70 sejre i alt.

I Århus blev det til en sikker andenplads hos trænerne bag uovervindelige Vagn Lønborg, der lige netop dét også havde en helt eventyrlig sæson med hele 104 sejre!

På Fyn vandt Børge Simonsen med den billedskønne franskmand Oracle II i 1970 det fynske mesterskab i ny banerekord, og i stalden stod også den evnerige 3-åring New Frosty med fem sejre på hjemmebanen og tre sejre i træk i København. Børge Simonsen havde travlt.

En ærlig og myreflittig træner
“Børge er en fantastisk flittig mand. Han står op klokken fem om morgenen, og går i seng klokken 10 om aftenen, og så er det lige meget om det søndag eller mandag.

Som hesteejer sætter man naturligvis pris på hans flid og dygtighed, men bestemt også på en anden af hans egenskaber; Hans ærlighed, hvis han ikke tror på en hest, går han ikke og holder hesteejeren hen med snak. Så siger han det ligeud.”

Sådan lyder karakteristikken af travtræner Børge Simonsen fra en af hans hesteejere i 1970, men han kom bestemt ikke sovende til successen. 

Børge Simonsen var en af de trænere, der i sommerhalvåret flittigt startede på andre baner end hjemmebanen i Århus, og dengang tog det noget længere tid end nu at tage turen fra Århus til f. eks. en af de københavnske baner.

En tur til start ved onsdagsløbene på Lunden startede f.eks. kl. 13 fra Århus og sluttede først 15-16 timer senere. Klokken 4.30 på hovedet i seng og to timer i gang med at fodre de 20 heste på gården. En time senere var Børge Simonsen på Århus-banen og i fuld gang med træningen af de 27 heste, han havde dér i 1970 – det maksimale antal heste, man på daværende tidspunkt måtte have som træner på JVB.

Jo, der var fuld gang i stalden hos Børge Simonsen i 1970 må man sige, og sæsonen bød da også på mange sejre og gode præmier både i Århus og i København.

Børge Simonsen flyttede ofte rundt på sine heste, hvilket han bl.a. gjorde med stor fordel for Derbyvinder Max Hanover. Max Hanover var både hurtig og udholdende, men også en lidt hidsig type, der slappede mere af, når den kom “hjem” på gården.


Ingen regnede med Max Hanover
Max Hanover viste allerede sit talent i sit livs første start som 2-års ved at tildele den indtil da ubesejrede 2-årsstjerne Misty Senator dens første nederlag i ni starter, og satte samtidig ny 2-årsrekord i Århus med tiden 1.22,5. Samme år vandt parret også Jydsk 2-års Grand Prix.

Hverken 3- eller 4-årssæsonen blev helt fulgt op af samme succes som de store 2-års triumfer kunne indikere.

I kriteriet gik det således helt galt for både Max Hanover og i øvrigt også Børge Simonsens anden hest i løbet, Milvin Højbjerg. Børge Simonsen var selv kusk bag Milvin Højbjerg, der brækkede ud ved staldene. Vagn Lønborg var sat op bag Max Hanover, men her blev det til sammenkørsel. Reelt set var denne sammenkørsel dog betydningsløst, da Max Hanover lå i bagfeltet, da uheldet skete.

Max Hanovers Derbysæson startede heller ikke for godt – i hvert fald ikke når der var kaldt til start i København. Det blev til stor galop hver gang. På hjemmebane i Århus var det dog gået acceptabelt med sejr i 4-årsprøven og en tredjeplads i Jysk 4-års Grand Prix bag Misty Senator og Mads Lønbo.

Men i Derbyprøven var der klar fremgang at spore. Efter et lidt besværligt løb blev det til en andenplads bag den lidt overraskende vinder, den bornholmske hoppe Mai Safari med Tommy Petersen – og så begyndte derbydrømmene alligevel så småt at pible frem hos Børge Simonsen & Co.

Børge Simonsen troede måske ikke direkte på en decideret vinderchance i første omgang. Der var tilsyneladende stadig et stykke op til f. eks. de to største favoritter, Leif Nielsens Major Cathrineberg og Walther Kaiser Hansens Misty Senator.


Max Hanover bliver til
Børge Simonsen havde i sin tid købt en hoppe ved navn Kora Hanover (Victory Mon) til en af sine hesteejere. Hun havde gjorde det godt, både i Århus og i København, og nu kiggede Børge Simonsen efter nogle søskende til Kora Hanover, der var opdrættet af Johannes Andersen i Frederikssund.

Moderen hed Avec Hanover (Lance Hanover), der bl.a. var blevet nummer fem i Derbyet og havde en udmærket løbskarriere. Hun blev i 1969 sendt til den nye amerikanerhingst i Danmark, Frosty Hanover, og resultatet blev Max Hanover.

Børge Simonsen købte den lille Max – stor var Frosty Hanover-føllet ikke – for 6.000 kroner!

De første ejere var en produkthandler i Århus, Peter Petersen og hans unge søn, Lars Peter Petersen, men inden Derbyet blev hesten solgt til Stall Trolldal ved danske Else Madsen, som boede i Sverige.


Derbysejren
Tilbage til Derbyet i 1970, hvor Væddeløbsbladet efter moden overvejelse pegede på Major Cathrineberg som favorit foran Mobil og Max Hanover, der “var så imponerende i Derbyprøven, at man må tillægge den en sejrschance” – som signaturen Fleet skrev.

Da starten gik endte svenskejede Mighty Scotch imidlertid som favorit (30:10) fulgt af Misty Senator (43:10), Major Cathrineberg (45:10) og Max Hanover til 62:10, hvilket siger alt om hvor jævnbyrdigt et Derby der var tale om.

Max Hanover var også godt med fra start, men kunne intet stille op mod Mylord L, der fra spor syv tog spids for Mogens Ingvard foran Money Guy. Mai Safari, Marchboy og Max Hanover. Major Cathrineberg satte til gengæld af i galop.

Mylord L var tonenangivende undervejs – første kilometer gik efter 1.23, stadig med Money Guy og Mai Safari nærmest, mens Max Hanover sad i andet par udvendig.

På bagerste langside fik Walther Kaiser-Hansen angrebsplads med Misty Senator, der gik frem og udfordrede de to forreste; Mylord L og Money Guy. Lige efter fulgte Mai Safari og Max Hanover.

Midt i sidste sving blev Max Hanover trukket ud til angreb, mens Misty Senator faldt fra.

Ind på opløbet var Mylord L stadig førende, men så kom Max Hanover i en forrygende afslutning og vandt helt overlegent i tiden 1.23,3a/3000 meter foran Mylord L (23,7) og Mighty Scotch (23,8).

Så overlegen var Max Hanover i Derbyet


Steen Juuls første “Derbysejr”
Steen Juul kom ind i familien, da han tog turen fra Skive og til Århus, hvor han først var hos træner Jørgen Hill, men begyndte så som jockey og staldmand hos Børge Simonsen – måske med håb om endnu flere køreture – og så mødte han jo sin Kirsten, Børge og Gerda Simonsens datter.

Kirstens storesøster Inge fik også ekstra “interesse” for travsporten, da hun mødte travmanden Per Mikkelsen. De to søstre holdt i øvrigt dobbelt-bryllup, og blev gift samme dag!

Jeg var jo yngste mand i foretagendet. Her var lidt flere heste i stalden end hos Jørgen Hill, men i første omgang fik jeg ikke mange køreture. Børge var en meget pligtopfyldende type, han sprang aldrig træningen over og tog mange ekstra timer for at nå det hele, husker Steen Juul, der som de andre staldfolk i Børge Simonsens stald fik sine egne pasheste.

En af Steen Juuls pasheste i den første tid hos Børge Simonsen var netop Max Hanover – så man kan sige, at “Juulemanden” allerede dét år fik sit første “Derbysejr”.

-Ejeren af Max Hanover ville gerne have ham til Charlottenlund i god tid, og jeg tog med ham og passede og trænede ham alene i dagene forud for Derbyet. Det var stort øjeblik for mig, da den speedige hest fløj alene frem og vandt med det halve opløb, mindes Steen Juul, som i øvrigt senere selv fik en hest i træning for Stall Trolldal, Copperfield – men det en jo en anden historie.

Desværre måtte Børge Simonsen sige farvel til sin Derbyvinder allerede efter 4-årssæsonen, hvor den gik i træning i Sverige.


Derbyvinderen Max Hanover er død
Sådan lød overskriften i travmedierne, da Max Hanover døde af tarmslyng den 12. maj 1978, 12 år gammel, og sådan lød ordene om Børge Simonsens derbyvinder:

”Max Hanover var meget hårdfør, en af de meget få, der var i forreste linje fra 2-års til 12-årssæsonen. Som 4-åring blev Derbyet vundet i overlegen stil for Børge Simonsen. Året efter forsatte han karrieren i Sverige, hvor han har opholdt sig siden, med meget stor succes.

Max Hanover vandt mange meriterende sejre med Frances Bulwark-løb som den fornemmeste, ligesom han i 1977 satte dansk rekord i snorestart på distancen 2500 meter med 18,3, en imponerende præstation af en 11-årig. Som 12-årig havde han allerede vundet ca. 35.000 SEK i otte starter. I alt blev det til 474.110 SEK og en rekord på 16,3a. Med hensyn til penge var den kun overgået af Ritha Lyngholm, Tarok og Osiris Salar.

Max Hanover var en lille elegant stayerbetonet hest, der klarede sig pænt over alle distancer. Han var hesten, der for alvor slog faderen Frosty Hanovers avlssucces fast.”

Max Hanover forsatte altså med gode resultater helt op til 12-årssæsonen og dødsfaldet kom netop som han skulle begynde at virke i avlen, men det nåede han desværre ikke.

Max Hanover – der de sidste mange år blev trænet og kørt af svenske Lennart Stjernlöf – vandt 46 løb i 174 starter.


Sonny Vixi

Alle de andre gode heste
Efter den succesfyldte 1970-sæson fulgte flere gode år, selvom Børge Simonsen aldrig igen nåede et lignende sejrstal.

Trænerchampionater blev det ikke til, men til utallige andenpladser på JVB bag Vagn Lønborg. I 1976 lå Børge Simonsen ellers til trænerchampionatet i Århus, men så satte Vagn Lønborg en slutspurt ind.

Børge Simonsen havde i alle årene en solid stald. Det blev til mellem 35 og 45 sejre om året indtil 1979, hvor kuske- og trænerkarrieren så småt begyndte at gå på hæld.

Foruden Max Hanover og New Frosty kan nævnes heste som Gin, Grete Hanover, Cissi Hjordal, Mac Hjordal, Nira Hanover, Rask Son, Ruder Knægt, Sonny Vixi, Tessa Hoff, Buller og Volapyk – men den bedste af “de andre” var først og fremmest hoppen Torino.


Torino vinder Dansk Opdrætningsløb

Unghestestjernen Torino
Børge Simonsen havde forud for sæson 1974 fået bygget en ny stald på banen, og i stalden stod en rigtig laks.

Torino var navnet og hun måtte – som den anden gode hoppe i 1972-årgangen, Tulle Søgård – kæmpe mod “uovervindelige” Tarok, men især som unghest gjorde Torino det fremragende i selskab med Børge Simonsen.

Som 2-års vandt Torino næsten alt, heriblandt Jydsk 2-års Grand Prix og Dansk Opdrætningsløb foran Tella Frost med Finn Larsen. Efter denne sejr blev Torino hyldet på sin hjemmebane i Århus, og det var staldmand Steen Juul, der viste Torino frem for for publikum, da Børge Simonsen selv var i Billund for at starte Sonny Vixi i denne banes 3-års mesterskab.

Først som 3-års fik Torino og Børge Simonsen deres første hjemmebanenederlag – ikke overraskende til Tarok og Mogens Laursen i Jydsk 3-års Grand Prix.

I Jydsk 4-års Grand Prix var sejrherren igen Tarok – nu med sin faste makker, Jørn Laursen – og på de næste fire pladser kom der udelukkende hopper!

Jydsk 4-års Hoppe Grand Prix var endnu ikke opfundet, så hopperne måtte dyste på lige fod med hingstene og Tulle Søgård og Mogens Larsen blev nummer to foran Torino og Børge Simonsen, mens fjerde- og femtepladsen gik til hhv. Tella Dream og Trøjborgtøsen.

Torino efter sejren i Jydsk 2-årings Grand Prix med en ung Steen Juul som staldmand

Børge Simonsen var måske lidt skuffet over Torinos tredjeplads, men fik lidt oprejsning, da han i stedet vandt Consolationsløbet med Tessa Hoff.

I Derbyet svigtede Torino lidt. I det 19 hestes store felt blev det til galop og Børge Simonsen kørte i stald, mens tidligere på året havde parret vundet A.T. Skovbos 4-års Mesterskab, hvor de for engangs skyld slap for Tarok.

Som 5-års blev Torino bl.a. nummer to bag Onkel Ø i Provinsmesterskabet, der blev afviklet på Børge Simonsens hjemmebane i Århus. Tredjepladsen gik til Tina Højkrog med Bent Ole Pedersen, mens vinderen fra året før, Scott og Karsten Andersen måtte nøjes med fjerdepladsen.

Torino kom på et tidspunkt også i træning hos Mogens Larsen på Lunden og blev senere solgt til Sverige, hvor hun fik flere fine afkom, heriblandt Västerbo Extrem (1.12,4a-1,9 mill. SEK). Som stammoder har Torino også gjort det rigtig godt med et utal af fine heste i de næste led.


Farvel og tak
1. maj 1985 stoppede Børge Simonsen definitivt som træner og kusk i en alder af 63 år, og til det sidste blev ordet myreflittig anvendt om Århus-træneren.

Fire sejre i 72 starter blev det til i den sidste sæson. Sidste sejr kom den 24. april 1985 i dagens 2.løb på Jysk Væddeløbsbane med hesten Gabin, og det blev her også til karrierens sidste bøde for Børge Simonsen, som fik 200 kroner for trængning. Gabin fik 3.000 kroner for sejren, så trænerprocenterne dækkede lige bøden.

Blot fire dage senere kørte Børge Simonsen sit allersidste løb med Atlas, der i et løb på Jydsk Væddeløbsbane blev nummer to.

Børge Simonsen vandt i alt 727 løb.


Kirsten og Steen Juul

Kirsten Juul Nielsen:

En slider 

Kirsten Juul Nielsen fortæller om sin far:

-Det var en barndom med heste, siger Kirsten Juul Nielsen, der efter skoletid tog ind på banen og fik lov til at køre ture med nogle af de heste hendes far havde i træning.

Kirsten søster Inge var ansat hos sin far, og hun bor stadig på barndomshjemmet sammen med sin mand Per Mikkelsen.

-Ja, min søster er aldrig flyttet hjemmefra, smiler Kirsten Juul Nielsen.

Kirsten Juul Nielsen var også med sin far på rejser, når de startede på de andre baner. Hun husker også derbysejren i Charlottenlund som en stor oplevelse. På det tidspunkt havde hun også mødt sin Steen, og de var blevet kærester.

-Jeg vil også bruge ordet slider om min far, for det var det, han var, mener Kirsten Juul Nielsen.

Børge Simonsen fulgte meget med i sine svigersønners og døtres travliv og deres liv i al almindelighed.

Kirsten og Steen Juul forlod Jylland og slog sig ned på Sjælland, og på spørgsmålet om det ikke var svært at forlade de hjemlige jyske græsgange lyder svaret fra Kirsten:

-Nej, det synes jeg ikke, bare jeg har mit eget hjem, så er jeg tilfreds.

-Mine forældre var også flittige til at komme på besøg i det sjællandske. De fulgte meget med i, hvordan det gik os, og ikke mindst deres eneste børnebørn, Michael og Camilla.

Nu er næste generation klar til spændende opgaver på ovalen. Kirsten og Steen Juuls barnebarn, 17-årige Cecilie Juul Clausen har kørt sine første løb løb.

-Uha, det er spændende, og jeg er lidt nervøs hver gang, tilstår Kirsten Juul Nielsen.


70-75 heste i træning
Børge og Gerda Simonsens ældste datter Inge var i hele Børge Simonsens trænerperiode ansat på gården i Mårslet, og når der om søndagen var løb på Jydsk Væddeløbsbane hjalp hun til dér.

Inge fandt sammen med Per Mikkelsen, der ellers var uddannet finmekaniker, men nu kom ind i travsporten på fuld tid. Han blev en del af staben hos Børge Simonsen.

Per Mikkelsen sammen med Steen Juul efter Damien Shadows seneste sejr. Foto: KM FOTO

Per Mikkelsen fortæller:

-Der var mange heste på banen og på gården. På et tidspunkt havde vi 70-75 heste og havde også opstillet hingste for Opdrætterforenigen, så der var nok at se til.

Børge Simonsen havde fem ansatte på banen, og hjemme på gården regerede Inge og Per Mikkelsen. Per Mikkelsen havde jockeylicens og var således også ude og køre i løbene.

Da Børge Simonsen stoppede som træner i 1985 købte Inge og Per Mikkelsen gården, men de to travgenerationer Simonsen/Mikkelsen fortsatte med bofællesskabet på gården i Mårslet, hvor hele familien boede sammen i det store stuehus. Her bor Inge og Per Mikkelsen stadigvæk.

Inge og Per Mikkelsen er i øjeblikket aktuel som hesteejere med Damien Shadow, der har gjort det fremragende for Henrik Lønborg og nu er i træning hos – ja, rigtig gættet: Steen Juul. Foruden Damien Shadow har Inge og Per Mikkelsen også haft fin succes med heste som Ole Dan, Ciska Hovmand, Mon Avion, Dream On og Chippolini.

En rygende pibe i lommen
En lille sjov historie om Børge Simonsen og hans piberygeri har tidligere driftsleder i Århus, Jørgen Hill. Jr. i ærmet:

-Børge røg næsten altid pibe. Når han så skulle køre hestene hurtigt, puttede han piben i den øverste lomme i Kansas-arbejdstøjet. Engang fik han for sent piben op af lommen eller måske han puttede den for tidligt i lommen. For det begyndte det at ryge ud af lommen, og jeg tror Børge fik et stort sår på brystet, men om det er sandt eller en skrøne, kan jeg ikke garantere for, husker Jørgen Hill.

Børge Simonsen døde i 1998.