Anni og Andy Kierstein

Portræt af den fynske træner Andy Kierstein (1919-92) og hans ex-kone, 90-årige Anni Kierstein, som i 1973 blev den første kvindelige amatørchampion på Lunden.

Navnet Kierstein siger formentlig ikke yngre travtilskuere ret meget, men fra midten af 1940’erne og ca. 30 år frem efterlod både Anni og Andy Kierstein et ganske tydeligt aftryk inden for både trav- og galopsporten.

Anni deltog således i både trav- og galopløbene i Odense og København med stor succes, og selvom hun i dag har passeret de 90, er hun stadig frisk og rørig.

-Jeg har altid prøvet at holde mig i form, og holdt mig i gang ved at bruge min krop. Jeg vil gerne blive 100 år! som hun siger.

Anni Kierstein vandt over 50 løb som amatørrytter og 25 som amatørkusk, hvor hun bl.a. – som den første kvinde nogensinde – i 1973 sikrede sig amatørchampionatet på Lunden.

Andy Kierstein – der startede som professionel travtræner på Fyens Væddeløbsbane i 1945 og senere flyttede til Sjælland, hvor han der forsatte som træner og hestetransportør – vandt omkring 400 løb.

Dette er historien om Kierstein-familien.

Andy Kierstein som ung

Kierstein-familien
Andy Højlund Kirstein – senere benævnt Kierstein – blev født i 1919 i Gudbjerg på Sydfyn som søn af slagtermester Rudolf Hjalmar Kirstein (1897-1964) og Karen Frederikke Jensen.

Rudolf Kierstein sagde selv, at han og Kiersteins-slægten var efterkommere af de såkaldte ”kartoffeltyskere”, som var en folkelig betegnelse for omkring 290 tyske familier, der i 1759-60 blev kaldt til Danmark med henblik på opdyrkning af den jyske hede. Der er dog ingen beviser for, at dén historie om den fynske Kierstein-familie er korrekt.

I familiekrøniken om Kierstein-familien fra Odense florerer en del historier på godt og ondt om Rudolf Kierstein, men jeg har valgt her at undlade det meste, idet det er umuligt at sige i dag, hvor meget der er sandt.

Det skulle dog ligge fast, at Rudolf bl.a. fik en grønthandlerbutik i Nørregade i Odense, men han har også haft en slagterbutik på Byvej 10 i Gudbjerg sammen med sin hustru Karen Frederikke Jensen, som han var blevet gift med i 1917.

”De havde et fint hjem”, hedder det i den pågældende slægtshistorie. Endvidere noteredes det i slægtskrøniken at ”Rudolf spillede violin. Han var en pæn mand. Han spiste skråtobak, som han spyttede ud i en bakke.”

Og det vigtigste i denne artikel: Rudolf Kierstein havde TRAVHESTE og efter sigende mange fine pokaler i hjemmet. Så det må være derfra sønnen Andy fik sin interesse for travheste og travsporten.

Rudolf Kierstein gik – vist nok sammen med sin bror Harry – på kvægtorvet i Odense og handlede.

Jockey og trænerskole
Da væddeløbsbanen i Odense blev en realitet i 1934, har Andy været 14 år. Han har tidlig været med på travbanen og set faderens travheste.

Andy Kierstein blev uddannet hos de fynske trænere Rudolf Halberg og Helmuth Rasmussen, men hvilket år han startede som staldmand, har det ikke været muligt at opklare. Han vandt efter alt at dømme sin første sejr i juni 1942 med Danbrith Axworthy, som faderen selv havde opdrættet og stadig ejede.

I sine år som jockeylærling vandt Andy Kierstein adskillige sejre og klarede sig godt i løbene. For eksempel som det skete på en løbsdag i 1943, hvor jockey Andy Kierstein vinder hele fire sejre, bl.a. med hestene Famous Guy og Cash. Han blev også nummer tre i Fyens 3-års Grand Prix med Famous Guy. Her var der dødt løb på vinderpladsen mellem Fyrst Danforth (M. K. Gudmundsen) og Fux Director (Helmuth Rasmussen).

Faderen Rudolf Kierstein vandt i 1943 en enkelt sejr i otte årsstarter.

I 1944 står Andy Kierstein igen noteret med fire sejre i Odense med hestene Bruno Axworthy, Cash og Elna.

En Trænerskole begyndte i Odense i 1942 – undervisningen foregik gennem tre vintre, så i begyndelsen af 1945 kunne man gå til den endelige trænereksamen. Der var fem deltagere – foruden Andy Kierstein var det Jørgen Hill, Jørgen Jacobsen, Preben Stripp og Steen Andersen.

Kierstein og Jacobsen nedsatte sig med det samme som selvstændige trænere i Odense, mens Jørgen Hill gik i kompagni med sin far, Albert Hill, også i Odense.

Giftermål og fem sønner
I en alder af 21 blev Andy Kierstein i 1940 gift på borgmesterkontoret i Odense med kontorist Marna Christine Carlsen (f. 1919), som var datter af fyrbøder Christian Carlsen og Petra Marie Hansen.

Andy Kierstein, der da var staldmand på væddeløbsbanen og boede der, fik kongelig bevilling til at indgå ægteskab pga. sin unge alder.

Parret flyttede sammen i Læssøgade i Odense og fik i 1940 sønnen Johnny Højlund Kirstein. Senere fulgte yderligere fire sønner – Mogens, Ebbe, Bjarne og Flemming.


Flot start som selvstændig træner
Efter færdiggørelsen af trænerskolen startede Andy Kierstein den 1. marts 1945 som træner i Odense. Hans kuskefarver var hvid med brunt bælte og armringe.

Han startede med 8-10 heste i stalden, men inden længe var tallet steget til 25 heste – og allerede på åbningsdagen den 8. april – vandt Andy Kierstein sin allerførste start som professionel travtræner med hesten Gamine, en overraskelse til 28 gange pengene og et pladsodds på 66 for en daler.

På andenpladsen fulgte endnu en overraskelse i skikkelse af Edlin med Jørgen Jacobsen, hvilket medførte et 1-2-væddemål til 10.815 kroner!

Gamine og Andy Kierstein efter en sejr på Fyens Væddeløbsbane i 1945

Gamine skulle siden vise sig at blive den mest vindende hest i sæsonen i Odense med i alt seks sejre for Andy Kierstein, så det var en flot begyndelse for den nye træner.

Det første år havde han også fin succes med heste som Ib Orlick, Chinanella og Hermes.

I kampen om trænerchampionatet var Poul Stripp suveræn og tog sit syvende championat på 10 år, mens Erik Hansen (18) blev nummer to foran Helmuth Rasmussen (16). På fjerdepladsen fulgte Andy Kierstein med 13 sejre, heraf som nævnt seks med reklamehesten Gamine.


Anni Kierstein (2021).

Heste var sagen
Anni Kierstein er født i Odense, tæt på væddeløbsbane og Zoologisk Have, hvor hun kom meget som barn – men herom senere.

-Lige fra jeg var helt lille var heste sagen for mig, det har bare ligget i mig, det med heste. Jeg ved ikke hvorfor. Mine forældre var ikke interesseret i heste, og for øvrigt havde vi heller ikke haft råd til noget med heste, fortæller Anni.

-Min mor var hjemmegående, det var de fleste jo på den tid.

-Det første jeg lærte at skrive var “H-e-s-t”!

Den lille Anni stod tidligt op om morgenen, så hun kunne stå klar, når mælkemanden kom, og så fik hun lov til at sidde på ryggen af den store mælkehest. Annies første hest var ponyen Sorte.

Anni og Andy finder sammen
Det var først og fremmest ride- og galopheste, som Annie beskæftigede sig med i sin pure ungdom, men hun trænede dog også med travheste. Hun deltog i springkonkurrencer og i skoleridning, – og ofte med flotte resultater.

Anni var også fast deltager som rytter i galopløbene på Fyens Væddeløbsbane, hvor hun bl.a. vandt det eftertragtede galopløb om Dronning Ingrids Ærespræmie.

På den private front skete der også noget – som Anni Kierstein selv udtrykker det ved kaffebordet ved vores besøg i huset i Blistrup:

-Jeg var jo smadder forelsket i ham!

Anni Kierstein med Dronning Ingrids Ærespræmie

Anni og Andy – som var 12 år ældre – fandt sammen som par og de blev gift den 3.maj 1952. Sådan lyder det formelt i kirkebogen:

”Andy Kirstein, nu Stadionvej 71, Odense, gift 2. gang 31. 5. 1952 på borgmesterkontoret i Odense med kontorassistent Anni Holst Christensen, Carl Baggers Alle 14, Dalum, født 24. 2. 1931 i Carl Baggers Alle 14, Dalum sogn, datter af trafikassistent Harald Holst Christensen og Esther Elisabeth Rasmussen.”

Andys søn Ebbe boede hos Anni og Andy, mens to af de andre sønner, Johnny og Mogens, kom til bedsteforældrene, Rudolf og Frederikke, der nu boede i Seden Strandby ved Odense Fjord i den nordøstlige del af Odense.

Andy Kierstein første hustru Marna blev ramt af svær sygdom, og hun døde i 1955 på Radiumstationen i Odense.

“49 galopsejre men ikke begejstret for husarbejde”
Vi springer kortvarigt til 1961, hvor Anni Kierstein – med ovenstående overskrift blev portrætteret i Søndags BT i en serie om “Ugens husmor”. Journalisten var på besøg i familie Kiersteins hjem i Sanderum og skrev bl.a.:

”Hun lægger ble på, tumler en travhest og graver i sin have med samme færdighed, hun kan lide alle 3 dele, og gør det med humør og charme”.

I løbet af de sidste 10 år har Anni Kierstein vundet 49 sejre i galopløbene, og stiler nu efter sin jubilæumssejr nummer 50, fremgår det endvidere i artiklen, hvor hun også fortæller om sin barndom med dyr og heste i særdeleshed:

-Jeg har altid interesseret mig brændende for dyr, men til min store fortrydelse havde vi ingen familie på landet. Jeg fandt dog hurtigt ud af at søge mod Odense Zoologiske Have, hvor jeg fik lov at gå dyrepasserne til hånde!

Når den zoologiske have lukkede, fik Anni Kierstein lov til at ride på de ponyer, der var i haven.

Artiklen om Anni Kierstein i Søndags BT

Havearbejde Ja – men madlavning Nej
Efter hendes præliminæreksamen begyndte hun som landvæsenselev. Tanken var, at hun derved kunne holde sin kontakt med dyrene ved lige, men sådan kom det ikke til at gå. Det blev alligevel for hårdt, og efter en kort tid “i huset” kom Anni Kierstein på kontor, hvor arbejdet kunne kombineres med arbejdet med hestene. I 1951 kom debuten som rytter i galopløbene fortæller Søndags BT.

Men i året 1961 var det eet travlt samliv og ægteskab sammen med travtræner Andy Kierstein og parrets 2 børn. Logistikken skulle være i orden for at nå det hele, både familiemæssigt, arbejdet som kontorassistent og interessen for galop- og travsporten. Men hvad med det huslige spørges der i artiklen?

-Jeg kan stadig ikke li’ det huslige, men det skal jo gøres, fastslår Anni Kierstein i sit rappe svar.

-Vores unge pige i huset er selvfølgelig en stor hjælp, betoner hun, men det med at lave mad, som tager relativt lang tid – og så er maden spist på fem minutter. Nej, så er det bedre med havearbejde og den slags, lyder i det i 1961-artiklen om den travle husmor og galoprytterske.


Andy bliver champion 
Tilbage til travsporten i Odense.

I 1955 vinder Andy Kierstein sit eneste trænerchampionat på hjemmebanen med 31 sejre i 133 starter. Dermed brød han kortvarigt Poul Stripps dominans, men året efter var Stripp tilbage på tronen og vandt sit 15. og sidste trænerchampionat på Fyens Væddeløbsbane.

I 1956 vandt han et større løb, Distanceprøven, med Tom Mix, der vandt fem sejre i træk for Kierstein, men herefter blev den solgt til København – som det gik med mange af Kiersteins gode heste. Samme vinder Kierstein – der havde et godt ry med tilkørsel og træning af ungheste – sin sejr nummer 200 med hesten Mercantilt.

Købte en Derbyvinder for 2.000 kr.
Andy Kierstein startede to gange i Derbyet uden succes. I 1950 med Linka Pastime og i 1957 med Trois Bieres, der begge sluttede uplaceret efter galop – men i oktober 1956 gjorde han noget af en handel, da han på Opdrætterforeningens plageauktion i Mattsson i Ridehus i Klampenborg fik hammerslag på den fynskopdrættede hingst Aprilsnar.

Pris: 2.000 kr.

Aprilsnar og Andy Kierstein lykønskes af bestyrelsesformand Karl K. Pedersen efter en sejr på Fyens Væddeløbsbane i 1958.

Der var anmeldt 61 heste til denne auktion, men otte af dem blev afvist pga. for ringe udseende! Andre var udgået af forskellige årsager, og det endte med 45 deltagende åringer, hvor 20 af dem blev solgt. Gennemsnitsprisen var 1.500 kr – dyrest var hingsten Archibald, der blev solgt til Stutteri Brandenbjerg for 3.800 kr.

Derbysejren
Aprilsnar viser lovende takter for Kierstein og som 3-års vandt han bl.a. Distanceprøven og flere andre løb.

Det er dog en stor overraskelse med en derbysejr til Aprilsnar i 1959, og nu er det med den københavnske træner Leif Nielsen i sulkyen. Den fynske hest er dog stadig ejet af grosserer Peter Rye Jørgensen fra Odense. Parret skød frem i opløbet, og Aprilsnar gav 38,79 i vinderodds.

Aprilsnar havde – indtil tre uger før Derbyet – været i træning hos Andy Kierstein, som i Traver-Kalenderens resultatlister stadig står opført som træner, men det er sandsynligvis en fejl, idet træningslisten måske ikke er blevet opdateret på Lundens kontor.

Andy Kierstein var dog med ved hyldesten af Derbyvinderen ved siden af dommertårnet, som det også ses på fotoet herunder.

En dramatisk derbydag for øvrigt for Leif Nielsen, der en time efter at 25.000 tilskuere havde hyldet ham for derbysejren, styrtede i Derby Trøstløb og blev kørt på hospitalet.

Aprilsnar kom senere tilbage i træning hos Andy Kierstein og fik som 7-års endnu en stor triumf, da den vandt Åbys Stora Pris for Kai “Smiles” Hansen. Desværre døde Aprilsnar et halvt år senere af et kolikanfald, en måned før familien Kiersteins flytning til Sjælland.

Aprilsnar efter Derbysejren. Andy Kierstein (hvid skjorte) står bagved Leif Nielsen.


Til Sjælland i ’63
Transportvirksomheden med heste på Fyn var allerede begyndt, men den blev solgt kort før flytningen.

-Det har altid været sådan, at jeg måtte have en virksomhed ved siden af trænergerningen. Det gav mig ikke nok ”kun” at være træner, og slet ikke indtjeningsmæssigt, fortalte Andy Kierstein til Lundens travprogram.

Efter en halv snes år som træner og hestetransportør opstod der først i 60’erne en situationen på travbanen i Odense, der ikke huede Andy Kierstein, som i ovennævnte interview uddyber sagen:

-Sporten blev alt for meget præget af privattrænere, og faldt til et stade, som vi professionelle trænere ikke syntes, vi kunne være tjent med.

Kierstein var formand for den lokale trænerforening, og det der her antydes vedrørende privattrænere, er især Jens Jensens og andres ”hærgen” med masser af sejre både i Odense og på andre baner.

I sine Odense-år havde Kierstein startet flittigt på de københavnske baner, især i vinterperioderne, hvor løbene i Odense var indstillet, og derfor var det ikke fremmed for parret Kierstein at flytte til Sjælland.

Andy Kierstein og hans kone Anni købte snart Stutteri Freersvang på Harløsevej ved Hillerød, hvor de flyttede ind 1. august 1963.

Efter en rimelig toptilværelse på trænerfronten på Fyn, skulle der nu startes en ny trænerkarriere i hård konkurrence på Sjælland, men det gav ikke spekulationer for Andy Kierstein:

-Flytningen er velovervejet. Jeg flyttede netop for ikke mere at være stortræner, mit mål er at have et mindre antal heste, nok til at klare dagen og vejen.

Andy Kierstein fortæller også i farvelinterviewet før afrejsen fra Odense, at den bedste hest han har haft i træning, var hurtigtraveren Basta Hanover, som han sejrede med allerede som 2-årig.

De vandt sammen bl. a. Gentofte Kommunes traditionsrige ærespræmieløb i Lunden, men ligesom derbyvinder Aprilsnar blev også Basta Hanover sendt væk fra Kierstein og i træning hos Leif Nielsen. Dette par gjorde det godt sammen og sejrede bl.a. i Nationalløb. Basta Hanover døde pludselig midt i en god løbskarriere. 

En mager Derbytoer til 1.700 kroner
Andy Kierstein var også hestehandler – han købte mange heste for en slik og solgte dem videre med fortjeneste. En af dem Derbytoeren i 1962, Don Albert, og Kierstein fortæller en sjov historie om denne handel:

-En traktorforhandler i Esbjerg havde en plag, hvis mor, Konja, havde været i træning hos mig. Den ville han nu sælge. Jeg kørte over til Korskroen uden for Esbjerg, hvor plagen gik i en fold. Det blæste bravt, og i folden var der ikke ét eneste græsstrå.

-Plagen var så mager, at den kunne være løbet gennem stakittet uden at bruge lågen!

-Men én ting fangede min opmærksomhed: I nogen afstand fra folden stod en halmstak, og hver gang et strå blæste af stakken ind i folden var plagen der straks og snuppede den. Den opførsel kunne jeg lide.

Don Albert

Kierstein købte Don Albert for 1.700 kroner og den nye ejer kørte hesten til Odense. Som 2-årig vandt den Oberstløjtnant Sørensens Mindeløb i Odense for Kierstein – det var en torsdag – og TRE DAGE efter var de til start på Lunden, hvor Don Albert også vandt! Mon nogen anden 2-årig har præsteret det?

Don Albert blev siden solgt til Sverige og blev nummer to i Derbyet i 1962 med Börje Pettersson bag Börjes bror Kalle Petterson med Dina Lloyd.

Sejr i Kriterium Consolation
Samme år som Kiersteins flyttede til Sjælland vandt Andy Kriterium Consolation med Fjuri Axworthy, ligesom han vandt flere løb med heste som Britton og Fuks Hanover.

Kiersteins hesteejer fra Odense, Rye Jørgensen, var også flink til stadig at sende heste i træning hos ham, bl. a. fik han som tidligere nævnt Aprilsnar tilbage i stalden.


Anni Kierstein vinder en overlegen sejr på Lunden

Anni vinder amatørchampionatet
Andy Kiersteins køreture i travløbene blev dog færre og færre – til gengæld var der mange startende amatørkuske med heste i forspænding i stalden.

Anni Kierstein forsatte på Sjælland med at ride galopløb – nu på Klampenborg Galopbane – og også her blev det til flere sejre, bl.a. med Aquila.

I 1971 vandt hun igen Dronning Ingrids Ærespræmie på Fyens Væddeløbsbane, mens Andy Kierstein samme dag vandt Stald Fyns Ærespræmie med “fruens” Nollo Ørnebjerg!

Det var en stor dag for det tidligere fynske træner-ægtepar.

Endnu havde Anni ikke erhvervet kørelicens til trav, men der var nok arbejde at tage sig af, ikke mindst som medhjælpende hustru i den transportvirksomhed af heste, som for Andy Kierstein mere og mere blev hans hovederhverv i forhold til trænergerningen.

I 1972 fik Anni amatørlicens som travkusk – efter at hun i mange år “kun” havde trænet med travhestene – og hun fik hurtig succes. Efter en blød start i ’72 med to sejre og ni placeriger i 15 starter “eksploderede” det hele året efter.

Anni Kierstein har stadig den kørebluse hun fik som bevis for sit amatørchampionat på Lunden i 1973

I 1973 blev Anni Kierstein- som den første kvinde – amatørchampion i Charlottenlund. I 68 starter blev det til otte sejre, seks andenpladser og 22 øvrige placeringer.

De gode resultater i 1973 resulterede i mange gode køreture i de kommende sæsoner, hvor hun foruden DM for kvindelige amatørkuske på Billund-banen – med bl.a. to sølv- og en bronzemedalje som resultat – også deltog i nogle “damelandskampe” mod kvindelige kuske fra de andre nordiske lande.

Anni Kierstein var bl.a. til start på Rättvik-banen i Sverige og Vermo i Finland, hvor det blev til dobbelt dansk triumf, da Anni Kierstein sejrede foran den anden danske deltager, Christel Bügel-Hansen.

Anni Kierstein efter sejren på Vermo


Hæder til to af travets aktive
Samme år som Anni Kierstein vandt amatørchampionatet blev Andy hædret af Hestens Værn, som Lundens baneprogram kunne fortælle om:

”Træner Andy Kierstein og Kaj Hinke får under løbene overrakt hæderstegnet fra foreningen Hestens Værn. Bestyrelsesmedlem overdyrlæge H. Moltzen motiverer, sammen med Lundens dyrlæge, næstformand i foreningen, H. V. Sønnichsen:

-For Andy Kierstein, der i ungdomsskoler har virket som lærer i faget Hestens røgt og pleje, er æresbevisningen en fin anerkendelse af, at han i praksis har efterlevet, hvad han i teorien har videregivet til sine elever.

Kaj Hinke, der nu har trukket sig tilbage pga. alder som staldmand, og nu er flyttet ind i Dansk Travsorts Alderdomshjem på Ordrup Jagtvej, er blevet fast telefonpasser for Det Danske Travselskab og har desuden påtaget sig ansvaret for at holde orden i nummerdækkenerne.”

Henning Fink overtog stalden
60-årige Andy Kierstein stoppede som træner den 31. december 1977. I fremtiden ville han kun komme på Lunden i sin egenskab af hestetransportvognmand samt når egne heste skulle køres til banen eller starte i løbene. Hans stald med alt tilbehør overtages af nystartede træner Henning Fink.

Kierstein stopper iflg. ham selv først og fremmest fordi den hestetransportvirksomhed, der er kørt sideløbende med trænervirksomheden, er blevet større og større, hvilket især er sket pga. boksmanglen på Lunden.

-Der står en masse aktive løbsheste rundt omkring på stutterierne, som bliver kørt frem og tilbage på løbsdagene. Vi er oppe på over 3000 af- og pålæsninger i 1977, udtaler Andy Kierstein til Lundens program.

Familiens stutteri var i begyndelsen både opstaldningssted og pensionat, men pga. travlhed i forbindelse med transporterne, er der i dag kun opstaldet ægteparrets egne fire heste.

-Min kone og jeg har tænkt det sådan, at vi fremtidig træner vore heste hjemme, siger Andy Kierstein – men snart var det helt slut for Andy Kierstein som aktiv i travsporten.

Anni Kierstein lægger ikke skjul på et stort privatforbrug, ja, et misbrug var det – både økonomisk og helbredsmæssigt, og det havde tæret på Andy Kierstein selv og ægteparrets forhold til hinanden.

-Det hårde liv for Andy startede jo allerede i ungdommen og i de første trænerår, fortæller Anni Kierstein i dag.

-Der blev spillet kort i staldene i Odense, festet og drukket meget spiritus. Sådan var det der, ligesom nok på de fleste andre baner, tror jeg. Og problemet på det område fulgte jo med Andy selvom vi forlod Odense og Fyn og slog os ned på Sjælland.

-Andy drak for meget, og ja, det er rigtigt: Han blev nærmest kendt for, at specielt porter-øl var hans favoritøl. Efter et ophold blev han afvænnet, delvis, men han var også en del afhængig af spil, og til sidst måtte det stoppe mellem os.

Anni og Andy blev skilt. Andy flyttede ind i travsportens boliger ved siden af travstaldene i Charlottenlund – “Alderdomshjemmet” – mens Anni boede et par år på Stutteri Freersvang i Harløse, inden stedet blev solgt.

Aktiv på mange fronter
I 1986 flyttede Anni Kierstein ind i sit dejlige hus i Blistrup i Nordsjælland, hvor hun stadig bor sammen med sin partner Børge.

Omkring 1980 sagde hun helt farvel til travhestene og travsporten.

-Nok var nok, nu skulle den dør lukkes, jeg havde fået min lyst styret – og jeg har ikke været til travløb de sidste 40 år! siger hun.

Det er over 40 år siden at Anni Kierstein forlod travsporten, men minderne er der fortsat – ikke mindst til glæde for Travsportshistorie.dks udsendte. Her studerer Kenn Erik Bech et program fra en kuskematch på Vermo, som Anni vandt foran landsmanden Christel Bügel-Hansen

Men i stedet for de firbenedes hestekræfter blev det nu til nogle andre hestekræfter, da hendes farvel til travsporten var en realitet.

Som 64-årig tog Anni Kierstein således kørekort til motorcykel. Inspireret af sin datter Liz’ store interesse for motorcykler. Det er kun få år siden, Anni stoppede med at køre på motorcykel. I øjeblikket forsøger hun at generhverve sit kørekort, men det er blevet forsinket pga. corona-situationen.

-Jeg vil gerne blive 100 år, betror Anni Kierstein os.

-Jeg har altid prøvet at holde mig i form, og holdt mig i gang ved at bruge min krop.

Så hvorfor skulle hun ikke blive 100 år? Det har i hvert fald bare været meget inspirerende at møde denne friske 90-årige kvinde med livsmodet og livsgnisten i fuldt behold.

Hendes storesøster er 96 år og bor i Esbjerg, mens hendes lillesøster ”kun” er 82 år – hun bor i Hedehusene.

Andy og Anni fik to døtre, Birgit og Liz, som tilsammen har givet parret fire børnebørn og seks oldebørn.

Andy Kierstein led til sidst af sukkersyge og havde også mistet begge sine underben. Han døde i februar 1992, kort efter at han havde set sit første oldebarn.


Minder om Andy Kierstein

Henrik Vestergård (fhv. træner i Århus): Spædende at være hos Kiersteins

Interessen for heste begyndte allerede som knægt, hvor Henrik boede tæt på det for længst nedlagte Stutteri Freersvang ved Hillerød.

-Jeg er født i Præstø og begyndte at gå i skole dér, men siden flyttede vi til Hillerød og på vejen mellem mit barndomshjem og skolen lå Stutteri Freersvang, hvor jeg begyndte at komme efter skoletid, fortæller Henrik.

Andy Kierstein

-Stutteriet var ejet af Carl Christensen, som havde heste hos både Sofus Sørensen, Arnold Jensen og Walther Kaiser-Hansen. Han havde også et stort jernstøberi ved siden af stutteriet, men på et tidspunkt blev stutteriet sat til salg og alle hestene blev solgt på en auktion.

-Stutteriet blev solgt til træner Andy Kierstein, hvor jeg startede som staldmand, da jeg var 15 år. Hans kone, Anni, kørte amatørløb og var i øvrigt champion på Lunden et år, men hun havde også en tre-fire galopheste, og dem fik jeg også lov til at træne med.

-Det var spændende at være hos Kiersteins, fordi der var galopheste, og vi kom på galopbanen i Klampenborg, siger Henrik Vestergaard. Vestergård var dog primært på stutteriet, men kom ind til banen i Charlottenlund et par gange om ugen.

-Jeg købte min første hest, Bon Ami, for mine konfirmationspenge og den fik jeg en god start med; jeg købte den onsdag og om søndagen vandt den for Andy Kierstein.

-Dengang var det ikke ualmindeligt, at hestene blev “kørt på kip” – dvs. trænerne spillede selv på hesten, når de var sikker på, at den ville vinde. Dén dag, hvor Bon Ami vandt, var en hest, der hed Adjudant ellers ”kørt i stilling” til at vinde, men det gjorde den altså ikke.

Efter to år hos Andy Kierstein flyttede Henrik Vestergaard, som 17-årig, over til Leif Løfgren, som året før (1964) havde vundet Derby med Fox Hanover, og var en af de mest succesrige københavnske trænere.

Jan Rasmussen (Skive-træner): Legendarisk stærk

Jan Rasmussen er i dag selv træner i Skive og hans far, Kaj Rasmussen, var i mange år træner i Odense.

-Kierstein have en god stald på Fyn med gode heste og kørte hestetransport samtidig. Han var legendarisk stærk, i sine yngre dage i hvert fald.

-Han har foran flere vidner backliftet en almindelig størrelse traver, altså hvor han bøjede sig ind under hestens bug og så med ryggen pressende mod bugen, løftede den et lille stykke fra jorden, – det var angiveligt en meget rolig hest!

Andy Kierstein efter en sejr på Fyens Væddeløbsbane

Leif Jensen (fhv. hestetransportør): Købte min første hest af Andy Kiersten

Leif Jensen, som i tid købte Andy Kiersteins to hestetransporter, kørte især for Axel Jacobsen og var bl.a. med rundt i Europa med Frisky Frazer. Han var desuden amatørkusk og fik mange gode køreture for Axel Jacobsen.

-Min far Otto Jensen var svingdommer både i Charlottenlund og på Amager. Han havde travheste, bl.a. hos Sofus Sørensen, fortæller Leif.

Leif Jensen fik først TU-licens, speciel ungdomslicens, og vandt sin første sejr med Edios Hanover, der var hos Kaj A. Larsen, far til kusketalentet Mogens Larsen, god ven med Leif Jensen.

Leif Jensen kom i sin første tid i travsporten hos træner Dan Jensen. Leif Jensens kone havde en galophest, og de kom på den måde til Kiersteins gård og stutteri i Harløse, hvor Anni Kierstein jo havde galopheste.

-Min første travhest købte jeg af Andy, men den duede slet ikke, hvorimod galophesten de fik af os i den byttehandel blev rigtig god! Så der blev jeg ”snydt” af Andy – en rigtig fynbo!

Leif Jensens næste hest blev til gengæld rigtig god, det var Karl Peter, der bl.a. var tæt på at blive samlet vinder af Otto Hallings Mindeløb, der dengang blev kørt over tre afdelinger.

-Jeg var ellers først over stregen i den ene afdeling, bl.a. foran Osman Bogø, derbyvinder, og ville derved blive samlet vinder, men så smed dommerne mig ud! husker Leif Jensen, der dengang arbejdede som anlægsgartner.

-Men så kom Andy Kierstein og spurgte. om jeg ville købe hans to hestetransportere, og det gjorde jeg så.

Leif Jensen havde selv Easy Flame, der startede i Derbyet. Nu følger han mest travsporten via internettet, og er især glad for de svenske løb.


Kilder:

Forskellige årgange af Trav Tidende, Trav Jul, Væddeløbsbladet, Jubilæumsbog fra Fyens Væddeløbsbane i Odense, Travkalenderen, diverse hjemmesider med slægtshistorier med familien Kierstein samt travprogrammer fra Charlottenlund og Odense.

Samtaler med Anni Kierstein, Leif Jensen, Henrik Vestergård og Jan Rasmussen

Slægtsforhold: Hans Larsen