Rudolf Jensen

RudolfJensen-FrancesTheGreat

Fyens Væddeløbsbane afvikler hvert år “Rudolf Jensens Mindeløb” til minde om en af banens største profiler gennem tiderne.

Rudolf Jensen var født i 1907 og oprindeligt fra Charlottenlund, hvor hans far, Frederik Jensen, havde en tøjforretning på Ordrup Jagtvej. Faderen var tillige travopdrætter – i stambogen står han opført som “Kjøbmand N.F. Jensen, Ordrup” – så Rudolf var nærmest født ind i travsporten.

Det var i øvrigt også med et af faderens opdræt, den 9-årige hoppe Vera Charm, at Rudolf Jensen den 24. juli 1924 vandt sin første sejr – i et montéløb på Amager Travbane.

– Hun havde føl ved siden, og havde måske nok kun tanke for at komme hjem så hurtigt som muligt til føllet på Ordrup Jagtvej, sagde Rudolf Jensen i et interview i Væddeløbsbladet i anledning af hans 40-års trænerjubilæum i 1967.

Han startede som 14-årig som “håndlanger og nysgerrig” (citat fra førnævnte interview) hos Max Rabenhorst på Lunden og kom i 1924 i lære hos William Jensen, som dengang var blandt de førende trænere i København. Wm. Jensen havde en rimelig stor stald, så der vankede ganske mange køreture til den unge jockey, som vandt sit første sulkyløb med hesten Otto i 1925.

26. oktober 1927 startede Rudolf Jensen som selvstændig på Lunden og i sin første hele sæson som træner (1928) blev det til 12 sejre. Det gik godt i nogle år og han vandt i alt ca. 100 løb inden han i foråret 1935 flyttede teltpælene til Odense. Året forinden havde Rudolf Jensen været alvorligt syg og var i en længere periode indlagt på hospitalet, hvilket kostede en del heste, så han måtte reelt starte forfra da han blev udskrevet. Heldigvis viste der sig en yderst interessant mulighed for den dengang 27-årige træner.

– Fyens Væddeløbsforening havde opslået et par ledige trænerstillinger ved den nye bane og jeg begyndte 1. april 1935 som privattræner for Stald Sinørbu, fortalte Rudolf Jensen i interview i den bog, der blev udgivet i forbindelse med Fyens Væddeløbsbanes 25-års jubilæum i 1960.

Sinørbu var pseudonym for proprietær Simonsen, direktør Otto Nørmark og fabrikant Busch, men stalden bestod også af kaffehandler Winther og vinhandler Jørgensen.

Rudolf Jensen blev i første omgang hyret som privattræner med 12-14 heste i træning, men kort tid efter fik han et tilbud fra en stor københavnsk hesteejer, som ville ansætte Rudolf Jensen på særdeles favorable vilkår og med mange fine heste i stalden. Han forsøgte at blive løst fra kontrakten med Stald Sinørbu, men det var ikke muligt. Allerede året efter overtog han dog selv forpagtningen af stalden og blev “publictræner” på Fyens Væddeløbsbane, hvor han var træner helt frem til sin i øvrigt alt for tidlige død i 1973 – i øvrigt på sin 66-års fødselsdag.

Mange fine heste har gennem årene passeret gennem Rudolf Jensens stald. Hans største sejr kom i Dansk Trav Kriterium 1943 med Frances The Great (foto), men han vandt også bl.a. Jydsk 2-årings Grand Prix med Tapper, Jydsk 3-årings Grand Prix med Tapper og Styrmand Junior samt Jydsk 4-årings Grand Prix med Halle Hammer. Tapper vandt også I.C. Tvede Memorial og var den mest vindende 2-åring i 1955.

Derbyvinderne Sonny Diamond, Garant og Hickory har også i en periode været i træning hos Rudolf Jensen, omend det var hhv. Koster og Månsson, der fejrede de største triumfer med disse heste.

Rudolf Jensen – som vandt i alt 677 løb – var selv med i Derbyet flere gange uden dog at nå helt til tops. Hans bedste resultateter var to tredjepladser med hhv. Osnok (1933) og Halle Hammer (1966).

“Rudolf Jensens Mindeløb” blev indstiftet i 2010 på initiativ af trænerens barnebarn, Claus Kolin, som har arvet sin Morfars store lidenskab for travsporten.