I.C. Tvede

tvede

Direktør og brygger I.C. Tvede var om nogen manden bag travsportens opstart i Danmark, og han var således en af de mest betydende personer – ikke bare for dansk travsport – men for den samlede nordeuropæiske travsport.

Tekst: Klaus Koch

Jørgen Christian Tvede fødtes i 1850, og var således kun 59 år ved sin død i 1909. Tvedes fader var brygger i Helsingør, men I.C. levede sit liv på Platanvej i København.

I 1830’erne og igen i slutningen af 1860’erne og begyndelsen af 70’erne var der gjort behjertede forsøg på at få etableret en travsport i Danmark, men projekterne faldt af forskellige årsager uheldigt ud.

Da Tvede blev opmærksom på, at travsporten i Frankrig, Tyskland, Holland og Østrig blev drevet med totalisatorspil som en væsentlig finansieringsfaktor, fik han imidlertid blod på tanden. Sammen med to andre driftige mænd, konsul Otto Marstrand, som også var brygger, og jægermester Breit fra Løjtegaarden (pudsigt nok det sted Amager Travbane siden skulle placeres i 1922) var han 1885 initiativtager til dannelsen af ”Selskabet for Travsportens Fremme i Danmark”.

Man lykkedes hurtigt med at få lejet et areal til at drive sporten på og til at få en organisation på benene. Området, man lejede til formålet, lå ved den nu opfyldte Lundehussøen, som lå på den østre side af det, der nu er Lyngbymotorvejen lige nord for Ryparkens Station – altså bare en kilometers penge fra Hans Knudsens Plads.

Det drejede sig om en kulslaggebane (datidens Vincennes!), som lignede moderne travbaner med sin 1000 meter-oval. De første løb på Kjøbenhavns Traverbane, som den kaldtes, blev afviklet den 6. september 1885, og fra den dag er der kontinuerligt og uden afbrud blevet kørt travløb i Danmark.

1885-1

Kjøbenhavns Traverbane

Marstrand og Tvede var imidlertid ikke enige om, hvorledes den fremtidige danske travsport skulle se ud. Begge var visionære, men i hver sin retning. Marstrand ville med udgangspunkt i de genuine danske hesteracer Frederiksborg og Knabstrup udvikle en dansk travrace – præcis som man havde i Sverige og Norge med koldblodshestene. Tvede ville satse på at udvikle de hurtigst tænkbare heste og dertil anvende sig af det bedst egnede avlsmateriale, uanset hvor det kom fra.

I 1890 kom det til et brud, og det var Tvede, som gik fra Lyngbyvejens bane for sammen med en gruppe initiativrige travsportsmænd skabe et nyt travselskab og bygge en ny bane på Skjoldgårdens jorde ved Charlottes Bøgelund (Charlottenlund) nord for Hellerup. Den 10. april 1891 stiftedes Det Danske Travselskab. Charlottenlund Travbane anlagdes i et rasende tempo, og allerede den 24. maj samme år kunne de første løb afvikles.

Kjøbenhavns Traverbane fortsatte sæsonen ud, men da Marstrand bestemte sig for at emigrere, ebbede interessen ud. Dog kørtes der sporadisk løb på Danmarks første travbane helt frem til 1912.

I.C. Tvede blev Det Danske Travselskabs første formand, og han bevarede posten frem til sin alt for tidlige død.

Under hele hans “regeringsperiode” udviklede travsporten sig, og de økonomiske kriser, som nu og da indfandt sig, løste sig altid med Tvede ved roret. Ved sin død havde han flere nye projekter i støbeskeen – projekter som efter sin gennemførsel fik stor betydelse for travsporten.

I.C. Tvede holdt altid to heste i træning med løbsdeltagelse for øje.

Han ansatte 1886 den 22-årige garderhusar Peter Petersen som sin træner, og Petersen er den første identificerede danske travtræner, men vi ved, at der fandtes flere på den tid. Det var dog først i 1895, at et egentligt licenssystem kom til.

lunden-indgang

Charlottenlund Travbanes oprindelige hovedindgang

Peter Petersen var ikke træner i så mange år – han overgik til restaurantvirksomhed på Fyn – men han levede længe. Han levede sine sidste mange år på Travsportens Alderdomshjem på Ordrup Jagtvej, og fulgte interesseret med i sporten til sin død i 1950.

De smukke tårne ved den gamle hovedindgang stammer i øvrigt fra Den Nordiske Industri-, Landbrugs- og Kunstudstilling i 1888, som I.C. Tvede købte for egne midler.

I.C. Tvede var svær at erstatte som formand for Det Danske Travselskab, og hans efterfølger blev først udset ved generalforsamlingen i 1910, hvor Baron Wedell-Wedellsborg tog over og viste sig at være en værdig arvtager.

Til minde om Jørgen Christian Tvede indførtes i 1910 travselskabets første mindeløb, I.C. Tvede Memorial, der blev udskrevet som et 2-årsløb over den engelske mile, 1609 meter med tillæg. Løbet er i mange år kørt som årets sidste 2-årsløb for de heste, som ikke havde nået at komme med i Dansk Opdrætningsløb.


I.C. Tvedes privattræner fortæller: KLIK HER