Dansk Trav Derby 2000-2009

DragonFlamingo

Af Kenn Erik Bech

2000: Dragon Flamingo (øverste foto)
v/Carmody Lobell-Rumina/Scott

Kusk: Nicolaj Andersen
Træner: Per Nielsen
Ejer: Per Nielsen & John Rui
Opdr.  Stutteri Flamingo

Nr. 2: Dikan Lundtoft (Knud Mønster)

Nr. 3: Daily Wonder (Jorma Kontio)

Dragon Flamingo blev denne årgangs helt store stjerne – og for andet år i træk vandt Nicolaj Andersen et derby. Dette år startede ”Derby Nicolaj” ellers med jockeylicens, men begyndte som publictræner igen.

Dragon Flamingo vandt også Dansk Trav Kriterium og som 7-åring Mesterskab for Danmark. Ejere var Per Nielsen, Viborg og norske John Rui.

Per Nielsen stod selv for den daglige træning af Dragon Flamingo, mens træner Gordon Dahl tog sig af hurtigarbejderne.

I denne årgang vandt Demilo Crown over 2 mill. kroner og fik bl. a. meriterende sejre i Frankrig.

Også Davanti og Dan H var heste langt over gennemsnittet.

Blandt hopperne var det især Diva Derm, der vandt hoppederby for Arvid Olsen (trænet af Steen Juul) og Drøn På Frøkjær, der gjorde det godt.


EsterelSunset

2001: Esterel Sunset
v/Victor Victor-Ligne/Netted

Kusk: Flemming Jensen
Træner: Gordon Dahl
Ejer: Stald Esterel
Opdrætter: Jens Peter Hansen

Nr. 2: Eddie Skov (Steen Juul)

Nr. 3: Euro Sunset (Henrik Lønborg)

Travtræner Gordon Dahls historiske derbytriumf! 

Foruden derbyvinder Esterel Sunset trænede Skive-træneren også anden-, tredje- og femtehesten i 2001-udgaven af Dansk Trav Derby!

Det var henholdsvis Eddie Skov, Euro Sunset og Eaton Road.

Kan man tænke sig, at det nogensinde overgås? Næppe.

Echuca Cæsar var klart den bedste hoppe med sejr i bl.a. Dansk Hoppe Derby.

Ellers skal Equator Damhus også fremhæves for en stor karriere.

Og så var der selvfølgelig også i samme årgang Legendary Lover K. Blandt sine mange meritter vandt den amerikanskfødte hingst med Steen Juul i sulkyen bl.a. Copenhagen Cup, Orsi Mangelli og var desuden i 2002 samlet vinder af Grand Circuit-serien!


FraekkeFrederik

2002: Frække Frederik
v/Speedy Tomalli-Moonshine/Copperfield

Kusk: Preben Kjærsgaard
Ejer: Team F. F.
Opdrætter: Anette Jørgensen

Nr. 2: Fighting Molar (Erik Adielsson)

Nr. 3: Frøkjær Jeans (Jens Simoni)

Frække Frederik var blevet købt på Derbyauktionen af Preben Kjærsgaard, der havde kørt travløb med mormoderen Sunshine Mynderup – og desuden havde vundet flere store løb med dennes bror, den gode Pimpernell II. Først et år efter auktionen blev Frække Frederik til Herman Nielsen/Team F F.

Værste konkurrent i derbyet til Kjærsgaards hest var den stærke stayer Frøkjær Jeans med Jens Simoni.

Begge heste klarede sig godt i årene, der kom. Frække Frederik vandt i alt 32 sejre, startede i Elitloppet, fik rekord 11,2 og tjente over 3 mio. kr. Han fik desværre ikke så mange hopper avlen trods toppoint hos avlskommisionen.

Gode heste i årgangen var også navne som derbytoeren Fighting Molar, Fellini Molar og hopperne Filippa Hydrup, Fadine, Fakija og Frisbee.

Tyske Dominik OH gjorde det godt i mange sæsoner for Gitte Madsen.


GoodGuy

2003: Good Guy 
v/S J’s Photo-Olympia Guy/Pay Dirt

Kusk: Bent Svendsen
Ejer: Parkköken A B
Opdrætter: Thorkild Honum, Skive

Nr. 2:Golden Photo F H (Johnny Takter)

Nr. 3: Ginger Ale (Axel Jacobsen)

Farverige Bent Svendsen fra Skive fik endelig sin derbysejr, og det var meget passende med et Guy-opdræt fra den mangeårige opdrætter, Thorkild Honum, også fra Skive-kanten.

Good Guy var ejet af svenske Morgan Svensson.

Andre hotte navne i årgangen var unghestestjernen Golden Radio, der især som 2-års vandt “alt” for  Pauli Andersen.

Derefter heste som Golden Photo D K, der var derbyfavorit, Gilton West og Giant Flamingo samt Go Go Hill.

Hos hopperne først og fremmest den suveræne Hoppe Derbyvinder Grace Hjordal, der fik rekord 1.11,7 og tjente 1,2 mio. kr.


HomeBlaabjerg

2004: Home Blåbjerg
v/S J’s Photo-Starlight Blåbjerg/Sea Chanty

Kusk: Thomas Uhrberg
Ejer: Stall Husaren
Opdrætter: Villy Christensen

Nr. 2: Hr Siem (Vidar Hop)

Nr. 3: Hennesey (Preben Kjærsgaard)

Home Blåbjerg var som 2- og 3-års i træning hos Staffan Nilsson, der vandt mange sejre med den, men i Kriteriet blev den dog besejret af den senere Derbytreer Hennesey.

I 4-årssæsonen kom der nye ejere til Home Blåbjerg, der var suveræn både i derbyprøven, derbyet og Aalborgs Store Pris for Thomas Uhrberg.

Hamble Crown blev den internationale stjerne i årgangen med rekord 11,7 og en indtjening på 2,5 mio. kr. for Holmer-familien.

Ellers var kapable navne heste som totalisatorfavoritten i Derbyet, Hr Siem, samt heste som Hennesey, Herbie Skov, Hoof Beats, Hurricane Line, Helix Vang, Happy Dancer, Heavy Flamingo og Hercules Laser.

Årgangens store sejrshest var Hector Brogård, der vandt ikke mindre end 78 løb – de fleste på Bornholm og de sidste som 14-årig!

På spindesiden var det især Hera Esterel, Hejsa Reerstrup, Hesperus samt navne som Hioubov Lykke, Herta Djuhm og Helle Stensbæk.

Den svenskfødte hoppe Anacott Steel gjorde det flot og forsatte ligeså imponerende i avlen som mor til bl.a. Therumoursaidfire og Bad Moon Rising.


Imaphoto

2005: I’m A Photo
v/S J’s Photo-Waking Saltum/New Quick

Kusk: Staffan Nilsson
Ejer: P. Ohlsson m. fl.
Opdrætter: Dorthe Christensen

Nr. 2: Juvel Trøjborg (Knud Mønster)

Nr. 3: Jungle Hill (Nicolaj Andersen)

I’m A Photo, en rød vallak var efter S J’s Photo, der hermed igen fik sin tredje afkomssejr i træk i derbyet.

Opdrætter er bryggerdatteren fra Saltum, Dorthe Christensen, træner og kusk svenske Staffan Nilsson, som også var involveret i forrige års derbyvinder. Det blev til en flot, men relativ kort karriere til I’m A Photo, der også vandt Kriteriet.

Ellers var årgangens bedste heste først og fremmest Mesterskab for Danmark-vinderne Jeppe Juels Inzaghi og Knud Mønsters Juvel Trøjborg. Begge fik flotte karrierer både i Danmark og udlandet.

Desuden heste som Joker C N, I’m Simonis Salar, Jewish Banker, Junior Vang og Ian Rush.

Hos hopperne var det især Steen Juuls Hoppe Derbyvinder Irony Of  Fate og heste som Jamie Rush, Jet Onion og unghestestjernen Julianne Right.

Og endelig – ikke mindst – svenskregistrerede In Cap N’Gown med hele 41 sejre for Steen Juul.


KanonisLobell

2006: Kanonis Lobell
v/Carmody Lobell-Bingo Lunde/Speed Merchant

Kusk: Kenneth Nielsen
Ejer & Opdrætter: Søren Hammerich

Nr. 2: Kassio Roland (Rene Kjær)

Nr. 3: Keep On Flying (Birger Jørgensen)

Kanonis Lobell bestemte hver en meter for Kenneth Nielsen. Ejer og opdrætter Søren Hammerich, Nordsjælland. Vinderen holdt ikke helt spor i opløbet, så Kassio Roland og Rene Kjær smuttede indenom og tog andenpladsen foran Derbyfavoritten Keep On Flying og Birger Jørgensen.

En anden af årgangens stjerner var Frisky Frazer-sønnen Korvet Klintholm med rekord 11,2 og 39 sejre, mest for Steen Juul.

2-års stjerner var især Kennedy, Kaleidoscope (også en stjerne som 3-års) og Kastro Epice. Kinetic var en god hoppe som 3-årig. Gode som 3-årige var også Kato Bee og Keelan.

Preben Kjærsgaard vandt Hoppe Derbyet med Jørgen Larsens Keep On Party.

Gode hopper i K-årgangen i 4-årssæsonen var også Kiri Lykkegård, Kimberly Blåbjerg og endnu engang Kaleidoscope. Hos hingstene var det, foruden derbyvinderen Kanonis Lobell, også heste som Keelan, Kundun Østervang samt Kassio Roland og Keep On Flying, der begge to avancerede op gennem klasserne til hurtigklassen.

Kejser K D fik rekord 11,4. “Ukendte” King Of Mystic gjorde det godt i Sverige. Keenness Sisa satte rekord 13,0 og blev mor til den fantastiske derbyvinder Winston Sisa.


Leviti

2007: Leviti
v/Alf Palema-Black Market/Mark Six

Kusk: Steen Juul
Ejer: P O Invest Aps
Opdrætter: Søren Kolberg

Nr. 2: Leader Chip (Axel Jacobsen)

Nr. 3: Lux Line (Knud Mønster)

Føring fra start til mål og Steen Juul fik dermed sin syvende Derbysejr!

Preben Olsen købte Leviti omkring to måneder før derbyet af opdrætteren Søren Kolberg.

Årgangens bedste hest var formentlig Local Conch, der vandt Jydsk 4-årings Grand Prix og bl.a. finalen i Sweden Cup på Solvalla. Han fik rekord 1.10,0.

2-årsstjerner var heste som Lukas Bit, Lupo Bianca og Lightning Lobell.

I 3-års sæsonen var de tre øverste på ranglisten hos hingstene Kriterievinderen Louis Cæsar, Leader Chip og Lord Of Rush. Hos hopperne især Let’s Go Flamingo og igen Lupo Bianca, der desværre missede hoppederbyet pga. en skade. I stedet vandt Jan Kramer Hoppe Derbyet med sin egen Lexus

Line Sensei var en hurtig hoppe, vinder af DM for Hopper, mens Ludvig havde en god 4-årssæson og så forsvandt den snart fra overskrifterne.

Den lille sorte kriger Lamott fik rekord 1.11,7 som sensationel vinder af Sprintermesteren i Billund som 4-års og starter stadig på Bornholm. Det er foreløbig blevet til 41 sejre!

Årgangen omfatter også Classic Grand Cru, der aldrig har taget et eneste galoptrin i sine næsten 160 starter. Hesten kom til Steen Juuls stald som åring og med Jens de Rosche som daglig oppasser udviklede Classic Grand Cru sig til en af Europas bedste heste med 41 sejre for Team Juul og over 6 mill. kroner i indkørte præmier.

Classic Grand Cru faldt for aldersgrænsen ved årsskiftet 2015/2016 og fortsætter karrieren i Tyskland. Det er foreløbig blevet til 42 sejre.


MagicSisa

2008: Magic Sisa
v/Carmody Lobell-Outstanding/Speed Merchant

Kusk: Johnny Takter
Træner: Gitte Madsen
Ejer: Niels Thomsen
Opdrætter: Bjarne Ladefoged

Nr. 2: Mars (Knud Mønster)

Nr. 3: Mombasa Bee (Flemming Jensen)

Magic Sisa blev solgt kort før derbyet af sin opdrætter Bjarne Ladefoged til Niels Thomsen, der selv havde ejet Derbyvinderens mor Outstanding.

For første gang nogen sinde i Danmark var det en kvinde, der stod som træner af en derbyvinder – Billund-træner Gitte Madsen.

En forrygende første omgang, hvor Magic Sisa anlagde toptempo, resulterede i ny derbyrekord på Charlottenlunds nye forbedrede banelegeme: 1.15,3, der samtidig var verdensrekord over distancen.

Det var syvende gang i træk at derbyvinderen førte fra start til mål!

Det var avlshingsten Carmody Lobells tredje afkomssejr i et derby.

Derbyvinder Magic Sisa fik efterfølgende en fin løbskarriere, og gjorde det godt, ofte sammen med Rene Kjær

I en pirrende flot opløbskamp med Mars blev denne afvist, selv om Mars var kommet foran på et tidspunkt. Mars havde fået lov til at få dette navn, selv om det også er navnet på en tidligere derbyvinder. Dette gælder i øvrigt også to andre Derbyvindere, Bellwood og Gigant.

Tredje i dette års derby blev vinderspillets favorit, Mombasa Bee, der i lighed med Mars også fik fine karrierer efter Derbyet.

Mathilde Trøjborg var en fantastisk hoppe for Flemming Jensen og også Danmarks bedste traver i flere perioder. Hun fik som den første danskopdrættede hoppe rekord bedre end 1.11 (10,5), vandt 34 løb og tjente mere end 3 mill. kroner.

Topnavne i årgangen er foruden kvartetten Magic Sisa, Mars, Mombasa Bee og Mathilde Trøjborg også navne som Montgomery Hill (Mesterskab for Danmark og stadig aktiv), Minos Vang, Mancebo (stadig aktiv), Mac Wee, Mano, Monsun, Made Unbeatable (2-års tid 15,9), Montana (1.11,6), Mega Vang, Malou Bork, Medoc, Miranda og Mønster med rekord 1.12,1 og 1,2 mio. kr. i Finland.

I samme årgang finder man også amerikanskfødte Navy Seal, der vandt adskillige højt doterende løb især i udlandet.


NiceLittleAert

2009: Nice Little Ært
v/Golden Globe-Cirkeline Tess/Meadow Roland

Kusk: Johnny Takter
Træner: Tomas Malmqvist
Ejer: Tomas Malmqvist & Co.
Opdrætter: Christina Bak

Nr. 2: Neo Smed (Flemming Jensen)

Nr. 3: Nero Shadow (Jeppe Juul)

Steen Juul var blevet slemt kvæstet i oktober måned året før ved et styrt på Charlottenlund Travbane, men havde alligevel fire heste med i årets Derby – fantastisk!

Neo Smed med Flemming Jensen lignede, efter et tungt løb i andet spor store dele af løbet, en vinder i opløbet, men ørehætten kunne tilsyneladende ikke trækkes, og så gik sejren til outsideren Nice Little Ært med Johnny Takter, der vandt Derbyet for andet år i træk.

En stor triumf for Nice Little Ærts træner, Tomas Malmqvist, som også var medejer af hesten, der stadig er aktiv, men ikke har vist det store siden Derbyet.

Mest spillet i vinderspillet i derbyet var Nimble, der blev nummer fire for Preben Kjærsgaard.

Peter Rudbecks superhoppe Nobodybeatsthebeat vandt som ventet hoppernes derby for Birger Jørgensen og var overordnet set årgangens bedste hest.

God især som 3-års var også hoppen Notice Cloc, mens hopper som Nanny Fine, Nubia og New Hanke Hall udviklede sig godt senere hen.

Kendte navne efter Derbyet: Nok’en Frækkert – Nick Nock – Nanok Djuhm – Nightlife La Marc – Nimble – Neo Smed – News Of Hanke – New Photo Guy – No Deal –  Need For Speed – New Line – Nero Shadow – Neptun Damhus og ikke mindst Kriterievinderen Neo Holmsminde, der vandt 28 løb og blev årgangens mest vindende hest med 4,2 mill. kr.

Nævnes skal også svenskfødte More Than Enough,der gjorde det fortrinligt i flere sæsoner.


Kilder:

”Muntre erindringer fra 63 derby´er 1912-1975″ af Otto “Quickly” Nielsen – offentliggjort i Væddeløbsbladet nr. 44 d. 27.8.1975 – samt artikler af Otto Donatzky i bl.a. Væddeløbsbladet nr. 54 d. 17.8.1972.
Desuden masser af derbystof m.m. i Væddeløbsbladet, Trav Jul, Trav-Tidende, Årsrevyer, travprogrammer og dagblade, herunder oplysninger fra DTC’s Stambøger samt artikler skrevet af bl.a. Lars Donatzky, Karsten Bønsdorf, Klaus Koch, Teit Rasmussen, Aage Hansen, Knud Lillegård, Carsten Bundgaard og Henrik Berg