Calumet Dick

Calumet Dick var i sin tid den hidtil dyreste travplag nogensinde på en amerikansk auktion, men blev aldrig den store succes som væddeløber. I avlen gik det dog lidt bedre.

På årets anden løbsdag på Amager Travbane, torsdag den 25. april 1935, blev publikum vidner til en præstation udover det sædvanelige, da Sofus Sørensens Calumet Dick (Guy Abbey) sejrede i “fænomenale” 1.22,1/2000 meter snorestart – langt foran Volute med Koster og Lew Jennings med Hans Hansen.

Vindertiden var en tangering af Double Kings danske indlænderrekord sat i 1929, men der var dog et stykke ned til Walter Dear’s absolutte danske rekord på 1.18,9 – sat ved sejren i Internationalt Mesterskab 1931.

“Med den største interesse må man imødese dens kommende bedrifter” skrev Trav-Tidende bl.a. i referatet fra løbet, der i øvrigt kun havde samlet fire deltagere.

Calumet Dick var en af mange Calumet-heste, der kom til Danmark i 30’erne, men både Calumet Douglas og Calumet Director var overordnet set langt bedre heste. Førstnævnte vandt således 43 løb for Thomas Hansen og Ernst Pedersen – men det er jo en anden historie.

Der var imidlertid tidligt store forventninger til Calumet Dick, der den 25. november 1931 blev solgt på Old Glory-auktionen i New York for $ 13.500, hvilket var den højeste auktionspris nogensinde for en åring.

Chicago Tribune, 26. november 1931

Interessen for Calumet Dick skyldtes bl.a., at faderen Guy Abbey på daværende tidspunkt var et af de varmeste navne i amerikansk avl, der senere blev far til Hambletonian-vinderne Lord Jim (1934) og Greyhound (1935).

Moderen, Sumatra, var selv tidligere verdensrekordholder med sejr i bl.a. Horse-Review Futurity. Sumatras mor, Sienna, var i øvrigt helsøster til Peter Poque, der i Danmark er kendt som far til Derbyvinderen Peter Poque Jr.

Det gik dog ikke helt som forventet med Calumet Dick, der havde meget svage ben. Den kom først til start som 3-års, men uden den store succes. Den vandt et enkelt løb som 4-års i tiden 1.22,5, men efter blot tre starter blev den solgt til svenske A. Söderström, som sendte Calumet Dick i træning hos Sofus Sørensen.

Calumet Dick blev optaget i det danske importregister i efteråret 1934 og havde ved ankomsten til Danmark blot tjent $ 135.

Stor hurtighed
Det blev til en enkelt start i 1934, hvor Calumet Dick opgav, men året efter gik det noget bedre.

I det tidligere forår viste hesten iflg. Væddeløbsbladet stor hurtighed i træning, men det kom alligevel bag på de fleste, at Calumet Dick var SÅ god i sæsondebuten.

Den 5-årige hingst faldt dog desværre ret hurtigt ud af stilen og levede aldrig rigtig op til de store forventninger, man med rette fik efter den imponerende sejr på Amager. Det viste sig desværre, at når den var i orden, voldte temperamentet problemer og Calumet Dick satte alt for ofte afsted i galop.

I 117 starter i årene 1934-37 vandt Calumet Dick – der fik rekord 1.20,4 – ni løb og 24.200 kr.

Far til Derbyvinder
Calumet Dick blev efterfølgende benyttet i avlen, hvor han allerede i sin anden årgang (1937) blev far til Carl Hof, der vandt både Kriterium og Derby.

I Danmark fik Calumet Dick i alt 28 afkom, hvoraf 13 satte rekord 1.30 eller bedre.

Dertil kommer 70 afkom i Sverige, hvor Calumet Dicks afkom vandt i alt 833.000 SEK.

Hans bedste afkom i Sverige var Sybil Boy (38 sejre/60.000 SEK), der bl.a. vandt Svensk Uppfödningslöpning 1939 og C.L. Müllers Memorial 1942, samt Albert Asa II (19 sejre/51.000 SEK), der bl.a. var nummer to i Svenskt Trav-Kriterium 1945.