Jens Høybyes første travhest

JensHoybye-1889-500x370

Det er lykkedes at finde et foto af Julius Høybyes første travhest, som er en anden end først antaget.

I Væddeløbsbladets Årsrevy 2015 kan man læse historien om Julius Høybye og Høybye-familiens store betydning for dansk travsport. Historien – i uforkortet version – blev i slutningen af december bragt på Travservice.dk, men det har desværre efterfølgende vist sig, at oplysningerne om Julius Høybyes første år i travsporten ikke er helt korrekte.

I Trav-Tidendes Julenummer 1938 finder man – i en artikel skrevet af Helge Marks-Jørgensen – således bl.a. et foto af Julius Høybyes bror, Jens Høybyes første hest, hoppen Grethe II, som han startede med første gang i 1888 på Kjøbenhavns Traverbane på Lyngbyvejen. Grethe II, der var af hannoveransk afstamning, var dengang to år. Samme dag startede Jens Høybye også den norske hoppe Lyna.

Med Lyna vandt Jens Høybye sin første sejr i 1888, men hesten på billedet er ikke en norsk koldblodstraver – og hvis man antager at fotoet er taget umiddelbart efter en sejr, drejer det sig formentlig om Grethe II, som var en af de heste, Jens Høybye vandt med i 1889. Den anden var norskfødte Flux, men den kunne det altså ikke være.

Derfor konkluderer Marks-Jørgensen at hesten på billedet er Grethe II og datoen med stor sandsynlighed 17. maj 1889, hvor Jens Høybye vandt den eneste sejr med hesten i kilometertiden 2.42.

I 1890 solgte Jens Høybye Grethe II til lillebror Julius, som det år vandt flere løb med hesten på Kjøbenhavns Traverbane.

Helge Marks-Jørgensen skriver, at Grethe II var hans første travhest, selvom det i andre artikler – der er anvendt som kilde til artiklen i Årsrevyen – står at Julius Høybye købte sin første hest i 1887.

Det er ikke første gang, man støder på selvmodsigende oplysninger i de gamle julenumre, men Helge Marks-Jørgensen var kendt som datidens førende travsports-historiker og derfor må man antage, at ovennævnte historie er korrekt.

Hesten på billedet er derfor med meget stor sandsynlighed Julius Høybyes første travhest, Grethe II – dog med broderen Jens Høybye i sulkyen.

KLIK HER for at læse historien om Julius Høybye.