Hvor blev de af? – Palle Dahl Pedersen

Artikelsponsor (klik på banner):

 

 

 

 

 

 

I slutningen af 90’erne blev Palle Dahl Pedersen landskendt som manden bag sejrshesten Action Hanover alias ”Den bornholmske flyvemaskine” der bl.a. to gange blev kåret som Månedens Hest i Danmark – og allerede som unghest blev trænet i at stå stille under præmieoverrækkelsen! 

I dag er travsporten lagt på hylden til fordel for en tur på golfbanen, men minderne har man som bekendt lov at ha’ – og når snakken går på Action Hanover, så vælder minderne frem for 82-årige Palle Dahl, som stadig er god for en frisk bemærkning.

Palle Dahl (2019). Foto: Torben Ager

-Jeg havde mange dejlige oplevelser med Action Hanover og husker det, som var det i går, smiler Palle Dahl.

-Det var jo sjovt at køre fra ”de store” inde på Lunden, men jeg vidste egentlig ret tidligt, at Action Hanover var lidt udover det sædvanelige, selvom han var lidt varm i starten.

-Michael (Palle Dahls søn, Michael Dahl Pedersen, red.) hjalp med at køre ham til da han var et år. Vi startede med at gå i liner med ham, men efter 14 dage sagde jeg, at nu skulle vi til at have ham i vogn – og så gik det stille og roligt ud ad vejen.

-Når jeg var færdig med at træne Action Hanover inde på Bornholms Travbane, vendte jeg, sådan lidt for sjov, rundt og kørte tilbage til dommertårnet og holdt stille. ”Hvad laver du?” råbte Michael – ”Jo, jeg vil lige vænne ham til at modtage ærespræmier” sagde jeg, og det var faktisk grunden til, at når vi kom på Lunden og vandt løb, kunne jeg bare tage tjekken af ham og trække ham tilbage til dommertårnet, hvor jeg så blev interviewet!

-Actoin Hanover blev mest trænet i Almindingen, hvor der blandt andet var 800 meter, hvor det gik opad i tre etaper. Når jeg havde givet ham fem gange på den strækning, vidste jeg, at de skulle stå tidligt op på den anden side af vandet for at slå ham.

Action Hanover vinder på Charlottenlund i 1998. Foto: Burt Seeger.

”Du behøver ikke at komme tilbage”
Action Hanover vandt i alt 34 løb i årene 1995-2004, heraf 25 med Palle Dahl i sulkyen. Shane T Hanover-sønnen blev to gange af Væddeløbsbladet kåret som Månedens Hest i Danmark. Alene i 1997-99 vandt Action Hanover hvert år otte løb og blev sammen med Palle Dahl nærmest kult i Danmark. ”Den bornholmske flyvemaskine” blev flere gange også forsøgt i Sverige, men uden den store succes, selvom han dog satte sin rekord på 1.13,5 på Tingsryd-banen.

Selv fremhæver Palle Dahl sejren i FDT Mesterskabet på Jydsk Væddeløbsbane den 20. maj 1998 som karrierens største – både for Action Hanover og ham selv, selvom det også blandt andet er blevet til to sejre i Bornholmsmesterskabet.

-Jeg vandt både den indledende afdeling og finalen, og senere på dagen vandt jeg også med The Boss, så der var ikke så langt hjem, husker Palle Dahl.

-Efter sejren med The Boss sagde René Jensen til mig: ”Nu har vi talt dansk de to første gange, skal vi ikke tage det på bornholmske denne gang?” – og  alle de andre forstod ikke en disse.

-Bagefter kom amatørformanden i Århus, jeg husker ikke hans navn, hen til mig og sagde: ”Tillykke med det hele, Palle, men du behøver ikke at komme tilbage  – du vinder jo bare det hele”!

Action Hanover og Palle Dahl. Foto: Burt Seeger.

Trænede i roerækkerne
Da Palle Dahl kom til verden i 1937 var der ingen travbane på Bornholm – den blev først indviet i 1960 og allerede den første løbsdag var Palle Dahl til start med hesten Termit Cathrineberg, som familien havde købt af kreaturhandler Bech, Lyngholt i Klemensker.

-Min far var landmand og mælkekusk med sin egen rute, så jeg er jo vokset op med heste, fortæller Palle Dahl.

-Af gode grunde havde vi imidlertid ikke forstand på travheste, da banen i sin tid åbnede, men min far kendte en hestehandler, som havde købt to travheste og den ene solgte han til min far.

-Vi vidste ikke hvordan man trænede sådan en, men vi havde et hestetrukket redskab, som vi brugte til at rense roer med. Det fik jeg bygget lidt om og satte et sæde på, og så begyndte jeg ellers at træne Termit Cathrineberg ude i roerækkerne.

-Vi havde hverken seletøj eller vogne, så det lånte jeg af naboen og kørte de 10-12 km ind til travbanen i Almindingen på åbningsdagen i 1960, hvor jeg blev nummer to – det var en stor dag; knæene rystede sgu under mig bagefter.

Termit Cathrineberg fik en række gode placeringer på Bornholms Travbane, men sejr blev det aldrig til. Den første sejr vandt Palle Dahl pudsigt nok i en amatørmatch i Aalborg i 1961, og han har generelt været en flittig gæst på alle landets baner igennem det meste af karrieren. Det er blevet til i alt 195 sejre på Bornholm og ca. 50 sejre på landets øvrige baner. Kun i Billund har Palle Dahl ikke vundet løb.

-Til gengæld vandt min kone, Clara, i 1972 sin største sejr i den første udgave af DM for Kvindelige Amatørkuske i Billund, og det har jeg jo måtte høre for flere gange siden, griner Palle.

Én stor travfamilie
Palle Dahls hustru igennem 47 år, Clara Dahl Pedersen, var således også en habil amatørkusk med talrige sejre – hun sluttede karrieren allerede i 1989 – og travsport har generelt fyldt meget i familien.

Clara er født Andersson og både hendes far, Knud Andersson – mangeårig baneforvalter på Bornholms Travbane – og hendes fem brødre, Carsten, Cai, Claus, Charley og Curt, har også kørt travløb. Det samme gælder Palle Dahls far, Thor, samt hans brødre, Filip, Ebbe, Thorkild og Ib Dahl Pedersen.

Endelig har to Clara og Palle Dahls tre børn, Michael og Marianne Dahl Pedersen også haft amatørlicens, så der er utvivlsomt blevet talt meget trav når familien har været samlet.

I dag har kun Palle Dahls søn fra første ægteskab, Torben Dahl Pedersen, amatørlicens og kørte i fjor primært med Brad Pitt, som han ejer sammen med sin far.

-Jeg prøver også at overtale Michael til at få licens igen; det skal nok lykkedes før eller siden, siger Palle Dahl.

Palle Dahls første BM-sejr med Hanover Lupi i 1969

Masser af sølvtøj – og juleænder  
Palle Dahl nåede aldrig at blive amatørchampion på Bornholms Brand Park, men har som nævnt vundet næsten 200 løb på hjemmebanen og havde foruden Action Hanover også stor succes med heste som Django Vestregård, Elton Vestregård og Katinka Vestregård – og så er det også blevet til to sejre i Bornholms Mesterskabet med henholdsvis Hanover Lupi (1969) og Ringo Toft (1977).

-Jeg kan huske, at Hanover Lupi, der tihørte min far, fik 700 kroner for sejren i Bornholms Mesterskabet, og det var jo en forholdsvis stor præmie for 50 år siden, men ellers har vi kørt meget om ”sølvtøj” igennem årene, siger Palle Dahl.

-Der var som regel ærespræmie til de tre første, men jeg kan også huske engang, hvor vi kørte om ænder og gæs! Det var første, sidste og eneste gang der blev arrangeret juletrav på Bornholms Travbane (1970) men der var ingen pengepræmier i løbene. Til gengæld var der så vidt jeg husker en gås til vinderen og en and til anden- og tredjepladsen – det var jo meget praktisk op til Jul!

”Så holder du kæft”
Længe inden Action Hanover nærmest gjorde Palle Dahl til folkeje, var han allerede kendt i hele travdanmark som manden bag ”Palles Hestetransport” der i næsten 50 år (1963-2010) fragtede heste af alle racer rundt omkring i Danmark.

-Jeg kørte blandt andet heste til og fra Bornholm i forbindelse med de forskellige auktioner og et år, hvor jeg havde et læs heste med fra Bornholm til Stutteri Kathrinedahl faldt jeg lidt for en sort hest, som jeg gerne ville have købt, men den blev desværre for dyr, fortæller Palle Dahl.

Ringo Toft

-Jeg havde Django Vestregård, der var opdrættet af John Westh, med til auktionen og den bød jeg også på. Jeg først 2.000 kroner og efter et stykke tid var der én, som bød 2.500, men så sagde jeg: ”Nu byder jeg 3.000 og så holder du kæft!” – og så fik jeg Django Vestregård med hjem igen.

-Django Vestregård var en lille bandit, men med en fantastisk kampvilje og den vandt jeg mange løb med. Det sjove ved den var, at når den havde startet en fire-fem gange på Bornholm, kunne den pludselig ikke finde rundt, og så måtte jeg have dem med en tur til København, inden den igen kunne starte på Bornholm.

-Elton Vestregård vandt også mange løb, men var egentlig dårligere end Django. Opdrætteren havde oprindeligt sendt den i træning hos Leif Løfgren som 2-års, men jockyerne kørte vist lidt om kap med den og så blev den blev ”banesur” og ville ikke slås, så jeg fik den billigt.

Palle Dahls sidste gode heste var Lesek Simoni, som han vandt otte løb med i 2006. Michael Dahl vandt endvidere 10 løb med Lesek Simoni, inden hesten blev solgt til Tyskland.

Tvunget til at stoppe
Palle Dahl kørte sit sidste travløb i et Old Boys-løb på Fyens Væddeløbsbane i 2010, hvor han også deltog i et tilsvarende løb på Bornholms Brand Park i anledning af banens 50-års jubilæum.

To år forinden – 10. oktober 2008 – deltog farverige Palle Dahl i sit sidste officielle travløb på Bornholm med hesten Mr Idea, der blev diskvaliceret for galop.

-I 2007 var vi en del (Palle Dahl, Jørgen Larsen, Evald Jensen m.fl.), som det år faldt for aldersgrænsen, der dengang var 70 år, men så brokkede vi os til DTC og aldersgrænsen blev hævet til 75 år, siger Palle Dahl.

-Jeg kørte til jeg var 71, så kom U.E.T. (den europæiske travsportsorganisation, red.) på banen og sagde, at det måtte vi ikke og man tog licensen fra os igen.

-Der var imidlertid en tysk amatørkusk, som også var faldet for aldersgrænsen, der klagede til Europa-Kommissionen. Han havde flycertifikat og kørekort, så hvorfor i alverden måtte han ikke også køre travløb? Han fik medhold, men der gik så vidt jeg husker fire år inden aldersgrænsen på de 75 år blev genindført, og så valgte jeg at stoppe på toppen!

-Jeg havde jo året før (2007) vundet bronze i DM for Amatører og var det sidste år jeg kørte med til Nordisk Mesterskab i Norge, hvor jeg fik en tredje- og en femteplads i de to første løb. I det sidste løb kom jeg ud med en hest, der ikke skulle have startet, så den blev diskvalificeret; det var lidt ærgerligt, men en sjov oplevelse alligevel at være med til NM.

Foto: Torben Ager

Handicap på 43
Årstiden er ikke til i øjeblikket, men ellers er Palle Dahl en ivrig golfspiller, omend han efter eget udsagn ikke er så skrap – endnu.

-Jeg har et handicap på 43, så det er ikke så imponerende, men vi hygger os gevaldigt og spiller golf et par gange om ugen når vejret er til det, siger Palle Dahl, som på trods af sin alder stadig er frisk og aktiv.

-Jeg cykler som regel også meget og spiller golf, men det har stået lidt på standby det sidste års efter jeg kørte galt under træningen ude i skoven for cirka halvandet år siden.

Uheldet skete da Palle skulle rette på solbrillerne, samtidig med at Brad Pitt rykkede kraftigt med hovedet og dermed rykkede linerne ud af hans hænder. Da Brad Pitt godt kan tage lidt fat, var linerne bundet sammen, og nu var det pludselig hesten, der bestemte, så Palle blev kastet ud af træningsvognen.

-Jeg fik lårbensbrud og det døjede jeg med i et års tid, men det går fremad nu, selvom jeg stadig skal passe på, siger Palle Dahl, som måtte sælge sine to travheste efter uheldet.

-Jeg har dog beholdt en halvpart i Brad Pitt, som jeg har sammen med Torben, men jeg træner altså ikke heste længere. Der er er lidt tomt i stalden når man kommer ud om morgenen, men så har jeg golfen – det er altid godt at have noget til at holde sig i gang.