Dansk Trav Derby 1898-1909

StandAndDeliver-Derby

Derbyfeberen kommer over travfolket den sidste weekend i august. Denne mærkelige blanding af ulidelig spænding og magisk forventning før årets clou, der griber os alle, selv når enhver form for spænding på forhånd synes bortelimineret af en totalt domineret favorit.

Af Kenn Erik Bech

Det er ikke kun de pågældende derbystarthestes ejere, familie, venner, kuske, trænere og staldfolk, der er lidt euforiske. Mange af os “passive” tilskuere føler på en eller anden måde også tæt impliceret. Publikum fra de forskellige baner holder med deres ”egne” heste og kuske. Men de udenlandsk ejede ekvipager i derbyet bliver behandlet fair af publikum.

Lige meget hvor store udenlandske verdensstjerner, der kommer til de andre store løb i Danmark, så er og bliver Dansk Trav Derby det største løb i Danmark for de fleste, både for traventusiaster og for dem der kun går til travløb få gange om året.

Fælles for alle derbydeltagerne er, at de er dansk opdrættede og registreret i Danmark.

Oprindelig var derbyets formål at udvikle traveravlen, og i mange år hed løbet Dansk Traver Derby, men det er for længst moderniseret til Dansk Trav Derby.

I travsportens barndom blev Dansk Trav Derby afviklet på sæsonens første løbsdag i begyndelsen af maj måned. For eksempel kørtes løbet i 1902 – da hoppen Eva blev derbyvinder med sin ejer, Peter “Eva” Jensen, i sulkyen – onsdag den 7. maj, og det var løbsdagens 2. løb.

Senere – i mellemkrigsårene – flyttedes derbyet til Grundlovsdag, 5. juni, men efter 2. Verdenskrig blev den anden søndag i juli permanent derbydag. Således var det indtil 1968, da derbyet for et enkelt år flyttedes helt frem til midten af september.

Fra og med 1969 køres Dansk Trav Derby den sidste søndag i august.

Fra Clara Greenlander til …
Her er derbyvindernes stolte galleri som et udpluk af forskellige oplysninger om mere end 100 års travderbyvindere i Danmark – og lidt om de forskellige årgange.

Der er begrænset plads, og det vil altid kunne diskuteres, hvilke oplysninger og navne der skal med. Rettelser modtages gerne.

I 1897 kørtes ”Kjøbenhavns Traver Derby”. Det blev vundet af den tyske Stutteri Franklinheims Gustell med afstamningen Jersey Thorne-Aase og kørt af tyske Eugen Treuherz. Tiden var 1.48,3/2925 meter – grunddistance 2900 meter – og førstepræmien var på 2.000 kr.

I denne artikel følger en gennemgang af de første 12 Derbyvindere (1898-1909). De kommende artikler omfatter herefter et årti ad gangen (1910-19, 1920-29 etc.).

God fornøjelse!


1898: Clara Greenlander
hoppe v/Greenlander-Claretta/Orange County

Kusk: Alfred Johnstone
Ejer & opdrætter: Auktionsholder Rasmus Nielsen.

Nr. 2: Melikoff/A. T. Bording.
Nr. 3: Aida/Anton Nielsen (Oksby)

Clara Greenlander født i Charlottenlund og vandt på 1.49,5/3150 meter med ”flyvende start” som det beskrives! Nummer to Melikoff startede fra 3050 meter og nummer tre Aida fra 2925 meter. Fem heste startede i derbyet i 1898.

Clara Greenlander fik en førstepræmie på 1.500 kroner og blev kørt af den farvede legendariske træner, Alfred Johnstone, der vandt mindst to kuskechampionater – “mindst” fordi kuskestatistik ikke blev ført før 1895.

Moderen til Clara var Claretta, f. 1883 i USA, indført til DK i 1894 med hendes eneste afkom Clara Greenlander i maven. Faderen, Greenlander, havde amerikansk travsports stamfader, Hambletonian 10, som morfar.

Clara Greenlander fik i en årrække et hoppeløb opkaldt efter sig, hvor de tre første i løbet blev klausuleret mod eksport.

En anden hest i denne 1894-årgang, som i alt bestod af otte indregistrerede heste, var hingsten Greenlander Boy efter amerikanerhoppen Lady Greenlander, og – ligesom Clara Greenlander – ejet af Rasmus Nielsen. Den ankom til Danmark som ufødt i sin moders mave. Greenlander Boy betegnes som en af de bedste travere i hele Europa, og den vandt overlegent det første danske klassiske løb nogensinde i Danmark, Dansk Opdrætningsløb i 1896. Greenlander Boy døde allerede som 4-åring, inden afholdelse af årets derby.

Greenlander Boy fik rekord 36,4 og dens afløser som Danmarks bedste indlænder blev Derbyvinderen i 1902, Eva.


1899: Consul Cook
v/E N Cook-Montana/Tempest

Kusk: Alfred Johnstone
Ejer & opdrætter: Auktionsholder Rasmus Nielsen.

Nr. 2: Aladdin (Joe May)

Nr. 3: Markus (Dan Keefe)

Consul Cook ejedes, ligesom den første travderbyvinder nogensinde, Clara Greenlander, af auktionsholder Rasmus Nielsen, Nørregade, København.

Rasmus Nielsen var hesteejerchampion i Lunden i 1895, hvor hans heste tilsammen vandt 4.587 kr. Samme Rasmus Nielsen fik dog en brat travderoute, da han efter derbyet blev udelukket for stedse fra Det Danske Travselskab i Charlottenlund – grunden hertil er ukendt.

Moderen til Consul Cook, Montana, blev indført til Danmark i 1894 med Consul Cook i maven. Montana blev også mor til vinderen af Opdrætningsløbet i 1901, Greenlander Boy II – eneste afkom efter den fine, føromtalte Greenlander Boy.

Consul Cook, der også var vinder af Opdrætningsløbet 1897, blev brugt en smule i avlen. Den var nummer to på hingstenes indtjeningslister i 1904 og 1905 efter den suveræne etter, Shadeland Lamott.


1900: Harriet A
v/Rex Americus-Bobolink/Bambino King

Kusk: Robert Grossmann
Ejer: F. Strauchmann, Berlin
Opdrætter: C. J. Hamlin, USA

Nr. 2: General Wrangel (Wilhelm Gregor)

INGEN tredjehest noteret. (Direktør O diskvalificeret).

HarrietA-1899

Der findes ingen bevarede fotos af de første danske Derbyvindere. I travsportens barndom fremstillede Det Danske Travselskab en række “ærespræmier” i form af en smuk træplade i ejernes farver. Denne er fra Harriet A’s sejr i Dansk Trav Kriterium 1899.

Lars Donatzky har undersøgt derbyet fra dette år: Det mindste derbyfelt nogensinde, kun tre heste deltog. De to foregående danske derbyvindere Clara Greenlander og Consul Cook var kommet til landet i moders liv, mens Harriet A. først blev importeret fem dage før deadline den 26. december 1896 sammen med sin mor Bobolink, der kun målte 146 cm. Hoppen havde folet ved Rex Americus tidligere på året i East Aurora i New York hos familien Hamlin, men blev altså indført ved juletid sammen med føllet. Ejeren var pseudonymet Mr. Pihls alias grosserer Hartvig fra København.

Vindertiden den langsomste nogensinde i Derbyets historie – 1.55,4. Men man skal være opmærksom på, at ingen dengang ønskede at køre for stærkt af risiko for fremtidig belastning i løbene, der gav tillæg efter bedste vinderrekord.

Lille Harriet A vandt alle tre klassiske løb som den første hest i dansk travsports historie. Det har kun tre heste senere præsteret: Aerolit, Emigrant og Okay Bee.

Efter kriteriesejren i Lunden i 1899 gik turen til Tyskland med starter på både Berlin Westend og Bahrenfeld-banen nær Hamborg, og inden sæsonen var omme, havde hun i 21 starter i det tyske vundet fem sejre og tre andenpladser til en samlet indtjening på 5.450 Reichsmark.

Derbystarten i 1900 var Harriet A’s eneste start i Danmark det år. I Berlin var hendes stjerne lidt nedadgående, men hun vandt dog to sejre i 18 starter og 2200 mark i sæsonen – og forbedrede den danske rekord til 1:35,4. Herefter gik Harriet A i tysk avl med første afkom, Harriet S, i 1903.

Den danske 1896-årgangen bestod af 13 heste.


1901: Lady Tom
v/Tom Jefferson-Siderite/Rosicrusian

Kusk: Joe May
Ejer: Martin Hansen
Opdrætter: Direktør Chr. Krøger.

Nr. 2: Miss Tazmoor (Lichtenfeld)

Nr. 3: Miss Jelly (Hans Chr. Silkowitz-Hansen)

Lady Tom, noteret som født på Landbohøjskolen, var ejet af datidens største hesteejer, bagermester Martin Hansen, der sad i Det Danske Travselskabs bestyrelse i 40 år og som i øvrigt var manden, der fik N.J. Koster til Danmark – i første omgang som privattræner.

Moderen, den sorte Siderite, var født i 1877. Faderen Tom Jefferson blev indført til Danmark i efteråret 1894 af Julius Høybye – hingsten var født i Canada i 1875. Hesten var således på daværende tidspunkt 19 år. Julius Høybye fik et enkelt afkom efter Tom Jefferson, Miss Jefferson (e. Bertha) født i 1896 samt netop Lady Tom, men har kun disse to afkom i Danmark og Tom Jeffersons videre skæbne kendes ikke.

Kusken Joe May var amerikaner og træner i Lunden, hvor han blev banens og dermed Danmarks første trænerchampion i 1895 med 17 sejre. I alt vandt han ni championater. May er registeret som vinder af 267 løb, men har vundet flere før 1895, hvor man begyndte at føre statistikker og udgav den første udgave af Traver-Kalenderen.


 

Eva-Derby

1902: Eva
v/Axtell C-Nano/ukendt Orloff-traver.

Ejer og kusk: Peter Jensen
Opdrætter: Proprietær C. Bay, Vildtbanegården, Tåstrup

Nr. 2: Mignon (Joseph Griess)

Nr. 3: Mira (A. T. Bording)

Årets derby kørtes onsdag d. 7. maj. Den store sortbrune jernlady Eva med ejer og kusk, amatøren H. Peter Jensen, var populær. Han vandt i alt 34 løb, heraf 20 med Eva.

Evas far Axtell C var en halv Frederiksborghingst, født i Hundige i 1888. Moderen gråskimlen Nano, født 1879 i Rusland og ejet af Det Danske Travselskabs første formand I. C. Tvede, var efter en ukendt russisk Orloff-traver. Nano (også benævnt Nana) startede i travløbene fra 1886 til hun var 18 år gammel i 1904 med en pause undervejs, hvor blev mor til Eva. Hun vandt bl. a. 2. løb den 27. april 1890 på Kjøbenhavns Traverbane på Lyngbyvej.

Eva vandt også løb på Lundens åbningsdag i 1891. Eva, der vandt i alt 29 sejre, startede som regel to gange hver løbsdag og med sejr til følge. På Derbydagen arbejdede den om formiddagen i marken som arbejdshest, hvorefter den blev spændt for en vogn og traskede ind til Charlottenlund. Også dengang var det ikke den rene leg at være travhest på toppen! Eva vandt også Kriteriet med Louis Nielsen. Flere oplysninger om derbyvinder Eva i Det Danske Travselskabs 100 års jubilæumsbog “Gå med i Lunden” (1991).


1903: Phønix
v/Shadeland Lamott-Nette Day/Kaiser

Kusk: Carl Walker
Ejer: Sir Charles
Opdrætter: Hotelejer C. Neiendam

Nr. 2: Jean Strider (Louis Nielsen)

Nr. 3: Jordan (A. M. Foldstad)

Faderen til Phønix var den amerikanske skønhedsåbenbaring Shadeland Lamott, der i 1897 kom til Danmark via Tyskland. Det var Det Danske Travselskab, der sørgede for dette i et forsøg på en koncentreret forædling af en dansk national travhest. Shadeland Lamott blev byttet af DTS med selskabets første erhvervelse, den hvide Orloff-traver Prisrack. Samme Shadeland Lamott fik fineste præmie ved dyrskuet år 1900 i Odense og blev Danmarks første rigtige avlshingstestjerne. Den fik i alt 308 afkom og var i perioden 1901-08 den klart førende faderhingst.

Moderen til 1903-derbyvinderen Phønix, sorte Nette Day, var indført fra USA.

Vinderkusken, tyske Carl Walker, blev i 1905 udelukket fra alle baner pga. uregelmæssigheder med hesteattester.


1904: Allart
v/Antiago-Lebedka/Bradalett III

Kusk: Robert Uhlig
Ejer: M. Madsen
Opdrætter: Fyrst G. Stourdza, Rumænien

Nr. 2: Shadeland Girl (J. Kalizan)

Nr. 3: Mina (P. Duckert)

Allart født i Rumænien, men indført i fødselsåret med moderen, den russiske hoppe Lebedka. Far var amerikanerhingsten Antiago.

Dette Derby blev kørt i to afdelinger og årets Derbyvinder blev den hest, der præsterede den hurtigste tid.

De formodet seks dårligste heste (dårligste rekorder) startede i 1. afdeling, hvor Peder Russell vandt på en samlet tid på 5.34,7 (1.51,6), mens 2. afdeling – også med seks heste – gav sejr til Allart på 5.16 (1,45,3), 1/10 sekund foran Shadeland Girl.

Afdelingsvinderen Peder Russel blev kun samlet nummer seks.

Førstepræmien var på 2.000 kr.


1905: Elinor
v/Pontential-Missie/ Lambertus

Kusk: Robert Uhlig
Ejer: Julius Høybye
Opdrætter: Willads Olsen, Vintappergården, Kgs. Lyngby

Nr. 2: Edward (Franz Smrcka)

Nr. 3: Atlante Vera (Robert Trautvetter)

Elinor var ejet af Julius Høybye, der senere vandt tre Derbysejre som opdrætter. Ham kan man i øvrigt læse historien om her på Travsportshistorie.dk: KLIK HER

Elinor kom til Danmark i 1901 fra USA sammen med sin røde mor, Missie, der var i fol med Refero – dette føl blev til næste års derbyvinder Miss Refero!

Missie kom til Danmark takket været Amerika-eksperten Julius Pajoncek, der havde fået en bestilling af Det Danske Travselskab på fem følhopper fra ”over there”. En af dem var altså Missie.

Elinor vandt også Kriteriet og blev årets mest vindende hest i årene 1904, 1905 og 1908. Hun blev sin tids betydeligste hest i hurtigklassen.

Anden derbysejr i træk til polakken Uhlig, der havde stor succes i disse år. Både i 1903 og 1904 vandt han også Dansk Trav Kriterium med hhv. Guy Greenlander og Elinor.


1906: Miss Refero
v/Refero-Missie/ Lambertus

Ejer & kusk: Julius Pajoncek (Mr. King)
Opdrætter: Forpagter Willads Olsen, Kgs. Lyngby

Nr. 2: Miss Cresceus (Franz Smrcka)

Nr. 3: General Cook (Robert Trautwetter)

Sidste Derby, hvor der i proportionerne opereredes med tillæg. Den sorte hoppe Miss Refero vandt ligesom sin storesøster, Elinor, også Kriteriet.

Faderen Refero blev i 1904 hentet til Danmark i Hamburg af Det Danske Travselskabs sekretær Hugo Jørgensen for 2.500 dollars, Hingsten blev mest den vindende faderhingst 1909-11 og far til endnu en Derbyvinder, The Sovereign i 1910.

Miss Refero var født hos Willads Olsen, Vintappergården i Kongens Lyngby. Siden solgtes den til hesteimportør og travtræner Julius Pajoncek. I 1912 satte Miss Refero ny indlænderekord med tiden 1.28,3. Hverken den eller søster Elinor fik afkom af betydning.


1907: Dagmar Lamott
v/Shadeland Lamott-Lottie M/Amber G

Kusk: Robert Trautwetter
Ejer & Opdrætter: Kjøbmand L. Olsen, Frederiksberg

Nr. 2: Kaja B (Robert Uhlig)

Nr. 3: Miss Alentell (de Witt)

Derbyet kørtes i to afdelinger. De fire første i løbet var fra anden afdeling. 1. afdeling vundet af Fatima (Bülow) i tiden 5:18,9 mod Dagmar Lamotts 5:10.

Dagmar Lamott var en stor rødskimlet hoppe på 167 cm, der som 8-årig blev den første hest, den dengang ukendte Holger Fischmann vandt med som selvstændig træner.

Dagmar Lamott gjorde sig godt i tospandsløbene sammen med en anden derbyvinder, Eva! Derbyvinderens kusk, Trautwetter, var født 1866 i Brandenburg i Tyskland og var en af de utallige travtrænere fra udlandet, der slog sig ned i København. Dem kan man i øvrigt læse meget mere om i artiklen “Spredte minder fra en svunden tid”: KLIK HER

Dette år vinder Det Danske Travselskab 180.000 kroner i Klasselotteriet og bruger en del af pengene på at importere amerikanske heste.


1908: Tapper
v/Jordan-Secunda/ Poloter.

Kusk: Frantz Smrcka
Ejer: B. Olander, Malmø (Mr Fogg)
Opdrætter:Nils Brække, Drammen, Norge.

Nr 2: Else Libertine/Joe May

Nr. 3: Tramp Girl/Julius Pajoncek

Derbyet kørtes ved sæsonpremieren 26. april, hvor der mellem løbene var snestorm!

1. afd. af Derbyet vandtes af Joe May med Axel i 1.44,8 – 2. afd. af Tapper og Franz Smrcka. Fem heste startede i derbyets 1.afd., og seks heste i 2. afd. De fem hurtigste tog præmierne. Tapper var 12 sekunder hurtigere end Axel (5:14,5 mod 5:02,4), som måtte nøjes med femtepræmie, mens Tapper fik førstepladsen og 2.700 kroner i tiden 1.40,8.

Tapper blev den første danskfødte 1:30 traver – ejet af Mr. Fogg alias med den svenske bygmester B. Olander, som inden sæsonens begyndelse havde lejet hele den norske storhesteejer Niels Brækkes stald.

Moderen til Tapper var den russiske Orloff-hoppe Secunda, en fantastisk avlshoppe, der foruden Tapper blev mor Derbyvinderen i 1912, Saturn, samt til Pelle, far til en anden derbyvinder, Edelweiss. Faderen til Tapper, Jordan, havde kun pasgængerrekord.

Derbyvinderkusken Smrcka var, sammen med Joe May, den tids to store duellanter i Charlottenlund. Smrcka dampede altid på store cigarer, ligesom senere kendte Sofus Sørensen gjorde, men Sofus var jo også lærling hos Smrcka (KLIK HER).

I 1904-årgangen gjorde bl. a. Dreamer Boy det godt med 20 sejre og en indtjening på fine 43.487,50 kr.


1909: Ingolf
v/Jay McGregor-Grattanlight/ Grattan Boy

Kusk: Joe May
Ejer: Brdr. Mauritzen
Opdrætter: W. L. Spears, USA

Nr. 2: Ilka Ashbow (Joseph Griess)

Nr. 3: Ingomar (Robert Stolle)

Ingolf født i Lexington, USA – moderen Grattanlight var en af de seks hopper, der kom til København med Amerika-damperen i december måned 1905. Det var igen Julius Pajoncek, denne gang sammen med dyrlæge H. P. Nielsen, som var rejst til USA.

På en efterfølgende auktion blev Ingolfs mor Gratttanlight den dyreste, købt af Brdr. Mauritzen, der vandt derby igen i 1911 med Excelsior. Faderen til Ingolf, Jay McGregor, blev siden hen solgt til Rusland fra USA.

Derbyvinder Ingolf købtes af Det Danske Travselskab til brug i avlen.


Kilder:

”Muntre erindringer fra 63 derby´er 1912-1975″ af Otto “Quickly” Nielsen – offentliggjort i Væddeløbsbladet nr. 44 d. 27.8.1975 – samt artikler af Otto Donatzky i bl.a. Væddeløbsbladet nr. 54 d. 17.8.1972.
Desuden masser af derbystof m.m. i Væddeløbsbladet, Trav Jul, Trav-Tidende, Årsrevyer, travprogrammer og dagblade, herunder oplysninger fra DTC’s Stambøger samt artikler skrevet af bl.a. Lars Donatzky, Karsten Bønsdorf, Klaus Koch, Teit Rasmussen, Aage Hansen, Knud Lillegård, Carsten Bundgaard og Henrik Berg