Karsten Andersen
Portræt af Karsten Andersen (1940-92) – et stort kusketalent og mangeårig trænerchampion i Skive.
Karsten Andersen blev selvstændig træner i Skive i 1970, hvor han allerede det første år sikrede sig trænerchampionatet. Det blev til i alt syv championater i træk (1970-76).
Et andet højdepunkt var, da han vandt Dansk Hoppe Derby i 1981 med Dolly Dirt, men der var flere højdepunkter i de 20 år Karsten Andersen var travtræner.
Masser af heste
Karsten Andersen startede først i travet som amatørkusk. Både faderen Martin Andersen og broderen Marinus Andersen var på det tidspunkt i fuld gang som travkuske med familiens heste under staldnavnet Stald Ømark.
I Karsten Andersens barndomshjem var der masser af heste. Karsten Andersens søster Henny Charlin Andersen, der i dag bor tæt ved travbanen på Birkemosegård, som hun har sammen med Karsten Andersens søn, den kendte amatørkusk Peter Ømark Andersen, fortæller:
-Vores barndomshjem var en stor gård i Kvorning mellem Randers og Viborg. Min far var en dygtig dragonrytter, så der blev den store hesteinteresse lagt, siger Henny Charlin Andersen.
-Vi var tre søskende, hvor Marinus var den ældste og Karsten den yngste. Mine brødre fik lov til at køre og ride med hestene, men det synes min mor ikke, jeg skulle, for jeg var en lille svag en. Men det mente min far, jeg skulle have lov til, og vi snød min mor, så jeg fik endelig lov til at ride på en lille travhoppe, mindes Henny Charlin Andersen.
Masser af sejre til Andersen-familien
I 1963 kom den første sejr for Karsten Andersen med hesten Captajn Lincoln. I alt blev det til tre sejre i hele 82 starter i hans debutsæson som kusk.
I de år var der god gang i sejrene for Ømark-dynastiet, ligesom der også blev opdrættet travheste på gården i Kvorning.
Både far Martin og bror Marinus vandt mange sejre. For eksempel vandt Marinus Andersen i 1966 fine 15 sejre i sine 127 starter.
Der var sejre på Skive Trav, men de fleste sejre i de år til familien blev vundet i Århus, hvor både faderen og broderen kørte meget. Det var med heste som Absolut Bingen, Garant II, Hero og Britta Bingen. Særlig Britta Bingen var en af dem, Karsten Andersen selv vandt en del løb med i Århus, ofte med store tillæg.
Både i 1964 og 1965 blev det til seks sejre for amatørkusken Karsten Andersen, men som i 1966 fik jockeylicens. Karsten Andersen var nu begyndt som staldmand og jockey hos træner Jørgen Hill på Jysk Væddeløbsbane i Århus. I årene forinden havde han arbejdet på landet hos den kendte travmand Henry Laursen, Ingerslevgård.
Grand Prix-vinder som jockey
Karsten Andersen begyndte således hos træner Jørgen Hill i Århus i slutningen af 1965. Hill havde tidligere været træner i Skive.
-Bedre læremester kunne jeg ikke få. Han var ikke kun en dygtig træner, men samtidig også et dejligt menneske at arbejde for, udtalte Karsten Andersen senere om sine år som staldmand og jockey i Århus.
Her fik Karsten Andersen mange gode køreture, Jørgen Hill var ikke fedtet med at uddelegere starter med staldens heste. Karsten Andersen vandt sejre, hvor hans principal var i det slagne felt. Et eksempel var i banens første to-årsløb i 1965, hvor Karsten Andersen vandt med superhoppen Jaqueline Axworthy foran Jørgen Hill, der kørte den senere derbyvinder If Klokkedal.
Den klart største sejr var i Jysk 3-års Grand Prix i Århus i 1967, hvor Hill selv havde valgt at køre Keith, mens Karsten Andersen kørte King Axworthy. Der var dog styrt undervejs og her var blandt andet Hill impliceret, så uheldig var sejren ikke for King Axworthy. I alt vandt Karsten Andersen 35 sejre som jockey.
Selvstændig træner
Den 1. januar 1970 startede Karsten Andersen, samtidig med Leif Olsen, som selvstændig træner på Skive-banen, og han vandt trænernes kuskechampionat allerede det første år.
I de følgende seks sæsoner forsatte Karsten Andersen med at vinde dette championat i Skive, indtil Steen Juul overtog det.
Af gode heste de første år i stalden hos Karsten Andersen kan nævnes Milvin Højbjerg og ikke mindst Nick Scott, der senere også gjorde det flot i Sverige.
De følgende år kom der forsat masser af gode sejrsheste. Det var navne som Neumann, Nattergalen, Rhett Hanover og ikke mindst Pondus Hanover, der f. eks. i 1971 vandt 13 årssejre. Samme Pondus Hanover blev i 1973 kåret som Årets Hest i Skive, men blev vel egentlig mest kendt, da den nogle år senere besejrede selveste Tarok. På det tidspunkt var Pondus Hanover dog skiftet til Steen Juul.
I 1974 begyndte en af Karsten Andersens helt store stjerner, Scott, at rulle sig ud. Endvidere var der i 1974 en så god hest som Royal Viking, som Karsten Andersen startede med i Derbyet.
Mange brækkede lemmer
I 1975 skete det første af en række uheld for Karsten Andersen. I Travjul for dette år lyder det således:
”Karsten Andersen er lige så suveræn, som han har været de første fem sæsoner som træner, og det til trods for, at han på derbydagen var impliceret i et massestyrt, der sendte ham på sygelisten med venstre arm og håndled brækket og han blev først køreklar omkring juletid”
Uheldet skete i et meget omtalt styrt på derbydagen i Charlottenlund, hvor Karsten Andersen kørte sin stjerne Scott.
Netop med den lille seje Scott vandt Karsten Andersen i 1976 storløbet Provinsmesterskabet, der blev afholdt i Billund. Med Scott blev det til flere andre store triumfer og fine sejre især på andre baner, da Scott ikke fandt sig godt til rette på hjemmebanen i Skive.
I de år kom også de mange gode Reerstrup-heste frem, og hvor Karsten Andersen bl.a. havde stor succes med heste som Sussi Reerstrup og bestemt også Thomas Reerstrup, der blev femte i sit Derby.
Uheldene fortsætter
Der er nævnt Karsten Andersens brækkede arm på derbydagen i 1975, og nogle år senere kom der atter et uheld. Her var der en hest, der knuste Karsten Andersens knæ, hvilket indebar en meget lang pause.
Flere mente efter dette uheld, at Karsten Andersen havde kørt sit sidste travløb. Også fordi han i den mellemliggende periode havde haft endnu en brækket arm og et brækket ben, og fået trykket flere ribben!
Men Karsten Andersen var efterhånden blevet hærdet og en sej person, der ikke gav op.
-Jeg har da aldrig brækket højre ben, lød det galgenhumoristisk fra Karsten Andersen.
Det var også gode år for ham i halvfjerdserne med de mange championater. Sejrene lå på omkring 50 sejre, flest i 1976 med 60 årssejre. Desuden blev Karsten Andersen også kendt som en god catchdriver, og gjorde det specielt godt i flere trænermatcher.
Som jockey i stalden fik Karsten Andersen i 1974 en ung John Friis.
GRØN ENERGI FRA MODSTRØM? KLIK HER FOR ET GODT TILBUD!
Tronskifte
Steen Juul overtog ”trænertronen” i Skive i 1977, men selv om det ikke blev til flere championater kom der stadig gode sejrsheste fra Andersens gode kørehånd. Her kan nævnes Bettehønen, Ulf Bogø, Hamour, talentet Candy Nichols, Handy Nichols og Annichols.
Steen Juul, den unge fremstormede komet, var kollega, men også en hård konkurrent til Karsten Andersen. De to havde mange dueller i løbene. Steen Juul satte sig solidt på tronen fra 1977, og der sad han suverænt til afrejsen til Charlottenlund efter 1983-sæsonen.
Men Karsten Andersen holdt sin andenplads på trænerlisten i Skive. Steen Juul var stukket af med over 100 årssejre, og f. eks. vandt ”Juulemanden” i 1980 intet mindre 216 årssejre, ny rekord for en landschampion.
-Efter mit første faste job i travsporten hos Viktor Borregård i Skive, kom jeg til Jørgen Hill i Århus. Her var Karsten Andersen jo førstejockey, siger Steen Juul.
-Jeg synes, Karsten var en superkusk, og han havde en rigtig god kørehånd. I sin soldatertid kørte Steen Juul heste for Karsten Andersen, da denne havde etableret sig som træner i Skive.
Senere blev de trænerkollegaer men selvfølgelig også lidt konkurrenter i Skive, og de havde da også hver deres hold tilhængere i en periode.
-Godt nok var vi konkurrenter, men personligt havde jeg stor respekt for Karsten Andersen, og jeg kunne godt lide ham, lyder det fra Steen Juul.
Sejr i Hoppederbyet
Men Karsten Andersen var stadig fremme i løbene. For eksempel blev 1981 blev en fantastisk sæson for Skive-træneren.
Med den skønne hoppe Dolly Dirt vandt Karsten Andersen det første hoppederby, der nogensinde er blevet kørt. Parret førte fra start til mål.
-Det var min ”skyld”, griner Steen Juul her næsten 40 år senere.
Han havde i samme årgang Dilli Hanover, årgangens bedste hoppe over sprinterdistancen. Men hun var ikke bedste ven med derbydistancens 3000 meter, og Steen Juul havde gerne foretrukket at starte i Hoppe Derbyet i stedet for i selve Derbyet. Men i stedet vandt så en anden Skive-superhoppe i D-årgangens Derby, Jørn Laursen med Duvil.
På hjemmebanen gik det også godt for Karsten Andersen i 1981, og Steen Juul fik kamp til stregen om championatstitlen. I alt blev det til flotte 78 årssejre til Karsten Andersen.
Uheld påny
I 1984 skete der på ny et uheld for Karsten Andersen. I et fatalt styrt brækkede han et ben, og det var desværre med mange brud, så det tog tid, og det blev næsten til et års pause. Men der var kollegial opbakning i den svære tid. Det nævnes bl.a., at Birger Jørgensen kørte Karstens heste uden at forlange en krone for det, kald det sammenhold!
Midt i sæson 1985 kunne Karsten Andersen begynde at køre løb igen, og det blev trods alt til 18 sejre i 159 starter. De følgende sæsoner gav mange starter, men knap så mange sejre.
I 1987 blev det 18 sejre i 273 starter, og trænerhvervet var tilsyneladende på det tidspunkt ikke den store økonomisk gevinst for Karsten Andersen. Karsten Andersen fremhævede i hvert fald selv i en artikel i 1987, at familien kun klarede sig godt økonomisk, fordi hans daværende hustru havde et godt job, og derfor kunne familien bo i et stort hus, fem minutter fra travbanen. Hustruen havde bilen på arbejde, mens Karsten Andersen kørte rundt på sin velkendte knallert, lød forklaringen fra Skive-træneren.
Karsten Andersens to sønner, Jørgen og Peter, hjalp på daværende tidspunkt til i stalden, der ellers var uden ansatte. Allerede da havde Jørgen Andersen fået amatørlicens og vundet med bl.a. Flying Scott.
I 1988 blev det dog til acceptable 30 sejre i 278 starter, mens der i 1989 var 17 sejre i 258 starter til Karsten Andersen.
Men i1990 stoppede han helt som træner midt i sæsonen efter en enkelt sejr i 77 starter. Han fik arbejde hos Familien Knudsen, Brugtjernslageret, der jo få år senere havde en af Danmarks bedste heste, derbyvinderen Atom Tess. Dette arbejde var Karsten Andersen meget glad for.
-Karsten var meget omhyggelig og pligtopfyldende i de to år, han var hos os, inden han døde. En rigtig behagelig mand, der ikke lod sine egne problemer påvirke sit arbejde hos os, siger Emma Knudsen i dag. På det tidspunkt var der mange heste hos dem, og Karsten Andersen trænede dem alle.
Nyeste artikler på Travsportshistorie.dk
- Karsten Andersen
- Henrik Mylner
- Leiff Ingdam
- Oftest sejrende heste
- Banerekorder på Lunden
- Kvindelige kuske og ryttere i dansk travsport
- Denne dag i travhistorien: Skovbo-banens åbning
- Stutteri Bøgeskov
- Velkommen til Laughing Stock
- Hvor blev de af? – Kirsten Sursænke
Minder – Jørn Laursen
I en del år havde Jørn Laursen og Karsten Andersen stald ved siden af hinanden, og derfor er det naturligt også at spørge Jørn Laursen, om han vil bidrage til historien om Karsten Andersen.
-Efter min mening var Karsten Andersen et af de største kusketalenter jeg har mødt, lyder de store ord fra Jørn Laursen. En gudsbenådet kusk, simpelthen.
-Vi delte stald ved siden af hinanden i samme bygning, og selv om vi overhovedet ikke kom sammen privat, føler jeg, at jeg har et godt kendskab til Karsten. Vi var tætte som trænerkollegaer.
-Karsten havde også sine skyggesider, og var ofte hudløs ærlig og bevist om det. Vi tog mangen kop kaffe inde i mit kontor, og hvor vi fik mange tætte snakke, lyder det fra Jørn Laursen.
-Han var en fin og god fyr, og vi havde også mange hyggelige ture, når vi skulle ud og køre på de andre baner.
Jørn Laursen mindes også det første hoppederby, der blev kørt i Danmark, hvor Karsten Andersen som bekendt vandt med Dolly Dirt. Jørn Laursen kørte den hidsige Tarok-søster Domi, og kørte faktisk op i Karsten Andersen, men der skete heldigvis intet med ham, til gengæld styrtede Domi. Jørn Laursen fik jo så hurtigt plaster på såret efter den oplevelse ved at vinde selv derbyet med Duvil!
-Karsten Andersen havde sine slemme uheld med brækkede ben og ødelagt knæ, og ligesom med mit uheld en del år senere, blev det aldrig rigtig bearbejdet i tiden efter. Det synes jeg, man kunne mærke hos Karsten, ligesom jeg også selv havde uheldet siddende psykisk i kroppen i lang tid bagefter, slutter Jørn Laursen.
Minder – John Friis
I 1974 blev John Friis ansat hos Karsten Andersen. Forinden havde han været en lille periode efter afslutningen af folkeskolen hos Viktor Borregård og også en periode i København hos træner Hans Andersen.
-Der var ingen problemer i at arbejde hos Karsten Andersen, og han var god til at lære fra sig, siger John Friis om tiden hos Skive-banens førende træner. De nærmeste konkurrenter på banen på det tidspunkt var ikke de andre trænere, men mere de store amatørstalde, først og fremmest selvfølgelig Stald Kima, og også stalde som Stald Tempo.
-Karsten havde gode heste i de år, men jeg fik lov til meget, da jeg kom til hans trænerstald. Både at køre dem hurtig og også få lov til at køre løb, fortæller John Friis.
-Han var god til at få fart på hestene, men han gav dem også de fornødne pauser, så de bevarede humøret. Dengang brugte vi ikke en dyrlæge så meget, som vi gør i dag, men Karsten var ofte i stand til at se, hvornår der skulle drosles lidt ned, inden hestene blev decideret skadet, slutter John Friis. Han var hos Karsten Andersen et par år, inden han kom over til Steen Juul. John Friis fik selv trænerlicens i 1982.
Familien
Karsten Andersens søn Peter Ø. Andersen har forsat gang i en fin karriere som kusk i travsporten. Han har også haft et professionelt virke i sporten, og var ansat i sin tid i stalden hos træner Seppo Kukkonen.
Karsten Andersen bror Marinus Andersen har for ikke så længe siden solgt den gamle familiegård og bor i dag i Ørum.
Karsten Andersens søster Henny Charlin Andersen har også været med i sporten i mange år, og prøvet de fleste af sportens facetter. Henny var ansat i ni år på travkontoret i Skive. Dengang kørte man flere sekretærmatcher i Skive, Aalborg og Aarhus, og Henny Charlin Andersen har en fin statistik i disse løb med to sejre og en tredjeplads i tre starter.
En af de bedste heste opdrættet af Henny Charlin Andersen har været Big Casting efter hendes amerikanerhoppe First Casting. Big Casting vandt 25 sejre, fik rekord 13,0a og næsten en mio. kr. i indtjening. Flere af sejrene var med Karsten Andersens søn Peter Ø. Andersen som kusk.
Aktuel i øjeblikket er Big Flirt med fem sejre i 10 starter. Spændende unghest er Guardian, opdrættet af Henny og nevø Peter Ø. Andersen, og faldet efter Marco Di Jesolo (IT) og Super Grace. Dermed er den oldebarn af First Casting (US).
Henny Charlin Andersen, 80 år gammel, har stadig god gang i forskellige aktiviteter foruden travsporten – trods svækket syn og et par blodpropper.
-Man skal jo lave noget, ellers sygner man hen, lyder det friskt i telefonen fra Skive. Henny Charlin Andersen er stadig aktiv sin enkeltmandsvirksomhed Charlin med bl.a. håranalyse.
Henny har tilgivet ham
Henny havde et godt forhold til sin bror, og er stadig berørt, når hun fortæller om ham.
I de tider var der et godt sammenhold blandt en travbanes trænere, både på godt og ondt kan man nok med en vis ret sige. Der var altid tid til lidt festlig sammenkomst, og det var jo ikke udelukkende saftevand, der blev nedsvælget her.
Karsten Andersen havde nogle svære år til sidst i sit liv med store udfordringer, og da han fik konstateret en alvorlig livstruende sygdom, valgte Karsten Andersen selv at slukke livets lys. Det var i 1992.
-Jeg forstår stadig ikke, at han gjorde det, men jeg har for længst tilgivet ham, siger Henny Charlin Andersen i dag.
Karsten Andersen fik i sit første ægteskab to sønner. Peter Ømark Andersen, født 1970, og Jørgen, født 1967. Jørgen døde som ung af slerose. Også Karstens første hustru døde. I sit andet ægteskab blev Karsten Andersen far til Christian, f. 1977 og Marie, f.1979.
Karsten Andersen vandt totalt 865 sejre i sin kuskekarriere.
Artikelsponsor (KLIK på logo)