Hesteejer i 60 år

Travsportshistorie.dk tegner et miniportrt af fhv. amatørkusk og hesteejer, Willy Nielsen.

Så for at bøde lidt på det tog vi i stedet en snak, om dengang han startede i sporten.

Med andre ord en lille tur “Down Memory Lane” i travland.

Og der er nok at tage fat på, når man som Willy Nielsen har været hesteejer i næsten 60 år, så det her er kun et udpluk af minder, der hele tiden dukkede op.

I alle de år der er gået siden Willy Nielsen start i travsporten i 1962, og oven i købet med en sejr ved sin første køretur, har hans heste været i professionel træning.

Det fortæller 78-årige Willy Nielsen i telefonen fra sit og hustruens hjem i Hørsholm.

I mange år har Willy Nielsen været et stort aktiv på ponybanen i Kvistgaard.

Willy Nielsen kommer fra en stor familie i Odense, og rendte som knægt hos træner Andy Kierstein og hans travinteresserede kone Anni Kierstein på Odense-banen.

Så skete der det, at Willy Nielsen blev sendt til Sjælland, hvor han kom i privat tjenerlære som ganske ung hos en skibsreder i Rungsted.

Lige overfor – på Strandvejen ved Rungsted Havn – lå et ishus og her mødte han sin kommende hustru Jessie.

Jessie og lillesøster Jette var døtre af Usserød-bryggeren Johannes Nielsen og hustru Eva, der ved siden af bryggeriarbejdet om sommeren også drev omtalte ishus.

Svigerforældrene kom oprindeligt fra landbruget med heste – de var begge travinteresserede og Johannes Nielsen havde amatørlicens.

Lidt længere fremme i tiden havde han bl.a. en god hest som Power Garbo hos træner Walther Kaiser-Hansen, hvor Torben Fischer jo var førstejockey.

Og til ham blev deres anden datter Jette – bedre kendt under kælenavnet Putte – så hurtigt ”afsat”.

I øvrigt overtog Torben Fischer sin svigerfars hesteejer- og amatørkuskefarver som sin velkendte løbsdragt.

-Og Jessie er jeg jo heldigvis stadigvæk gift med, lyder det lunt fra Willy Nielsen.

Willy Nielsen på æresrunde med Derry efter sejr på Lunden i 1967

Willys første træner
Willy Nielsens første træner var Dan Jensen – formentlig et ukendt trænernavn for de fleste i dag – nok fordi hans svigerfar på det tidspunkt havde heste i træning hos den københavnske træner.

-Min første køretur efter jeg havde fået licens var med Ulf’s Pride, og det blev til sejr med det samme, siger Willy Nielsen.

Ulf’s Pride var netop ejet af hans svigerfar.

-Man var jo ung og højt oppe dengang efter den start som travkusk, men Dan Jensen var virkelig god til at finde løb til sine ældre heste, og jeg fik lov til at køre en del af dem i amatørløbene.

Willy Nielsen nævner, at Dan Jensen var speciel dygtig til de lidt ældre heste. Willy Nielsen var hos Dan Jensen i cirka 10-11 år, men så kom den ulyksalige travkrig mellem travbanerne i Charlottenlund og Amager, og her valgte Dan Jensen Amager.

-Vi boede jo allerede dengang i Hørsholm og når jeg skulle ud til hestene på Amager, passerede jeg forbi Lunden. Det syntes Dan Jensen var for galt og foreslog, at jeg bare skulle flytte min heste til Lunden og en træner dér.


Artikelsponsor (klik på banner):


Et fint træk af Dan Jensen, der i øvrigt snart efter stoppede som træner, og i stedet fik en pølsevogn. Her stod han bl.a. inde på Rådhuspladsen.

Dan Jensen vandt i sin relativt korte trænerkarriere 153 sejre.

Kenneth og Willy Nielsen

De mindre trænere
Willy Nielsen har altid trivedes bedst hos mindre trænere og har været meget trofast på det punkt.

Den næste træner som Willy Nielsen fik heste i træning hos var Harry Carstensen, hvis forældre boede i Hørsholm i nærheden af familien Nielsen.

-Jeg har altid støttet de såkaldt mindre trænere, siger Willy Nielsen, der efter tiden hos Carstensen kom til Henry Olsen, Helge Rasmussen, Ebbe Hansen og Steen Just. Han flyttede fra de forskellige, da de måtte lukke stalddøren i deres professionelle travtrænervirke.

-Min søn (travtræner Kenneth Nielsen, red.) siger da også, at han er glad for, at jeg ikke længere er hesteejer hos ham!

Willy Nielsen med Odin Lunø, som han fejrede mange triumfer med.

Odin Lunø vandt mest
De sidste heste som Willy Nielsen har været involveret i har selvfølgelig været i træning hos sønnen Kenneth Nielsen, og en af de sidste, Travis, er netop blev solgt til Norge.

Der har været mange gode heste igennem årene, som Willy Nielsen har ejet og også vundet løb med.

Går vi tilbage i tiden var en hest som Styrmand Junior et stort navn. Der var også heste som Derry, Arion’s Pride og Trois Bieres.

-Vi havde jo dengang nogle løb, der hed Salgsløb, og her kunne vi købe en af hestene på startlisten søndag formiddag, og så få lov til at køre dem i løbet om eftermiddagen, erindrer Willy Nielsen.

-Det var rigtigt sjovt og specielt, og faktisk kunne man være ejer eller sælge de samme heste weekend efter weekend i disse salgsløb!

Odin Lunø vandt bl.a. “Det Danske Travselskabs 100-års fødselsdagløb” (1991) med Helge Rasmussen i sulkyen

År efter år vandt Willy Nielsen løb på Lunden og især en hest som Odin Lunø blev der stablet sejre med.

Odin Lunø fik et godt og langt otium, og døde først da den var 27-28 år gammel.

Nævnes skal også heste som Orakel, Texas Jack, Loke the Great, Lykkeprins II, Fyrst Safari, Bento A, H H Kærhave og Master Newport.

Et stort talent var den røde hoppe Vera hos træner Henry Olsen, der fik føllet Frosty, som Willy Nielsen selv stod som opdrætter af. Den var en overgang i træning på Odense-banen hos Poul Stripp, men det blev aldrig til det helt store.

Travsporten bliver stadig fulgt nøje, specielt på Lunden, og især selvfølgelig når søn og svigerdatter, Kenneth Nielsen og Ann Dorthe Jørgensen, starter.