Hans Bagge
Hans Bagge huskes af mange som manden bag Bister T, der som 4-års vandt stort set alt undtagen Derbyet, men den humørfyldte og populære Lunden-træner havde også succes med mange andre heste og var samtidig en engageret opdrætter.
“Lundens populæreste træner, elsket af alle for sit glade humør og sin rammende replik”.
Citatet stammer Lundens baneprogram i februar 1981 – og dén beskrivelse kunne ikke passe bedre på Hans Bagge, som altid var god for en frisk bemærkning og det naturlige samlingspunkt sammen med kollegaer som Ejvind Schnell og Børge Grandahl.
Forfatteren til denne artikel har haft fornøjelsen at kende de to sidstnævnte, som kunne fortælle mange sjove historier fra de go’e gamle dage – ikke mindst når de sammen eller hver for sig mødte Fredi Sølberg i Vægten på Lunden.
Dem som husker Hans Bagge (1926-87) kan også nikke genkendende til signaturen Fleets karakteristik i Væddeløbsbladet for mange år siden:
“Hvordan karakteriseres humoristen Hans Bagge? Han skal opleves. Ord dækker det ikke. Han er original som en Storm P. Spontant formulerer han omgående alle hændelser. Ingen har et så morsomt syn som Bagge efter et kikset løb, ingen så lys en glæde efter en sejr, og ingen udtrykker det med så mange rammende sproglige nydannelser. Godt han ikke blev i Amerika!”
John Bjørklund fra BT fulgte op og beskrev Hans Bagge “… med et korpus der minder mere om Perry Knudsen – håret stritter lige i vejret, så man fornemmer at det ikke har set en kam i dagevis. Man føler sig altid i godt selskab sammen med Bagge.”
-Sådan VAR min far bare – også uden for travbanen, og for mig, som delte hans store interesse for travsporten, var han en rigtig god far, siger Hans Bagges datter, Merete Bagge (55).
-Han samlede altid mange folk omkring sig. Han var jo aldrig nogen stor træner, men drev alligevel en jævnt god forretning og havde altid gode, stabile hesteejere. Han var en mand, man lyttede til selvom han ikke var en af dem, der vandt flest løb. Måske fordi han stod ved det han sagde og mente, og aldrig lod sig kue.
Begyndelsen
Hans Bagge begyndte som dreng at hjælpe til hos hos Opdrætterforeningens senere formand, Ole Anker på Stenrødgård i Lyngby, hvor han var i halvandet år.
Som 15-årig startede han som staldmand hos Thomas Hansen, kom senere til Oluf Månsson, Gunner Jensen, Oluf Månsson, Sofus Sørensen og Orla Bregnbak.
Han bestod sin trænereksamen i efteråret 1949 sammen med bl.a. Palle Sperling, Walther og Jørgen Kaiser Hansen, Ejvind Schnell, Jens Ipsen, Kurt Køppen, Preben Vebner, Leif Nielsen, Ib Hansen og Preben Munch. Et stærkt hold, som satte deres tydelige præg på dansk travsport igennem fem årtier.
Alle de nye træneraspiranter blev i Trav Tidendes Julenummer spurgt om deres fremtidsplaner, og her svarede Hans Bagge at han først skal være soldat og i det hele taget vil se tiden lidt an.
“Situationen tegner ikke særlig hyggelig, og risikoen er stor, hvis man etablerer sig for tidligt.” som han sagde.
Af trænerne syntes Hans Bagge bedst om Koster for hans måde at køre på og hans træningsmetoder.
Hans Bagge vandt tre løb som jockey. Første sejr kom i 1946 med hesten Christian – siden vandt han også med Ibn Broløkke og Juliane Hanover.
Det er også i 1946 man finder det første billede af Hans Bagge på travbanen, hvor han står i vindercirklen efter Hickorys sejr i Dansk Trav Derby for Månsson.
Træner i ’51
1. januar 1951 startede Hans Bagge som træner på Lunden og kom rimeligt fra start med seks sejre det første år, heraf fem med Lord Nelson. De efterfølgende år blev det til 10, 14, 6 og 7 sejre.
I 1952 kom Opel Karensdal ind i billedet og den blev Hans Bagges første reklamehest, selvom han kun selv vandt et enkelt løb med hesten. Opel Karensdal blev således fortrinsvis kørt af sin ejer, amatørkusken Peter Mogensen (“Mode-Peter”). I årene 1952-56 vandt Opel Karensdal i alt 17 løb.
En anden god hest fra de første år var Marguerite med seks sejre i 1953.
I den periode var Mark Ingdam den førende træner på Lunden og Amager med syv championater på stribe i årene 1951-56. Ingdam var endvidere trænerchampion i 1948-49 og 1960.
USA-eventyret
Iflg. Væddeløbsbladet havde Hans Bagge medio marts 1955 seks heste i træning, heriblandt Opel Karensdal og to 2-åringer, så man kunne godt forestille sig, at det muligvis var en kombination af økonomi og eventyrlyst, som i begyndelsen af 1956 fik ham til at søge mod det forjættede land.
-Han havde også både en bror og en søster, som arbejdede i USA – søsteren var dengang en ret så god tennisspiller, og det har bestemt også været medvirkende til, at han søgte derover, siger Merete Bagge.
Måske var han også inspireret af to af sine tidligere trænerkollegaer på Lunden, Palle Sperling og Jørgen Kaiser-Hansen, som var rejst til USA i hhv. 1953 og ’55. Sperling var endda i “Amerika” af to omgange – første gang i 1949-51 og igen i 1953-57, hvor han begge gange var ansat hos berømte Billy Haughton. Jørgen Kaiser-Hansen rejste til USA i 1955 og skrev flere artikler om amerikansk travsport i Væddeløbsbladet.
Hans Bagge rejste i første omgang til Canada, hvor han i en periode arbejdede dels i et varehus og dels som såkaldt tømmerflåder (!), men han fik også job som privattræner – det er dog ikke lykkedes at finde flere detaljer om hans ophold i Canada.
Siden fik han via Palle Sperling kontakt til Billy Haughton, hvor Hans Bagge var ansat et års tid.
Han fik også fik mulighed for at køre løb og det blev så vidt vides til i alt tre sejre i Canada/USA, bl.a. med hesten Arnac den 5. september 1957 på Richelieu Park i Montreal.
Tidligere staldmand på Amager (dog ikke hos Hans Bagge) Jørn Clevin fortæller:
-Jeg var staldmand hos Leif Ingdam og vi havde stald overfor Hans Bagge; det var en herlig tid.
-Hans Bagge var meget vellidt af Billy Haughton og havde bl.a. et lille ekstrajob som greenkeeper hos en af Haughtons store hestejere. Bagge kunne ikke forstå, at han havde tre skorstene på den ene ejendom og spurgte derfor hesteejeren om disse skorstene. Han undskyldte at han havde glemt at fortælle, at det var krematorieskorstene, idet han var USA’s største bedemand!
-Han var en festlig fyr – altid rar at være sammen med. Jeg var sammen med ham på VM-turen med Tarok i 1977, hvor vi bl.a. var i Empire State Building og i Goshen, hvor vi mødte Chris the Milkman – en dansk-amerikaner, som grundlagde mejeribevægelsen i staten New York.
-Hans Bagge deltog i øvrigt i et venskabsløb med pacere, der blev afviklet på Roosewelt Raceway den aften vi ankom til New York. Foruden Hans Bagge var Jens Ferløv, Martin Lund og Jørn Laursen også med.
Stutteriejer
I 1959 vendte Hans Bagge atter hjem til Danmark og købte snart efter gården Egely i Hammersholt ved Allerød, hvor han indrettede stutteri.
Der blev også anlagt en træningsbane på 650 meter, hvilket var ret usædvanligt på en tid, hvor det blandt trænerne kun var Walther Kaiser-Hansen, som havde sin egen gård – Digelsgård i Fredensborg.
-Egely var en tre-længet ejendom med 8-10 hektar jord. Jeg mener vi havde plads til 16 heste på gården, men derudover havde min far igennem flere år lejet yderligere seks bokse på nabogården, siger Merete Bagge.
Først i 70’erne startede Hans Bagge også som opdrætter. Han havde som regel tre-fire følhopper og gennem årene blev til flere gange udmærkede heste, hvoraf Provinsmesteren Mr Sandmann (1.15,1a-486.000 kr/51 sejre) var den bedste.
Årgangsstjernen Bister T
Hans Bagge huskes af mange sikkert bedst for årgangsstjernen Bister T, der vandt flere storløb som 3- og 4-års, heriblandt Jydsk 3-årings Grand Prix Consolation, Treårsstjernen, Fireårsstjernen, Jydsk 4-årings Grand Prix og en række andre årgangsmesterskaber.
Hans Bagge købte Bister T som 3-års af Henning Olesen, Stutteri Brogård for 30.000 kroner – med trænerkollegaen Rene Ravn som “mellemmand”.
-Hans og jeg havde stald ved siden af hinanden på Lunden, og talte en dag om, at han godt kunne bruge en god unghest til en ny hesteejer. Han kom dog ikke så meget rundt på de andre baner, så jeg tilbød at hjælpe ham og var bl.a. flere gange til løb i Århus. Her bemærkede jeg Bister T, der blev blev nummer to i et par 2-årsløb og så kontakte jeg Henning Olesen, som ville ha’ 30.000 kroner for hesten. “Top!” sagde jeg og på den måde fik Hans Bagge Bister T i slutningen af 2-årssæsonen, fortæller Rene Ravn.
Årets 4-åring
Som 4-års var Bister T helt forrygende med otte sejre og 212.000 kroner i indkørte præmier i 18 starter.
Hesten vandt bl.a. Skives 4-årsmesterskab og var derefter inviteret til Solvalla, hvor Bister T var en flot nummer tre i Nordisk 4-års Eliteløb bag Laban Laylock og Lex i tiden 1.18,0a/2140 meter.
Tredjepladsen gav 10.000 SEK, men dommerne “forærede” også Hans Bagge en bøde på 1.000 SEK samt TRE UGERS udelukkelse for at have generet Sören Nordin med favoritten Active Bowler.
Det blev den ellers så fornøjede Lunden-træner så fortørnet over, at han omgående tog et fly hjem til Danmark og blev væk fra aftenens festmiddag.
-Jeg var med i Stockholm dengang og min far sagde, at Nordins hest var træt og mente absolut ikke at han havde generet ham. Bister T gik i øvrigt rigtig godt på Solvalla, husker Merete Bagge.
Som følge af Hans Bagges udelukkelse blev Bjarne Schnell hyret til at køre Bister T de næste tre starter, hvor det først blev til sejr i Dansk Travklubs Ærespræmie og derefter to andenpladser i Billund Travs 4-års Mesterskab.
Mesterskabet var dengang delt op i en hingste- og en hoppeafdeling. i hingstenes afdeling sejrede Bacardi II foran Bister T, mens hoppernes afdeling gav sejr til Bente Højkrog.
De fem bedste fra hver afdeling kvalificerede sig til finalen, der fik en lidt overraskende vinder i Bo Neergård med Jens Ferløv i tiden 1.20,4a/1600 meter foran Bister T i 20,8.
Efter Billund-turen var Hans Bagge tilbage i sulkyen og så vandt Bister T i nævnte rækkefølge Jydsk 4-årings Grand Prix, 4-års Stjernen, Århus Travklubs 50-års Jubilæumsløb og Fyens 4-års Grand Prix. Sæsonen blev afsluttet med en andenplads i Sonny Diamond Løb på Koster Memorial-dagen i rekordtiden 1.16,9a/1600 meter.
Til sammenligning lød den danske 4-årsrekord i 1979 på 1.15,2 – sat af Tarok i 1976 – og årets hurtigste danskfødte 4-åring var Derbyvinderen Brilliant H med tiden 16,6.
Hæftet Travsporten, der udkom ved juletid i årene 1973-85, kårede ikke uventet Bister T som Årets 4-åring.
Det var første gang de danske hestesportsjournalister valgte hhv. Årets 2-, 3- og 4-åring, Årets Ældre Hest og Årets Hest. Blandt 4-åringerne var Bister T helt outstanding med 460 point foran Brilliant H (112 point) og Brix H (35 point). Tarok blev Årets Ældre Hest og Årets Hest – i hård kamp med 2-årige Dia R S. Kun 19 point skilte de to heste.
Brækkede griffelbenet
Efter 4-årssæsonen havde Bister T svært ved at leve op til de store forventninger. Som 5-års tjente han således blot 20.000 kroner i 11 starter, men havde det også svært mod Tarok og My Nevele.
-På et tidspunkt brækkede Bister T griffelbenet og fik også problemer med et gaffelbånd, så han måtte opereres på Helsingborg Dyrehospital. Han stod efterfølgende stille i meget lang tid og kom siden tilbage, men aldrig som tophest, fortæller Merete Bagge.
-Jeg købte selv Bister T som 10-års og havde ham resten af hans karriere som handicapper på Skovbo. Han stod fast på Lunden, hvor jeg kom og passede ham lørdag og søndag.
-Bister T var en ret speciel hest – en rigtig bandit, der kunne være både dum og fræk, men aldrig ondskabsfuld.
-Hans mor døde i øvrigt da han var meget ung, så opdrætteren havde været nødt til at flaske ham op, hvilket gjorde, at han fik et andet forhold til mennesker end de fleste andre heste. Han livede helt op da han kom til os, og fik den fighterånd han efter sigende tidligere havde manglet.
-Efter løbskarrieren blev Bister T ridehest hos en pige og levede en del år, men han måtte desværre aflives efter at alvorligt uheld i folden, hvor han nærmest fik sparket sit ben midt over.
Trofaste hesteejere
Hans Bagge, som vandt i alt 408 løb, havde mange fine heste gennem årene og vandt bl.a. Dansk Trav Kriterium med Frands Overgård. Fremhæves skal også heste som Carmencita, Klintekongen, Caballero, Umberto Frisco, Laksepigen, Freddie Pride, Helson The Great, Troubadouren, Herold Samson, Karla Pet L og Fernet Branca.
Frands Overgårds sejr i Dansk Trav Kriterium 1963 var en mindre overraskelse til odds 7,74. I Kriteriumsprøven blev hesten nummer fire bag Flying McElwyn, men i Kriteriet tre uger senere – hvor Filia Olympia med Palle Sperling var storfavorit (23:10) – var Frands Overgård helt overlegen i tiden 1.24,1a/2500 meter efter føring fra start til mål.
Samme dag vandt Hans Bagge også Johs. Ulrichs Mindeløb med Carmencita, så der var sikkert højt humør i stalden efter løbene.
Frands Overgård og Carmencita var ejet af hhv. Stutteri Overgård og Stald Karl, men Hans Bagges største hesteejere var afgjort Stald Buldog alias Knud og Christian Thomsen, som havde heste hos Lunden-træneren igennem næsten 25 år – helt frem til hans død i 1987.
De to smedemester-brødre købte deres første hest, Hans Butler, på en auktion i Aalborg i 1963 og havde næsten altid en håndfuld heste i træning hos Hans Bagge. De bedste var Klintekongen, Prinsesse Dyhrberg og Noble Frost.
Stald Buldog opdrættede også selv en del heste på deres stutteri Borupgården ved Osted, men det var mest jævne heste, som Chr. Thomsen kørte i amatørløbene.
Den sidste tid
Hans Bagge døde i 1987 – blot 60 år gammel – som følge af en kræftsygdom.
-Min far syg i omkring fire år, men i starten gik det meget godt. Han gik til nogle behandlinger, men kunne passe sit arbejde, fortæller Merete Bagge.
-Det sidste års tid eller mere gik det imidlertid ned ad bakke. I en periode passede Frank Boye stalden og jeg mener også, at Erik Bondo senere hjalp meget til, men jeg husker ikke deltaljerne – det er jo efterhånden snart 30 år siden.
Merete Bagge
Hans Bagges datter, Merete Bagge, har arvet sin fars interesse for travsporten og fik som tidligere nævnt amatørlicens som 18-årig. Hun er stadig er aktiv som amatørtræner og hesteejer.
-Travsporten har jo været en meget stor del af mit liv så længe jeg kan huske, selvom jeg aldrig har haft sporten som levevej. Det kunne man måske godt ha’ haft lyst til som ung, men allerede dengang viste jeg jo godt, at det ikke var så rosenrødt at være travtræner, siger Merete Bagge.
-Jeg var meget tæt på min far, i og med at jeg også havde interessen for travhestene. Familien bar præg af at hestene kom i første række, men sådan er det jo i travfamilier. Fester og forskellige arrangementer blev tilrettelagt efter sæsonplanerne, og der var mange ting man ikke kunne deltage i som familie, men det har jeg aldrig følt som et problem.
Merete Bagge har gennem årene selv haft rigtigt mange heste og også vundet en del løb som amatørkusk.
-Men der har ikke været de store stjerner imellem. Annie B (1.16,3a-115.000 kr/11 sejre) har været min bedste hest og hun fik en håndfuld afkom, bl.a. Power Knight, der i glimt også viste ganske store evner, siger Merete Bagge.
-Den næstbedste er nok Laura B, som jeg har trukket to afkom på – Aura B (Dream Vacation) og Clara B (Classic Grand Cru), som jeg stadig har sammen med Highfive Laday. Jeg har faktisk også Laura B, men hun skal ikke bedækkes igen.
Merete Bagge har også opdrættet Golden Nevele, der blev en af vor tids allerbedste følhopper som mor til bl.a. Derbyvinderen O’bidjar og Kriteriumsvinderen Piccolo Diavolo. – begge opdrættet af Thomas Fischer.
Ib Jensen – førstemand i 11 år
Hans Bagge havde i sagens natur en del staldfolk gennem årene, bl.a. nuværende træner Egon Nielsen og tidligere træner Ebbe Hansen, men ingen så længe som Ib “Søsum” Jensen, der var førstemand hos Hans Bagge i 11 år (1961-72).
-Hans var jo lidt speciel – kunne godt være lidt hysterisk indimellem, men når man lærte ham at kende, var han en rigtig rar mand, og vi har sgu haft det godt sammen i de 11 år jeg var der, siger Ib Jensen.
Kælenavnet “Søsum” stammer fra hans tid hos N.J. Koster i sidste halvdel af 50’erne.
-Vi var på et tidspunkt tre Ib’er hos Koster: Ib Schnell, Ib Hansen og undertegnede, og det kunne “Den gamle” ikke rigtigt finde ud af, så jeg begyndte at bruge mit soldater-kaldenavn Søsum. Søsum er den lille by ved Ganløse, som jeg kommer fra, og jeg hed aldrig andet i min tid på travbanen, fortæller Ib Jensen.
-Som knægt kom jeg i min fritid hos Viggo Poulsen, Stutteri Ørnebjerg i Ølstykke, hvor Mark Ingdam også kom en del, og en dag spurgte han, om jeg ikke kunne tænke mig at komme ud på travbanen. Det ville jeg jo gerne, og senere var jeg også hos Hans Chr. Dybkjær, Kurt Køppen, Walther Kaiser-Hansen og Koster, inden jeg startede hos Hans Bagge i 1961.
-Det var jo en helt anden tid dengang. Vi havde normalt 12-16 heste i træning og jeg var som regel færdig med at rense bokse når Hans kom om morgenen – så begyndte vi at træne heste.
-Dengang skiftede man jo med at køre på hhv. Lunden og Amager. Når der var løb på den ene bane var stalden på den anden bane i princippet lukket, men på et tidspunkt beholdt Hans Bagge nogle heste i stalden på Amager, da Lunden tog over, og så passede vi to staldfolk hver sin stald.
-Jeg fik mange køreture dengang, men har ikke styr på hvor mange løb jeg har vundet. Jeg var dog jockeychampion nogle gange og vandt bl.a. tre guldure, dvs, i jockeyløbene samlede vi point henover sæsonen og den, som havde flest point vandt gulduret. Jeg vandt også Otto Hallings Mindeløb med Vica, der havde samme ejer som bl.a. Frands Overgård og Troubaduren.
-Jeg kan også huske, at jeg engang vandt et løb foran min svigerfar, Kaj Jensen alias “Kaj Vognmand” som var jockey hos Børge Grandahl. Det kom der en større historie ud af i pressen.
-Jeg stoppede som staldmand i december ’72. Allerede dengang var der krise i travsporten, så jeg blev i stedet skolebetjent på Skovshoved Skole, fortæller 78-årige Ib Jensen, som i dag nyder sit otium i familiens sommerhus i Gilleleje, men han har også lejlighed i Charlotttenlund Travbanes “pensionistboliger” på Ordrup Jagtvej.
Kilder:
Trav-Tidende 1945-54
Væddeløbsbladet 1945-87
Travsporten 1971
Lundens travprogram (div. interviews med Hans Bagge)
Interviews med Merete Bagge, Ib Jensen, Jørn Clevin, Rene Ravn og Klaus Koch
Klauskoch.se
Diverse avisudklip