Derbyet 1986: Indus var en international tophest

Indus – her med Hans Svensson før Copenhagen Cup

Sidst i denne måned, på Charlottenlund Travbane, sker det. Så afgøres hvem der til ”evig tid” skal indskrive sig i de historiske travanaler i Danmark over Derbyvindere. I-J-hestene fra årgang 2020 skal afgøre Derbyet 2024. I en række artikler i den kommende tid her på travsportshistorie.dk fortælles om de andre derbys, hvor det I-J-hestene, der har vundet årets Derby. Det drejer sig om følgende:

I’m A Photo 2005 – artikel 1 – er offentliggjort – her på travsportshistorie.dk .

If Klokkedal 1967 – artikel 3

Jolly 1948 – artikel 4

Ilka Nichols 1947 – artikel 5

Jim Bingen 1932 – artikel 6

Johnny Finance 1928 – artikel 7

Ingolf 1909 – artikel 8 – og her: Indus 1986 – artikel 2

I/J årgangen var en meget skrap årgang. Den svenskejede hest, Indus, var bare den bedste i årgangen, og vandt suverænt det danske Derby, kørt af Lars Lindberg. Denne nordjysk-opdrættede hest var delejet af Stall Hans, der før havde vundet det danske derby to gange. Det var med Ritha Lyngholm i 1974 og Karina Axworthy i 1968.

Indus var en rigtig globetrotter og startede overalt. Den fik bl.a. en 2.plads i et VM-løb i USA og en 5. plads i PDA. Indus sluttede karrieren med 5,6 mio. kr. og rekord 12,2. Indus kunne alle distancer og var utroligt holdbar. Kaj S. Nielsen ved Aalborg kunne med rette være stolt som opdrætter af Indus.

Fuld af talent – og fuld af galop
Stall Hans betalte i 1986, via træner Leif Løfgren, 50.000 kr. for Indus på Opdrætterforeningens Åringsauktion. Opdrætter således kendte Kaj S. Nielsen og moderen var Pouline, med en del gode afkom, mens faderen var Opdrætterforeningens Linus T.

Leif Løfgren fik Indus ind i stalden, senere blev den sendt i træning i Sverige. Indus viste tidligt talent, men i de to store danske klassiske løb, som 2-årig og 3-årig, kiksede det.

Indus var som nævnt fuldt af talent, men altså til tider også fuld af galop. Dens debut var ellers flot. Ved debuten i 2-årssæonen vandt den en imponerende sejr på Jägersro-banen.

I 2-årssæsonen satte den endvidere Europarekord, da den løb 1,17,2 over 1620 meter, altså i voltestart! – Det skete i Nordisk 2-årspris på Jägersro.

Indus og Lars Lindberg

Endvidere vandt den i Danmark, på Skovbo-banen, Dansk Mesterskab for 2-åringer, mens det blev til galop i Opdrætningsløbet og også i Grand Circle.

I Dansk Opdrætningsløb 1984 gik det altså galt. Så løbet blev vundet af superoverraskelsen Inge Valentine/Max Nielsen foran Julius Royal Canin/Preben Kjærsgaard – favoritten Indus var mest til galop i dét løb.

Afviklingen af Dansk Trav Kriterium 1985 skete på en vild måde:

Først var der omstart. Løbet blev vundet af Join Løjbjerg/Steen Juul, selv om den kun var tredjehest over mål, – den havde endda galoperet i begge starter. Men den første over stregen, Joachim Lønbo, blev diskvalificeret for trængning overfor nærmeste konkurrent, Julius Royal Canin, der galopperede i mål som ”to’er” over mål!

Indus gjorde det bedst i Sverige i 3-årssæsonen

Dansk Trav Kriterium 1985 er beskrevet ovenfor, og hvor Indus altså svigtede, den havde ellers vundet Kriteriumsprøven. Til gengæld vandt Indus Nordisk 3-års Pris i Färjestad, og med vindertiden 1,15,2a over 2140 meter var det samtidig ensbetydende med verdensrekord!

I Danmark vandt den unge Indus flot Skovbo’s Eliteløb. Væddeløbsbladets Årsrevy rangerede den højst af alle 3-årige, trods hårde konkurrenter i form af Jub Langkjær, Junior Lobell, Junker June, Joachim Lønbo, Junior Røg, Heir To Crown (US) og selvfølgelig Join Løjbjerg.

Endelig – klassisk sejr til Indus – og så i Derbyet

Dansk 4-åring i verdensklasse, sådan lød det, men 4-årssæsonen var også ”great”.

Indus og Lars Lindberg. Foto: Burt Seeger

Ejerne, Stall Hans og Stall Roline, og træner og kusk Lars Lindberg, havde en fantastiks sæson. Den blev dog alligevel betegnet som outsider forud for det danske Derby. Galopperne jo, – det kunne vel ske igen for Indus.

Men trods en kort fejl i opløbssvinget vandt Lindberg sikkert med Indus, stabile Julius Royal Canin/Preben Kjærsgaard nummer to, men overraskelsen, Igen Bork med Thorkild Hansen blev tredje. Joachim Lønbo nummer fire efter et hårdt løb, mens Join Løjbjerg efter føring siden starten galopperede 500 meter før mål, om det var af træthed ved jeg ikke.

4-årssæsonen for Indus bød også på sejre i de italienske storløb Gran Premio Europa og Gran Premio Tino Triossi samt Vermos Guldsko i Finland!

Samlet set gav 4-årssæsonen otte sejre i 15 starter og en indtjening på hele 1.748.190 sv. kr.

Og sådan forsatte det i flere sæsoner. Op- og nedture. 1989-sæsonen var f. eks. også fantastiks for Indus, der indløb næsten 1,8 mio. sv. kr.

Da løbskarrieren sluttede for Indus så det sådan ud: 25 sejre, 11 andenpladser, 15 tredjepladser og 32 mindre placeringer i 115 starter. Indtjeningen endte på omkring 5,6 mio. kr.

Indus forsatte i avlen. Indus’ bedste danske afkom blev Bastian Birke, Windom Earle, Charlatan S H og Vindus Bee.

Indus er selvfølgelig kommet i Travets Hall of Fame i Danmark, og her skrives der bl.a. følgende:

Indus vandt Dansk Trav Derby i ny løbsrekord, sejrede i flere europæiske storløb, satte europa- og verdensrekorder og blev toer i VM. I kraft af de meritter er han nu tildelt en plads i Travsportens Hall of Fame.

Som ældre var han nærmest fast inventar i den europæiske hurtigklasse, hvor han gennem flere sæsoner deltog i nogle af de højest doterede opgør i Sverige, Norge, Danmark, Italien, Tyskland, Frankrig, Østrig og Holland samt vist to store præstationer i USA, især i ”VM-løbet”, Yonkers International Trot i New York. Her spurtede Indus fantastisk og tog en velbetalt andenplads bag vindende Kit Lobell, mens han i starten af 1990 hentede en præmie i verdens hårdeste travløb, Prix d’Amérique på Vincennes i Paris.

Da Indus i efteråret 1990 sluttede sin aktive karriere for at gå i avlen på fuld tid, var det som den på det tidspunkt hurtigste og mest vindende danskopdrættede travhest.

Læs meget mere om Indus på thof.dk