Dansk Trav Derby 1970-79

NuBangsbo

Af Kenn Erik Bech

1970: Max Hanover (øverste foto)
v/Frosty Hanover-Avec Hanover/Lance Hanover

Kusk: Børge Simonsen
Ejer: Stall Trolldal
Opdrætter: Johs. Andersen, Frederikssund

Nr. 2: Mylord L (Mogens Ingvard)

Nr. 3: Mighty Scotch (Johan Cedell)

De to største derbyfavoritter var Misty Senator og Major Cathrineberg. Mylord L førte næsten hele vejen, men Max Hanover og Børge Simonsen speedede forbi til en overlegen sejr.

Max Hanover var med fremme allerede som 2-årig, hvor den var den eneste, der kunne besejre den helt suveræne unghestestjerne, Walther Kaiser-Hansens Misty Senator. – hvis forældre i øvrigt også var tidligere unghestestjerner, Francis Senator og Filia Olympia.

Max Hanover var en rigtig jernhest, der inden derbyet var solgt til Sverige. Den blev årgangens mest vindende med mere end 500.000 kr. og 46 sejre. Som 11-årig var den stadig på toppen, men Max Hanover døde i maj måned, da den var 12 år gammel.

erbyvinderkusken på Max Hanover, Børge Simonsen, var nevø af træner Ernst Petersen, der selv vandt derbyet i 1961. Børge Simonsen blev svigerfar til den senere helt store derbykusk, Steen Juul.

Andre heste helt fremme i årgangen var navne som Mads Lønbo (ikke meldt i derbyet), Mobil, Monnet S og Marchboy.

Bornholmerhoppen Mai Safari, der vandt derbyprøven for Tommy Petersen, og blev fjerde i derbyet efter at have være indelukket, nåede i alt 45 sejre. En anden god hoppe var Mai Cup.

En anden sejrshest, dog i begrænset bornholmsk konkurrence, var Nikodemus’ storebror Mikkel R med 58 sejre. Slidstærke Mac Hjordal vandt 51 gange. Fremtrædende i årgangen var også heste som Milvin Højbjerg, Marloo, Mandarinen og Marco Polo samt de gode derbyheste Major Cathrineberg og Mylord L.


NuBangsbo-oplob

1971: Nu Bangsbo
v/Frosty Hanover-Annse The Great/Casino The Great

Kusk: Villy Pedersen
Ejer: Stald Passat
Opdrætter: Poul Uggerhøj, Frederikshavn

Nr. 2: Ny Ørnebjerg (Bertil Jansson)

Nr. 3: Newbrask L (Walther Kaiser-Hansen)

I 1971 kom den første derbysejr i 46 år til en amatørkusk. Nu Bangsbo blev kørt til sejr af ejeren, Villy ”Passat” Pedersen, der senere blev træner.

Selve derbyet blev ikke betegnet som en nydelse, da der var en del galopper, hvilket også gjaldt vinderen Nu Bangsbo. Den kom dog i opløbet tilbage, helt ude i femte spor efter en meget flot derbypræstation.

Efter løbet var der lidt kritik i pressen af Villy Pedersens kørsel.

Palle Sperling med derbyets spilfavorit Nallo endte på fjerdepladsen – den fandt distancen måske lige lang nok.

I denne årgang vandt Ruder Konge-sønnen, fighteren Nikodemus i alt 107 sejre – dengang selvfølgelig ny danmarksrekord. De fleste vundet på Bornholm med K. A. Falkenberg, men dog også en del sejre på Amager og i Billund. De bornholmske sejre skete med kæmpetillæg, hvor Nikodemus kunne have op til 120 meters tillæg.

Napalm var suverænt årgangens bedste hoppe, vandt bl. a. løb i Paris, tredje i Skandinavisk Mesterskab og meget andet – i alt 84 sejre. Napalm blev oven i købet senere mor til en derbyvinder: Duvil.

Nicolaisen vandt mange sejre for Jens Jensen, samt føromtalte herlige Nallo, der for Leif Løfgren var rigtig god i hurtigklassen i mange år og bl. a. vandt Mesterskab for Danmark. Nallo kom ulykkeligt af dage efter et uhyggeligt styrt i et løb, hvor Tarok også var deltager.

Ellers gode præstationer i årgangen af bl. a. Eiv. Schnells kriterievinder Neurupin og de gode jyske heste Nicky Trout og hoppen Nielsine.


OsmanBogo-Derby

1972: Osman Bogø
v/Joe’s Pride-Echella/Kuno

Kusk: Harald Lund
Ejer og Opdrætter: H. Toft Olesen/Stald Kejsergården

Nr. 2: Ocitta (Mogens Larsen)

Nr. 3: Osiris Salar (Jens Chr. Bligård)

Trods yderst på vingen vandt storfavoritten, næsten kulsorte Osman Bogø med “Torpedo-Harald” i sulkyen dette års derby.

Den godt travende Joes Pride-søn havde vundet alle mesterskaber inden derbyet, og havde sejret i 17 af sine 21 starter. Osman Bogø, med sin sublime stil, og med gul bandage, gult bringestykke og sulky, var sammen med Harald Lunds sort-gule køredragt, en meget præsentabel og populær ekvipage.

I alt blev det til 71 sejre, og desuden blev Osman Bogø også en god avlshingst.

O-årgangen var generelt en god årgang. En anden Joe’s Pride-søn, derbytreeren Osiris Salar, fik også en fantastisk flot karriere med bl.a. sejr i Mesterskab for Danmark. Osiris Salar fejrede mange store triumfer udenfor Danmarks grænser, især i Tyskland og Østrig for Jens Chr. Bligaard. Den tjente næsten 1 mil. kroner, vandt i alt ikke mindre end 85 sejre og blev i perioder en benyttet avlshingst i Tyskland.

Slidstærke O’Man vandt meget i Sverige, andre stjerner var især stayeren Oberst Aconto, Ove Juel, Onkel Ø (54 sejre), Once Again, der røg til Tyskland, og unghestestjernen Olga Senator.


PatriciaGarbo

1973: Patricia Garbo
v/Devacourt-Chriss Garbo/Joe’s Pride

Kusk: Thorkild Jensen
Ejer: Stald 3 Stjernet (Stutteri Tykskov)
Opdrætter: Aage Nielsen, Stutteri Garbo, Asnæs

Nr. 2: Paw Senator (Leif Nielsen)

Nr. 3: Panzer Lyngholm (Arne Brix Nielsen)

Ligesom to år tidligere vinder en amatørkusk derbyet. Thorkild Jensen fik først fik licens i 1971.

Panzer Lyngholm skabte et derbytempo, der knækkede favoritten Prins Frederik (Vagn Lønborg) og ligeledes næstfavoritten Paw Senator, der dog gik meget flot til en andenplads.

Derbyvinder Patricia Garbo havde hele tiden en lun ryg, og det vandt hun på. Vagn ”Futter” Lønborg hævdede dog altid senere, at Prins Frederik fejlede, fordi der var et hul i banen opstået ved et motorsportsstævne kort tid inden derbyet.

Patricia Garbo, en ikke specielt køn hoppe med skæv ryg og kohaser, blev solgt for 12.000 kroner på en åringsauktion til den jyske salamifabrikant Aage Jensen, Stutteri Tykskov, der havde Thorkild Jensen som bestyrer på sit stutteri.

“Med det udseende kan den vel altid bruges til avl, Patricia Garbo!” Sådan lød citatet om den senere derbyvinder. En dejlig overraskende derbyvinder.

Prins Frederik vandt senere på 4-årssæsonen Nordisk 4-års Pris og var en superhest.

Pondus Hanover var årgangens mest vindende i kroner, mens Poker II vandt hele 67 sejre og Pattex vandt 42. Ole Køppens Prins Tonny gjorde det også blændende.


RithaLyngholm

1974: Ritha Lyngholm
v/Lord Valentine-Janni/Logan

Kusk: Hans Svensson
Ejer: Stall Hans
Opdrætter: Bent Lundborg Pedersen, V. Hassing

Nr. 2: Royal C (Jørgen Olsen)

Nr. 3: Robinson Vixi (Jørgen Hill)

Hans Svensson vinder igen som kusk derby med en hoppe. I 1968 var det med Karina Axworthy.

Ejer af derbyvinder Ritha Lyngholm er påny hans far, den svenske kunsthandler Kurt Svensson, der havde stor succes med danske heste. Stall Hans købte Ritha fra sin daværende jyske ejer kun to måneder før derbyet. Den første hest Stall Hans købte i Danmark mange år tidligere var Joe’s Pride-sønnen Dynamo, som han købte af Karl Laursen, Stald Kima.

En fantastisk præstation i derbyet, da Ritha Lyngholm fik en fejl i første sving. Senere gik hun forbi hele feltet i et utroligt hurtigt speedangreb ved staldene til meget sikker sejr. Ritha Lyngholm fik sin opvækst og første træning på Skovbygaard ved Herning hos Bent Engelbrecht.

R-årgangen 1970 betegnes som en god årgang. Tophesten var der ingen tvivl om. Ritha Lyngholm. Hun deltog bl. a. i det uofficielle VM på Roosevelt Raceway i USA.

Lolland-Falster-hesten Rex Trolle er den tredjemest sejrende danske traver nogensinde med 93 sejre – oftest for Harald Lund.

Unghestestjerner var Benth Kyvsgårds Red Harry og Viggo Andersens Ronson R – sidstnævnte blev en god avlshingst.

I Finland gjorde RAC det godt og andre gode navne var eksempelvis Royal C, Robinson Vixi, Royal Hoff, Rolf Robin, Rolling Star, Regento Skovlund, Rap Hanover, Rex June, Royal Viking og Ronson.

Hos hopperne navne som Rolex S, Red Lady og ikke mindst Rotary, der blev en superavlshoppe.

Red Mile og Rollo Knab gjorde mest i avlen. Bornholmerne havde i relativ billig konkurrence sejrshestene Ronaldo og Rollo Kroggård med 73 henholdsvis 47 sejre.


SpathrineC

1975: Spathrine C 
v/Lord Valentine-Flying Olympia/Barlow Hanover

Kusk: Mogens Larsen
Ejer: Erik Hagman
Opdrætter: Jørgen og Jens Pedersen, Odense

Nr. 2: Silius (Søren Norberg)

Nr. 3: Stuart Reerstrup (Leif Lövgren)

Kriterievinderen Surveyor var ellers klar  derbyfavorit, men 100 meter før mål stod favoritten af. Surveyor havde prøvet at frafriste førende Silius spidsen.

I opløbet så Mogens Larsen så hullet, og fik meget dygtigt sin hoppe forbi i et knivskarpt og utroligt spændende opløb med tre heste over mål indenfor 1/10 sek., mens der kun var 1/10 sek. til fjerdehesten Solo Nolo (Leif Løfgren), der eller havde en stor galop. Også tredjehesten Stuart Reerstrup var lidt uheldig, idet den blev sinket noget af den på et tidspunkt førende Sussi Hjordal, der gik træt.

Tredje hoppesejr i træk i derbyet. Spathrine C var født som Snif Domas på Fyn hos Brdr. ”Domas” Pedersen, men solgt som føl sammen med moderen til Bent Ole Retvig, Stutteri Kathrinedal, og fik navneforandring efter Retvigs hunde Spat og Trine! For andet år i træk vinder således en Lord Valentine-hoppe derbyet.

Gode S-heste var især Jørgen Olsens hurtigtraver Seminent og også provinsmestrene Scott og Sebastian Comet.

Andre S-supernavne var heste som Stuart Reerstrup, Silius, Satopay, Solo Nolo, Steve Bakkely og Sonny H.

Desuden hopperne Sussi Hjordal, Sussi Reerstrup, Sunbeam, Top Setra, Sweet Dirt, Soraya C og Snoopy Mission samt en sejrshest i den lille bornholmerhoppe Sun Safari med 47 sejre.

Igen en super S-årgang ligesom de to forrige S-årgange.


Tarok i Dansk trav Derby 1976.

1976: Tarok
v/Pay Dirt-Tina Virup/Ax Frisco

Kusk: Jørn Laursen
Ejer og opdrætter: Karl Laursen, Stald Kima

Nr. 2: Tulle Søgård (Mogens Larsen)

Nr. 3: Talisman Sus (Søren Norberg)

Ingen over eller ved siden af fænomenet TAROK i dansk travsport.

I hvert fald ikke i popularitet. En hest som Rudolf Le Ann, Derbyvinder i 1993, var måske også på vej op i Tarok-niveau – på et tidspunkt – men nåede aldrig de højder.

Magi og nationale følelser i overflod, når Dannebrog på fire ben, røde Tarok og Jørn Laursen, slog udenlandske stjerner og løb ny Europarekord, deltog i VM i USA, Prix d’Amerique i Paris eller startede i flere andre lande.

Familien Laursen fra Skive, nestor Karl Laursen, havde gjort det;

Opdrættet en billedskøn hest, der havde alt det, der skulle til – og lidt mere. Tarok er samtidig den danske travhest med flest sejre: 111 i alt.

Tarok har sin helt egen unikke historie, to bøger er der skrevet om ham og en film er det blandt andet blevet til. Kun synd, at han døde så tidlig, Sønnen af Pay Dirt og Tina Virup nåede alligevel at avle flere gode heste.

Vinderodds i derbyet var 1,49 – det laveste siden T-årgangens derby i 1937, hvor Tella The Great sejrede til odds 1,30.

I selve derbyet strøg Tarok fra det yderste svære startspor 8 direkte til spids. Sådan!

Æresrunden var som ofte set; Jørn Laursen gående ved siden af Tarok. Sammen modtog de 20.000 tilskueres beundrende og enestående hyldest.

Tulle Søgård/Mogens Larsen og Torino/Børge Simonsen, var to superhopper i årgangen, men de skulle hele tiden kæmpe mod Tarok. De gjorde det godt.

Tulle Søgård kom fra Fyn, hvor hun havde vundet mange sejre for Kaj Rasmussen.

Andre gode hopper var Tina Højkrog, Tally Lloyd, Tabasco, Tanja Trolle og Tapoulot.

Nykøbing F-hesten Tobbi S, med hele 90 sejre, kom på landsholdet.

En anden sejrssluger, også fra Nykøbing F, var Harald Lunds Thai Langkilde. I Finland vandt danske Teodor 62 sejre.


VixiBird

1977: Vixi Bird
v/Francis Senator-Olivia L/Devacourt

Kusk: Jørn Laursen
Ejer: Karl Laursen, Stald Kima
Opdrætter: Verner Juel Rasmussen, Stutteri Mariesminde

Nr. 2: Vokal N (Troels Boeck)

Nr. 3: Uggla Nera (Leif Lövgren)

Vixi Bird, denne røde vallak blev købt for en slik på en auktion af Taroks ejer, Karl Laursen, Stald Kima, der blev ved med at påstå, at han bare havde viftet en flue væk med hånden!

Vixi Bird var opdrættet af Verner Juel Rasmussen, der i 1977 også havde opdrættet vinderen af Dansk Galop Derby, Ascot!

Taroks hidsige legekammerat blev senere solgt til Tyskland.

Favorit i derbyet var Uggla Nera, der klarede en tredjeplads.

Gode i denne årgang var især også de to flot travende Pay Dirt-afkom, travdronningen Verona Dirt (63 sejre) og Vokal N. Vokal N blev selv far til to derbyvindere, Hawkeye og Konsonant.

Mange flere kunne nævnes i en fantastisk god årgang. Her er fire eksempler på nogle af de bedste: Uno Boy (startede i Prix d’Amerique), Velin Kattegat, Veuve Clicquot og Washington.

Af andre gode var eksempelvis Valiant, Willi Hanover, Umbra M og Vulcan, mens Vikaros vandt næsten 50 sejre i begrænset konkurrence på Bornholm.


AdamParadiso

1978: Adam Paradiso
v/Flicking Star-Cleo Kignæs/Lincoln

Kusk: Preben Kjærsgaard
Ejer: Søren Bjerre, Stald Paradiso
Opdrætter: Mona og Kjeld Larsen

Nr. 2: Asser Knab (Tommy Petersen)

Nr. 3: Ax Luneborg (Klaus Detlefs)

Billund Travs anden derbyvinder blev Adam Paradiso som på en tung og våd bane i et ikke alt for kønt trav, og på kanten af galop i første sving, bliver balanceret dygtigt i mål af Preben Kjærsgaard. Kjærsgaard fik frataget sin kuskepræmie pga. ulovlig drivning.

Det var et meget rodet derbyløb og med masser af bøder til kuskene, bl. a. tyske Klaus Detlefs, en del fejlende heste og flere ekvipager blev generet, især heste som Axius C og Apollo.

Adam Paradisos ejer, Søren Bjerre, troede meget på sin hest, og sagde ved bordbestillingen til restauranten dagen før derbyet: “Bare skriv, at det er til derbyvinderens ejer”:

Asser Knab var en god nummer to i derbyet, og Ax Luneborg en flot nummer tre efter at have tabt ca. 100 meter ved fejl.

Adam Paradiso kom aldrig rigtigt i gang igen efter derbyet, og fik mange skader.

Mange penge indtjent, og med fine præstationer, viste heste som Apollo Ørnhøj, Astronaut Ørnhøj, Alex Frost, Another C, Axius C, Attack Dirt og Arrido.

Hos hopperne især Acapulco Tempo, Ametyst (15 sejre i træk) og Anita Lunde. Andre navne var landsholdshesten Axel Bendes og den strålende Lolland-Falster-hest Allegro Nygård samt sejrsheste som Ax, Aconto Fogedgård og Aros Lillevang.

Sidst, men ikke mindst skal nævnes i denne årgang Walther Kaiser-Hansens livsforsikring, amerikanskfødte My Nevele (57 sejre). My Nevele var Taroks rival igennem flere sæsoner og fik bl.a. en meget flot andenplads i Elitloppet.


1979: Brilliant H 
v/Frosty Hanover-Onyx Senator/Francis Senator

Kusk: Vejo Heiskanen
Ejer: J. A. K. Talli
Opdrætter: Orla Høybye, Firemilegården

Nr. 2: Bombay Focus (Ulf Thoresen)

Nr. 3: Brix H (Arvid Olsen)

I øsende regn vandt kun 19-årige Veijo Heiskanen Derbyet med Brilliant H. Norske Ulf Thoresen trak fra ud af opløbssvinget med næstfavoritten Bombay Focus. Dette gav plads til Veijo, der dog også var svag favorit.

Brilliant H, der i fødselsregisteret havde navnet Brilliant Hanover, var opdrættet på et af Danmarks ældste travstutterier, Firemilegården, med fire generationer Høybye; Julius I, Julius II, Otto og Orla. Brilliant H havde en ok karriere trods lidt svage ben. Den endte i Holland som avlshingst.

Tredje i derbyet blev en indelukket Brix H.

For første gang nogensinde i derbyets historie blev der tvangsslettet heste i Danmarks største løb.

Årgangens stjerne som 4-års var ellers Hans Bagges vallak Bister T. Det populære par tog rundt i Danmark og vandt alle årgangsløb, men den var ikke meldt i derbyet.

En anden vallak, Baldrian B, blev årgangens mest vindende og hurtigste, den fik 48 sejre.

Af andre gode heste kan nævnes Bandy Bangsbo og Bjørn Ørnhøj, mens en sejrshest var Benito Klinteby med 81 sejre, de fleste vundet på Bornholm. Toårsstjernen var Bellizar.

Hos hopperne var den mest vindende Barabella Shot. Ellers heste som Biretto, Bette Reerstrup, Bolette Reerstrup, Britt Havskum, Bit Hanover, Bandy Bangsbo og Bess Bangsbo.

Andre gode navne i 1979-årgangen var heste som Brix H, Bison Bogø, Billi Hanover. Unghestestjerner var specielt Betina Hedevang og Bellizar.

Gode eksporterede heste var navne som Blue Hess, Bo Senator og Ben Hastrup.

Amerikanske Arnies Victory, ejet af Birger Janssen, Stutt. Hejnstrup, vandt 50 sejre samt DM.


Kilder:

”Muntre erindringer fra 63 derby´er 1912-1975″ af Otto “Quickly” Nielsen – offentliggjort i Væddeløbsbladet nr. 44 d. 27.8.1975 – samt artikler af Otto Donatzky i bl.a. Væddeløbsbladet nr. 54 d. 17.8.1972.
Desuden masser af derbystof m.m. i Væddeløbsbladet, Trav Jul, Trav-Tidende, Årsrevyer, travprogrammer og dagblade, herunder oplysninger fra DTC’s Stambøger samt artikler skrevet af bl.a. Lars Donatzky, Karsten Bønsdorf, Klaus Koch, Teit Rasmussen, Aage Hansen, Knud Lillegård, Carsten Bundgaard og Henrik Berg