Dansk Trav Derby 1930-39
1930: Klondyke (øverste foto)
v/Burgoo-Danica/ Cortella
Kusk: N. J. Koster
Ejer og Opdrætter: Rasmus Larsen
Nr. 2: Liberty (Sofus Sørensen)
Nr. 3: Peter Pan (Poul Groch, Sr.)
Derbyet blev kørt grundlovsdag torsdag den 5. juni. Om søndagen, fire dage før, var årets kriterium afviklet.
Leo/Olle Månsson var først i mål i derbyet, men blev diskvalificeret for galop i mål! Det tog dommerne syv minutter inden afgørelsen faldt. Nogle mente, at det var sulkyen, der slingrede og ikke hesten, der galopperede!
Så i stedet for svensk sejr (Leo ejet af Carl Th. Ericsson, Stockholm og dens mor var fuldblodshoppen Cybelle), vandt Koster igen et derby – nu med Klondyke – og Sofus Sørensen blev igen nummer to.
Koster vandt dermed alle tre klassiske løb i 1930 (Nantoo G vandt Opdrætningsløbet og Mr Gregor Jr. vandt Kriteriet) samt Mesterskab for Danmark (Quick Assets).
Klondyke, der også vandt Opdrætningsløbet og i alt 17 sejre, var ejet af en mindre hesteejer, Rasmus Larsen, som også vandt året efter med Mars. Begge heste var efter amerikanerimporten fra 1921, Burgoo, der i øvrigt endte sine dage i Sverige. Med i samme import som Burgoo var Forest Fire, der blev far til 1937-Derbyvinderen Tella The Great.
Fantastiske, og meget populære, Lauritz, blev nummer fire i derbyet for Max Rabenhorst efter kæmpefejl i starten. Sofus Sørensen fik derefter Lauritz i træning. Lauritz vandt i alt 61 sejre for flere forskellige trænere i ikke mindre end 338 starter – mon ikke det er danmarksrekord mht. antal starter? Lauritz fik også 46 andenpladser og 140 placeringer plus en DM-titel i 1932. I alt blev det udregnet til, at Lauritz gennemførte 712 kilometer travløb!
Det var det første Derby med startsnore og højtalerkommando – så diskussionen gik bagefter løbet: Blev Lauritz bange for de nye højtalere og var det årsagen til galoppen?
I denne årgang vandt Lille Claus 30 sejre, mens Quick Assets “nøjedes” med 16 sejre, men en af disse sejre var, som før nævnt, til gengæld Mesterskab for Danmark.
1931: Mars
v/Burgoo-Angelica/Pelle
Kusk: Axel Leth Olsen
Træner: N. J. Koster
Ejer og Opdrætter: Rasmus Larsen
Nr. 2: Mr Brooke (N. J. Koster)
Nr. 3: Burgoyne (Julius Høybye, Jr.)
Anden derbysejr til Leth Olsen, der nu kørte for Koster – og dermed vandt ejer Rasmus Larsen derbyet to år i træk.
Koster var ellers klar forhåndsfavorit med Mr.Brooke, så Leth-Olsen fik opgaven at køre Mars. Atter engang førte han fra start, men i opløbet skete der det, at Mars fejlede og Mr. Brooke kom forbi. Så fejlede den imidlertid også, og så blev det alligevel Mars, som tog årgangens blå bånd.
Leth-Olsen vandt kun fem løb i 131 starter det år, men en af dem var altså en Derbysejr.
Mr Brooke vandt totalt 35 sejre. Derudover tog Opdrætningsløbsvinderen og mockindlænderen Burgoyne 31 sejre og Marisse 28 sejre (nummer to i det første Skandinaviske Mesterskab i 1933), mens Le Roy vandt flere danske storløb.
1932: Jim Bingen
v/Black Jim jr.-Bingens Dawn/Bingen
Kusk: Poul Groch, Sr.
Ejer: William Andersen
Opdrætter: Tyskland
Nr. 2: Nimbus (Koster)
Nr. 3: Nordborg (A. Leth Olsen)
Jim Bingen var “mockindlænder” idet den var født ved Berlin på Bruno Cassieres stutteri.
Jim Bingen var anden i Kriteriet, som favorit, og betegnes som årgangens bedste hest og vandt legende let derbyet, selv om den ikke blev regnet for en en stayertype.
Ejer var en af datidens store hesteejere, Wm. Andersen, der købte den som føl sammen med moderen.
Kusken, Poul Groch, Sr. fik her sin tredje Derbysejr.
Jim Bingen blev en god avlshingst, far til bl.a. Moster og Derbyvinderen Jolly.
Tyske Edellinde gjorde det fantastisk med i alt 35 sejre i 1928-årgangen, bl.a. i Mesterskab for Danmark og fik storløbssejre i Sverige. Lew Jennings vandt 21 sejre. Amerikanske Calumet Buford gjorde det godt og vandt bl.a. C.L. Müllers Memorial to gange.
1933: Odin Hall
v/The Laurell Hall-Bondella/Walnutt Hall
Kusk: Oluf Månsson
Ejer: Julius Høybye, Sr. og Th. Kromann
Opdrætter: Julius Høybye, Sr.
Nr. 2:Orlick (Sofus Sørensen)
Nr. 3: Osnok (Rudolf Jensen)
Odin Hall – kaldet “Skæve Søren” pga. sine skæve forben – var blevet ejer- og trænerskiftet kort før Derbyet. Stifteren af Danmarks første rigtige travstutteri, Julius Høybye fik her som opdrætter sin tredje derbyvinder. Ydermere ejede han halvdelen af Odin Hall. Høybye vandt første gang derbyet helt tilbage i 1904 med Ellinor, som han dog ikke havde opdrættet.
Nummer to i Derbyet, billedskønne Orlick – Kriterievinder og vinder af i alt 40 sejre – var nok årgangens bedste hest og i øvrigt meget flittig startende. Det blev til 262 starter og en indtjening på godt 81.000 kr.
Hverken Odin Hall eller Orlick var nogen succes i avlen.
Ohio Brooke vandt 20 sejre, mens amerikaneren Arions Flash vandt 31 sejre.
1934: Patsy
v/Quadrille-Dillon Girl/Cortella
Kusk: Sofus Sørensen
Ejer: Mr. Rudolp (O. Nymann)
Opdrætter: Knud Olsen
Nr. 2: Star McElwyn (Peter Andersen)
Nr. 3: Marie Hanover (A. Leth Olsen)
Patsy købt på en auktion for 375 kr. Hed oprindelig Petra, men fik navnet Patsy efter en teatersucces på Nørrebros Teater pga. den nye ejer, slagtermester Osvald Nymand.
Ejeren ville kort før Derbyet sælge Patsy i et salgsløb, som Sofus Sørensen dog fik forpurret ved selv at tilbyde at købe hesten.
Nummer to i Derbyet blev Star McElwyn, der var favorit sammen med Kriterievinderen Princes Bacon (Månsson), der blev nummer fire. Nummer tre blev Marie Hanover med Leth-Olsen.
Patsy blev kørt af Sofus Sørensen, der oprindeligt ville have kørt Marie Hanover, men i et afsluttende træningsarbejde, med Gerhard Petersen i sulkyen afviste Patsy Marie Hanover – og så ombestemte Sofus sig.
Patsy blev på sidste langside angrebet af Star McElwyn, der havde haft fejl i starten, men Patsy var overlegen og vandt til 21 for en daler.
Både Marie Hanover og Star McElwyn var mockindlændere – født i USA. Marie Hanover var storesøster til det kommende års Derbyvinder, Rex The Great og Derbyvinderen i 1937, Tella The Great!
De to 4-årsheste Patsy og Star McElwyn kom senere på året på det danske travlandshold og startede i Skandinavisk Mesterskab, som Star vandt foran Lauritz med Patsy som tredje. Tredobbelt sejr til Danmark!
Mørkerøde Star McElwyn vandt Skandinavisk Mesterskab yderligere en gang til og satte ny indlænderrekord. Den kom i 1937 til Norge hos sin ejer. Storhedstiden var dog forbi, men den fik flere afkom i Norge, mens den kun efterlod tre afkom i Danmark.
Sofus vandt senere sin sejr nummer 1.000 med Patsy på Amager Travbane.
Patsy kom ikke i fol og var en overgang ølhest. Sofus købte den som følhoppe, men det lykkedes ikke at få hende i fol.
To gode hopper i årgangen var Princess Bacon, der vandt både Opdrætningsløb og Kriterium, og førnævnte Marie Hanover med 30 sejre. Amerikaneren Calumet Douglas vandt hele 43 sejre i 149 starter.
1935: Rex The Great (foto fra sejren i Dansk Trav Kriterium 1934)
v/Sandy Flash-Marie The Great/Peter The Great
Kusk: Hans Hansen
Ejer: Mr. Ivan (Vald. Nilsson)
Opdrætter: Sigv. Jacobsen
Nr. 2: Robert The Great (Sofus Sørensen)
Nr. 3: Ryan (Arnold Jensen)
Rex The Great var ikke så stor, men en fantastisk hest og vandt i alt 50 sejre.
Den ejes af bagermester Vald. Nilsson, formand for Hesteejerforeningen og med i Amager Travbanes bestyrelse. Han var desuden måldommer på Amager.
Anden over mål i derbyet var Rota Vesta og Ths. Hansen, men de blev disket for urent trav.
Rex The Great, der senere blev en rigtig god avlshingst som far til bl.a. fire derbyvindere, var kommet til Danmark i sin mors mave.
En rigtig champion hvis navn præger Derbyprogrammet med et løb opkaldt efter sig. De første år blev Rex The Great-løb kørt som afdelingsløb for hurtigklassen på derbydagen.
Moder til Rex The Great var dansk travsports guldhoppe, amerikanerimporten Marie The Great, født 1917 på Laurell Hall Farm og efter selveste Peter The Great. Marie The kom på en auktion den i 1931 og blev solgt for sølle 1.525 kr.
I denne årgang vandt amerikanske Full Tilt i alt 29 sejre, bl. a. Mesterskab for Danmark og var desuden rimelig som avlshingst. Også Rigoletto, Robert The Great og Daniela gjorde det godt med henholdsvis 29, 21 og 21 sejre.
1936: Sonny Diamond
v/Diamond Axworthy-Anne Laura/Bohun
Kusk: N. J. Koster
Ejer: Rasmus Pedersen
Opdrætter: K. Vang Andersen, Stutt. Karensdal
Nr. 2:Styrmand (Oluf Månsson)
Nr. 3: Sport (Sofus Sørensen)
“Alle tiders derby” med den fantastiske S-årgang med sejre i Skandinaviske og Internationalt Mesterskaber.
For første gang kørtes en derbyprøve. Sonny Diamond foran Styrmand, Sport, Sandy Mac (samme mor som Rex The Great og Tella The Great) og Sylvia.
En knivskarp derbyduel mellem især de første tre heste. 20.000 tilskuere oplevede den dramatiske afslutning. En af det mest spændende Derbies nogensinde, men hovedrollerne havde dog Sonny og Styrmand.
Koster slettede alle sine heste resten af dagen – angiveligt fordi han var træt ovenpå opløbsduellen!
Sonnys sejrstid i derbyet på 1.24,4 holdt i 19 år til 1955, hvor Rex Junior ved hjælp af startvognen satte ny derbyrekord.
Sonny Diamond vandt i alt 61 sejre i kun 193 starter – en tangering af Lauritz’s sejrsrekord, 57 af sejrene var med Koster. Sonny Diamond vandt bl.a. Skandinavisk Mesterskab 1938, Mesterskab for Danmark og Internationalt Mesterskab i 1939.
Sonny Diamond var aktiv til og med sit 12. år (1944). Som avlshingst fik han for få hopper i avlen, men blev dog far til en derbyvinder – Minus.
Sonny Diamonds moder, Anna Laura, var en ungarsk traver.
Andre sejrsnavne i årgangen er eksemplevis Sport (44 sejre), Sandy Mac (41 sejre, den skimlede superhoppe Sylvia (36 sejre) og Styrmand (32 sejre). Sidstnævnte blev en rigtig god avlshingst.
En mere ukendt hest var Sonny Boy, der alligevel nåede 30 sejre i 230 starter og en indtjening på 52.000 kr – og flittigt startende Sir Brooke, der med hele 339 starter vandt 28 sejre og fik en indtjening på 57.000 kr.
Hvilken fantastisk årgang!
I øvrigt var det Gunnar “Nu” Hansens første derby og det første Derby, der blev transmitteret i radioen. Den legendariske sportsjournalist refererede Dansk Trav Derby 40 år i træk – sidste gang var Tarok i 1976.
1937: Tella The Great
v/Forest Fire-Marie The Great/Peter The Great
Kusk: Gerhard Petersen
Ejer: Hans Dirchsen
Opdrætter: C. Rasmussen, Århus
Nr. 2: Tagfat (Poul Stripp)
Nr. 3: Tom June (Poul Groch, Sr.)
Tella The Great – endnu et superafkom efter Marie The Great kom som 2-åring til København fra Jylland. Vandt kriteriet og var derbystorfavorit med et vinderodds på 1,30. Gerhard Petersens gennembrudshest.
Gerhard Petersen fik et anonymt trusselsbrev 5-6 dage før derbyløbet, hvor der stod, at alle forholdsregler var truffet for at forhindre Tella The Great i at vinde derbyet. Dette skabte ekstra stor interesse for årets Derby og der var døgnbevogtning på Tella The Great, men intet skete.
Tagfat, der blev en sikker nummer to, vandt i alt 53 sejre – oftest med Poul Stripp i sulkyen og i øvrigt ejet af den stoute fynbo, Karl K. Pedersen, Stald Domas.
Tella The Great kom ulykkeligt af dage efter et styrt i et dameløb på Amager Travbane, hvor den trådte forkert og måtte aflives. Da græd Gerhard Petersen, har han senere selv fortalt. I det fatale løb blev Tella The Great kørt af Gritt Corneliussen, som var datter af Amager-banens bestyrelsesformand, dyrlæge Corneliussen, der var en af Gerhard Petersens gode venner. Et af Gerhard Petersens kæreste ejer var et stor fotografi af Tella The Great.
Tella The Great vandt 32 løb og tjene mere end 88.000 kr.
Flittige Tom June startede 226 gange og fik 30 sejre, mens en hest som Tempo tjente 60.650 kr. og havde følgende flotte startstatistik: 279: 32-43-100. Harrison Dillon Junior gjorde det også godt med 27 sejre.
1938: U.S.A.
v/Brusiloff-Oscawana/ Brooke Worthy
Kusk: William Jensen
Ejer: Stald Houlberg
Opdrætter:: H. C. Riegels
Nr. 2:Valencia (Arnold Jensen)
Nr. 3: Red June (Poul Groch, Sr.)
Trods derbysejren var U.S.A. kke en stayertype, men mere speedy.
Den ejes af Stald Houlberg, men staldens stifter, Søren Houlberg, var død allerede i januar 1938. Han startede med en høkerforretning i 1889, som senere blev til gigantfirmaet Steff Houlberg. Houlberg havde desuden Stutteri Stenrødgård i Lyngby, hvor Opdrætterforeningens første formand Ole Anker regerede i mange år.
U.S.A. var en overgang en god amatørhest for Poul Guttermann, den kendte restauratør fra Nimb ved Tivoli, der igen i 1966 vandt derbyet som delejer af Hansa.
U.S.A. vandt 25 løb, men endte sine dage tragisk, da den i 1946 gik bagover og brækkede halsen.
Generelt en årgang uden de helt store stjerner.
Umberto var årgangens hurtigste og bedste med rek. 1.22,1 og 33 sejre. Samtidig fik Umberto i den grad lov til at bestille noget med 259 starter, der foruden 33 sejre resulterede i 40 andenpladser og 135 placeringer.
1939: Aerolit
v/Worthy Harvester-Miss Worthy Peter/Worthy Peter
Kusk: Hans Hansen
Ejer: Mr. Scott
Opdrætter: C. B. Riis, Lidsø
Nr. 2:Augias (Oluf Månsson)
Nr. 3:Alex (Poul Groch, Sr.)
Aerolit vandt, som den kun anden hest på det tidspunkt, alle tre klassiske løb – den første var Harriet A i år 1900.
Kun otte heste startede i derbyet. De to førende efter første omgang var Aerolit og Ax Frisco, men så fejlede Ax Frisco. Kusken, Julius Høybye, Jr., hævdede bagefter, at fejlen hos Ax Frisco skyldtes en pressefotograf, der lå skjult i græsset.
Aerolit døde tidligt af tarmslyng, men nåede alligevel at vinde imponerende 40 sejre og tjente 100.000.
Ax Frisco imponerede også senere i denne årgang med 34 sejre og fik senere også succes i avlen.
Augias vandt over 30 sejre – Alex omkring 30 sejre.
Ellers var det franskafstammede Willy B (nummer fire i Derbyet), der senere dominerede med i alt 50 sejre. I 1942 vandt Willy B Mesterskab for Danmark foran gode heste som Rex The Great, Sonny Diamond, Aerolit og Silver Prince. Desuden startede Willy B som 13-årig i 1948 i Prix d’Amerique med træner Thomas Hansen i sulkyen – dog uden den store succes. I Danmark var den på det tidspunkt faldet for aldersgrænsen.
Kilder:
”Muntre erindringer fra 63 derby´er 1912-1975″ af Otto “Quickly” Nielsen – offentliggjort i Væddeløbsbladet nr. 44 d. 27.8.1975 – samt artikler af Otto Donatzky i bl.a. Væddeløbsbladet nr. 54 d. 17.8.1972.
Desuden masser af derbystof m.m. i Væddeløbsbladet, Trav Jul, Trav-Tidende, Årsrevyer, travprogrammer og dagblade, herunder oplysninger fra DTC’s Stambøger samt artikler skrevet af bl.a. Lars Donatzky, Karsten Bønsdorf, Klaus Koch, Teit Rasmussen, Aage Hansen, Knud Lillegård, Carsten Bundgaard og Henrik Berg