Christian Hundebøll

Portræt af Christian Hundebøll, der om en måneds tid lukker og slukker som Billund Travs sidste direktør.

På et foto på åbningsdagen fra den første travdag i Billund Travs historie (18. juli 1971) ser man den dengang 11-årige Christian Hundebøll i fuld sving med at sætte numrene op for de vindende heste. I dag – 50 år senere – hvor Billund Trav snart er en saga blot, er Christian Hundebøll stadig på plads på Billund Trav.

Den 1. juli 1991 blev han ansat som sportschef og fem år senere rykkede han længere hen ad direktionsgangen, da han overtog direktørposten på Billund Trav efter Preben Rasmussen. Det må siges at være noget af en bedrift i et så omskifteligt, og til tider udsat job som travdirektør i dagens Travdanmark, at forblive på den post i 25 år. Men nu er det så snart slut, og Christian Hundebøll er fuldt afklaret med nedlæggelsen af travløbene på Nordmarksvej.

Christian Hundebøll var med på premieredagen på Billund Trav i 1971. Her ses den 11-årige Christian som stafet, øverst oppe i venstre hjørne, travlt optaget med at sætte resultaterne op.

Sidste mand lukker og slukker
I oktober måned afvikles de sidste travløb i Billund, og derefter lukker og slukker den sidste mand, for at sige det lidt populistisk. Sidste mand er Christian Hundebøll, der holder skansen til 1. marts 2022.

Et vemodigt farvel for både Christian og alle de andre, der gennem årene har gjort en stor indsats for travsporten i Billund-området på landets længste travbanen (1200 meter).

Når der spørges indtil, hvor travinteressen stammer fra kan Christian Hundebøll for en gangs skyld ikke svare.

-Jeg ved det ikke, siger han, men tilføjer, at han dog mindes, at farbroderen Preben Hundebøll havde shetlandsponyer!

-Jeg var hjælper den første løbsdag, erindrer Christian Hundebøll. Drengeårene ved den nye travbane i Billund bød for knægten Christian på en masse forskelligt stafetarbejde som f.eks. totobud, snoretrækker og tidsberegner – det var jo før EDB-tiden – samt målfotograf. Men nu et lille spring tilbage til Hundebøll-familien.

Tre brødre
Der var engang tre brødre – Ib, Preben og Niels Hundebøll, Christian Hundebøll er søn af Ib, men det var først og fremmest storebror Preben, der var aktiv i opstarten af Billund-banen. De var også amatørkuske, og også henholdsvis opdrætter, hingsteholder og hesteejer.

Preben Hundebøll havde sit stutteri Filskov, hvor han også havde opstaldning af Opdrætterforeningens avlshingste, og også selv investerede i nye avlshingste sammen med andre aktive travopdrættere i Billund-området. Preben Hundebøll – som døde i 2007, – fortsatte med dette i mange år.

Niels Hundebølls første travhest hed Lido Hoff, som han købte på Vorbasse Marked. En anden løbshest, som Niels Hundebøll havde stor glæde af, var Junior Z. Siden kom der mange andre gode heste, heriblandt hoppen Hanzina, der var opdrættet af DTC’s tidligere formand Hans Eiler Christensen.

Hanzina blev mor til Destiny (Little Devil), der selv var en rigtig god løbshest med flere storløbssejre, og hun blev sidenhen mor til en lang række topheste med Outstanding Lady (Muscles Yankee) med rekord 1.12,5a og 487.000 kroner i spidsen. Sidstnævnte er nu i gang med en avlskarriere som tredje generation i hoppelinjen hos Niels Hundebøll.

Niels Hundebøll – der i øvrigt er en af de største aktionærer i Billund Trav A/S – er således stadig højaktuel som hesteejer med navne som Champions Peaks og Destiny S samt sidstnævntes mor, svenskfødte Fashion Brodda.

Uddannet i VVS-branchen
Efter dette sidespring til den ældste generation af Hundebøll-travfamilien, vender vi tilbage til den “unge” Christian, som dog fyldte 60 år i 2020.

Christian Hundebøll uddannede sig i VVS-engros branchen og arbejdede senere som assurandør, men hele tiden var travsport en vigtig del af tilværelsen.

Kørelicens blev selvfølgelig erhvervet og det blev til en del sejre med især Preben Hundebøll-opdrættet Cebylla.

Christian Hundebøll havde amatørlicens i flere år og havde især succes med Cybella, der har blev nummer to bag Steen Juuls Copperfield

Kort før banens 20-års fødselsdag i 1991 afløste Christian Hundebøll den 1. juli 1991 Niels Jørgensen som sportschef på travbanen i Billund, og kom derved til at arbejde sammen med den dynamiske direktør Preben Rasmussen, der havde haft denne post siden 1974.

Da Preben Rasmussen døjede med sygdom efter nogle år, kom der lidt større arbejdsbyrde til Christian Hundebøll, og i 1996 stoppede Preben Rasmussen helt, hvorefter hans stilling blev overtaget af sportschefen.

-Det var ikke den helt store omvæltning for mig, da jeg jo havde prøvet de fleste ting allerede, men uden fantastisk hjælp og støtte fra f.eks. Susanne Møbjerg på kontoret havde jeg ikke kunnet klare det så godt, erkender Christian Hundebøll i dag. Susanne Møbjerg har i år været ansat 40 år på kontoret på Billund Trav!

-Jeg vil også sige, at jeg har haft nogle super bestyrelsesformænd og bestyrelser bag mig, tilføjer Christian Hundebøll.

Så mens Susanne Møbjerg tog sig af økonomien, tog Christian Hundebøll sig af det sportslige og den store logistikopgave der ligger bag hver eneste løbsdag.

Christian Hundebøll i sit kontor på Billund Trav. Foto: Kjeld Mikkelsen

Sprintermesteren
I 1981 lancerede Billund Trav en ny klassiker i dansk travsport, Sprintermesteren for de 4-årige heste – opkaldt efter det svenske storløb på Halmstad-banen.

-Det var fedt at lave f.eks. Sprintermesteren, og den spænding kan jeg da godt savne nu, hvor det meste ligger i Løbssekretariatet, reflekterer Christian Hundebøll.

-Det var et scoop, da det lykkedes at få internationale navne som Legendary Lover K og Torvald Palema til start i vores store løb for derbyårgangen.

De to topheste vandt Sprintermesteren i hhv. 2001 og 2005.

-Jeg fik et godt forhold til mange af de forskellige ejere og kuske af topheste fra nær og fjern, og den gode behandling de fik, gav bonus, da mange kom igen år efter år.

Et særligt eksempel som Hundebøll husker, var det år, hvor Stefan Melander havde meldt to heste i Sprinteren.

-Der var Daniel Reden, som var ansat som jockey hos Stefan Melander, og Jorma Kontio, der skulle køre de to heste i Sprintermesteren. Et problem her var, at der ingen flyforbindelse var til Billund på et tidspunkt, der passede ind. Men med hjælp fra bestyrelsesmedlem Tage Eriksen fandt vi to unge piloter, der manglede flyvetimer, og de fløj så turen uden beregning – blot vi afholdt udgifterne til privatflyet.

Kontakten
Meget har ændret sig efter at Løbssekretariatet i Århus har overtaget planlægningen af løbene.

-Det har taget noget af stressfaktoren væk vedrørende opsætning af løbene til en løbsdag, så i første omgang er det uden for min rækkevidde. Jeg begynder først at agere, når startlisten foreligger, fortæller Christian Hundebøll.

Christian Hundebøll overrækker ærespræmier til lokale Gitte Madsen efter en sejr med Birger Jørgensen som kusk. Foto: Kjeld Mikkelsen

-Men jeg savner kontakten med de aktive i forhold til tidligere, siger den snart forhenværende direktør for Billund Trav, som i en årrække også var chef for Fyens Væddeløbsbane, så specielt dén periode var en travl tid.

-Men meget af arbejdet var jo rutine for mig, lyder det om tiden med to poster. Arbejdet med at finde sponsorer var og er, meget vigtigt for en væddeløbsbane. Derudover var Christian Hundebøll også i spidsen for Greyhoundsport Danmark, der stod for afviklingen af greyhoundløb på såvel Billund Trav som på Fyens Væddeløbsbane i Odense.

Hvordan har du det med lukningen af Billund Trav?

-Det er selvfølgelig vemodigt, men det kommer jo ikke som den store overraskelse. Det har gået den vej nogle år. En stor udfordring var det f.eks. da der på et tidspunkt ikke længere blev frigivet penge til vedligeholdelse til vores bane, siger han.

Christian Hundebøll peger også på sportens generelle udfordringer og Billund-banens beliggenhed, der ikke længere er optimal.

Ikke alt har handlet om trav for Christian Hundebøll. Fritiden har bl.a. gået med rejser sammen med familien, der tæller hustruen Irene, to børn og to børnebørn. Han har endnu ingen planer for, hvad der skal ske, når der er lukket ned for Billund Travbane.

-Måske der er nogen i sporten, der kan bruge mange års erfaring – ellers er jeg åben for alt mellem himmel og jord, afslutter Christian Hundebøll.

Et billede med masser af symbolik. Foto: Kjeld Mikkelsen