Hvor blev de af? – Thorkild Hansen
Portræt af Billunds syvdobbelte trænerchampion Thorkild Hansen alias “Præsten”.
En rødhåret dreng blev født i Skive en kold januarnat i 1946. Allerede som barn flyttede familien dog til Odense. Året var 1952.
Man kan starte denne artikel om Billund Travs mangeårige trænerchampion Thorkild Hansen på mange måder, og her er mit bud. Jeg ved selvfølgelig ikke, hvor koldt der var den janaurnat, men det går jeg bare ud fra. Det var en tid, hvor Danmark var ved at komme til hægterne igen – otte måneder tidligere var befrielsen kommet efter 2. verdenskrigs rædsler.
Hvordan kom så travheste og travsport ind i Thorkild Hansens liv?
Det – og meget andet – fortæller Thorkild Hansen om, da vi møder ham og hans hustru Birgit i deres dejlige hus i Billund.
-Jeg var 10 år gammel, da min mor en dag læste i avisen, at et fjernere familiemedlem fra Skive, der var amatørkusk, skulle til Odense og starte i travløbene. Hun syntes det kunne være morsomt at tage ud og hilse på ham. Sådan startede det, indleder Thorkild Hansen.
Mødet med en vis Preben
Her åbnede der sig en helt ny verden med en spændende atmosfære, så den lille Thorkild blev nærmest tryllebundet. Og siden den dag løb han ude på banen så ofte som muligt. Både sommer- og efterårsferier blev tilbragt der.
Da Thorkild Hansen som 17-årig havde taget sin realeksamen, gik forældrene – vist nok lidt modstræbende – med til, at han kom i lære på Fyens Væddeløbsbane hos en af datidens store trænernavne, Henning Jacobsen. Her var Thorkild dog i første omgang kun et halvt år, men kom tilbage til Jacobsen efter endt soldatertid. Derefter blev det til ansættelse hos det mest kendte trænernavn af dem alle i Odense, Poul Stripp.
På væddeløbsbanen i Odense kom også en vis Preben Kjærsgaard i staldene, og de to blev hurtigt gode venner. De blev en af Stripps mange “knægte” som de blev kaldt – og snart skulle de også blive svogre.
Ved Preben Kjærsgaards 18-års fødselsdag i 1966 mødte Thorkild nemlig Preben Kjærsgaards søster, Birgit. Det skulle bare være dem – og det er det stadig.
Samme år vandt Thorkild Hansen også sin første sejr med hesten Abbe Lane.
Billund Trav kalder på den høje træner
Foruden et år hos Poul Stripp nåede Thorkild Hansen også at være ansat hos Rudolf Jensen i godt to år, inden han 1. juni 1971 startede som træner på Billund Travbane – halvanden måned inden premieredagen.
Og han kom forrygende fra start, Danmarks højeste travtræner (192 cm), som snuppede trænerchampionatet i Billund de første fire år (1971-74) – ligesom han også blev trænerchampion i Odense i 1973.
-Jeg startede op med blot to-tre heste, men fik en god modtagelse af mange travfamilier fra Billund-området, mindes Thorkild Hansen.
-Snart fik jeg en fast og solid kundeskare, som tog det sure med det søde, og det var vigtigt for mig, især i starten.
Han nævner selv, at han de første år havde god hjælp i stalden. Foruden Preben Kjærsgaard var det Torben Larsen, der også blev træner i Billund. Erik Traulsen, Erik Iversen og Claus Nymann, der også senere slog sig ned som selvstændige trænere, har ligeledes været ansat hos Thorkild Hansen. Det samme gælder Billund-banens nuværende “trænernestor” Peter J. Hansen, som i midten af 70’erne var jockey hos Thorkild Hansen sammen med Ove Nielsen, Erik Gade og Svend Aage Pedersen.
I 1975 måtte Thorkild Hansen se sig besejret af Preben Kjærsgaard i kampen om trænerchampionatet, men Kjærsgaard har aldrig lagt skjul på, at han havde en rigtig god tid hos sin svoger: ”Det var meget lærerigt, og jeg kan takke Thorkild for, at jeg kom godt i gang indenfor sporten.” har han bl.a. udtalt.
Championater på stribe
Succeshestene hos Thorkild Hansen var mange i de glade 70’ere. Den første var Nevus Roy, der i 1971 blev kåret som den første Årets Hest i Billund efter en flot sæson, der bød på 11 sejre.
-Novus Roy ejedes af et af Billund Travs første bestyrelsesmedlemmer, Christian Pedersen, og han og hans kone var nærmest en slags reserveforældre for mig i mine første Billund-år, husker Thorkild Hansen, der allerede i sin anden sæson som træner fik sit helt store gennembrud med i alt 86 sejre – ensbetydende med en tredjeplads på landsplan bag Harald Lund (121 sejre) og Vagn Lønborg (95 sejre). De bedste heste hos “Præsten” dét år var Nattergalen og Merry Trout.
Præsten og hans disciple
Kælenavnet “Præsten” fik Thorkild Hansen vist nok pga. hans sorte køredragt med hvid krave. I de første trænerår kørte man i ejerfarver, men så kom de faste kuskefarver, og dermed også Thorkild Hansens sorte køredragt.
”Præsten og hans disciple” blev kuskene fra stalden spøgende kaldt.
-Jeg husker, at der blev sagt, når jeg overhalede en konkurrent: Nå, nu kom der en til af “de sorte”! smiler Thorkild Hansen, som i 1973 var snublende tæt på en sejr i Derby Consolation med Piet Valentine.
Parret lå i klar føring ind i opløbet, men pludselig rullede hesten over i galop. Samme år startede Thorkild Hansen for første gang i Derbyet med Pimpernell II, der blev nummer fem bag Patricia Garbo. 1973 var også året, hvor han fik sin første storløbssejr i Fyens 2-års Grand Prix med Sunshine.
Den største sejr – Derby Consolation med Rolf Robin
1974 blev et at de bedste trænerår for den unge Billund-træner, som stadig havde en storstald og endnu engang holdt konkurrenterne – heriblandt Preben Kjærsgaard, der startede som træner 1. april – stangen og vandt sit fjerde trænerchampionat på stribe.
Preben Kjærsgaard fik hurtigt etableret sig som en af banens førende træner og på venskabelig vis konkurrerede de to svogre snart som hårde konkurrenter på Billund-banen.
En særlig sejr var det, da Thorkild Hansen vandt Derby Consolation i 1974 med sin røde stjerne Rolf Robin – en sejr han den dag i dag stadig regner som sin største igennem hele karrieren. Rolf Robin var i øvrigt det helt store navn det år med imponerende 17 sejre!
I selve Derbyet kørte Thorkild Hansen den gode Billund-hest Rumpiloten, men her blev det til galop.
Championatet i Billund blev som nævnt hjemført med 62 sejre og på landsplan blev det til 98 sejre i 457 starter, hvilket gav en andenplads på landsplan bag Harald Lund (123).
I Odense måtte Thorkild Hansen – efter hård kamp – afgive championatet til Ole Petter, men til gengæld vandt han atter Fyens 2-års Grand Prix – denne gang med Torpedo. Heste som Snuser, Stubben, Sjalem Mosebæk og Piet Valentine gjorde det også rigtig fint.
Unghestetalenter i massevis
I 1975 vandt Thorkild Hansen Fyns 2-års Grand Prix med Uldjyden. Han fik derfor ry som en dygtig unghestetræner – et prædikat, der var både fordele og ulemper ved. Faktum var dog, at stalden de år bugnede af ungheste, men mange af dem forsvandt især til Norge eller blev solgt ud af stalden hurtigt efter deres første sejr. En af fordelene var dog, at Thorkild Hansen via sine gode forbindelser til Norge fik mange norske hesteejeres bevågenhed.
Thorkilds stald vandt flest penge i 1975, men championatet i Billund var nu overtaget af Preben Kjærsgaard.
Generobring af championatet
Efter to championater i træk til Kjærsgaard var Thorkild Hansen tilbage på tronen i 1977, hvor han dog fik kamp til stregen af Kjærsgaard og banens nye træner, Villy Pedersen.
Thorkild Hansens stald betegnedes som en rigtig laksestald med omkring 40 heste. Der var bl.a. de to talentfulde hopper 5-års hopper Top Belinda og Top Blaze, der dog snart røg til Norge. Andre gode navne var endnu en hoppe i form af Anita Lunde samt Wolle Håbegård, Buster Nordbjerg, Charlie Nordbjerg, Anik Star, Barci, Thingo Tork og de to garvede travere hurtigtravere Orribell og Nattergalen, der i perioder også var hos Preben Kjærsgaard.
Et andet godt navn fra den tid var Andy Ørnebjerg – en af de sidste heste fra Stutteri Ørnebjerg i Ølstykke – der trods galop blev nummer fire i Derbyet bag Adam Paradiso, men uden galop kunne Thorkild Hansen MÅSKE ha’ truet Preben Kjærsgaard? Svaret får vi selvsagt aldrig.
Han var også lige-ved-og-næsten i Derby Consolation i 1980, hvor sejren gik til en anden Billund-hest, Caruso Guy med Flemming Ankerdal foran Thorkild Hansen med Cæsar Lykkebo, som både træner og ejer havde stor glæde af.
Stabilitet
De efterfølgende år lå Thorkild Hansen med et stabilt sejrstal mellem 60 og 75 årssejre. Hele tiden var der fyldt godt op i hans stald. Stabilitet er i det hele taget et godt ord for hans virke – både som travtræner og som menneske.
Kjærsgaard var nu draget videre til Lunden og to år i træk (1981-82) snuppede den daværende Skive-træner Steen Juul championatet i Billund, men i 1983 genvandt Thorkild Hansen trænerchampionatet på hjemmebanen og havde en rigtig fin sæson med 63 personlige sejre, heraf 48 på hjemmebanen.
Peter J. Hansen var staldens førstemand og det gik godt for de to gange Hansen i de år, bl.a. takket være Godtfred og Frynse. Sidstnævnte var nærmest opgivet da han ankom til Thorkild Hansens stald, men fik nyt liv og blev det år (1983) kåret som Årets Hest i Billund.
Frynse og Godtfred fortsatte successen de næste sæsoner og var medvirkende til at Thorkild Hansen i 1984 vandt sit syvende og sidste trænerchampionat på Billund efter hård kamp med fremadstormende Bøje Laursen, der i 1985 vandt sit første af i alt otte trænerchampionater. Med en velkørende førstemand i form af Peter J. Hansen, som vandt 25 løb, blev Thorkild Hansens stald dog den suverænt mest vindende i Billund.
Lille Igen Bork var en stjerne
Den lille hingst Igen Bork vurderer Thorkild Hansen, som den bedste hest, han har haft i fast træning. I parentes bemærket har den bedste hest i stalden været Europa-stjernen Sea Cove (US), der pga. karantæneregler var nogle dage hos Thorkild Hansen.
Men Igen Bork gav sin træner og ejere nogle fantastiske oplevelser, bl.a. en tredjeplads i Derbyet og deltagelse i UET’s Europamesterskab på Solvalla-banen i Stockholm. Igen Bork fik rekord 1.14,9a og tjente 567.000 kroner – ganske flot for 35 år siden.
Igen Bork var et ud af 11 afkom efter Dundridge-hoppen Ulla Bork, der tilsammen vandt 1,4 mill. kr. Alle har startet, heriblandt også E-Nu Bork, som for Thorkild Hansen bl.a. blev nummer to i Dansk Hoppe Derby bag Early Dirt.
Oddsbomben
I 1987 vandt Thorkild Hansen en speciel sejr i Charlottenlund i det “halvklassiske” 2-årsløb I.C. Tvede Memorial med feltets mindst spillede hest, Mr Porse, der vandt til odds 83,48 (!) foran storfavoritten Marco GT med John K. Hansen
Det var de røde hestes løb. De to forreste var begge røde heste, som man kan se på fotoet, og den sidste placering gik til en tredje rød hest, Kempi Royal Canin (SE) med Preben Kjærsgard.
I de kommende år gik Thorkild Hansens sejrstal nedad, og det blev ikke til så mange starter. Stalden var først og fremmest fyldt op med ungheste, og de forsvandt ofte når de var startklare. Fra den periode huskes heste som Nero Hedevang, Nugget Bagger, amerikanerne Top Crown og Powerful One samt 3-års stjernen Rikke Warden.
Comeback
Bedst som man havde vænnet sig til færre avisoverskrifter for Thorkild Hansen, fik han i 1993 et mindre “comeback” og som en avis bl.a. skrev: ”Den store ”overraskelse” på trænerfronten var Thorkild Hansen, som genfandt sin tidligere storhed og lige til slut kæmpede om championatet.” – der dog gik til Birger Jørgensen.
Chammpionatet glippede, men Thorkild Hansen glemmer nok aldrig en junidag i 1993, hvor han vandt fire løb i Billund. Det blev til i alt 54 sejre det år, hvor de bedste heste i sæsonen var Rahmill og Perfect Risk.
Året efter fik Thorkild Hansen en spændende anpartshest i stalden – og dermed flere nye hesteejere. Navnet var Salina Hedevang, som gjorde det glimrende, og kun sort uheld forhindrede deltagelse i Hoppederbyet. 200 kroner kostede en anpart i Salina Hedevang, som der blev trukket lod om ved sæsonens afslutning.
Vi er nået frem til 1995, hvor Thorkild Hansen havde fin succes med Starlight Blåbjerg (der senere blev mor til Derbyvinderen Home Blåbjerg) og så vandt han det år sin sejr nummer 1.000, hvilket gav adgang til Club 1000-matcherne i Århus. I disse løb vandt Thorkild Hansen flere gange.
I 1999 blev Birgit og Thorkild Hansens yngste søn Claus ansat i stalden hos sin far. Begge sønnerne var som en selvfølge slæbt med på travbanen i en tidlig alder, og “arvede” deres forældres interesse for travsport. Jesper (f. 1974) har kørt som amatør, mens Claus K. Hansen (f. 1975) i en længere årrække var træner, de fleste år i Odense. Ingen af de to sønner er dog længere aktive.
En medhælper med kusketalent
I hele sit trænerliv havde Thorkild Hansen en trofast hjælper i hustruen Birgit, født Kjærsgaard.
Forældrene hed Aase og Kaj Kjærsgaard, og barndomshjemmet var en gård ved Tommerup på Fyn. Alle deres tre børn har haft deres virke og tilknytning til travsporten. Brødrene Preben og nu afdøde Alex som professionelle trænere. Ja, Preben er som bekendt fortsat aktiv i en alder af 72 år efter en ganske enestående karriere.
Birgit fortæller om festen, hvor hun mødte Thorkild:
-Det var en nabo til os, der arrangerede den, og jeg fulgte jo bare med som “det tynde øl”! ler Birgit Hansen.
Hun havde med heste – rideheste at gøre som ung pige. Hun er uddannet inden for kontor og har bl.a. taget sig af sin mands regnskaber, ligesom hun i en årrække var særdeles aktiv i T.U.-foreningen på Billund Trav, hvor det blev til en hel del sejre gennem årene. Birger husker med ekstra stor glæde en løbsdag i Billund, hvor alle tre Kjærsgaard-søskende vandt løb!
Farvel til trænerhvervet
I 2005 kørte Thorkild Hansen sine sidste løb og sagde farvel til trænerhvervet efter 34 år. De lange arbejdsdage med mange arbejdstimer i en sulky og i stalden begyndte at sætte sine spor i kroppen. I stedet blev det til et arbejde i Billund Lufthaven, og nu var hver weekend en friweekend.
Travsporten følger Thorkild Hansen stadig, og besøger ofte sine tidligere kollegaer, bl.a. Peter J. Hansen og Gitte Madsen på staldområdet. Der bliver også til mange besøg hos sønnerne og deres familier for Birgit og Thorkild, noget som ikke mindst børnebørnene nyder godt af.
-Det er skam stadigt hyggeligt at besøge Billund-banen, men stemningen på publikumspladserne er der jo ikke i vore dages travsport, sådan som det var tidligere, erkender Thorkild Hansen, som vandt i alt ca. 1.450 sejre.
Han har været en god og værdig repræsentant for dansk travsport i en lang årrække, både ved sin fremtræden og ageren overfor de fremmeste aktører i vores sport, nemlig hestene og alle andre travfolk.