Hvor blev de af? – Niels Erik Vogt

Artikelsponsor (klik på banner):

 

 

 

 

 

 

Med Derbyvinderen Ejnar Vogt i spidsen havde Niels Erik Vogt i en årrække stor succes, men først i 90’erne forsvandt den sønderjyske opdrætter pludselig ud af travsporten – og hvor blev han egentlig af?

Det startede i det små og kulminerede først i 80’erne med Ejnar Vogt – en af de mest imponerende danske Derbyvindere, som trods en kæmpe startfejl var overlegen i Dansk Trav Derby 1982 og siden hen vandt flere andre storløb – men mange husker sikkert også heste som Nichofen, der vandt 29 løb og tjente tæt på 1 million i Norge, og Dikcy Vogt med 23 sejre og 314.000 kr.

Ejnar Vogt efter Derbysejren med en ung Veijo Heiskanen

Dertil kommer heste som Flemming Vogt, Happy Vogt, Kanon Vogt, Ludvig Vogt, Maradona Vogt, Odette Vogt og Pernille Vogt, der alle nåede omkring 100.000 kroner i præmiesum.

-Ja, det var en rigtig god tid – der er mange minder fra dengang, siger 68-årige Niels Erik Vogt, som stadig bor på gården i Terp nord for Bramming, der i sin tid dannede rammen omkring stutteriet.

-Gården er jo mit barndomshjem; dengang var det en stråtækt gård med 20 tdr. land, men det er blevet udvidet af flere omgang, så der i dag hører godt 230 tdr. land (130 hektar) til ejendommen. Det hele er i dag bortforpagtet, så jeg har ikke længere noget at gøre med hverken jorden eller de 470 malkekøer, der står her, men jeg færdes her jo stadigvæk ligesom det er mit eget og hygger mig med det. Der er altid brug for noget hjælp hist og her – derudover hygger jeg mig med lidt jagt og fiskeri.

Den første travhest
Niels Erik Vogt blev interesseret i travsporten med åbningen af Billund Trav i juli 1971.

-På åbningsdagen var jeg til trav sammen med min far og farbror, og indgangsbilletten fungerede som lodseddel i et lotteri, hvor man kunne vinde en travhest. Tilfældigvis var det min nabo, som vandt hesten og på den måde begyndte jeg at interessere mig for travsporten, fortæller Niels Erik Vogt.

-Den første hest jeg købte var Svend Løve, der i første omgang gik i træning hos Preben Vebner, men da han stoppede flyttede den til Henrik Vestergaard, som fik pæn succes med den.

-Jeg købte også en følhoppe, Kiddy Trout, men den fik kun et enkelt afkom, Astrid Vogt, der ikke duede, så den skilte jeg mig hurtigt af med.

-På et tidspunkt kom jeg til at tale med Henrik Vestergaard, som sagde at hvis jeg skulle ha’ en god følhoppe, gik man jo aldrig fejl af en Francis Senator-hoppe og så købte jeg Twiggy Lunde hvis første afkom blev Berti Vogt (Quick Trick), som var i træning hos Henrik.

-Berti Vogt var et kæmpe talent, som vandt fire sejre i ni starter som 3-års, men han døde desværre meget tragisk. Vi var inviteret til at starte i Jarlsberg Grand Prix i Norge, men han var en lille, ilter herre og det gik galt da de skulle volte. De voltede seks heste venstre rundt og seks heste højre rundt, og han rejste sig pludselig på bagbenene og faldt bagover og knækkede nakken. Det var ganske forfærdeligt og jeg bli’r sgu stadig lidt ked af det når vi taler om det.

Dikcy Vogt sejrer i Fireårsstjernen

Gennembruddet
Twiggy Lunde næste afkom var Conni Vogt, der ikke duede, men så fulgte hhv. Dicky Vogt og Ejnar Vogt, der begge tilhørte årgangens absolutte top.

-Dikcy Vogt var efter Pay Dirt og det skulle Berti Vogt egentlig også ha’ været, men Twiggy Lunde havde ikke vist noget på det tidspunkt hun skulle bedækkes i ’74 og derfor blev hun sorteret fra af Opdrætterforeningen fordi der var så mange tilmeldte hopper til Pay Dirt, husker Niels Erik Vogt.

-Dikcy Vogt vandt bl.a. Fireårsstjernen på Lunden, men var ikke meldt i Derbyet, som jeg egentlig også tror han kunne ha’ vundet, men så vandt Ejnar Vogt til gengæld året efter.

-Jeg lejede sidenhen Twiggy Lunde ud til en svensker, men en aften ringede de pludselig og fortalte, at hun var død. Det var jeg selvfølgelig ked af at høre, men jeg burde nok ha’ gjort lidt mere for at ha’ fundet ud af hvad der var sket.

Alt kunne sælges
Med Dikcy Vogt og Ejnar Vogt som reklamesøjler havde Niels Erik Vogt ikke længere problemer med at sælge sit opdræt, og op gennem 80’erne blev følhoppebestanden udvidet flere gange.

-Alle vidste hvem jeg var og på et tidspunkt havde jeg seks-syv følhopper. Set i bakspejlet var nogle af dem for ringe, men alt kunne sælges på det tidspunkt, siger Niels Erik Vogt, som har opdrættet i alt ca. 35 heste med efternavnet Vogt.

-Ja, og så er der jo også Nichofen (1.13,0a-1.263.000 NOK), men den hed faktisk også Vogt til efternavn inden den blev eksporteret til Norge.

Niels Erik Vogt (2018)

Landbrug eller hesteavl
I 1989 stoppede Niels Erik Vogt som opdrætter. Der er siden da født flere Vogt-heste, men de er alle opdrættet af andre og har næsten udelukkende fået navnet fordi de er efter Ejnar Vogt.

-Jeg står dog også som opdrætter af Rikke Vogt og hendes afkom, Energy Vogt, men det er kun på papiret. På et tidspunkt solgte jeg Rikke Vogts mor, Funny Lady, til Bitten Jensen og Finn M. Lassen, siger Niels Erik Vogt.

-Finn har jeg kendt siden han var knægt, idet han forældre boede tæt på mig, og inden han blev træner købte han faktisk Flemming Vogt af mig. Senere fik han Pernille Vogt i træning og hun blev en ret god hest, som egentlig var Finn M. Lassens første reklamehest inden hun blev solgt til en italiensk hesteejer hos Stig H. Johansson.

-Men Pernille Vogt blev altså mit sidste opdræt. Jeg havde dengang mere end rigeligt at se til med gården og var nødt til at tage en beslutning om, hvorvidt jeg ville satse på landbruget eller travhestene. Jeg havde på det tidspunkt haft flere ulykker med hestene, så jeg tænkte, at jeg hellere måtte opgive dem og det har jeg egentlig ikke fortrudt.

-Jeg følger da stadig lidt med i travsporten, men næsten kun via mine to gode bekendte, Kaj Jørgensen (Stutteri Cloc) og Børge Mathiesen (Stutteri Egedal), som bor inden for en radius af under 10 km.

-Det var en sjov tid med travhestene, som jeg ikke ville ha’ været foruden, men jeg har brugt det meste af min energi på gården og det har taget utroligt megen tid.

-For nogle år siden fik jeg en gastrisk bypass-operation for at komme af med nogle ekstra kilo – 60 kg smed jeg i alt og det har været hårdt, men jeg har det fint nu og er glad for livet.