Dansk Trav Derby – efterskrift

Derby Toppen
Med 22 Top 3-placeringer er Jan Koster (foto), iflg. min opgørelse, helt i top blandt Derby-kuskene, heriblandt 10 sejre – en rekord, der formentlig aldrig bliver slået.

Herefter kommer Steen Juul, der 10 gange har vundet Derbyet og 18 gange været blandt de tre første – indtil videre vel at mærke.

Derefter følger Sofus Sørensen med 12 Top 3-placeringer, heraf fire sejre.

De næste er Poul Groch og Arnold Jensen, begge 10 gange i Top Tre og begge med tre derbysejre.

Dernæst Mark Ingdam og Gerhard Petersen fik begge syv Top 3-placeringer.

Både de stadig aktive kuske har Birger Jørgensen og Axel Jacobsen begge to Derbysejre, og de har begge været i Top 3 seks gange.

Avlshingste
Blandt avlshingstene med flest førstepladser i derbyet som enten far, morfar eller farfar, er Pay Dirt klart bedst med 13 sejre.

Derefter kommer Star’s Pride (8), Speedy Crown (8), Florican (7), Frosty Hanover (7) og Peter The Great (7), Joe’s Pride (6), Volomite (6), Rex The Great (5) og Sandy Flash (5).

Det første Derby
Derbyet er opkaldt efter den 12. Jarl af Derby, og historien fortæller, at han og Sir Charles Bunbury (formand for The Jockey Club) slog plat og krone om, hvorvidt et løb forbeholdt de bedste 3-årige heste (hingste OG hopper) skulle navngives Derby Stakes eller Bunbury Stakes.

Jarlen af Derby vandt og det første rigtige Derby, vi kender i historien blev afviklet den 4. maj 1780 på Epson Downs i Surrey. Løbet blev vundet af Diomed, der sjovt nok var ejet af Si Charles Bunbury.

Travsportens første derby blev afviklet den 4. maj 1884 på Krieau-banen i Wien og vinderen, hoppen Andal, var en fuldblodhest! Kun tre heste startede.

Krieau-banen i Wien

Krieau-banen i Wien

Men så kom de andre lande til:

USA – 1893 med Kentucky Futurity (3-årige heste).

Tyskland – 1895

Danmark – 1898

Rusland – 1899. Dog kørtes der i Rusland fra 1892 til 1898 et Derby, men for de 3-årige heste. Fra 1899 var det de fire-årige heste, som i de fleste andre lande.

New Zeeland – 1914

Frankrig – 1924 under navnet Criterium des 4 ans. Frankrig ville – selvfølgelig – ikke opkalde deres største årgangsløb efter en engelsk jarl!

Det tidligere Jugoslavien – 1923.

Italien og Norge – 1926.

Sverige – 1928.

Holland – 1942

Finland – 1970


Hjertet slår aldrig så hårdt som på en derbydag
Snart er det tid igen til årets travbegivenhed i Danmark.

Hvad er det vigtigste løb i løbet af et år i dansk travsport? Intet spørgsmålstegn hos mig her, sagen er klar – selvfølgelig Dansk Trav Derby på Charlottenlund Travbane.

De kan komme med nok så mange internationale verdensstjerner i løb som f. eks. Copenhagen Cup. Det hjælper bare ikke.

Derby: Det er sport! Det er spænding! Det er spil! Det må fejres!

Det allerbedste og fineste. Historiens vingesus føles næsten, når man går ind gennem indgangen. Siden 1898 er der blevet kørt Dansk Trav Derby på Charlottenlund Travbane.

Dansk Travderby. Distance 3.000 meter, tre omgange. 12 heste er på plads bag startvognens vinger. Bare én chance i livet får hestene for at deltage i det RIGTIGE derby.

Og 12 kuske sidder bag de toptunede heste, nogle af kuskene træner også hestene til daglig. 12 ejere, 12 staldmænd m/k, familiemedlemmer og venner til ejerne. Masser af tilskuere på plads på lægterne. Alle føler det.

Storslået, åndeløs, spændende.

At opleve det på nærmeste hold. Sejr, nederlag, gode placeringer, held, uheld.

Men uanset hvordan det går i de minutter, det tager at afvikle derbyløbet: Følelsen over det, der skal til at ske, er lige stærkt hver gang, også for dem, der har overværet mange derbies i tidens løb. For selv om der er såkaldt ”mindre gode” og ”virkelig gode” årgange af heste, så er det ikke altid kvaliteten af løbet, der spiller nogen rolle for tilskueren, når derbyet skal afgøres.

Det er selve spændingen forud for løbet, og undervejs. For “tiden står stille” i luften når startbilen triller mod start foran de 12 derbydeltagere. DET er øjeblikket.

Adrenalinen kører rundt i kroppen. Størst mulig stilhed i øjeblikket før det hele er afgjort  – kun nogle få minutter senere.

Siden 1974 har jeg set alle derbies live på Lunden. Mange fantastiske, en del gode og selvfølgelig et antal som har været mere ordinære. Men jublet blev der over alle vinderne.

Og når løbet er overstået. Klapslaver, knus, glæde og sejrstårer, interviews til pressen, skuffelser, fotografernes blitz lyner om kap med sol- eller regnstrålerne.

For mange travelskere slår trav-hjertet aldrig så hårdt som på en derbydag. Derby består altid.

Der er et helt år mellem hvert derby. Men sidste weekend i august er vi klar igen!


Kildemateriale

”Muntre erindringer fra 63 derbyer 1912-1975” af Otto “Quickly” Nielsen, Væddeløbsbladet nr. 44/1975

Desuden artikler af Otto Donatzky, bl.a. Væddeløbsbladet nr. 54/1972

Dertil masser af derbystof m.m. i Væddeløbsbladet, Trav Jul, Trav Tidende, Årsrevyer, travprogrammer og dagblade, herunder oplysninger fra DTC’s Stambøger samt artikler skrevet af blandt andet Lars Donatzky, Karsten Bønsdorf, Klaus Koch, Teit Rasmussen, Aage Hansen, Knud Lillegaard, Carsten Bundgård og Henrik Berg.

Derbyresultater 1995-2015: KLIK HER

Dansk Trav Derby 1898-2009: KLIK HER