Derby 1967 – Den røde hest med Århus-træneren Hill vandt et dramatisk Derby

Sidst i august, på Charlottenlund Travbane sker det. Så afgøres hvem der til ”evig tid” skal indskrive sig i de historiske travanaler i Danmark over Derbyvindere. I-J-hestene fra årgang 2020 skal afgøre Derbyet 2024. I en række artikler i den kommende tid her på travsportshistorie.dk fortælles om de andre derbys, hvor det I-J-hestene, der har vundet årets Derby. Det drejer sig om følgende:

I’m A Photo 2005 – artikel 1- er offentliggjort på travsportshistorie.dk

Indus 1986 – artikel 2 – er offentliggjort på travsportshistorie.dk

Jolly 1948 – artikel 4

Ilka Nichols 1947 – artikel 5

Jim Bingen 1932 – artikel 6

Johnny Finance 1928 – artikel 7

Ingolf 1909 – artikel 8

og her If Klokkedal 1967 – artikel 3.

Vi er nu i 1967, I- og J- årgangene er slået sammen. Derbyet var flyttet fra det normale tidspunkt, juli måned, til september, og det var sidste derby med ”tilfældig” lodtrækning om startpladserne. Den gamle træner Arnold Jensen førte det 20 hestes store derbyfelt op. – Vinderen If Klokkedal blev betegnet som den stærke og stabile type. Kusk og træner var Jørgen Hill, hvis hest ydede en pragtpræstation i et lidt rodet derby.

Der blev kørt hårdt i Derbyet 1967 – og med flere skiftende føringer
50 år tidligere var Albert Hill nummer fem i derbypræmierækken, og her, i 1967, var det hans søn, den århusianske træner Jørgen Hill, der var vinderkusken bag den røde If Klokkedal. Hesten, der bare kæmpede og kæmpede.

Det var Hills trænerkollega fra Århus, Børge Simonsen med Joe’s Sporup, der tog spidsen, tæt fulgt af If Klokkedal og københavnske Ikaros D med Leif Nielsen.

Der blev kørt hårdt i starten, og Jørgen Hill og Børge Simonsen, var tæt – FOR tæt mente dommerne – på deres konkurrenter, da de erobrede de forreste pladser fra start. Det bevirkede da også, at både Simonsen og Hill begge fik en bøde på 200 kroner for uforsigtigt kørsel kort efter start med deres heste, Joes Sporup og If Klokkedal. Førstepræmien i Derbyet var på 30.000 kr., så bøderne var pebernødder i den sammenhæng.

Ud på anden omgang var det I S med svenske Birger Bengtsson, der forcerede sig til spids, mens Iboune med sin ejer, amatørkusk Leif Christensen også havde fået god kontakt med førerfeltet. Ny førerekvipage kom der dog allerede en halv omgang senere, hvor den farverige amatørkusk Birger Jansen med hoppen Jytte Ørnebjerg overraskende speedede til front.

Ud på derbyets sidste omgang angav Jytte Ørnebjerg stadig tempoet, men ved staldene sidste gang angreb If Klokkedal og Iboune, og på den lige bane blev det klart, at kampen om det blå bånd skulle stå mellem disse to heste.

Jørgen Hill viste sin effektivitet på løbets sidste meter ved at arbejde If Klokkedal forbi Iboune. Sejren var hjemme for Jørgen Hill og If Klokkedals ejer og opdrætter, E. Rahbek Petersen fra gården Klokkedal i Uth udenfor Horsens.

INDSÆT FOTO ER UPLOADET -OPLØBET

Hill Junior fortæller Derby-minder:

I I/J-årgangen fra 1963 var der i stalden hos Jørgen Hill især to lysende talenter, foruden If Klokkedal var det hoppen Jacqueline Axworthy.

Jacqueline viste fine præstationer for Jørgen Hill, men alligevel valgte Jørgen Hill at tro mest på If Klokkedal, og at den i sidste ende skulle blive den bedste. Jacqueline Axworthy fik så ny træner og forsatte med at imponere før Derbyet, mens det kneb mere med If Klokkedal. Måske Jørgen Hill her alligevel havde valgt forkert?

Men 14 dage før Derbyet begyndte If Klokkedal dog at vise lidt derbytakter. Og i ugen før Derbyet leverede den røde hingst et træningsarbejde, der overbeviste de tilstedeværende. Nu vidste inderkredsen omkring Klokkedal-hesten, at den havde en derbyvinderchance.

Træner Jørgen Hills søn, Jørgen Hill Junior, fortæller minder om Derbysejren:

Han var 14 år gammel på det tidspunkt, og har mange dejlige minder fra faderens store dag.

–Efter sejren sejlede familien hjem med færgen fra København til Århus, og der var liv og glade dage på færgen. Vi var i restauranten, hvor Rahbek Pedersen havde inviteret på middag. Alle andre fra Østjylland sad i cafeteriet, hvor der efter sigende blev skyllet en del øl ned, fortæller Jørgen Hill den yngre.

-En anden ting jeg husker, var en af If Klokkedals sidste starter som 3-års. Den havde 20 eller 40 meters tillæg over 2300 meter snorestart, og lå bagerst, da feltet gik ud på sidste omgang. Min far trak den ud til angreb med cirka 750 meter tilbage, og på 200 meter var hele feltet rundet, men der blev ikke slækket på farten, så parret var 40 meter foran nummer to i mål.

-Denne dag var Amager Travbanes formand Axel Taarup til løb i Århus, og han rejste sig op og spurgte, hvad det var for en hest – hvortil èn svarede; – at det er næste års derbyvinder, du lige har set!

Hvilken usædvanlig fødselsdagsgave til træner Jørgen Hill med Derbysejren – få dage inden Derbyet havde han fejret sin 50-års fødselsdag. Han havde selv i sin tid fundet hoppen Bonnie Harvester til E. Rahbek Petersen, og samtidig sørget for, at hun fik plads hos avlschampion Joe’s Pride. Resultatet blev If Klokkedal.

Lidt om andenhesten i Derbyet – Iboune

If Klokkedal med Leif Christensen

I Derbyet i 1967 blev det som tidligere nævnt, til en andenplads til Iboune. Træner af den nervøse men seje og stærke hoppe var Carlo Frederiksen – med god hjælp af hans søn, 14-årige Finn Frederiksen, der bl.a. kørte lange motionsture i skoven med Iboune. Iboune var sjældent inde på banen, men i programmet stod Carlo Frederiksen opført som træner af denne specielle hoppe.

Iboune ejes af den da 42-årige Leif Christensen, Stutteriet Avlholm i Langstrup, og han kørte selv som oftest sin hoppe i løbene. Finn Frederiksen, der forlod skolen som 14-årig, fortæller:

-Skolen var ikke lige mig, og derefter kom jeg op til Leif Christensen på Stutteri Avlholm. Her passede jeg årgangshesten Iboune, der ikke kunne trives inde på travbanen, det havde hun ikke temperament til.

Det var ikke skånekost, der blev tilbudt hestene dengang. 31 starter havde Iboune i sin 4-års sæson. Den havde vundet to sejre i sin 3-års sæson, og blev ellers ikke på det tidspunkt regnet for en kandidat til derbysejren.

Men Iboune lagde fantastiks ud i 4-årssæsonen med lutter sejre. Så kom der imidlertid problemer.

I sine 7 sidste starter inden Derbyet, blev den diskvalificeret de 5 gange, og i Derbyprøven, afviklet 14 dage før Derbyet, blev den ydermere diskvalificeret for urent trav på en ellers flot andenplads efter en anden hoppe, Væddeløbsbladets tip som vinder af Derbyet, Iria, med Jørgen Olsen.

Alligevel regnedes den distancestærke Iboune med Leif Christensen med i favoritfeltet i et åbent derby. Minusset var, at der var en relativ urutineret kusk, der sad bag – mente tipseksperterne, der dog tippede Iboune som outsider.

FOTO AF JØRGEN HILL MED BRANDMAJOR ER UPLOADET

If Klokkedal viste kun glimtvis sine evner efter derbysejren; Den vandt dog nogle større løb som bl. a. 5-års-mesterskabet på Amager, men forsvandt stort set fra rampelyset, den blev solgt til Norge. Moderen til If Klokkedal, Bonnie Harvester, fik hele 14 føl, men her var ingen andre større stjerner iblandt.

1963-årgangens bedste hest var ellers den første skandinaviske/nordiske mester fra DANMARK –  siden 1938, Ikaros, med ialt 55 sejre, men det er jo en anden historie.

Man kan læse mere om Hill-familien, Børge Simonsen og Finn og Carlo Frederiksen i andre artikler her på Travsportshistorie.dk.

If Klokkedal vinder Amagers 4-års Mesterskab