Travsportshistorie.dk

”Næste år bli’r han rigtig god”

Fang Gu Bakkely efter sejren i Kriterium Consolation. Foto: Burt Seeger

Per Sørensen har haft fin succes med Bakkely-hestene og håber, at Kriterium Consolation-vinderen Fang Gu Bakkely næste år kan være med blandt årgangens allerbedste.

Fang Gu Bakkely HAVDE egentlig sikret sig en ”finaleplads” i Dansk Trav Kriterium, men kredsen omkring ENS Snapshot-hingsten valgte i stedet at starte i Kriterium Consolation, og det viste sig som bekendt at være en god beslutning.

Med René Jonassen i sulkyen vandt Fang Gu Bakkely således en rimelig sikker sejr i tiden 1.16,6a/2000 meter og føjede dermed 37.500 kroner til præmiekontoen.

– Min kone (Hanne) og René var ikke i tvivl om, at vi skulle starte i Consolationsløbet, siger Per.

-Jeg ville godt ha’ startet i det store løb, men blev overbevist om, at hesten ikke er klar endnu og derfor tog vi Kriterium Consolation, selvom han teoretisk set kunne ha’ tjent væsentlig flere penge i selve Kriteriet.

-Det er den klart største oplevelse for mig inden for travsporten, og alle siger til mig, at jeg har god hest, så nu drømmer vi selvfølgelig om at kunne være med i de store løb næste år.

– Fang Gu er en stor og stadig meget ranglet hest, som nok først rigtig kommer til sin ret næste år. Han har jo været amatørtrænet hele karrieren og har ikke prøvet så meget endnu, men med noget vintertræning tror og håber jeg på, at han kan udvikle sig yderligere.

-Næste opgave bliver Grand Circle 3-års Championat den 24. oktober i Billund, men kun hvis han er 100 % frisk og klar. Det bestemmer vi os for senest tirsdag og derefter bliver han pakket ned for i år.

”Jeg har købt en hest til dig”
Hanne og Per Sørensen har været med i travsporten i over 35 år. Det startede i midten af 80’erne på Skovbo, hvor Hannes fætter, Bjarne Hansen, var med i TU-foreningens bestyrelse, og på den måde blev Per også interesseret i travhestene.

-Jeg havde stort set aldrig hørt noget om travheste før, men startede så nede hos træner Jørgen Larsson i en sommerferie, hvor jeg brugte noget tid på at lære lidt om sporten, fortæller Per.

-Det bed sig fast og jeg tog TU-licens med hesten Indian Summer, som Bjarne ejede, og siden købte vi også vores egen hest, John Queen. Ja, det vil sige, det var faktisk Jørgen Larsson, som købte den af opdrætteren, Børge Buchwardt. ”Jeg har købt en hest til dig” sagde han en dag – ”Du skal betale 12.000, så er den din!”

-John Queen var en rimelig god hest, men heller ikke mere. Senere købte vi nogle formløbsheste, som heller ikke var de store stjerner, men jeg har da vundet en 8-10 løb. Jeg har bl.a. vundet to formløb samme dag nede på NFT, hvoraf John Queen var den ene af vinderhestene.

Fang Gu Bakkely og René Jonassen vinder Kriterium Consolation. Foto: Burt Seeger

Det handler om te
Familiens første stjerne var hoppen Tea For Two (Loyal Lobell), der vandt 18 løb, fortrinsvis med Ken Ecce i sulkyen, og siden hen er blevet stammoder til Hanne og Per Sørensens Bakkely-heste.

-Tea For Two var opdrættet af Bjarne Hansen, som desværre døde tidligt, hvorefter hans far og søster arvede hesten. Senere købte vi Tea For Two, der i 2001 blev mor til vores første opdræt, Jasmin Bakkely, siger Per.

-Bakkely er navnet på vores gård her i Atterup (ca. fem km nord for Faxe) og alle vores hestes navne har noget med te at gøre, inspireret af vores første følhoppe, Tea For Two.

-Hendes første afkom, Jasmin Bakkely, var lynende hurtig fra start, men kunne kun holde 1000 meter, så hun blev kasseret ret tidligt.

-Den næste var Kiwi Bakkely, der var en rigtig god hest (1.16,5a-126.000 kr/9 sejre) og nu er mor til bl.a. Fang Gu Bakkely (Fang Gu = Ler-tepotte).

-Kiwi Bakkely er nu i fol v/Forever Peace og næste år går Bailey Bakkely også i avlen. Jeg regner med, at vi bruger ENS Snapshot til begge hopper.

Træner mest hjemme
Med ganske få undtagelser har Per Sørensen altid selv trænet familiens heste, heriblandt også Fang Gu Bakkely, der dog har været inde hos Kenneth Nielsen i et par omgange som 2-åring.

-Det gik rigtig godt og Kenneth fik ham også godkendt som 2-års på 1.24,3/2000 meter, siger Per.

-I dag har vi et fint samarbejde med René Jonassen, som indimellem kører hurtigarbejderne på Skovbo, men ellers træner jeg næsten udelukkende herhjemme. Vi har en 700 meter rundbane og en 350 meter ligeud-bane, så det er faktisk ret sjældent, at jeg kører til Skovbo med hestene.

-Fang Gus lillesøster Hyben Bakkely (Juliano Star) træner jeg også med herhjemme og hun tegner til at blive en rigtig fin hest. Hun er ret langt fremme, og hvis det går som jeg tror, kommer hun til start som 2-års.

”Sindsygt uheldig”
Søndag skal Hanne og Per Sørensen atter til storløb – denne gang i Skive, hvor Fang Gu Bakkelys storebror Eistee Bakkely (Juliano Star) er på plads i Grand Circle 4-års Championat Consolation med René Jonassen i sulkyen.

-Han er ikke lige så god som lillebroderen, men er en dejlig hest at træne med, selvom han nok er lidt for entusiastisk, smiler Per.

-Det var i øvrigt meningen, at han skulle ha’ heddet Earl Grey Bakkely, men dét navn var allerede taget og derfor blev det Eistee!

-Eistee Bakkely har været tæt på et par gange, men endnu ikke vundet løb. Enten fordi han ikke er god nok eller nok mest fordi han har været sindsygt uheldig. Senest sad han f.eks. fast i et amatørløb med kun seks heste – det burde jo ikke kunne lade sig gøre, men nu prøver vi altså at starte ham i Grand Circle og håber det bedste.

Niclas Steinlein kørte Tchai Bakkely til sejr på Bornholms Brand Park. Foto: Torben Ager

Det næststørste …
Per Sørensen betegner Fang Gu Bakkelys sejr i Kriterium Consolation som det største, han nogensinde har oplevet inden for travsporten, og det næststørste var Tchai Bakkelys sejr på Bornholm i sommer.

-Vi skulle over og besøge nogle gamle naboer og blev enige om at tage Tchai med. Primært for at vi kunne ride en tur i skoven sammen med vores venner, men vi passede det sammen med at der også var løb på Bornholm mens vi var der, og så prøvede vi at melde ham i et løb, fortæller Per.

-Det var lidt af et lykketræf. Normalt starter man ikke bare en hest på Bornholm da mange heste har svært ved at finde rundt på banen, så jeg troede ikke en disse på ham.

-Under opvarmningen kunne han slet ikke finde ud af det, men tog sig til gengæld sammen i løbet og fløj jo nærmest rundt på banen. Det var en fantastisk oplevelse at vinde løb på Bornholm, hvor man nærmest føler, at der er storløb hver løbsdag!

-Dén dag var der virkelig mange, som var henne og sige tillykke, men det var ingenting imod alle de hilsner jeg fik efter Fang Gus sejr i søndags. Der var fedt at høre fra så mange mennesker – også nogle, som jeg næsten ikke kender.