Kurt Køppen

RexJunior

Portræt af Kurt Køppen (1926-2011), som vandt Dansk Trav Derby 1955 med familiehesten Rex Junior. To år senere gentog han bedriften som træner med Tjavs, der blev kørt til sejr af John “Super” Petersen.

I 2010 kunne man på Dansktravderby.dk læse et interview med Kurt Køppen, som på daværende tidspunkt var den ældste nulevende vinder af Dansk Trav Derby. 

Sammen med Karsten Bønsdorf mødte forfatteren til denne artikel Kurt Køppen i hans hjem i Bjæverskov, og den 84-årige tidligere træner øste gavmildt ud af sine erindringer om et langt liv med heste. 

– Tror du der nogen, der gider høre om det? Det er jo efterhånden længe siden, og jeg har ikke noget til gode!

Dåbsattesten siger 1926, men Kurt Køppen er stadig frisk og byder Karsten Bønsdorf og undertegnede velkommen inden for i ejendommen på Læskovvej i Bjæverskov, hvor han har boet siden Skovbo-banen åbnede i 1976. Her fortsatte han som træner indtil han faldt for aldersgrænsen (70 år) ved årsskiftet 1996/97 – men derom senere.

Lad os først skruen tiden tilbage til søndag d. 10. juli 1955, hvor Kurt Køppen oplevede sit største øjeblik som travtræner.

– Det var jo lidt specielt for han var lidt af en laban, men han kunne til gengæld kæmpe. Rex Junior var mildt sagt meget temperamentsfuld, og det var også det der var årsagen til at han galoperede kort efter start i svinget efter dommertårnet. Jeg havnede så helt bagerst sammen med Ejvind Schnell (Rap Roy) og vi sad og sludrede lidt, indtil der manglede en omgang, så måtte jeg hellere se at komme af sted med Rex Junior, der hurtigt nåede frem til de forreste. Robin havde ført fra start og derefter sad Rasmussen og Rosita The Great, men med 500 meter igen var Robin træt og Rasmussen fik spids. Vi kom frem på andenpladsen og ind på opløbet var det bare farvel og tak! husker Kurt Køppen, som i næsten bogstavelig forstand var ”fødselshjælper” da Rex Junior kom til verden på Derbydagen i 1951, søndag d. 1. juli.

– Min far købte i sin tid følhoppen Broløkke, der blev mor til Lilly Warden, som igen blev mor til Rex Junior, så det var en rigtig familiehest. Med Lilly Warden vandt jeg min første start som træner, da jeg startede i 1952. Derbysejren var min sejr nummer 25 – den første kom i ’49 med Kaptajn Bingen mens jeg var lærling hos Koster.

– Rex Junior var som sagt en rigtig laban, der kunne finde på lidt af hvert i træning. Det foregik meget ofte på hans præmisser, og bedst som man kørte med ham i træning, kunne han finde på at dreje af. I løb var der som regel ingen problemer, men han var en strid ”kamel” og det blev til galop i både Kriteriet og Derbyet. Jeg var også på Jägersro for at starte ham i et lidt større løb, men der gik han fuldstændig amok. Han blev også bortvist et par gange.

– Jeg var faktisk den eneste, der kunne styre ham. Alle andre ville han bide og var direkte ondskabsfuld. Hvis fremmede kom ind i boksen til ham, blev de jagtet op i krybben, men mig var han altid flink over for. Jeg kunne bl.a. ligge nede under krybben og sove til middag med et dækken over mig uden han rørte mig, men jeg havde også været i gang med ham fra han var et par måneder gammel. Så red jeg ofte en tur på hans mor, mens Rex løb ved siden af!

– Jeg prøvede forskellige ting med ham igennem årene. I Derbyprøven gik han f.eks. med en såkaldt blændkappe, men det fungerede slet ikke og så fik han igen lukket hovedlag på i Derbyet. Ellers gik han kun med gummiboots, hvilket var ret usædvanligt dengang, hvor hestene ofte gik meget tungt balanceret.

Unghestestjerne
Rex Junior må betegnes som en rigtig unghestestjerne, der som 2-års vandt et enkelt løb i seks starter – det var til gengæld i Dansk Opdrætningsløb, hvor Rex’en løb dødt løb med Robin og Mark Ingdam på tiden 1.26,5/1500 meter.

Som 3-års vandt han Kriteriumsprøven, men galoperede fra start i Kriteriet og måtte nøjes med tredjepladsen bag Robin og Ruder Konge. Rex Junior fik til gengæld revanche i Amagers 3-års Mesterskab og 3- og 4-års Eliteløb på Lunden.

Så fulgte Derbysæsonen med seks sejre i otte starter, men selvom Rex Junior var aktiv til og med 9-årssæsonen (1960) blev det resten af karrieren kun til tre sejre i 73 starter! Han fik rekord 1.19,7 og tjente 63.650 kr.

– Efter Derbysæsonen kom problemerne og jeg prøvede bl.a. at sende ham på landet, men det fungerede ikke rigtigt, fortæller Kurt Køppen.

Rex Junior blev benyttet sparsomt i avlen frem til 1976 og fik i alt 27 afkom.

– Han blev aldrig den store succes i avlen, da størsteparten af hans afkom havde arvet hans temperament, og desværre endte han sine dage på en kedelig måde. Rex Junior stod på et tidspunkt ovre på Firemilegården i Karlstrup, men så kom der en henvendelse fra en hingsteholder i Skive, som var interesseret i at få ham opstaldet. Jeg tog senere op for at se til ham, men det fortrød jeg – han så forfærdelig ud og blev aflivet kort tid efter. Det var ikke så rart, erindrer Kurt Køppen.

Udlært hos Koster
Rex Junior var som nævnt opdrættet af Kurt Køppens far, Sigfred Køppen, som havde et stort gartneri i Tømmerup på Amager. Selvom faderen interesserede sig mere for radiser end for væddeløb, besluttede han at støtte sønnen og investerede i følhoppen Broløkke, hvis første afkom altså blev Lilly Warden.

Det var formentlig Sigfred Køppens ønske at ”Junior” skulle gå i sin fars fodspor, men han ville oprindeligt hellere være dyrlæge. Det krævede imidlertid lidt mere fordybelse i lærebøgerne, og det var ikke Kurts stærke side, så han kastede sig i stedet over travsporten.

– Sammen med kammeraterne kom jeg jo af og til på Amager Travbane, og jeg var ikke ret gammel da jeg vidste at jeg ville arbejde med dyr – især heste. Hver gang jeg så en hestevogn, og dem var der jo mange af da jeg var barn i 30’erne, skulle jeg lige over og hilse på hestene! siger Kurt.

– Jeg startede som staldmand hos Poul Klartoft på Lunden da jeg var 16 i 1941 og kort efter fik jeg lokket en skolekammerat med derud – han startede hos Sofus Sørensen. I 1946 søgte jeg ind for at aftjene min værnepligt, sådan nærmest for at få det overstået fordi jeg havde hørt der skulle være trænerskole året efter. Jeg lå i Tønder i et års tid og da jeg kom hjem startede jeg hos Fredi Sølberg.

– Senere kom jeg til Koster, hvor jeg var ansat til jeg startede for mig selv. Mange siger at Koster var en hård negl, men jeg synes det var et godt sted at være. Bare man passede sit arbejde var der aldrig problemer. Jeg fik også et fint forhold til Fru Rigmor Koster og kom af og til over i villaen bagved tribunen og fik cigaretter. Hun havde altid cigaretter selvom de var svære at få dengang.

– I 1947 startede jeg på trænerskole sammen med bl.a. Jørgen og Walther Kaiser-Hansen, Ejvind Schnell, Palle Sperling og Hans Bagge. Det varede tre år dengang, hvor vi i vinterpausen (man kørte kun travløb fra april til oktober) fik undervisning af Helge Marks-Jørgensen fra DTC og dyrlæge Moltzen-Nielsen. Det foregik i Centralforbundet, der dengang lå inde på Nørrebrogade 45. Desuden var der noget undervisning indimellem i sommerhalvåret.

– Ikke langt fra DTC’s lokaler lå værtshuset Prader, hvor vi ofte tog hen efter vi havde været til undervisning, men jeg drak altid sodavand. Faktisk har jeg aldrig drukket en dråbe spiritus i mit liv – det tror jeg ikke, der er andre travtrænere, der kan prale med! Det er ikke fordi jeg er religiøs på nogen måde – min far havde det på samme måde, men alle vores damer og mine børn har til gengæld ikke været ”kræsne”.

Fire klassiske sejre på fire år!
Kurt Køppen bestod trænereksamen i december 1949, men startede først som træner i 1952 og inden for de første fem år vandt han både Opdrætningsløb (Rex Junior i 1953), Kriterium (Tjavs i 1956) og Derby – to gange!

– Ja, det kan man jo sådan set ikke klage over! smiler Kurt Køppen.

– Da Rex Junior var ”færdig” efter Derbysæsonen, tog Tjavs over og det var også en mægtig hest.  Han var opdrættet og ejet af Richard Petersen, hvis søn John ”Super” Petersen var staldmand hos mig.  Jeg kørte ham til sejr i Kriteriet i 1956 og han vandt syv løb i ni starter som 3-års, men fra og med 4-årssæsonen var det næsten udelukkende John der kørte Tjavs.

Foruden Derbyet vandt Tjavs også Derbyprøven, Amagers 4-års Mesterskab samt det tyske storløb, Grosser Alter Preis i Hamburg i ny dansk rekord, 1.20,5/2000 meter. Som 5-års vandt hesten bl.a. også Øresundspokalen på Jägersro.

– Dengang var det sjældent man tog udenlands for at starte. Hestene skulle virkelig være gode før man tog til Sverige eller Tyskland – det var først senere man begyndte på det. Vi havde jo både Amager og Lunden, der afviklede løb på skift fra marts til november, siger Kurt Køppen, som i begyndelsen af karrieren også havde fin succes med heste som Princess Town og Alex Hanover.

Stald Italy 
Siden Rex Juniors dage har familien Køppens heste startet under pseudonymet Stald Italy med de karakteristiske grønne/hvide/røde striber på køredragten.

– Jeg kan egentlig ikke helt huske hvorfor vi valgte de farver i sin tid. Måske var de inspireret af radisefarverne – min far var jo gartner – men med de pågældende farver var navnet jo oplagt, da det er de samme farver som det italienske flag. Ole har kørt med de samme farver i alle årene, siger Kurt Køppen.

Væk fra sporten i mange år 
Efter en flyvende start på trænerkarrieren blev der efterhånden længere mellem sejrene, hvilket Kurt Køppens statistik for de følgende år vidner om – 1959: 9 sejre, 1960: 1 sejr, 1961: 2 sejre, 1962: 3 sejre og 1963: 2 sejre. I begyndelsen af 1964 valgte han derfor at lukke forretningen.

– Jeg syntes ikke længere der var nogen økonomi i travsporten, så jeg købte en ejendom på Amager og begyndte at køre kommission på Grønttorvet, dvs. jeg samarbejdede med en halv snes gartnere og videresolgte deres varer med en vis fortjeneste. Det tjente jeg godt på, især fordi jeg var heldig at få nogle store kunder – bl.a. Brugsen og Irma. Den forretning har min søn, Ole, overtaget i dag, fortæller Kurt Køppen, som efter nogle års pause fra travsporten fik amatørlicens i 1969.

– Jeg vandt omkring 15 løb som amatør, men en dag blev jeg kontaktet af Amagers bestyrelsesformand Axel Taarup. De manglede vist en træner og han fik ”lokket” mig til at starte igen. Det gik også meget godt – jeg vandt 25 løb det første år (1974) og blev champion året efter. I ’76 flyttede vi så til Skovbo, hvor jeg også nåede at blive champion i 1976, 1979 og 1983. Jo, når alt kommer til alt har jeg nok haft de bedste år hernede, selvom de første år med Rex Junior og Tjavs selvfølgelig også betyder meget.

Foruden de fire championater vandt Kurt Køppen også Ekstra Bladets Rigschampionat i 1984. Han fortsatte som træner frem til han faldt for aldersgrænsen i 1996.

Fra de sidste ca. 20 år af karrieren husker man heste som Ove Smedegård, Prins Tonny, Torpedo T T, Uffe Mac, Effendi Rex, Frankie Win, Gritt Mac, Hassan Mac m.fl.

I slutningen af sin karriere fik Kurt Køppen en ambitiøs storhesteejer i stalden, Hans Lund Hansen (Stutteri Bøgeskov), som igennem det meste af to årtier havde stor succes med heste som Uffe Vallund, Watergate, Brooklyn og Donovan.

Kurt Køppen vandt i alt 528 løb.

Følger fortsat med
Kurt Køppen nyder i dag pensionisttilværelsen i landejendommen i Bjæverskov med sin hund og sin kat som eneste selskab. To gange har han måtte sige farvel til sin livsledsagerske – sidste gang i 1999.

– Min kone Anni, som er mor til mine to sønner, døde i 1985. Vi havde kendt hinanden siden ungdommen og hun hjalp til i stalden, passede huset og lavede regnskaber. Hun kunne det hele! Jeg var så alene i et par år, men mine tre kusiner på Amager havde jo meget travlt med at jeg skulle finde en ny og pressede på for at jeg skulle invitere Ingrid, som jeg havde kendt i mange år sammen med min kone, ud. Det fik jeg så endelig taget mig sammen til, og vi nåede at få 12-13 år sammen inden hun døde i 1999. Siden har jeg boet her alene, siger Kurt Køppen, som også mistede sin ældste søn, der døde i november i fjor.

– Jeg følger fortsat med i travsporten via DanToto Racing Live og Dantotos gratisavis. Jeg kommer ikke så tit på Lunden mere, men snakker jævnligt med gamle bekendte og hesteejere, bl.a. Hans Lund Hansen. Det er meget hyggeligt.

Interviewet er ved at være slut. Artiklens hovedperson følger os ud til bilerne. Katten kommer Kurt i møde – ”Nå, så er det tid til vores aftentur”.

Det er ikke til at se det hvis man ikke lige ved det, men næste gang kan Kurt Køppen sætte 85 lys i lagkagen. Dåbsattesten lyver ikke, men han ligner stadig en der sagtens kunne svinge sig op i sadlen og ride fastelavnsridning på Amager, som han gjorde det i mere end en menneskealder inden han takkede af som 60-årig.

Kurt Køppen døde den 23. september 2011 pga. en lungebetændelse – han blev 84 år. 

Sønnens tragiske død
Mindre end tre år efter Kurt Køppens død afgik hans søn, amatørkusken Ole Køppen, også ved døden på tragisk vis efter et løb på Charlottenlund Travbane den 13. juli 2014.

OleKoppen

Efter løbet spændte Ole Køppen sin hest (Overall) fra og trillede sulkyen uden for stalden, da han pludselig faldt om.

Kenneth Nielsen gav Ole Køppen hjertemassage og fik ham genoplivet, men han døde på vej til Herlev Hospital. Ole Køppen blev 61 år.

Det private ambulancefirma, Ignis Et Aqua, fik efterfølgende hård kritik efter ulykken (læs mere på tv2.dk)

Ole Køppen havde stor succes som amatørkusk i 70’erne og 80’erne med heste som Prins Tonny og Effendi Rex, og han var to gange amatørchampion på Skovbo.