Hvor blev de af? – Poul Erik Toft

C T Mahogny (1) vinder det første V6-løb i Danmark

Danmarks første V6-vinder, NFT-amatøren Poul Erik Toft, ser tilbage på “de go’e gamle dage”.

Det er efterhånden 15 år Poul Erik Toft kørte sit sidste travløb, men mange husker sikkert stadig den dygtige amatørkusk, som i 80’erne havde stor succes med især C T Mahogny, der vandt i alt 64 løb.

I 1980-81-82 vandt C T Mahogny hhv. 13, 16 og 13 løb, men hesten blev nok mest “berømt” som vinder af det allerførste V6-løb den 10. marts 1984 på Lunden.

Løbet – Gulddivisionen – var samtidig årets udgave af Wedellsborg Mindeløb og i en tæt opløbskamp henviste C T Mahogny og Poul Erik Toft tredjefavoritten Camilla Knab (Henning Fink) til andenpladsen. Begge heste fik noteret tiden 1.20,8a/2500 meter.

-Jeg havde startspor 1 og selvom C T Mahogny var hurtig fra start, så havde jeg aldrig vundet hvis vi havde fået spids. Det blev i stedet anden-tredje par udvendig, og så angreb jeg i tredje spor ind på opløbet. Vi nåede lige nøjagtig frem, husker 64-årige Poul Erik Toft.

“Den kan I godt kassere”
C T Mahogny var opdrættet af Poul Erik Tofts far, Arne Toft, som blev interesseret i travsporten da “Lolland-Falsters Væddeløbsbane” åbnede i 1966 og fik amatørlicens året efter.

-C T Mahogny var en ret speciel hest, fortæller Poul Erik.

-Arvid Olsen havde den i træning som 2-års, men han sagde til os: Den kan I godt kassere; den kommer aldrig til at løbe væddeløb.

-Så tog vi den hjem, fik den kastreret og begyndte selv at køre lidt med den. Jeg kørte 45 minutter med C T Mahogny hver dag, men den galoperede tre gange for hver kilometer, så det så lidt svært ud. Jeg kan huske, at han gik med nogle tykke sko og to par gummiboots.

-På et tidspunkt skulle han så ud i et rutineløb på Falster. Jeg afcantrede ham to kilometer og startede ham så i rutineløbet, hvor han for første gang gik fejlfrit hele vejen.

C T Mahogny

-Jeg mener han startede første gang sidst på 3-årssæsonen og efterhånden begyndte han jo at vinde en del løb. Som 4-års vandt han 13 løb og de efterfølgende år 16 og 13 løb. Den tredje sæson (1982) vandt han så vidt jeg husker seks løb på Lunden.

-C T Mahogny var en mægtig hest, der bl.a. slog Tobbi S, som dengang var en af de bedste på Falster-banen. Han er aldrig blevet behandlet – i dag behandler man jo hestene nærmest efter hver start. Han startede til han var 12 år (1988) og vandt fire løb det sidste år.

Størsteparten af C T Mahognys sejre blev vundet med Poul Erik Toft i sulkyen, men hans bror – Anders Toft – og daværende træner Susanne Olsen vandt også et enkelt løb med hesten.

Succes med eget opdræt
C T Mahogny var som nævnt opdrættet af Arne Toft, der selv opdrættede en del heste, men som amatørkusk havde han også pæn succes med heste som High Moon og King Vadekær.

-På et tidspunkt købte min far en hoppe oppe hos Otto W. Nielsen på Dysagergård (far til træner Max Nielsen, red.), Oline Heine, der var opgivet inde på Lunden, fortæller Poul Erik.

-Hun kunne løbe h……. stærkt, men en dag stod hun helt stille den sidste halve omgang. Jeg ved ikke om min far kørte forkert eller hun bare skulle ha’ haft noget mere træning, men det brugte man ikke så meget dengang.

-Hun blev i stedet bedækket med Mahogny og fik først B T Mahogny, der ikke blev det store lys, men året efter kom så C T Mahogny efter samme hingst.

Tvunget til at stoppe
Poul Erik Toft fik amatørlicens i 1978 og vandt sin første sejr to år senere.

-Jeg kørte mit første travløb den dag Tarok gæstede LFV – det var en stor dag; der var sort af mennesker på banen, fortæller Poul Erik.

-Jeg vandt også mange løb med I T Mahogny – omkring 25 tror jeg – samt nogle stykker med Krista T Mahogny, men det var næsten udelukkende vores eget opdræt; det var det billigste for vi brugte typisk hingste, der kostede 1.000 kroner eller deromkring.

Poul Erik Toft vandt i alt 124 løb.

-Jeg stoppede i 2003 fordi jeg blev lam i højre arm. Det var noget med en nerve, der sad i klemme, men man fandt aldrig helt ud hvad der var galt, siger Poul Erik.

-Derefter stoppede jeg med at ha’ travheste, når jeg ikke kunne køre løb længere. Den sidste hest jeg kørte var Ferrari P T.

-Nu har jeg efterhånden været på førtidspension i 10 år. Jeg kom lidt hos Henrik Thomsen og hjalp til med at køre langsomt, men kan ikke klare det mere, så jeg stoppede sidste år.