Hvor blev de af? – Per Iversen

Portræt af tidligere privattræner for Stutteri Frøkjær, Per Iversen.

Få danske travtrænere har fejret så store triumfer som Per Iversen, der igennem 13 år havde ansvaret for Stutteri Frøkjærs mange fine heste.

Dobbeltsejren i Dansk Trav Derby 1998 med Bell Shadow (foto) og Besøg Frøkjær og C Tøj Frøkjærs overlegne sejr i Europæisk 3-års Championat samme år var højdepunkterne i en karriere, der også bød på sejre i bl.a.:

Dansk Trav Kriterium (Tænk På Frøkjær og Besøg Frøkjær)
Dansk Hoppe Kriterium (Tøsen Frøkjær)
Dansk Opdrætningsløb (C Tøj Frøkjær og Drøn På Frøkjær)
Jydsk 4-årings Grand Prix (Pas På Frøkjær og Vælg Frøkjær)
Jydsk 3-årings Grand Prix (Besøg Frøkjær og C Tøj Frøkjær)
Jydsk 2-årings Grand Prix (C Tøj Frøkjær)
Grand Circle 4-års Championat (Pas På Frøkjær)
Grand Circle 3-års Championat (På På Frøkjær, Vælg Frøkjær og Besøg Frøkjær)
Grand Circle 3-års Hoppechampionat (Tøsen Frøkjær)
Aalborg Store Pris (Cowboybuks Frøkjær)

Per Iversen var selv en glimrende kusk, men størsteparten af staldens heste blev i løb altid overladt til nogle af de allerbedste kuske herhjemme med Birger Jørgensen, Steen Juul, Seppo Kukkonen og Max Nielsen i spidsen – og i enkelte tilfælde også svenske trænere som Torbjörn Jansson og Thomas Uhrberg.

Per Iversen og Torbjörn Jansson på æresrunde efter Bell Shadows Derbysejr. Foto: Burt Seeger

I 2004 valgte Per Iversen imidlertid at lukke stalddøren for sidste gang og siden da har der været meget stille omkring den tidligere succestræner, der dog stadig er med på sidelinjen som medhjælper hos Skive-træner Jan Dahlgaard.

-Jeg kommer næsten dagligt hos Jan og Charlotte og hjælper når jeg har tid, siger Per Iversen, som bl.a. har arbejdet en del med sejrshesten Bastian Lendalund, der ejes af hans lillebror, Sten Iversen.

-Vi har haft hesten oppe hos Jan i to omgange i og med at min bror er syg, men jeg har egentlig bare holdt træningen ved lige; Sten har gjort et fantastisk stykke arbejde med Bastian Lendalund, som han i øvrigt har hjemme hos sig selv i øjeblikket.

Kort tid efter at artiklen blev skrevet, blev Bastian Lendalund solgt til en norsk hesteejer, men er fortsat i træning hos Jan Dahlgaard i Skive. 

Naboer til Verner Juel
57-årige Per Iversen havde en lang og spændende karriere inden for travsporten, og det hele begyndte i den tidligste barndom, idet hans forældre var naboer til Verner Juel Rasmussen, Stutteri Mariesminde i Mundelstrup ved Århus.

-Jeg begyndte at kommer hos Verner Juel som barn og lige fra jeg har kunne gå, er jeg altid kommet med rundt til trav på de forskellige baner, fortæller Per Iversen.

-Mit første job som staldmand fik jeg som 16-17-års, hvor jeg startede hos Villy Pedersen i Billund. Siden var jeg kortvarigt hos Thorkild Hansen, inden jeg kom til Preben Kjærsgaard.

-Da Preben Kjærsgaard flyttede til Charlottenlund tog jeg med, og da Steen Juul også kom til Lunden flyttede jeg over til ham.

-Jeg var hos Steen i nogle år, men pludselig stoppede Ari Kela som træner i Billund og så overtog jeg hans stald i 1986. Men jeg var ikke god nok til at starte som selvstændig på det tidspunkt, så jeg var ikke i Billund ret længe. I ’87 vendte jeg tilbage til Lunden, hvor jeg var hos Max Nielsen i tre år.

Erik Frøkjær, Per Iversen og Birger Jørgensen med Tænk På Frøkjær efter sejren i Dansk Trav Kriterium 1994. Foto: Burt Seeger

En fantastisk tid
I 1991 tog Per Iversens liv en særdeles vigtig drejning, da han blev ansat som privattræner for Stutteri Frøkjær i Birkerød, der var ejet af erhvervsmanden Erik Frøkjær.

-“Frøen” havde brug for en afløser for Torben Fischer, og takket være Klaus Koch var det mig, der kom til samtale hos Erik Frøkjær, husker Per Iversen.

-Det var jo et stort spring, i og med at jeg kom lige fra et job som staldmand, men jeg er meget taknemmelig for at jeg fik chancen dengang.

-Jeg boede på det tidspunkt i København, så det første års tid kørte jeg frem og tilbage til Birkerød.

-På et tidspunkt havde vi omkring 50 heste, incl. avlshingst, følhopper, ungheste og løbsheste, så der var nok at se til. Det var hårdt arbejde, men jeg havde det som blommen i et æg og kunne godt unde alle at prøve noget lignende.

-Der var meget at se til og det krævede virkelig noget, men det var det hele værd og jeg havde en fantastisk tid på Stutteri Frøkjær. Erik Frøkjær var en fantastisk arbejdsgiver – den bedste man kunne ønske sig. Han stolede 100 % på mig og havde aldrig mistro til mit arbejde, siger Per Iversen, som fik en fast månedsløn og en procentdel af de indkørte præmier.

Nye omgivelser
Samarbejdet med Erik Frøkjær varede til 2004, men forskellige omstændigheder gjorde, at Per Iversen til sidst valgte at sige stop.

-Sidst i 90’erne solgte Erik Frøkjær stutteriet (der senere kom til at danne rammen omkring Palle Günthers trænervirksomhed, red.) og lejede sig i stedet ind på Ingerslevgård i udkanten af Århus, hvor vi havde en stald med plads til 10-12 heste tror jeg, siger Per Iversen.

-De sidste tre år havde jeg også heste for Niels Hundebøll (bl.a. Adios og Destiny) og Carl Ejler Rasmussen, Vang Hovedgård. I 2000 havde jeg bl.a. nummer to, tre og fire i Hoppe Derbyet (Drøn På Frøkjær, Dixi Vang og Destiny) og det gik egentlig fint sportsligt, men efterhånden ebbede det ud.

-På et tidspunkt ønskede Carl Ejler Rasmussen at få sine heste hjem og jeg fik muligheden for at komme derop, men det var ikke noget for mig. Ikke at jeg senere har fortrudt at jeg sagde Nej Tak – det var bare ikke lige det, jeg havde lyst til på det tidspunkt.

-Jeg regnede nok med, at jeg kunne få andre heste i træning, men jeg havde svært ved at få nye heste ind og det virkede som om “folk” troede jeg var privattræner for de tre store hesteejere.

-Det var årsagen til, at jeg valgte at stoppe i 2004. Det er ikke for at lyde overlegen, men jeg følte, at jeg ville være ked af at gå og “spilde” de sidste år i travsporten med noget, jeg dybest set ikke var tilfreds med. Jeg havde på det tidspunkt også fået familie og hus, så det var også nødvendigt at se på det økonomiske aspekt og jeg havde ærligt talt svært ved at se mig selv ende på den måde.

Per Iversen (2018)

“Jeg har det s…. godt”
Det er efterhånden næsten 14 år siden Per Iversen stoppede som professionel travtræner og efter eget udsagn har han det i dag skide godt!

-I en periode efter jeg var stoppet var jeg dommer i Skive, men det fungerer ikke rigtig. Jeg synes ikke jeg er vanskelig at arbejde sammen med, men jeg vil gerne ha’ nogle retningslinjer og følte ikke at jeg trivedes med de vilkår, jeg arbejdede under i Skive, siger Per Iversen.

-Jeg har igennem årene arbejdet på to forskellige fabrikker og er lige nu på en fabrik i Skive, hvor jeg har fast natarbejde. Det giver en god løn og der er tid til at være sammen med familien på en anden måde end før i tiden, hvor mine børns venner ofte spurgte, om de ikke havde nogen far.

-Men sådan var det jo med de vilkår man har som travtræner. Dermed være ikke sagt, at jeg har fortrudt noget som helst; jeg har været heldig at kunne leve af det jeg elsker og har været heldig at ha’ et fast lønnet job med gode arbejdsvilkår, så jeg klager absolut ikke over min tid i travsporten.

Store oplevelser
Per Iversen har som nævnt haft mange store oplevelser inden for travsporten. Han fremhæver sejr Bell Shadows Derbysejr som karrierens største sejr.

-Men C Tøj Frøkjær sejr i UET’s 3-års Championat og andenpladsen i Orsi Mangelli 14 dage senere var også rigtig stort, husker Per Iversen.

-C Tøj Frøkjær stod hos Erik Bondo mellem løbene. Jeg kan bl.a. huske, at Birger Jørgensen kastede pisken op i luften fordi han troede, han havde vundet finalen i Orsi Mangelli. C Tøj Frøkjær blev desværre kun nummer to bag Conway Hall, men det klip blev vist igen og igen på sportskanalerne dernede; det er sjovt at sådan nogle oplevelser har brændt sig så fast.