Dansk Trav Derby 1960-69

Bambino-1960

Af Kenn Erik Bech

1960: Bambino (øverste foto)
v/Casino The Great-Lena Tally Ho/Captain Axworthy

Kusk: Mark Ingdam
Ejer: Mr Bondsman
Opdrætter: Verner Juel Rasmussen, Stutteri Mariesminde

Nr. 2: B T (Jens Ipsen)

Nr. 3: Boccacio (Egon Larsen)

Her vandt Mark Ingdam sin tredje og sidste Derbysejr. Bambino var favorit. Hesten ejes af en københavnske slagtermester Sv. Aa. Bekker Olsen, som betalte 3.500 kroner for Bambino. Han var villig til at sælge den før derbyet for 40.000 kr. men ingen ville betale det beløb, så Bekker Olsen blev endelig ejer af en derbyvinder. Han havde tidligere ejet Derbyvinderne Future og Snowflake, men havde solgt dem inden Derbyet.

Bambino solgtes senere til Tyskland, men vendte tilbage til Danmark som avlshingst hos sin opdrætter Verner Juel Rasmussen.

1960-derbyet var Kosters 36. og sidste derbystart i Danmark. Han var da 73 år! Kosters Derbystatistik: 36 starter – 10 sejre – 6 andenpladser – 6 tredjepladser og 6 mindre placeringer. Desuden vandt Koster derbyet to gange i Holland.

Andre gode heste i årgangen var B T og Basta Hanover, der vandt Amagers 4-års Mesterskab foran Bambino – og generelt var det en årgang med mange fine heste.

Baltica vandt både Dansk Opdrætningsløb og Dansk Mesterskab for 2-åringer på Amager, men kom aldrig til start efter 2-årssæsonen.

God var også Boogie Woogie, mens hun var hos Jens Jensen, en meget hurtig hoppe.

En anden god hoppe var Jørgen Olsens Bonnie Butler. Desuden kan nævnes Brandmajor, Bacon, Boccacio og Bananen, sidstnævnte var en af de sidste heste Sofus Sørensen brillerede med.

Desuden de flittigt startende Bento, Bruno Pil og Brinken, mens Bachmut i Sverige vandt en masse penge.


CarlAage-1961

1961: Carl Aage
v/Joe’s Pride-Oda/Pastime

Kusk: Ernst Petersen
Ejer: Stald Rio
Opdr. C. W. & Svend Åge Bekker Olsen

Nr. 2: Ca Va Richmond (Leif Nielsen)

Nr. 3: Casiana (Bertil Jansson)

Ernst Petersen havde sin allerstørste travdag i sit liv. Han rejste sig fra sygesengen og trods alvorlig sygdom vandt han, med et dårligt startspor, suverænt derbyet med den flotte røde Joes Pride-søn Carl Aage. Desuden vandt han også Derby Trøstløb med C I og endnu et løb på derbydagen.

En herlig triumf for Svend Åge Bekker Olsen, som nu også fik en opdrættersejr i Derbyet – han vandt som tidligere nævnt Derbyet som ejer i 1960.

Carl Aage vandt derbyet foran reporter Gunnar Nu’s TV-hest, publikumsfavoritten Ca Va Richmond.

Foran næsten 25.000 tilskuere susede 74-årige Sofus Sørensen ellers til front med Chef Hanover, men måtte til sidst bøje sig for Carl Aage, der endog havde højeste startnummer.

Carl Aage blev solgt til Sverige som 6-årig.

Derbyet i 1961 var den hidtil største dag i dansk væddeløbshistorie og for første gang var der en omsætning på over en million.

Et kapitel for sig i denne årgang må tildeles vidunderlige Cim Payne, der uden diskussion var årgangens bedste hest med i alt 85 sejre. Skimlede Cim Paynes ejer og kusk var den populære, men omdiskutterede Jens Jensen – “Bonden fra Leestrup” – der satte grå hår i hovedet hos det officielle Travdanmark. En fantastisk hestemand, der dog nok lavede lidt for mange “numre”.

Mærkelig nok var Cim Payne på vej til at blive solgt til England på sine gamle dage, men gode mennesker reddede den fra det, og købte Cim Payne tilbage som tolvårig. Den fik sit velfortjente otium hos bryggeren Erling Larsen i Saltum i Nordjylland, hvor den hyggede sig med den nordiske mester Ikaros. De fire der reddede gamle Cim Payne fra at slide som travhest i England var, foruden Erling Larsen: Det Danske Travselskab i Charlottenlund, Amager Trav, Opdrætterforeningen og Centralforbundet, der hver betalte 3.500 kroner.

Der var et meget langt spring fra hårdføre Cim Payne til de øvrige gode heste i denne årgang. Bedste hoppe var klart Hans Bagges Carmencita; ellers heste som Carlsberg, Clicquot (ejet af Poul Reichardt), Chang Østerløkke (Derbyfavorit, men slettet) og Convair.

I Sverige gjorde de her i landet ukendte Caj Hof og Cup det fint, og årgangens næst oftest sejrende hest var bornholmske Claus med 44 sejre.


1962: Dina Lloyd
v/Lloyd Hanover-Judy/Vic McElwyn

Kusk: Calle Pettersson
Ejer: Stall H & M
Opdrætter: Orla Høybye, Stutt. Firmilegården

Nr. 2: Don Albert (Börje Pettersson)

Nr. 3: Davy Crockett (Bertil Jansson)

De tre førstplacerede i årets derby var alle svenskekørte og -ejede. Nummer fire derbyet var endnu en “svensker” – Kriterievinder Djiin Axworthy. Derbyfavoritten Duks Foldsted galopperede.

Vinderen Dina Lloyd blev kaldt et træningsprodukt og viste aldrig noget efter derbysejren. Calle Petterson kørte Dina Lloyd, mens andenhesten, Don Albert, blev kørt af Calles bror Börje. Tredje gang indenfor fire år, at svenske Bertil Jansson fik en derby-tredjeplads – her med Davy Crockett, der i øvrigt senere gjorde det godt i Sverige.

Igen en Høybye-mand som opdrætter af en derbyvinder. Orlas farfar, Julius Høybye (Sr.), opdrættede tre Derbyvinder – senest Odin Hall i 1933.

En af årgangens bedste heste var måske Carlo Frederiksens fine hoppe Dea Lloyd, men også hoppen Dollarprinsessen var en af årgangens rigtig fine heste.

Desuden heste som Donau Lloyd, Diamond, Dynamo, Diktator og i høj grad Poul Stripps Dennis Pride (47 sejre) samt heste som Duks Foldsted og slideren Dimke Lloyd.


1963: Emigrant
v/Safari The Great-Takina/Guy Rodney

Kusk: Walther Kaiser-Hansen
Ejer: Stald Snaptun A/S
Opdrætter: N. Wentzel-Nielsen

Nr. 2: Eminent (Aksel Pedersen)

Nr. 3: Eugen (Poul Gutterman)

1963 var Walther Kaiser-Hansens kæmpe derbytriumf. De tre første var alle i ”Kaiserens” træning – og desuden dobbelttriumf for hesteejer Svend Aage Worm, Stald Snaptun A/S, der også var ejer af andenhesten Eminent. N. Wentzel-Nielsen var opdrætter af både Emigrant og derbyets nummer tre Eugen.

Emigrant, der vandt derbyet trods stor fejl, er en af de kun fire heste gennem tiderne, som har vundet alle tre klassiske løb i Danmark. De øvrige er Harriet A, Aerolit og Okay Bee. Emigrant havde en flot karriere, inden den gik i stykker.

Derbytoer Eminent fik i alt 43 sejre og tjente 273.685 kr. I avlen var Eminent nok lidt bedre end Emigrant, begge faldet efter Walther Kaiser-Hansens avlshingst Safari The Great, der fik en forrygende debut i avlen som far til både Emigrant, Eminent og den gode Excellent!

En rigtig sejrshest i årgangen var Es Lincoln med 48 sejre. Ellers Enterprise Lloyd og Jørgen Olsens Excellent samt Entré, der holdt ud til det sidste.

Earl Søvang vandt tæt på 100.000 kroner og blev så solgt til Sverige.

Af hopper kan nævnes Ellen The Great og Eva Queen samt i Sverige Evita Jægersbo og Elipigen.


FoxHanover-1964

1964: Fox Hanover
v/Stuart Hanover-Cassandra/Joe’s Pride

Kusk: Leif Løfgren
Ejer: Stald Sofus & H. C.
Opdrætter: Aksel Madsen

Nr. 2: Flying McElwyn (Per Hansen)

Nr. 3: Firebird (Jørgen Olsen)

Fox Hanover var årgangens bedste, Leif Løfgrens lille røde ”ræv” var meget populær i en årrække og vandt mange fine sejre. Opdrætter var fynske Aksel Madsen, der også stod som opdrætter af dette års Kriterievinder, Gosse, der ligeledes blev kørt til sejr af

Andre gode heste i denne årgang var Flying McElwyn (Derbytoer trods anden række og hele tre gange generet undervejs), Fjuri Axworthy (Leif Nielsens derbyfavorit, men kusken mente sig kørt ned af Vagn “Futter” Lønborg), Funny Boy, Flying Boy, Frits Mon, Flying Statene, Fluks Garbo, Firebird, Frits og Fino.

I avlen fik unghestestjernen Francis Senator den helt store succes, mens Florens med amatørkusken Ejler Petersen vandt imponerende 42 sejre.

De to amerikanere Brother Hill og Rodney Key, vandt mange sejre. Rodney Key vandt Mesterskab for Danmark to gange, men et DM-hattrick blev forhindret, selv om den var først over målstregen for tredje gang i træk – Rodney Key blev således diskvalificeret for urent trav.


Gigant-1965

1965: Gigant
v/Oscar Den Store-Aff Sus/Susan Axworthy

Kusk: Mogens Ingvard
Ejer & Opdrætter: Arne Hermansen, Stutteri Horsemose

Nr. 2: Gam Pride (Poul Guttermann)

Nr. 3: General Virup (Gerhard Petersen)

Derbyfeltet blev ført op ved præsentation af Oscar Den Store og N. J. Koster. Koster vandt sin sidste sejr i 1960, netop med Oscar Den Store – og sandelig om ikke selv samme Oscar var far til årets derbyvinder Gigant!

Koster havde i øvrigt vundet de sidste to foregående derbies med G-hestene med hhv. Gibtown og Garant.

Gigant og Mogens Ingvard fik kun første række fordi kriterievinder Gosse udgik i sidste øjeblik. Gigant havde kun debuteret på en travbane ni måneder og fire dage før derbysejren. Ejer og opdrætter var slagtermester Arne Hermansen.

Derbyvinderen sluttede sine travdage, efter 12-årssæsonen, med tre travår på Mallorca.

Gam Pride blev anden i derbyet, da en tilsyneladende træt Generalen med Walther Kaiser-Hansen galopperede over mål.

Gast Hanover gjorde det godt i årgangen ligesom Gunga Din, Gokke Prater, Gnisten (bedst i årgangen både som 2-års og 12-års!), Gilbert Houen, Gulla Hanover og Ging Skovsgård.


Hansa-1966

1966: Hansa
v/Kaptajn Hald-Farina/Famous Mac

Kusk: Jørgen Olsen
Ejer: Miss Ruth og Stald Fisk A/S fra Berthelsen
Opdrætter: Hans Nielsen, Flauenskjold

Nr. 2: H. R. Cathrineberg (Leif Nielsen)

Nr. 3: Halle Hammer (Rudolf Jensen)

Det største derbyfelt nogensinde, 21 startende, og en af de formodet bedste, Herold Samson, startede fra tredje række.

Hansa var vel ikke årgangens bedste, men var dog en af favoritterne. Derbyet var det eneste løb Jørgen Olsen vandt med hesten. Han havde fået den i træning, fordi træner Leif Nielsen anbefalede Jørgen Olsen overfor ejerne.

Leif Nielsen havde nemlig selv en af forhåndsfavoritterne, H R Cathrineberg. Den blev anden og gik fantastisk efter fejl. Det var ejeren, J. Kofod, Stutteri Cathrinebergs tredje andenplads i et Derby.

Tredje i derbyet var fynske Halle Hammer med Rudolf Jensen – kusken, der helt tilbage i 1933 også fik en tredjeplads i et Derby.

Sikke en dag for derbyejerne, da en af medejerne af Hansa, Poul Gutterman (Miss Ruth), også selv sejrede denne dag med både Eugen og Fluks Garbo, mens Stald Fisk fra Berthelsen, den anden halvdel af Hansa’s ejere, også vandt med en anden af deres heste, Generalen.

Derbyvinder Hansa blev snart efter Derbyet solgt til Sverige, hvor det dog ikke blev den helt store succes.

Ellers kan i årgangen nævnes træner Mogens Larsens Mesterskab for Danmark-vinder H C S og ikke mindst Helmuth R, der med Vagn Lønborg vandt 47 sejre og senere blev eksporteret til England, hvor aldersgrænsen var 18 år!

H R Cathrineberg var stadig god i flere år trods svage ben, ligesom Helson The Great, Hickory Jægersbo, Handy Ørnebjerg, Hoot Mon jr, samt den flotte Kriteriumsvinder Herold Samson, der havde mange trænere undervejs.

Hos hopperne kan nævnes Hideal, Havskum, Hattie og Hekla D.


1967: If Klokkedal
v/Joe’s Pride-Bonnie Harvester/Game Warden

Kusk: Jørgen Hill
Ejer og Opdrætter: Familien Rahbek Petersen

Nr. 2: Iboune (Leif Christensen)

Nr. 3: Ikaros D (Leif Nielsen)

1967-derbyet var sidste derby med ”tilfældig” lodtrækning om startpladserne. Den gamle træner Arnold Jensen førte det 20 hestes store derbyfelt op.

Vinderen If Klokkedal var den stærke og stabile type, der bare kæmpede og kæmpede. Jørgen Hills hest ydede en pragtpræstation i et rodet derby.

Feltet blev i lang tid ført an af Jytte Ørnebjerg med Birger Jansen, men i en tæt opløbsduel med Iboune med amatørkusk Leif Christensen, vandt den røde If Klokkedal for Århus-træner Jørgen Hill.

If Klokkedal blev som 5-års vinder af Femårsmesterskabet på Amager, men forsvandt herefter til Norge, hvor den ikke viste det store.

Ellers var årgangens måske bedste hest den første skandinaviske mester fra Danmark siden 1938, Ikaros med Jørgen Larsen fra Saltum (55 sejre).

Derefter kom Børge Grandahls gode Jacqueline Axworthy og heste som Jet L, Janus D, Ikaros D, IS, Igor, Jens Lloyd, 2-årsstjernen Joe’s Sporup samt Jørgen Toftegård.

Gode hopper var Juttas Pride, Jupiter Hedegård  (50 sejre) og Iria.


1968: Karina Axworthy
v/Leo Axworthy-Gina Poppelgård/Kuno

Kusk: Hans Svensson
Ejer: Stall Hans
Opdrætter: Ove Juel Rasmussen, Stutteri Mariesminde

Nr. 2: Krudt Ørnebjerg (Leif Løfgren)

Nr. 3: Kaiserdrengen (Walther Kaiser-Hansen)

Efter mange år med derby den anden søndag i juli, blev Derbyet for første, sidste og eneste gang det år kørt i september måned.

Vinder blev en af Danmarks bedste hopper nogensinde, Karina Axworthy, der var en rigtig stjerne lige fra 2-årssæsonen.

Overlegen derbysejr for Hans Svensson til odds 1,41. Karina Axworthy var købt for 3.500 kr. på åringsauktionen i 1965 af træner Leif Løfgren, og opdrættet af Ove Juel Rasmussen, far til Verner Juel Rasmussens (Stutteri Mariesminde). OJR havde i sin tid købt både Karinas far og mor for tilsammen 5.700 kr.

Dobbeltsejr i derbyet til Stall Hans, Sverige, idet andenhesten, Krudt Ørnebjerg også var ejet af den svenske storstald med de fine danske heste. Løfgren stod også for Karinas hurtigarbejder op til derbyet, mens hans staldmand, Uffe Andersen, havde ansvar for både Karina Axworthy og Krudt Ørnebjerg.

Karina Axworthy forsatte med store præstationer, men døde allerede i 1971.

Staldkammeraten Krudt Ørnebjerg forsatte fint som 5-års, men forsvandt så.

riterievinder Kaiserdrengen- kørt til sejr i Kriteriet af Jørgen-Kaiser-Hansen – havde svage ben. Den var i øvrigt kun nummer to over mål i Kriteriet, men fik sejren, da Kap Cathrineberg hårdhændet blev diskvalificeret for urent trav.

Andre gode heste i årgangen til og ed 4-årssæsonen var heste som var Komtesse Helle, Klintekongen, Kap Cathrineberg, King Sporup, Klara Pet L, Kornet Orbit og Kim Permit.

Senere gode var også gode navne som Kadet L, Kassandra D, Kolibri, Koh-I Noor, Kiki Morsø og og Kaj Starebjerg.

Helt op i hurtigklassen nåede dog kun – bortset fra Karina Axworthy – de to heste Karleby (Jens Jensen), der vandt hele 48 sejre, og Kijafa (Gerhard Petersen).


Loyal

1969: Loyal
v/Newport Orbit-Cici Harvester/Casino The Great

Kusk: Eivind Schnell
Ejer: Stald F
Opdrætter: Henning Pedersen

Nr. 2: Lau (Aksel Pedersen)

Nr. 3: Lideal (Carl Aa. Præstegård)

Derbyet køres for første gang den sidste søndag i august.

De to Newport Orbit-sønner, Lau og Loyal, kæmpede en fantastisk spændende opløbskamp. Den lille nordjyske hoppe Lideal med den stoute amatørkusk C. Aa. Præstegård havde ført til midt i opløbet.

Favoritten Loyal og Eivind Schnell havde ikke en rekord nok til første række og fik startspor 14, men parret blev derbyvinder foran Lau. Eivind Schnell var ellers allerede kørt i stald og havde lykønsket Aksel Pedersen, da Loyal blev udråbt som vinder.

Lasse Tally Ho var en god hurtigtraver for Jørgen Olsen. La Boca og Luen, med henholdsvis 44 og 42 sejre, skal også nævnes i denne årgang, og ellers var der fine præstationer af den gode hoppe Laksepigen og Leif Ørnebjerg.


Kilder:

”Muntre erindringer fra 63 derby´er 1912-1975″ af Otto “Quickly” Nielsen – offentliggjort i Væddeløbsbladet nr. 44 d. 27.8.1975 – samt artikler af Otto Donatzky i bl.a. Væddeløbsbladet nr. 54 d. 17.8.1972.
Desuden masser af derbystof m.m. i Væddeløbsbladet, Trav Jul, Trav-Tidende, Årsrevyer, travprogrammer og dagblade, herunder oplysninger fra DTC’s Stambøger samt artikler skrevet af bl.a. Lars Donatzky, Karsten Bønsdorf, Klaus Koch, Teit Rasmussen, Aage Hansen, Knud Lillegård, Carsten Bundgaard og Henrik Berg